Rabarber in de moestuin


Publicatie datum:

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Gesponsorde koppelingen

Rabarber is een makkelijke plant in de moestuin, hij vraagt weinig verzorging en is, in tegenstelling tot veel andere moestuinplanten, meerjarig. Een goede rabarberplant kan wel 15 jaar meegaan! Rabarberplantjes zijn als jonge stekken te koop bij tuincentra, maar misschien heeft een buurman of -vrouw nog wel een rabarberplant in de tuin die, bij voorkeur in het najaar, gedeeld kan worden. Het eerste jaar na planten mag er niet geoogst worden om zo de plant de tijd te geven goed te wortelen, maar vanaf het tweede jaar levert de plant vanaf april/mei een prima oogst op.

Wat doe je met rabarber? Veel mensen trekken al een zuur gezicht bij de naam alleen, maar er zijn veel meer lekkere dingen te bedenken met rabarber dan alleen het schaaltje rabarbermoes bij de vla. Denk bijvoorbeeld eens aan rabarbercrumble, gebaseerd op het Engelse nagerecht appelcrumble of aan een overheerlijke rabarbertaart die zelfs mensen die niet van rabarber houden onweerstaanbaar vinden.

Rabarbercrumble (nagerecht voor 8 personen)
600 gram rabarber
1 vanillestokje
200 gram suiker
250 gram bloem
150 gram zachte boter

Was de rabarber en snijd hem in grove stukken. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit (je kunt eventueel ook een zakje vanillesuiker gebruiken). Meng de rabarber met 100 gram suiker, het vanillestokje en het merg.
Meng de bloem met de boter en 100 gram suiker. Voeg eventueel 1 el water toe. Kneed er kruimels van.
Schep de rabarber in een ovenvaste, ingevette schaal en strooi het kruimeldeeg erover. Zet ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C of tot hij mooi bruin is.
Warm of lauw serveren, eventueel met een bolletje vanille-ijs en slagroom.

Rabarbertaart (gebak of nagerecht voor ca. 8-10 personen)
Voor de vulling:
750 gram rabarber
2 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels custardpoeder
30 gram suiker

Voor het deeg:
150 gram suiker
2 eetlepels citroenrasp (eventueel uit potje, bijv. Baukje)
150 gram zachte boter
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel

Was de rabarber, snijd hem klein en meng met de overige ingrediënten voor de vulling.
Klop met de mixer de boter, suiker en citroenrasp voor het deeg. Voeg een voor een de eieren toe en klop als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Schep het deeg in een ingevette bakvorm en schep de rabarbervulling erop.
Bak ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven op 150˚C of tot hij mooi van kleur is.
Heerlijk als taart maar ook lekker als (lauwwarm) dessert met bijvoorbeeld ijs of vanillesaus of als brunchgerecht.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Zelfgemaakte kipnuggets

Zelfgemaakte kipnuggets in 20 minuten

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Hamschijven met peterselieboter - ovengerecht

Een receptje dat misschien wel iets meer tijd nodig heeft, maar de hamschijven met peterselieboter zijn toch wel die moeite waard.

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Is deze plant giftig of niet?

in situaties zonder voedsel of om je tuin huisdierveilig te maken is het handig te weten welke planten giftig zijn of niet.

Frikandelbroodje maken

Recept en werkwijze voor het zelf maken van een heerlijk frikandelbroodje

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Aardappelsalade: snel en gemakkelijk

Een heerlijk, fris recept voor aardappelsalade die snel en gemakkelijk klaar te maken is.

recept voor heerlijke hete bliksem

het recept voor lekkere hete bliksem..

Lasagne met broccoli champignons en mosterd-kaassaus

Variatie op de traditionele lasanga

Guacamole

Zelf guacamole maken is veel lekkerder dan uit een potje! Vers is altijd beter!

thaise kip wokken met gember sjalotjes en kokos

recept thaise kip lekker wokken/roerbakken

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Couscous met lam, wortel en venkel

Heerlijke marokkaanse gerecht,

Tonijnsalade zoals het moet...

Hoe maak je nou heerlijk frisse tonijnsalade voor op stokbrood? Lees het hier...

Wokgerechten: Forel in pikante saus

Overheerlijke forel klaargemaakt in de wok.

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Griekse rijstsoep of Avgolemonosoep

Een lichte voedzame rijst-soep met ei-citroensaus.

Gevulde kleine hapjes voor op een verjaardag (koud)

Iedere verjaardag gaat gepaard met een hapje en een drankje. Wil je eens iets anders serveren? Lees hier enkele suggesties

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Recept - appelflappen - dessert

Een receptje voor appelflappen.

Waar komt de Engelse Ham Sandwich vandaan?

Een eenvoudig recept voor de lekkerste Engelse Ham Sandwich naar aanleiding van een foto.