Rabarber in de moestuin


Publicatie datum:

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Gesponsorde koppelingen

Rabarber is een makkelijke plant in de moestuin, hij vraagt weinig verzorging en is, in tegenstelling tot veel andere moestuinplanten, meerjarig. Een goede rabarberplant kan wel 15 jaar meegaan! Rabarberplantjes zijn als jonge stekken te koop bij tuincentra, maar misschien heeft een buurman of -vrouw nog wel een rabarberplant in de tuin die, bij voorkeur in het najaar, gedeeld kan worden. Het eerste jaar na planten mag er niet geoogst worden om zo de plant de tijd te geven goed te wortelen, maar vanaf het tweede jaar levert de plant vanaf april/mei een prima oogst op.

Wat doe je met rabarber? Veel mensen trekken al een zuur gezicht bij de naam alleen, maar er zijn veel meer lekkere dingen te bedenken met rabarber dan alleen het schaaltje rabarbermoes bij de vla. Denk bijvoorbeeld eens aan rabarbercrumble, gebaseerd op het Engelse nagerecht appelcrumble of aan een overheerlijke rabarbertaart die zelfs mensen die niet van rabarber houden onweerstaanbaar vinden.

Rabarbercrumble (nagerecht voor 8 personen)
600 gram rabarber
1 vanillestokje
200 gram suiker
250 gram bloem
150 gram zachte boter

Was de rabarber en snijd hem in grove stukken. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit (je kunt eventueel ook een zakje vanillesuiker gebruiken). Meng de rabarber met 100 gram suiker, het vanillestokje en het merg.
Meng de bloem met de boter en 100 gram suiker. Voeg eventueel 1 el water toe. Kneed er kruimels van.
Schep de rabarber in een ovenvaste, ingevette schaal en strooi het kruimeldeeg erover. Zet ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C of tot hij mooi bruin is.
Warm of lauw serveren, eventueel met een bolletje vanille-ijs en slagroom.

Rabarbertaart (gebak of nagerecht voor ca. 8-10 personen)
Voor de vulling:
750 gram rabarber
2 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels custardpoeder
30 gram suiker

Voor het deeg:
150 gram suiker
2 eetlepels citroenrasp (eventueel uit potje, bijv. Baukje)
150 gram zachte boter
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel

Was de rabarber, snijd hem klein en meng met de overige ingrediënten voor de vulling.
Klop met de mixer de boter, suiker en citroenrasp voor het deeg. Voeg een voor een de eieren toe en klop als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Schep het deeg in een ingevette bakvorm en schep de rabarbervulling erop.
Bak ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven op 150˚C of tot hij mooi van kleur is.
Heerlijk als taart maar ook lekker als (lauwwarm) dessert met bijvoorbeeld ijs of vanillesaus of als brunchgerecht.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Een goed ontbijt is het beste begin van de dag

Een goed ontbijt zorgt voor voldoende energie om de ochtend goed door te komen.

Leuke en gezonde traktaties

leuke en gezonde traktaties

Hoe krijg je een lekkere spek pannenkoek

Hier lees je hoe je een heerlijke spek pannenkoek kan bakken

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Watermeloen is gezond!

Goed voor de dorst, heerlijk verfrissend en vol met vitaminen.

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Ingewikkelde Vegetarische gerechten belasten het milieu.

Ingewikkelde vegetarische gerechten belasten het milieu doordat veel ingrediënten geïmporteerd moeten worden.

Johnnie Walker

Johnnie Walker. De wereldbekende Whisky.

Hoe maak je simpel een lekkere cordon bleu van kalkoen

Kalkoen cordon bleu, lekker en snel op tafel

Een heerlijke pastasalade!

Een heerlijk pastasalade voor in de zomer!

Heksensoep (Groentesoep)

Een aparte exotische groentesoep

Recept soezen

Recept soezen gevuld met banketbakkersroom

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Normandische salade

Een heerlijke salade om in het voorjaar te eten, wanneer de tuinkers weer te krijgen is.

Leren bier drinken in 1 minuut!

Hoe kan je iemand ervan overtuigen dat bier lekker is!

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Recept: Kipnuggets

Recept voor heerlijke kipnuggets

Deze lasagna lust iedereen!

Altijd prijs lasagna in 3 stappen

Sushi serveren

Leer zelf sushi maken.

Tonijn in filodeeg

Tonijn in filodeeg

Snel pikant wokgerechtje

in weinig tijd lekker en gezond eten

Zelf croissanten maken, eigengemaakte croissants

De lekkerste croissantjes eet je in Frankrijk, maak nu zelf die heerlijke Franse croissants.

Wat zit er in pepernoten, wat zit er in kruidnoten?

Vroeger strooide Zwarte Piet de pepernoten maar wist hij ook wat er allemaal in zit?