Echte pizza op een stoeptegel!


Publicatie datum:

Perfecte pizza maak je gewoon thuis op een stoeptegel! Even lekker als van de pizzeria, maar veel goedkoper!

Gesponsorde koppelingen

Een pizza afhalen is af en toe, gewoon ontzettend lekker. Heerlijk comfort food, voor in een luie bui, onverwachte aanloop/gezelligheid, omdat je weer even terug wil zijn in dat heerlijke Italie, of omdat de kinderen er al 2 dagen over zeuren. Helaas kost dat dan wel weer een euro of 35, (we zijn met z'n vijfen), en dat is wel erg veel geld voor een lapje deeg met wat kaas en een plakje salami o.i.d. Zelf maken, op de bakplaat in de oven kan wel, maar dat wordt toch iets heel anders. Na een hoop geklieder, is het deeg aan de randen te dik, of te droog, en in het midden een soort pappig geheel geworden.Maar het kan wel! Heel makkelijk, heel goekoop,  superlekker!, gewoon op een stoeptegel!

We hebben nodig:

1 Stoeptegel (gewoon zo'n grijze van 30x30cm)

1 deksel van een grote plastic emmer (dit wordt de pizzaschep)

Tomatensaus

Beleg naar keuze (her en der wat mozzarella maakt het wel lekker draderig)

voorbereiding: (1 1/2 uur)

Ga op zoek naar een stoeptegel. (kopen kan, of uitgraven, maar er ligt meestal wel ergens een stapeltje ;-), en maak deze heel goed schoon.Smeer hem daarna aan de bovenkant goed in met olie (zonnebloem of zo) en leg hem op het rooster, iets boven het midden, in de oven op de hoogste stand.(bij mij is dat 250 gr. maar hoe heter hoe beter!). Haal ook meteen alle andere bakplaten en dergelijke uit de oven, deze houden alleen maar hitte tegen).

Neem de deksel (bij mij van een grote emmer latex), maak schoon, en knip/snij de opstaande rand er voor 3/4 af. Het opstaande randje wat overblijft, is het handvat. Schuur of schaaf het snijrandje heel goed glad, en klaar is je pizzaschep! Is dit je te veel gedoe, maak dan je pizza op een stuk bakpapier (dat op de tegel past) en hevel de pizza dan met 2 handen, met het paier over op de steen. Het resultaat zal iets minder zijn, de bodem maakt dan geen direct contact met de steen, maar alla...ook nog heel lekker.

Maak nu het deeg:

 Ik  gebruik  750 gr gewone bloem, 2 zakjes droge gist (14 gr), 10 gr zout, scheut lekkere olijfolie, 1 tl suiker, lauw water. los de gist op in een beetje lauw water en de suiker, en laat 5 min staan op een warme plaats. (op het zakje staat dat dat niet hoeft, maar volgens mij is deze snelle start wel belanrijk). Maak dan van het gistpapje, de bloem en de rest van de spullen een lekker soepel deeg, en laat op een warme plek, met natte doek, of in een plastic boodschappentas 1 uur rijzen. (langer mag ook, is zelfs beter) kneed na 1 uur een keer goed door en laat nog 20 min rijzen.

De saus :

Ik fruit 1 grote ui, heel fijn gesnipperd, in flink olijfolie, op heel zacht vuur tot lekker zacht en lichtbruin.(5 min) Voeg 3 grote tenen knoflook u.d.k toe en laat zachtjes 2 min meesudderen. Dan voeg ik 2 blikjes tomatenpuree (die van 6cm hoog) toe, en laat even meebakken.  Dan water/wijn, zout, of bouillonblokjes, suiker, rode peper (sambal) , laurier, oregano, zwarte peper, enz... Zachtjes laten garen tot lekkere lobbige saus.

Beleg:

Alles wat je lekker vindt: maar kaas (extra belegen), mozzarella (hoeft niet de duurste, en niet te veel, smelt erg uit), salami, dunne uienringen, ansjovis, en kappertjes zijn wel basisspullen.

En nu bakken:

Neem een grote houten snijplank. Als je die niet hebt kan 't ook op de aanrecht, maar hout werkt lekkerder. Bestuif deze flink met bloem, en pluk een tennisballetje deeg af. Rol/vorm dit tot een bal en druk een beetje uit op de plank. Rol dan met een deegroller (evt lege wijnfles), uit tot formaat dat op de tegel past. Controleer de eerste keer even of het deeg niet aan de plank plakt, anders meer bloem strooien. De bodem vind ik 2 a 3mm dik het lekkerst. Besmeer de bodem met tomatensaus, niet te dik, en beleg met spullen naar keuze. Bebloem nu ook de pizzaschep (deksel). Open de oven, en trek het rooster met de steen zover uit de oven dat je er goed bij kan. Schuif de schep onder de pizza, help 'm een beetje met je linkerhand, en vlij 'm snel op de steen. Oven dicht, 3 min bakken, kijken, misschien nog even...en dan snel van de steen afsleuren op een bord. Mmmmm net als echt!

Oh ja...: snij uien, of andere spullen echt dun. het gaat bakken gaat heel snel, en de spullen moeten wel gaar worden...

oh ja, ...:het wordt vast wel een zootje in de keuken, maar naarmate je het vaker doet gaat 't beter.

Oh ja...: het gaat maar om 1 pizza per keer. Je kan natuurlijk prima  de een voorbereiden terwijl de ander bakt. Maak er iets leuks van. De kinderen kunnen zelf beleggen, proef, probeer,  eet staand in de keuken nou ja...

Oh ja...: De steen blijft nog Heel lang warm. Ik laat 'm gewoon in de uitgeschakelde oven liggen, en bak van 't overgebleven deeg naan of zo.

 Succes,

exchef

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Afschaffing statiegeld op flessen uitgesteld

Staatssecretaris Mansveld heeft ervoor gekozen om het statiegeld niet vanaf 2015 af te schaffen

Courgettesoep

Een smaaksensatie voor je mond!

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Aardpeerschotel met prei en hazelnoten

Recept voor een ovenschotel met aardperen, prei, aardappelen en hazelnoten

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Koffie - Irish koffie - koffie Brûlot - Borgia koffie

De bereidingswijze voor koffie op 3 verschillende manieren.

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Atjar ála

Zelfgemaakte Atjar is vele malen lekkerder dan de gekochte versie. En je kunt het van restjes groenten maken.

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Watermeloen is gezond!

Goed voor de dorst, heerlijk verfrissend en vol met vitaminen.

Makkelijk Recept voor heerlijke shoarma schotel met vlees, groente en aardappel. Gezond recept.

Ik heb zelf een super eenvoudig te maken recept bedacht voor een heerlijke shoarmaschotel.

Recept voor een chocoladetaart

Een recept om makkelijk een chocoladetaart te maken

Recept kalfsvlees - Kalfsvleesrol met worst - vleesgerecht

De kalfsvleesrol met worst is een uitstekend te combineren gerechtje met spinazie en aardappelpuree.

Eenvoudig zelf croissantjes maken, eenvoudig zelf croissanten maken deel 2

Binnen 10 minuten snel en makkelijk zelf croissantjes maken.

Gratis Shoarma in Safaripark de Beekse Bergen

In april en mei is er gratis shoarma in Safaripark de Beekse Bergen.

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Waarom is thee gezonder dan koffie?

Steeds meer mensen drinken thee in plaats van koffie omdat het gezonder is, waarom is thee gezonder dan koffie?

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Gevulde kip uit de oven

Makkelijk en heerlijk recept voor gevulde kip

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Heineken deel 2

Geschiedenis Heineken, ontstaan van Heineken. Brouwproces Heinekenbier, Brouwproces bier

Griekse Avgolemono-saus

Recept van ei-citroen saus voor soepen, groenten en vlees.