Echte pizza op een stoeptegel!


Publicatie datum:

Perfecte pizza maak je gewoon thuis op een stoeptegel! Even lekker als van de pizzeria, maar veel goedkoper!

Gesponsorde koppelingen

Een pizza afhalen is af en toe, gewoon ontzettend lekker. Heerlijk comfort food, voor in een luie bui, onverwachte aanloop/gezelligheid, omdat je weer even terug wil zijn in dat heerlijke Italie, of omdat de kinderen er al 2 dagen over zeuren. Helaas kost dat dan wel weer een euro of 35, (we zijn met z'n vijfen), en dat is wel erg veel geld voor een lapje deeg met wat kaas en een plakje salami o.i.d. Zelf maken, op de bakplaat in de oven kan wel, maar dat wordt toch iets heel anders. Na een hoop geklieder, is het deeg aan de randen te dik, of te droog, en in het midden een soort pappig geheel geworden.Maar het kan wel! Heel makkelijk, heel goekoop,  superlekker!, gewoon op een stoeptegel!

We hebben nodig:

1 Stoeptegel (gewoon zo'n grijze van 30x30cm)

1 deksel van een grote plastic emmer (dit wordt de pizzaschep)

Tomatensaus

Beleg naar keuze (her en der wat mozzarella maakt het wel lekker draderig)

voorbereiding: (1 1/2 uur)

Ga op zoek naar een stoeptegel. (kopen kan, of uitgraven, maar er ligt meestal wel ergens een stapeltje ;-), en maak deze heel goed schoon.Smeer hem daarna aan de bovenkant goed in met olie (zonnebloem of zo) en leg hem op het rooster, iets boven het midden, in de oven op de hoogste stand.(bij mij is dat 250 gr. maar hoe heter hoe beter!). Haal ook meteen alle andere bakplaten en dergelijke uit de oven, deze houden alleen maar hitte tegen).

Neem de deksel (bij mij van een grote emmer latex), maak schoon, en knip/snij de opstaande rand er voor 3/4 af. Het opstaande randje wat overblijft, is het handvat. Schuur of schaaf het snijrandje heel goed glad, en klaar is je pizzaschep! Is dit je te veel gedoe, maak dan je pizza op een stuk bakpapier (dat op de tegel past) en hevel de pizza dan met 2 handen, met het paier over op de steen. Het resultaat zal iets minder zijn, de bodem maakt dan geen direct contact met de steen, maar alla...ook nog heel lekker.

Maak nu het deeg:

 Ik  gebruik  750 gr gewone bloem, 2 zakjes droge gist (14 gr), 10 gr zout, scheut lekkere olijfolie, 1 tl suiker, lauw water. los de gist op in een beetje lauw water en de suiker, en laat 5 min staan op een warme plaats. (op het zakje staat dat dat niet hoeft, maar volgens mij is deze snelle start wel belanrijk). Maak dan van het gistpapje, de bloem en de rest van de spullen een lekker soepel deeg, en laat op een warme plek, met natte doek, of in een plastic boodschappentas 1 uur rijzen. (langer mag ook, is zelfs beter) kneed na 1 uur een keer goed door en laat nog 20 min rijzen.

De saus :

Ik fruit 1 grote ui, heel fijn gesnipperd, in flink olijfolie, op heel zacht vuur tot lekker zacht en lichtbruin.(5 min) Voeg 3 grote tenen knoflook u.d.k toe en laat zachtjes 2 min meesudderen. Dan voeg ik 2 blikjes tomatenpuree (die van 6cm hoog) toe, en laat even meebakken.  Dan water/wijn, zout, of bouillonblokjes, suiker, rode peper (sambal) , laurier, oregano, zwarte peper, enz... Zachtjes laten garen tot lekkere lobbige saus.

Beleg:

Alles wat je lekker vindt: maar kaas (extra belegen), mozzarella (hoeft niet de duurste, en niet te veel, smelt erg uit), salami, dunne uienringen, ansjovis, en kappertjes zijn wel basisspullen.

En nu bakken:

Neem een grote houten snijplank. Als je die niet hebt kan 't ook op de aanrecht, maar hout werkt lekkerder. Bestuif deze flink met bloem, en pluk een tennisballetje deeg af. Rol/vorm dit tot een bal en druk een beetje uit op de plank. Rol dan met een deegroller (evt lege wijnfles), uit tot formaat dat op de tegel past. Controleer de eerste keer even of het deeg niet aan de plank plakt, anders meer bloem strooien. De bodem vind ik 2 a 3mm dik het lekkerst. Besmeer de bodem met tomatensaus, niet te dik, en beleg met spullen naar keuze. Bebloem nu ook de pizzaschep (deksel). Open de oven, en trek het rooster met de steen zover uit de oven dat je er goed bij kan. Schuif de schep onder de pizza, help 'm een beetje met je linkerhand, en vlij 'm snel op de steen. Oven dicht, 3 min bakken, kijken, misschien nog even...en dan snel van de steen afsleuren op een bord. Mmmmm net als echt!

Oh ja...: snij uien, of andere spullen echt dun. het gaat bakken gaat heel snel, en de spullen moeten wel gaar worden...

oh ja, ...:het wordt vast wel een zootje in de keuken, maar naarmate je het vaker doet gaat 't beter.

Oh ja...: het gaat maar om 1 pizza per keer. Je kan natuurlijk prima  de een voorbereiden terwijl de ander bakt. Maak er iets leuks van. De kinderen kunnen zelf beleggen, proef, probeer,  eet staand in de keuken nou ja...

Oh ja...: De steen blijft nog Heel lang warm. Ik laat 'm gewoon in de uitgeschakelde oven liggen, en bak van 't overgebleven deeg naan of zo.

 Succes,

exchef

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Exotisch kipgerecht met aardappelen

Een heerlijk kipgerecht met exotische smaken uit Marokko.

Rabarber in de moestuin

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Recept voor gevulde eieren

Recept voor gevulde eieren

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Recept: Appelcakejes

Een recept voor overheerlijke appelcakejes waarvan ikzelf altijd smul.

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

4 Heerlijke cocktails met aardbeien

4 Heerlijke cocktails met aardbeienlikeur of aardbeiensiroop!

Zelf vleeskroketten maken, eenvoudig recept voor kroketten

Maak nu zelf eenvoudig de lekkerste vleeskroketten met deze recepten.

Recept soezen

Recept soezen gevuld met banketbakkersroom

Chocola/cacao

Werking van chocola/cacao. Waarom geeft chocola je een goed gevoel.

Geroosterde pomodri-tomaten

Een heerlijk Italiaans gerecht, geroosterde pomodori-tomaten!

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

Recept sabayon met perzikenbier

Recept sabayon met perzikenbier

Hoe maak ik worteltjestaart?

Heerlijke worteltjestaart uit de Amerikaanse keuken.

Vegetarische witlofschotel uit de oven

Heerlijke witlofschotel zonder vlees, snel en makkelijk.

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Nacho's met Guacamole

Simpel en snel recept voor dit heerlijke Mexicaanse bijgerecht.

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Dieet: Gevulde paprika's en sinaasappelkwark

Het recept van een gevulde paprika die rekening houdt met onze lijn. Daarna serveren we een sinaasappelkwar welke gezond en luchtig is.

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Zelf borrelhapjes maken

5 makkelijke recepten voor heerlijke borrelhapjes.

Gevulde kleine hapjes voor op een verjaardag (koud)

Iedere verjaardag gaat gepaard met een hapje en een drankje. Wil je eens iets anders serveren? Lees hier enkele suggesties

Bruinen Bonen Schotel.

geschikt voor 3/4 personen.

Zon gedroogde tomaten

zon gedroogde tomaten in olijfolie makkelijk zelf te maken

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!