Echte pizza op een stoeptegel!


Publicatie datum:

Perfecte pizza maak je gewoon thuis op een stoeptegel! Even lekker als van de pizzeria, maar veel goedkoper!

Gesponsorde koppelingen

Een pizza afhalen is af en toe, gewoon ontzettend lekker. Heerlijk comfort food, voor in een luie bui, onverwachte aanloop/gezelligheid, omdat je weer even terug wil zijn in dat heerlijke Italie, of omdat de kinderen er al 2 dagen over zeuren. Helaas kost dat dan wel weer een euro of 35, (we zijn met z'n vijfen), en dat is wel erg veel geld voor een lapje deeg met wat kaas en een plakje salami o.i.d. Zelf maken, op de bakplaat in de oven kan wel, maar dat wordt toch iets heel anders. Na een hoop geklieder, is het deeg aan de randen te dik, of te droog, en in het midden een soort pappig geheel geworden.Maar het kan wel! Heel makkelijk, heel goekoop,  superlekker!, gewoon op een stoeptegel!

We hebben nodig:

1 Stoeptegel (gewoon zo'n grijze van 30x30cm)

1 deksel van een grote plastic emmer (dit wordt de pizzaschep)

Tomatensaus

Beleg naar keuze (her en der wat mozzarella maakt het wel lekker draderig)

voorbereiding: (1 1/2 uur)

Ga op zoek naar een stoeptegel. (kopen kan, of uitgraven, maar er ligt meestal wel ergens een stapeltje ;-), en maak deze heel goed schoon.Smeer hem daarna aan de bovenkant goed in met olie (zonnebloem of zo) en leg hem op het rooster, iets boven het midden, in de oven op de hoogste stand.(bij mij is dat 250 gr. maar hoe heter hoe beter!). Haal ook meteen alle andere bakplaten en dergelijke uit de oven, deze houden alleen maar hitte tegen).

Neem de deksel (bij mij van een grote emmer latex), maak schoon, en knip/snij de opstaande rand er voor 3/4 af. Het opstaande randje wat overblijft, is het handvat. Schuur of schaaf het snijrandje heel goed glad, en klaar is je pizzaschep! Is dit je te veel gedoe, maak dan je pizza op een stuk bakpapier (dat op de tegel past) en hevel de pizza dan met 2 handen, met het paier over op de steen. Het resultaat zal iets minder zijn, de bodem maakt dan geen direct contact met de steen, maar alla...ook nog heel lekker.

Maak nu het deeg:

 Ik  gebruik  750 gr gewone bloem, 2 zakjes droge gist (14 gr), 10 gr zout, scheut lekkere olijfolie, 1 tl suiker, lauw water. los de gist op in een beetje lauw water en de suiker, en laat 5 min staan op een warme plaats. (op het zakje staat dat dat niet hoeft, maar volgens mij is deze snelle start wel belanrijk). Maak dan van het gistpapje, de bloem en de rest van de spullen een lekker soepel deeg, en laat op een warme plek, met natte doek, of in een plastic boodschappentas 1 uur rijzen. (langer mag ook, is zelfs beter) kneed na 1 uur een keer goed door en laat nog 20 min rijzen.

De saus :

Ik fruit 1 grote ui, heel fijn gesnipperd, in flink olijfolie, op heel zacht vuur tot lekker zacht en lichtbruin.(5 min) Voeg 3 grote tenen knoflook u.d.k toe en laat zachtjes 2 min meesudderen. Dan voeg ik 2 blikjes tomatenpuree (die van 6cm hoog) toe, en laat even meebakken.  Dan water/wijn, zout, of bouillonblokjes, suiker, rode peper (sambal) , laurier, oregano, zwarte peper, enz... Zachtjes laten garen tot lekkere lobbige saus.

Beleg:

Alles wat je lekker vindt: maar kaas (extra belegen), mozzarella (hoeft niet de duurste, en niet te veel, smelt erg uit), salami, dunne uienringen, ansjovis, en kappertjes zijn wel basisspullen.

En nu bakken:

Neem een grote houten snijplank. Als je die niet hebt kan 't ook op de aanrecht, maar hout werkt lekkerder. Bestuif deze flink met bloem, en pluk een tennisballetje deeg af. Rol/vorm dit tot een bal en druk een beetje uit op de plank. Rol dan met een deegroller (evt lege wijnfles), uit tot formaat dat op de tegel past. Controleer de eerste keer even of het deeg niet aan de plank plakt, anders meer bloem strooien. De bodem vind ik 2 a 3mm dik het lekkerst. Besmeer de bodem met tomatensaus, niet te dik, en beleg met spullen naar keuze. Bebloem nu ook de pizzaschep (deksel). Open de oven, en trek het rooster met de steen zover uit de oven dat je er goed bij kan. Schuif de schep onder de pizza, help 'm een beetje met je linkerhand, en vlij 'm snel op de steen. Oven dicht, 3 min bakken, kijken, misschien nog even...en dan snel van de steen afsleuren op een bord. Mmmmm net als echt!

Oh ja...: snij uien, of andere spullen echt dun. het gaat bakken gaat heel snel, en de spullen moeten wel gaar worden...

oh ja, ...:het wordt vast wel een zootje in de keuken, maar naarmate je het vaker doet gaat 't beter.

Oh ja...: het gaat maar om 1 pizza per keer. Je kan natuurlijk prima  de een voorbereiden terwijl de ander bakt. Maak er iets leuks van. De kinderen kunnen zelf beleggen, proef, probeer,  eet staand in de keuken nou ja...

Oh ja...: De steen blijft nog Heel lang warm. Ik laat 'm gewoon in de uitgeschakelde oven liggen, en bak van 't overgebleven deeg naan of zo.

 Succes,

exchef

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

Proteinedieten en Low Carb recepten

Low Carb recepten en eiwitrijke dieten horen bij elkaar. Welke dieten en recepten heeft u nodig om snel en veel af te vallen?

Rollende kalkoen (Kalkoenrollade)

Rollade maar dan anders dan normaal

Tonijnsalade zoals het moet...

Hoe maak je nou heerlijk frisse tonijnsalade voor op stokbrood? Lees het hier...

Bruinen Bonen Schotel.

geschikt voor 3/4 personen.

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

Italiaanse rosemarijnscampi's

Italiaanse Gambeoni al rosmarino!

Je eigen McFlurry bereiden!

Ben jij stiekem ook zo fan van de McFlurry? Leer nu om er thuis zelf eentje te maken!

Wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Het is heel gezond en lekker maar wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Zelf koekjes maken

Een recept om zelf koekjes te bakken

Rocky Ledge koekjes: gevaarlijk lekkere traktaties!

Rocky Ledge, afgeleid van Rocky Road koekjes, is een makkelijk te maken recept voor de echte chocoholic!

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Zelf borrelhapjes maken

5 makkelijke recepten voor heerlijke borrelhapjes.

Snelle gerechten

snel een gerecht op tafel?

gepocheerd ei voor dummies

De makkelijkste manier voor een perfect gepocheerd ei

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept

Een heerlijk koekjesrecept dat van generatie op generatie is doorgegeven.

Wokgerechten: Zalm met groenten

Heerlijke zalm met groentjes bereidt in de wok

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Oranje boven! Een gezond Koninklijk cakeje

Oranjecake met worteltjes

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

zoetzure kip met mango

Zoetzure kip met mango en rijst als hoofdgerecht