Schaal- en schelpdieren - gezond eten


Publicatie datum:

Het verschil tussen schaal- en schelpdieren. Welke soorten bestaan er en op wat moet je letten bij aankoop?

Gesponsorde koppelingen

Een kleine uiteenzetting over schaal- en schelpdieren. Waar, wanneer en hoe koop je ze aan. Enkele soorten beschreven.

Schaaldieren:

Schaaldieren zijn gelede dieren, waarvan het lichaam is omgeven door een hoornlaag, die een uitwendig skelet vormt.

Tot de schaaldieren behoren alle garnaalsoorten, kreeften en krabben. Het vlees hiervan is zeer voedzaam vanwege het grote gehalte aan eiwitten.

Schaaldieren kunnen niet lang bewaard worden en men kan ze best levend aankopen. Bij het kopen van verse schaaldieren moet men vooral op de reuk afgaan, deze moet fris zijn. Schaaldieren die niet op en top vers aangekocht worden, kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is een algemeen geweten feit dat ze niet goedkoop zijn.

Het vlees van schaaldieren wordt dikwijls verkocht in blik of bokaal, de smaak is dan wel minder, maar meestal toch nog fijn.

Schelpdieren:

Schelpdieren zijn weekdieren die in een schelp leven.

We maken hierin een onderscheid tussen de 'tweekleppige schelpdieren' en de 'enkelvoudig schelpdieren'.
De tweekleppige schelpdieren zijn o.a. mosselen, oesters en de St. Jacobsschelpen.
De enkelvoudige schelpdieren zijn o.a. slakken, wijngaardslak, alikruiken, enz...

Ook schelpdieren zijn zeer voedzaam door hun hoog eiwitgehalte en bovenop leveren zij ook mineralen zouten zoals jodium.

Vroeger werd er gezegd of beweerd dat men schelp- en schaaldieren best aankocht in de maanden waar en 'r' in voorkomt.
Tegenwoordig importeren wij ze uit zuidelijkere streken en hoeven we er eigenlijk geen rekening meer mee te houden in welke maand we ze nu wel of niet aankopen.


Extra weetjes:
- Oesters en mosselen moet men altijd levend aankopen en mosselen altijd levend koken.
- Inktvissen zijn week dieren met een inwendige schelp.

* Alikruiken
- Klein slakkensoort, met rond huisje
- Moet in de schelp gekookt worden
- Alikruiken worden met een kromme speld, vastgestoken in een kurk, uit hun huisje gepeuterd.

*Kreeft
- Schaaldier met een langgerekt lichaam waaraan 2 gevaarlijke scharen aan vastzitten. Aan weerszijden zitten ook nog 4 poten.
- Het pantser wordt rood bij het koken, maar normaal heeft het een donkerblaus of zwartachtige kleur.- Men moet kreeften altijd levend koken.
- De versheid van een gekookte kreeft kan gecontroleerd worden door de staart recht te trekken en wanneer ze werkelijk vers is, zal de staart direct terugveren.
- Ook al kan men kreeft het hele jaar door verkrijgen, toch koopt men kreeft het beste aan van april tot augustus.
- Kreeft is ook in blik verkruigbaar en heeft een hele fijne smaak.

* Krab
- Bij ons zijn de zeekrabben het best gekend.
- Het vlees van een krab ziet er rozig wit en rood aan de buitkant uit. Uiteraard moeten de stukjes kraakbeen in het vlees verwijdert worden.
- Buitenlandse krabsoorten worden meestal in blik of diepvris verkocht. Je zal merken dat het vlees smakelijker is dan dat van de Noordzeekrab.

* Garnalen

- Zijn langwerpige schaaldieren.

~ Hollandse Garnalen
Klein, roze en malse garnalen die zeer fijn van smaak zijn.
Ze worden direct na de vangst gekookt en gepeld of ongepeld verkocht.
De kostprijs van deze smakelijke en gepeldegarnaaltjes ligt zeer hoog vanwege de pelkosten. Van ongeveer 500 g ongepelde garnalen houdt men slechts 200 g gepelde garnalen over.

~ Noorse garnalen
Deze zijn een stuk groter dan de Hollandse garnalen. Meestal worden deze gepeld en diepgegvroren geïmporteerd. Ze mogen dan wel goedkoper van prijs zijn, maar ze zijn dan ook minder goed van smaak als de Hollandse garnalen.

~ Grote garnalen
Ook Chinese garnalen of Gamba's genoemd.
Zij worden diepgevrorengeïmporteerd uit tropische gebieden.
De kop en het lichaam is meestal al verwijdert zodanig men enkel nog de vlezige staart overhoud.

* Langoestine of Noorse kreeft

- Zeekreeft met lange scharen, maar bevat weinig vlees. Het vlees zit vooral in het staartstuk.
- Door insnijding in het staartstuk, kan het vlees gemakkelijk verwijderd worden.
- Lagoestine staan ook beken onder de Italiaanse naam Scampi.

* Mosselen

- Schelpdier met 2 zwarte schelpen, waarvan de binnenkant paarsblauw gekleurd is.
- Mosselen dienen levend gekookt te worden.
- Gebroken schelpen en mosselen die zich niet sluiten dienen voor het koken verwijderd te worden.
- Je koopt of eet het best mosselen van september tot maart.

* Oesters

- De oester leeft in een tweedelig gekartelde schelp waarvan één helft plat is en de andere wat boller staat.
- Ze worden in Zeeland op de oesterbanken gekweekt.
- Je eet of koopt ze best van november tot maart.
- Oesters koop je altijd levend.
- Rauw serveren in de schelp, op ijs met partjes citroen.


Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Teveel gekookt? Eerst even afkoelen!

Bespaar energie: gebruik de koelkast en vriezer optimaal

limoncello taart

een heerlijk frisse taart, ook geschikt als dessert

Wat is een sapkuur?

Dat diëten populair zijn bij mensen die af willen slanken, is al lange tijd bekend. Maar het is ook mogelijk om af te vallen én daarnaast je lichaam van giftige afvalstoffen te ontdoen.

Overheerlijke Italiaanse soep: Bouillon met ei

De Italiaanse stracciatella alla romana (bouillon met ei)

Griekse gehaktballetjes met avgolemono-saus

Griekse gehaktballetjes in ei-citroensaus

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke ovenschotel met veel groentes en tortilla chips

Recept voor een ovenschotel met allerlei groenten, lekkere kruiden en tortilla chips

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Italiaanse bruschetta

Heerlijke Italiaanse brood

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Chocoladefondue, het vrouwelijke bier !

Een uitgebreide bechrijving over hoe je de perfecte chocoladefondue houdt, de benodigdheden, de dippers en wat extra variatie !

Je eigen milkshake maken

In 4 minuten een eigen milkshake maken.

Heerlijke frisse Couscous Salade

Recept van een frisse zomersalade

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken

Lekker en gezond eten met Quinoa

Quinoa als gezond alternatief

Kabouterhuisjes Soep (Champignonsoep)

Een champignonsoepje waar je de vingers bij aflikt

Heerlijke recepten met bladerdeeg

Recepten waarin bladerdeeg verwerkt is

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

Romige aspergetaart

Een heerlijk romige aspergetaart met sinaasappel!!