Ontbijten! Een goed begin van de dag.


Publicatie datum:

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Gesponsorde koppelingen

Onbijten is zonder meer een goed begin van de dag. Het is belangrijk om af te vallen. Lekker eten 's morgens levert energie en is goed voor de prestatie. Allemaal positieve uitspraken die men vaak hoort. Toch zijn er nog steeds mensen die niet ontbijten, het vergeten of er geen tijd voor hebben. We moeten er niet mee ophouden om elkaar het belang van een goed ontbijt door te geven. Gewoon dat een ieder op een dag bewust van het belang ervan wordt.

De herkomst van het woord ‘ontbijt’

Het woord ontbijt blijkt uit twee delen te bestaan. Ont betekend voorafgaand en bijt is afgeleid van het woord bijten. Het woord bijten wordt weer geassocieerd met het woord eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien kan worden als ‘beginnen aan eten’. Bron: voorlichtingsbureau brood.

Elke goede voedingsdeskundige adviseert mensen om vooral goed te ontbijten. Maar heel veel mensen leven met de gedachte dat ze vooral carrière moeten maken om te kunnen genieten van de mooie dingen het leven. Vaak vergeet men om goed te ontbijten.

Hoe ziet een dag van de gemiddelde werkende mens eruit:

De wekker gaat. Koffiezetapparaat aan, snel douchen en aankleden. Snel met een kopje koffie op weg naar de auto. Men denkt niet aan ontbijten of weet niet meer wat dat is.

Het belang van ontbijten.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Een goed, rustig en gezond begin. Goed voor de concentratie en denkvermogen. Brengt je in balans.

Vooral voor schoolgaande kinderen is een ontbijt heel belangrijk onderdeel van de dag en heeft invloed op goede schoolprestaties. Het voorkomt dat kinderen hangerig en slaperig zijn tijdens de les.

Wie goed ontbijt heeft meer energie, is alert en heeft minder kans op ongelukken.

Eet men ’ s morgens niet dan is men geneigd om veel meer te eten tijdens de lunch en het diner. Dat kan leiden tot overgewicht.

Een goed ontbijt vermindert de drang naar zoetigheid en hartige snacks. Het voorkomt zwaarlijvigheid.

Volgens het “voorlichtingsbureau brood” levert het ontbijt 10 tot 15 % van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het helpt het lichaam op gang komen. Onderzoeken wijzen uit dat mensen zich door het overslaan van een ontbijt letterlijk te kort doen. Dat te kort is gedurende de dag niet meer in te halen.

Waarom ontbijten?

Het Voedingscentrum adviseert dat men elke dag een ruime hoeveelheid vezelrijke producten zoals brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten moet eten. Deze voedingsmiddelen leveren veel voedingsstoffen en bevatten relatief weinig calorieën

Een goed ontbijt bestaat uit:

- brood of cornflakes, muesli, vers fruit, havermout. - boter of halvarine

- Melk, karnemelk, yoghurt of kwark, kaas en vlees

- water. thee, sap.

Tip: maak er elke dag een feest van. Door de tafel gezellig te dekken en de tijd te nemen om met je kinderen en partner te ontbijten. Geniet van je ontbijt en ga lekker en ontspannen de deur uit.

 

 

 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Courgette gevuld met couscous

Ovengerecht van gevulde courgette met couscous en twee soorten kaas

Zuinig en koken

Een aantal tips om zuiniger te koken.

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Snel pikant wokgerechtje

in weinig tijd lekker en gezond eten

Zelf zoete/zoute drop maken

Hoe zelf zoute/zoete drop te maken

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Dieet: Groenteschnitzel: 115 calorieën per persoon

Een heerlijke schnitzel met weinig calorieën en boordevol groentjes

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Pavlova recept

Hier een makkelijk en eenvoudig recept voor pavlova

De gezondste groenten

Overzicht van de gezondste groenten, top tien van gezondste groenten in Nederland.

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Eenvoudig recept voor pikant pizzabroodje, broodje nagelstudio i.p.v. ongezond broodje kapsalon

Een broodje nagelstudio is een heerlijk pikant pizzabroodje dat je eenvoudig zelf maken kan.

Hoe maak je Rösti, zoals ze dat in Zwitserland eten

Zwitserse rösti, lekker voor de koude maanden van het jaar

Groene smoothies fabriceren

Groene smoothies bevatten in ruime kwantiteit groene bladgroenten en die zijn een bijzonder belangrijke bron van eiwitten,vezels, vitaminen en anti-oxidanten.
Maar bovendien zijn ze ook eenvoudig erg aanlokkelijk .

Fruitige snelle pasta met rucola

Pasta met het frisse van limoen het scherpe van rucola. Lekker makkelijk door de weinige ingrediënten.

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Italiaanse rosemarijnscampi's

Italiaanse Gambeoni al rosmarino!

Zelf babyvoeding maken. Goedkoop, gemakkelijk & gezond!

Voordelen en tips voor het zelf maken van babyvoeding

Mexicaanse kaasfingers met tomatensalsa

Maak eens een keer iets anders om te serveren op uw feestje of als voorgerechtje. Uw gasten zullen hun vingers aflikken bij deze lekkere kaasfingers.

Nederlandse snelle appeltaart zonder boter

Een overheelijk appeltaartrecept met minder calorien die makkelijk en snel te bereiden is

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Afschaffing statiegeld op flessen uitgesteld

Staatssecretaris Mansveld heeft ervoor gekozen om het statiegeld niet vanaf 2015 af te schaffen

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven