Krab - basisbereiding - tips en weetjes


Publicatie datum:

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Gesponsorde koppelingen

Kleine schaal- en schelpdieren worden meestal als voorgerecht opgediend en ook wel gebruikt in soepen en sauzen.

Grote schaal- en schelpdieren daarentegen kunnen zowel dienen als voor- en hoofdgerecht.

Alle schaal- en schelpdieren dienen voor het schoonmaken gekookt te worden, enkel de oesters maken hierin een uitzondering, zij kunnen als enig rauw gegeten worden.

Het té lang koken van schaal- en schelpdieren maakt het vlees taai en dus onsmakelijk, de kooktijd van schelpdieren is korter dan die van schaaldieren.

Zowel schaaldieren als schelpdieren hebben oneetbare gedeelten – de geleiachtige maagzak van kreeften – de baarden van mosselen, enz… vergeet deze zeker niet te verwijderen tijdens het schoonmaken.

Hou er rekening mee als je ze kant-en-klaar koopt, dat je ze dezelfde dag nog opeet.

Basisbereiding van Krab

 Krab

In de meeste gevallen is de krab al gekookt door de vishandelaar, maar indien u ze vers aankoopt let er dan wel op dat ze zwaar voor hun maat zijn en dat ze over 2 scharen moeten bezitten. Het eetbare gedeelte zit namelijk in de scharen en in het lijf.

1. Was de krab af

2. Neem een pot met veel water en voeg het volgende eraan toe:

* 1 laurierblad
* 1 eetlepel citroensap
* zout en peper
* een paar takjes peterselie

3. Doe dan het deksel op de pot en breng het water langzaam tot zijn kookpunt. Je mag ervan uitgaan dat een krab van ongeveer 1 ½ pond ongeveer op 15 à 20 minuten gaar is.

4. Als de krab gaar is, leg je ze met de onderkant naar boven op een plank. Je breekt de scharen en de poten eraf. Sla de onderkant stuk met bv. een hamer en haal het vlees eruit met haaknaald.

5. Leg daarna de krab met de achterkant naar u toe gedraaid en breek het lichaam op die manier los van de schaal.

6. Zowel het kraakbeen als de kieuwen verwijderen.

7. De lever, welke een grijsgroene kleur heeft, kan wel gegeten worden.

8. Nadat je het krabvlees uit de schaal hebt gehaald, verwijder je de baleinen.

9. Sla dan met bv. een hamer, het grootste gedeelte van het onderpantser stuk. Doe dit wel langs de duidelijk zichtbare scheidingslijn. Verwijder het onderpantser dan met een heel scherp mes.

10. Indien je wenst kan je het bovenpantser mooi opboenen en de krab hierin serveren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Witte chocolademousse met pure chocoladesaus en frambozen

Hoe maak je witte chocolademousse?

Wat is het verschil tussen abdij en trappistenbier

Alle trappistenbier is in principe een adbijbier maar niet elk abdijbier is trappistenbier.

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Rode poon met cherrytomaatjes

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

recept: snelle, makkelijke en lekkere pasta!

een heerlijk zomers koud pastagerecht, gemaakt in een handomdraai!

Salade frutti di mare

Een heerlijk Italiaanse salade met zeevruchten!

Koken een kunst of expirimenteren

Inkopen voor de hele week doen is tijdbesparend. Recepten zoeken is gemakkelijk

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Spaanse omelet

Een groentebom onder de vorm van eieren. Eenvoudig te bereiden en snel klaar.

recept - hapjes - borrelhapjes

Houdt u van borrelhapjes? Hier enkele receptjes.

Feestelijke drankjes met de blender

Met een blender maakt u overheerlijke en feestelijke drankjes

Normandische salade

Een heerlijke salade om in het voorjaar te eten, wanneer de tuinkers weer te krijgen is.

Johnnie Walker

Johnnie Walker. De wereldbekende Whisky.

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

Zon gedroogde tomaten

zon gedroogde tomaten in olijfolie makkelijk zelf te maken

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

hoe af te vallen?

Afvallen met gezond voedsel met eigen kennis van de producten

Zelf croissanten maken, eigengemaakte croissants

De lekkerste croissantjes eet je in Frankrijk, maak nu zelf die heerlijke Franse croissants.

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Recept voor Jachtschotel

Hoe maak je de lekkerste jachtschotel in een paar simpele stappen.

Recept wortelcake

Ongetwijfeld de meest lekkere wortelcake!