Krab - basisbereiding - tips en weetjes


Publicatie datum:

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Gesponsorde koppelingen

Kleine schaal- en schelpdieren worden meestal als voorgerecht opgediend en ook wel gebruikt in soepen en sauzen.

Grote schaal- en schelpdieren daarentegen kunnen zowel dienen als voor- en hoofdgerecht.

Alle schaal- en schelpdieren dienen voor het schoonmaken gekookt te worden, enkel de oesters maken hierin een uitzondering, zij kunnen als enig rauw gegeten worden.

Het té lang koken van schaal- en schelpdieren maakt het vlees taai en dus onsmakelijk, de kooktijd van schelpdieren is korter dan die van schaaldieren.

Zowel schaaldieren als schelpdieren hebben oneetbare gedeelten – de geleiachtige maagzak van kreeften – de baarden van mosselen, enz… vergeet deze zeker niet te verwijderen tijdens het schoonmaken.

Hou er rekening mee als je ze kant-en-klaar koopt, dat je ze dezelfde dag nog opeet.

Basisbereiding van Krab

 Krab

In de meeste gevallen is de krab al gekookt door de vishandelaar, maar indien u ze vers aankoopt let er dan wel op dat ze zwaar voor hun maat zijn en dat ze over 2 scharen moeten bezitten. Het eetbare gedeelte zit namelijk in de scharen en in het lijf.

1. Was de krab af

2. Neem een pot met veel water en voeg het volgende eraan toe:

* 1 laurierblad
* 1 eetlepel citroensap
* zout en peper
* een paar takjes peterselie

3. Doe dan het deksel op de pot en breng het water langzaam tot zijn kookpunt. Je mag ervan uitgaan dat een krab van ongeveer 1 ½ pond ongeveer op 15 à 20 minuten gaar is.

4. Als de krab gaar is, leg je ze met de onderkant naar boven op een plank. Je breekt de scharen en de poten eraf. Sla de onderkant stuk met bv. een hamer en haal het vlees eruit met haaknaald.

5. Leg daarna de krab met de achterkant naar u toe gedraaid en breek het lichaam op die manier los van de schaal.

6. Zowel het kraakbeen als de kieuwen verwijderen.

7. De lever, welke een grijsgroene kleur heeft, kan wel gegeten worden.

8. Nadat je het krabvlees uit de schaal hebt gehaald, verwijder je de baleinen.

9. Sla dan met bv. een hamer, het grootste gedeelte van het onderpantser stuk. Doe dit wel langs de duidelijk zichtbare scheidingslijn. Verwijder het onderpantser dan met een heel scherp mes.

10. Indien je wenst kan je het bovenpantser mooi opboenen en de krab hierin serveren.


Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

De geschiedenis van Ben & Jerry's ijs

Ben & Jerry's ijs is beroemd. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter dit product?

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke tomatensalade 4-6 personen

Een makkelijke maar heerlijke tomatensalade.

Hoe maak je een Griekse salde?

Tips voor het maken van een Griekse salde

Zuurkoolsoep, reiniging voor de darmen

Super gemakkelijk te maken maaltijdsoep, klaar in 20 minuten.

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Avocado-feta wraps

recept voor avocado-feta wraps

Je eigen McFlurry bereiden!

Ben jij stiekem ook zo fan van de McFlurry? Leer nu om er thuis zelf eentje te maken!

recept Pruimencrumble

een heerlijke pruimencrumble taart maak je zo

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

Olijftapenade (zonder poespas)

De meest overheerlijke olijftapenade vind je hier! Lees dit artikel en ga ermee aan de slag...

Het Eierdieet

Snel afvallen en op een gezond gewicht blijven?

Risotto primavera

Heerlijke risotto met veel verse groente!

Recept Babi (varkenshaas) of Ajam (Kip )Ketjap

Indonesisch gerecht

Chocola/cacao

Werking van chocola/cacao. Waarom geeft chocola je een goed gevoel.

Andere Witlof schotel

Kook eens met andere ingredinten maar laat het toch lekker zijn.

Pennesalade met tonijn en peultjes

Een echt zomerse salade. lekker firs en gezond!

Waarom is je eigen groente verbouwen opeens zo mateloos populair?

De trend die is begonnen naar aanleiding van de crisis, zelf je eigen groente verbouwen.

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen

Kip Boursin

recept met kip en boursin

Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Snel en smakelijk recept uit Soedan

Een heerlijk en makkelijk recept uit Soedan

Gevulde kip uit de oven

Makkelijk en heerlijk recept voor gevulde kip