Tajine, gebruik en recepten


Publicatie datum:

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Gesponsorde koppelingen

Een tajine is een ronde, geglazuurde schaal van aardewerk met een puntig toelopend deksel, waarin stoofgerechten worden bereid. Tegenwoordig is de tajine ook in een gietijzeren uitvoering verkrijgbaar, maar dat is niet zoals de stoofpot origineel bedoeld is. De tajine wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van Noord-Afrikaanse gerechten van lamsvlees en couscous, maar u kunt er natuurlijk uw eigen creativiteit in kwijt.

De tajine
De stoofpot is geschikt voor zowel koken op gas als op houtskoolvuur. Wel raad ik aan om de tajine altijd op een vlamverdeler te plaatsen, omdat ons gas feller brandt dan dat in Afrikaanse landen en de stoofpot anders toch wel eens zou kunnen barsten.
Voor het eerste gebruik is het raadzaam de tajine een nachtlang in koud water te zetten, zodat de terracotta pot zich kan volzuigen met vocht.
Was de tajine altijd met de hand af, hij kan niet in de vaatwasser!

Recepten (voor 4 personen)

Gehaktballetjes met olijven in tomatensaus
ingrediënten
500 gram gehakt, 1 fijngesnipperde ui, 2 el fijngehakte koriander, 1/2 el milde paprikapoeder, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 150 gr zwarte en/of groene olijven in plakjes, 1 ei, 4 el paneermeel, 4 el olijfolie, 1 blik tomatenstukjes, peper en zout

Bereiding
Kneed het gehakt met ui, koriander, paprikapoeder, knoflook, olijven, peper en zout. Voeg het ei en paneermeel toe en maak kleine balletjes.
Zet de tajineschaal op matig vuur en verwarm de olie. Bak de gehaktballetjes rondom bruin (eventueel in porties), voeg de tomatenstukjes toe, roer het goed door en zet het deksel erop. Zorg dat de tajine op een vlamverdeler staat en draai het gas terug.
Laat de gehaktballetjes in 20-30 minuten zachtjes gaar worden. Serveer met couscous of rijst en een groene salade.

Vegetarische groententajine met feta
Ingrediënten
1 rode ui gensipperd, 2 teentjes fijngesneden knoflook, 1 aubergine in plakken, 1 courgette in plakken, 1 rode paprika in repen, 1 winterwortel in plakken, 1/2 el komijnpoeder, 200 ml groentebouillon, 250 g paddestoelen in stukken, 50 gr cashewnoten, 150 gr verkruimelde feta, 2 el koriander, 4 el olijfolie, zout en peper

Bereiding
Zet de tajineschaal op matig vuur en verwarm de olie. Bak de uit met de knoflook 2-3 minuten. Voeg aubergine, courgette, paprika en wortel toe en bak even mee. Schep de komijnpoeder erdoor en schenk de bouillon erbij. Roer goed door, plaats de tajine op een vlamverdeler en zet het deksel erop. Laat de groentes 10 minuten zachtjes garen en voeg de paddestoelen toe. Laat nog 8-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout, haal het deksel van de tajine, strooi cashewnoten, feta en fijngesneden koriander erover. Als de saus te dun is kun je deze met maizena iets binden. Serveer met couscous of rijst.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Rollende kalkoen (Kalkoenrollade)

Rollade maar dan anders dan normaal

Hoe maak je chocoladeglazuur?

Beschrijving hoe je binnen 10 minuten chocoladeglazuur maakt

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Italiaanse fritatta met courgette en mozzarella

Een heerlijk Italiaanse schotel binnen no time klaar!

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Spaghetti aglio e olio met rucolasalade

Een heerlijke Italiaanse pasta voor de zomeravonden

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Recept voor bosbessentaart, bosbessen

Makkelijk te maken, erg lekker en nog gezond ook, bosbessentaart

Chocoladetaart

De lekkerste chocoladetaart maak je eenvoudig zelf!

Boeuf Bourguignonne

Boeuf Bourguignonne

Kalfsfricassee

Een simpele, maar lekker recept voor de bereiding van Kalfsfricassee

Zalmfilet verpakt in ham of spek, hoofdgerecht

Zalmfilet verpakt in ham, een lekker gerecht, apart van smaak

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Echte Zuid Franse Bouillabaisse het klassieke recept.

Heerlijke klassieke vissoep mooi zomer gerecht makkelijk en snel klaar

IJsmachine

Met een ijsmachine maak je snel en gemakkelijk elke smaak ijs die je wilt

Ananas-paprikacurry in kokosmelk

recept voor vegetarische curry

Broodje döner.

Een broodje döner kebab, een zout- en vetbom.

Lasagne Veganistisch

Een makkelijke lasagne voor de veganist.

4 Heerlijke cocktails met aardbeien

4 Heerlijke cocktails met aardbeienlikeur of aardbeiensiroop!

Bang Bang Chicken

Een frisse oosterse salade met kip

Broodje met hete kip, heerlijke en simpele snack voor tussendoor!

Een lekker warm broodje als lunch, of gewoon tussendoor.

Courgette gevuld met couscous

Ovengerecht van gevulde courgette met couscous en twee soorten kaas

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Heerlijke tomatensalade 4-6 personen

Een makkelijke maar heerlijke tomatensalade.

Hoe maak je appelflappen

Recept voor de lekkerste appelflappen