Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus


Publicatie datum:

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Gesponsorde koppelingen

"Arni fricassé me maroulia" is de Griekse benaming van dit gerecht, dat in de volksmond Fricassé wordt genoemd.
Lamsvlees staat in Griekenland op het menu op feestdagen. Het is vlees van een melklam dat alleen nog melk van de moeder heeft gedronken en pas 3 à 4 maanden oud is met wit en mals vlees. In Ned. koop ik goed lamsvlees bij de Turkse slager.
De marouli die voor dit recept gebruikt wordt is een Griekse stevige sla met grote langwerpige bladeren, vergelijkbaar met romana sla en andijvie. In Nederland maak ik dit recept met andijvie.
De avgolemono-saus heb ik in een ander artikel beschreven.

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Ingrediënten:
1 kilo borst- of schoudervlees van het lam (met bot)
2 middelgrote gesneden uien
5 lenteuitjes
50 gram boter
2 eetlepels bloem
1 krop andijvie (marouli 2 kroppen)
peper, zout
verse dille of peterselie
warm water

Laat het vlees door de slager in porties hakken. Braad het vlees in de boter aan tot het mooi bruin kleurt. Haal het vlees uit de pan en bak de uien bruin in de boter. Strooi dan de bloem in de boter en roer goed totdat alle bloem is opgenomen door de boter en laat dit even garen. Voeg het vlees weer toe. Voeg dan warm water toe en roer goed tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg net zoveel water toe tot het vlees net onder staat. Breng het gerecht weer aan de kook, voeg peper en zout toe en laat 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

Was de bladeren van de andijvie, neem er een paar samen en snijd ze overdwars in dunne repen. Als het vlees gaar is voegt u de gesneden andijvie toe, telkens een handvol tot het slinkt. U houdt een handvol achter tot het laatste moment, voor een frisse, knapperige bite. Voeg daarna de fijngesneden lenteuitjes en verse dille toe. Kook het gerecht daarna iet te lang meer, want dan wordt de andijvie klef.

Op het laatst voegt u de avgolemono-saus toe, die u maakt met de bouillon uit dit gerecht.De avgolemonosaus staat beschreven in een ander artikel op deze pagina.

Recept avoglemono-saus: Avgolemono-saus

Daarna direct serveren. Lekker met gekookte aardappels of puree.

Kali Orexi = Smakelijk eten


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Lamsrollade met appel

Een rollade van lamsvlees en appelen, dit uitgelegd in een eenvoudig receptje.

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Hét recept voor guacemole

recept

Romige aspergetaart

Een heerlijk romige aspergetaart met sinaasappel!!

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Italiaanse fritatta met courgette en mozzarella

Een heerlijk Italiaanse schotel binnen no time klaar!

Zelf borrelhapjes maken

5 makkelijke recepten voor heerlijke borrelhapjes.

Recept spaghetti carbonara

spaghetti carbonara maken op een makkelijke en lekkere manier

Aardbeiensorbet

Deze aardbeiensorbet is een ware streling voor je zintuigen, gezond en erg makkelijk om te maken. Een aanrader voor sorbetliefhebbers !

Broccolli uit de wok

Brocolli maar dan weer anders

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

Pineberry, de witte aardbei die naar ananas smaakt

Er is sinds kort een nieuwe aardbei die naar ananas smaakt

Wijn voor beginners

Een beetje meer informatie over (het drinken van) wijn.

Basisrecept voor Tomatensaus - Makkelijk & Lekker

Basisrecept voor heerlijke tomatensaus.

Super eenvoudig recept voor lunchgerecht met makreel of sardienen

In een paar minuten een heerlijke, gezonde warme lunch met makreel of sardienen.

High Tea bij recreatiegebied Madestein (Den Haag)

Recensie van een high-tea in het partycentrum in recreatiegebied Madestein in Den Haag.

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Heineken deel 1

Geschiedenis Heineken, ontstaan van Heineken. Brouwproces Heinekenbier, Brouwproces bier

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Garnalencocktail

Een makkelijk recept voor een heerlijke garnalencocktail.

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Waarom is je eigen groente verbouwen opeens zo mateloos populair?

De trend die is begonnen naar aanleiding van de crisis, zelf je eigen groente verbouwen.

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.