Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus


Publicatie datum:

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Gesponsorde koppelingen

"Arni fricassé me maroulia" is de Griekse benaming van dit gerecht, dat in de volksmond Fricassé wordt genoemd.
Lamsvlees staat in Griekenland op het menu op feestdagen. Het is vlees van een melklam dat alleen nog melk van de moeder heeft gedronken en pas 3 à 4 maanden oud is met wit en mals vlees. In Ned. koop ik goed lamsvlees bij de Turkse slager.
De marouli die voor dit recept gebruikt wordt is een Griekse stevige sla met grote langwerpige bladeren, vergelijkbaar met romana sla en andijvie. In Nederland maak ik dit recept met andijvie.
De avgolemono-saus heb ik in een ander artikel beschreven.

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Ingrediënten:
1 kilo borst- of schoudervlees van het lam (met bot)
2 middelgrote gesneden uien
5 lenteuitjes
50 gram boter
2 eetlepels bloem
1 krop andijvie (marouli 2 kroppen)
peper, zout
verse dille of peterselie
warm water

Laat het vlees door de slager in porties hakken. Braad het vlees in de boter aan tot het mooi bruin kleurt. Haal het vlees uit de pan en bak de uien bruin in de boter. Strooi dan de bloem in de boter en roer goed totdat alle bloem is opgenomen door de boter en laat dit even garen. Voeg het vlees weer toe. Voeg dan warm water toe en roer goed tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg net zoveel water toe tot het vlees net onder staat. Breng het gerecht weer aan de kook, voeg peper en zout toe en laat 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

Was de bladeren van de andijvie, neem er een paar samen en snijd ze overdwars in dunne repen. Als het vlees gaar is voegt u de gesneden andijvie toe, telkens een handvol tot het slinkt. U houdt een handvol achter tot het laatste moment, voor een frisse, knapperige bite. Voeg daarna de fijngesneden lenteuitjes en verse dille toe. Kook het gerecht daarna iet te lang meer, want dan wordt de andijvie klef.

Op het laatst voegt u de avgolemono-saus toe, die u maakt met de bouillon uit dit gerecht.De avgolemonosaus staat beschreven in een ander artikel op deze pagina.

Recept avoglemono-saus: Avgolemono-saus

Daarna direct serveren. Lekker met gekookte aardappels of puree.

Kali Orexi = Smakelijk eten

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Waar vind je het grootste Oktoberfeest (Oktoberfest)?

Ieder jaar in Oktober barsten in Duitsland en steeds vaker ook in Nederland de Oktoberfesten / Oktoberfeesten los maar waar is het grootste Oktoberfeest?

Recept kalfstong - kalfstongschotel - vleesgerecht

Een verrukelijke kalfstongschotel opgediend in een smakelijke en kruidige tomatensaus.

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt.

Recept - Nasi Goreng - wokgerecht - ongeveer 350 calorieën per portie

Een zeer luchtig receptje voor de lekkerste Nasi Goreng

Italiaanse fritatta met courgette en mozzarella

Een heerlijk Italiaanse schotel binnen no time klaar!

Recept vet -en suikerarme yoghurt-chocoladebavarois

Recept vet -en suikerarme yoghurt-chocoladebavarois

Recept appeltaart

Recept appeltaart op grootmoeders wijze

Cajun witvis in een pecan jasje uit Louisiana

Cajun witvis met een krokant pecannoten jasje uit Louisiana

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Tonijnsalade zoals het moet...

Hoe maak je nou heerlijk frisse tonijnsalade voor op stokbrood? Lees het hier...

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana, een pittig groentegerecht.

De echte groentebouillon!

Zo maak je gemakkelijk en snel een heerlijek groentebouillon!

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Tiramisù

Een heerlijk Italiaans desert!

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Bang Bang Chicken

Een frisse oosterse salade met kip

Chocola/cacao

Werking van chocola/cacao. Waarom geeft chocola je een goed gevoel.

Lasagne met zalm en witlof

Een lekkere variant van lasagne

Andere Witlof schotel

Kook eens met andere ingredinten maar laat het toch lekker zijn.

Stampot rauwe raapstelen met vlees en jus

Stampot rauwe raapstelen, een echt voorjaarsgerecht

De gevaren van glucose-fructosestroop

In veel zoete producten zit fructosestroop, maar helaas is dit toevoegmiddel niet zo goed voor je gezondheid. Lees hier waarom!

Schaal- en schelpdieren - gezond eten

Het verschil tussen schaal- en schelpdieren. Welke soorten bestaan er en op wat moet je letten bij aankoop?