Recept kalfstong - kalfstongschotel - vleesgerecht


Publicatie datum:

Een verrukelijke kalfstongschotel opgediend in een smakelijke en kruidige tomatensaus.

Gesponsorde koppelingen

De bereidingstijd van de 'kalfstongschotel met een kruidige tomatensaus', mag dan wel een 3 uur in beslag nemen, toch loont dit gerecht meer dan de moeite waard. Past voor iedere gelegenheid of feestje.

Kalfstongschotel voor 4 personen

- 1 à 2 kalfstongen (totaal 500 à 600 g)
- zout
- 1 kruidenbuiltje
- 60 g boter
- 3 grofgesneden wortelen
- 1 grote gesnipperde ui
- 1 en halve dl droge witte wijn
- 400 g tomaten
- peper
- 4 zoetzure augurken
- 2 eetlepels grofgesneden peterselie of selderie
- 2 bouillonblokjes
- 4 eetlepels maïzena
- 4 à 8 eetlepels sherry
- aroma
- citroensap
- laurierbladpoeder
- gemberpoeder

Bereiding

Zet de kalfstong enkele uren in veel koud water met 1 eetlepel zout per liter.

Daarna borstel je de kalfstong onder stromend water goed af. Strooi daarna wat zout over de kalfstong en borstel het zout goed over de kalfstong. Spoel de tong weer af.

Zet de tong net onder water en vul dit aan met 1 eetlepel zout (per liter water) en een kruidenbuiltje. Breng dit gedurende 30 à 40 minuten aan de kook.

Neem dan de tong weer uit de pan en spoel die direct met veel koud water weer af. Neem het vel eraf met een puntig mesje.

Smelt de boter en smoor daarin de stukken wortel en de uit.

Leg na ongeveer 5 à 8 minuten de tong in de pan en voeg er 1 dl van het kooknat van de kalfstong aantoe..Leg het deksel op de pan en zet het op een laag vuurtje.

Neem daarna de wijn, doe hem in een glas en zet dit op een het omgekeerde deksel van de pan met bijna kokend water en voeg, als de tong bijna 10 minuten heeft gestoofd, de opgewarmde wijn eraan toe.
Leg dan weer het deksel op de pan.

Ondertusssen was je de tomaten, snij je ze in kleine stukken en drooi je deze door de zeef. Schep dan de tomatenpuree op de groenten in de pan.
Keer de kalfstong om en bestrooi deze met peper en zout. Stoof de tong verder gedurende 10 minuten.

Intussen snij je de augurken in stukjes en doe je deze met de peterselie, selderie bij de kalfstong.

Breng daarna 4 dl van de bouillon van de kalfstong aan de kook. Los er het bouillonblokje in op en giet de bouillon in de pan. Laat het vlees verder gaar stoven.
Of het vlees gaar is kan je controleren door er na 10 minuten een stukje af te snijden en te proeven.

Dan neem je de kalfstong uit de pan en draai de verdere inhoud door de zeef. Roer de maïzena met wat van de inmiddels koud geworden bouillon aan tot een glad papje. Daarna giet je de tomatenpuree in dezelfde pan en breng je deze aan de kook. Bind deze dan tot sausdikte bij met het maïzenapapje.

Daarna voeg je de sherry naar eigen smaak. Maak de saus nog pittiger door middel van aroma, citroensap, laurierbladpoeder, gemberpoeder, peper en zout.

Dan snij je tong, met een zeer scherp mes, in plakken van ongeveer een 1/2 cm dikte.

Verwarm een halve liter van de bouillon in een kleine pan, leg daarin de plakken tong en laat deze goed warm worden. Schep ze er daarna uit met een schuimspan.

Het vlees leg je dakpansgewijs op een voorverwarmde schotel. Een deel van de saus schep je erover samen met een deel van de bouillon, waarin de kalfstong weer is in opgewarmd.
Presenteer deze saus zo warm mogelijk in een kommetje bij de kalfstongschotel.


Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Lekker anders; Gevulde portobello voor op de BBQ

Drie verschillende snelle en makkelijke recepten voor als je eens wat anders op de bbq wilt hebben.

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

Groene smoothies fabriceren

Groene smoothies bevatten in ruime kwantiteit groene bladgroenten en die zijn een bijzonder belangrijke bron van eiwitten,vezels, vitaminen en anti-oxidanten.
Maar bovendien zijn ze ook eenvoudig erg aanlokkelijk .

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Zelf patat maken, zelf friet maken, hoe maak je de lekkerste zelfgemaakte patat

De lekkerste patat is nog altijd zelfgemaakte patat, lees hier hoe je de lekkerste patat zelf kunt maken.

Recepten met pastinaak

Soep en puree van pastinaak

Groente pannenkoeken met een vleugje zoetigheid;

Heerlijk voedzaam en vullend recept voor als je eens wat anders op je pannenkoek wilt hebben dan stroop of suiker.

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

Ananas-grapefruit-crumble

recept voor nagerecht

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

recept - hapjes - borrelhapjes

Houdt u van borrelhapjes? Hier enkele receptjes.

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins

Snel en smakelijk recept uit Soedan

Een heerlijk en makkelijk recept uit Soedan

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Een goed ontbijt is het beste begin van de dag

Een goed ontbijt zorgt voor voldoende energie om de ochtend goed door te komen.

Recept romig kip pannetje met tuinkers

Recept

Peren in wijnsaus - dessert - 400 calorieën per persoon

Een overheerlijk dessert bestaande uit verse peren aangevuld met witte wijn.

Fruityoghurt

Recept fruityoghurt

Chocola/cacao

Werking van chocola/cacao. Waarom geeft chocola je een goed gevoel.

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Kalkoen met gorgonzola en parmaham

Een heerlijk gerecht dat ze alleen in de beste restaurants in Italie serveren! Maak het nu in uw eigen keuken!