Krab - basisbereiding - tips en weetjes


Publicatie datum:

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Gesponsorde koppelingen

Kleine schaal- en schelpdieren worden meestal als voorgerecht opgediend en ook wel gebruikt in soepen en sauzen.

Grote schaal- en schelpdieren daarentegen kunnen zowel dienen als voor- en hoofdgerecht.

Alle schaal- en schelpdieren dienen voor het schoonmaken gekookt te worden, enkel de oesters maken hierin een uitzondering, zij kunnen als enig rauw gegeten worden.

Het té lang koken van schaal- en schelpdieren maakt het vlees taai en dus onsmakelijk, de kooktijd van schelpdieren is korter dan die van schaaldieren.

Zowel schaaldieren als schelpdieren hebben oneetbare gedeelten – de geleiachtige maagzak van kreeften – de baarden van mosselen, enz… vergeet deze zeker niet te verwijderen tijdens het schoonmaken.

Hou er rekening mee als je ze kant-en-klaar koopt, dat je ze dezelfde dag nog opeet.

Basisbereiding van Krab

 Krab

In de meeste gevallen is de krab al gekookt door de vishandelaar, maar indien u ze vers aankoopt let er dan wel op dat ze zwaar voor hun maat zijn en dat ze over 2 scharen moeten bezitten. Het eetbare gedeelte zit namelijk in de scharen en in het lijf.

1. Was de krab af

2. Neem een pot met veel water en voeg het volgende eraan toe:

* 1 laurierblad
* 1 eetlepel citroensap
* zout en peper
* een paar takjes peterselie

3. Doe dan het deksel op de pot en breng het water langzaam tot zijn kookpunt. Je mag ervan uitgaan dat een krab van ongeveer 1 ½ pond ongeveer op 15 à 20 minuten gaar is.

4. Als de krab gaar is, leg je ze met de onderkant naar boven op een plank. Je breekt de scharen en de poten eraf. Sla de onderkant stuk met bv. een hamer en haal het vlees eruit met haaknaald.

5. Leg daarna de krab met de achterkant naar u toe gedraaid en breek het lichaam op die manier los van de schaal.

6. Zowel het kraakbeen als de kieuwen verwijderen.

7. De lever, welke een grijsgroene kleur heeft, kan wel gegeten worden.

8. Nadat je het krabvlees uit de schaal hebt gehaald, verwijder je de baleinen.

9. Sla dan met bv. een hamer, het grootste gedeelte van het onderpantser stuk. Doe dit wel langs de duidelijk zichtbare scheidingslijn. Verwijder het onderpantser dan met een heel scherp mes.

10. Indien je wenst kan je het bovenpantser mooi opboenen en de krab hierin serveren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Smoothie recepten

Met de blender maakt u simpel uw eigen smoothies

Gegrilde courgette

Gegrilde courgette met citroensap! Heerlijk bijgerecht!

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Wat is het verschil tussen abdij en trappistenbier

Alle trappistenbier is in principe een adbijbier maar niet elk abdijbier is trappistenbier.

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Alles wat je moet weten over coca-cola.

Coca-cola wordt vervaardigd door de Coca-cola company.

Boeuf Bourguignonne

Boeuf Bourguignonne

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt.

Pineberry, de witte aardbei die naar ananas smaakt

Er is sinds kort een nieuwe aardbei die naar ananas smaakt

Roodbaars met gedroogde tomaten en pijnboompitten

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Vers geblenderd groente- en fruitsap

Een goede manier om af te vallen en je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen

Recept romig kip pannetje met tuinkers

Recept

Recept voor kip shoarma

Het maken van kip shoarma op een heerlijke simpele manier

Pasta met rucola en scampi

Wil je je gasten een mooi gerecht serveren? Maak dan deze heerlijke pasta!

Recept van Twentse Knieperkes

Zoet, knapperig en lekker... een recept voor Knieperkesliefhebbers

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

Varkenshaas in ketjapsaus - snel, simpel en lekker

Een lekker gerecht met varkenshaas voor de snelle keuken.