Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes


Publicatie datum:

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Gesponsorde koppelingen

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki. Uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gemakkelijk te bereiden. Een stukje Griekenland in eigen keuken!

Brood met tomaat, kaas en ui

Dako

Ingrediënten:

  • 1 stokbrood
  •  4 tomaten
  •  2 rode uien
  •  200 gram fetakaas
  •  8 eetlepels olijfolie
  •  1 eetlepel citroensap
  •  1 eetlepel oregano
  •  (zee)zout
  •  versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het stokbrood doormidden en snijd het vervolgens in de lengte. Leg het brood met het snijvlak naar boven in de oven en laat het in circa 15 minuten goed droog worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Dompel de stukken stokbrood even in koud water en leg ze aan de kant.

Was de tomaten en snijd ze fijn. Pel uien en hak ze fijn. Leg de stukken stokbrood in een schaal enbesprenkel met de helft van de olijfolie. Verdeel de stukjes tomaat en ui hierover en bestrooi met peper en zout. Besprenkel met citroensap en twee eetlepels olijfolie. Verkruimel de fetakaas en verdeel over het brood. Strooi de oregano over het brood.

 

 

Gehaktballetjes in tomatensaus

Keftedes me tomates

 

Ingrediënten:

  • 500 gram tomaten
  • 500 gram gehakt
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels rode wijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • verse peterselie
  • verse tijm
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

Leg de tomaten kort in kokend water en ontvel ze. Snijd ze klein. Verhit in een koekenpan3 eetlepels olijfolie en bak hierin de tomaat. Voeg peper, zout, paprikapoeder, suiker en rode wijn toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pel ui en knoflook en hak zeer fijn. Meng ui, knoflook, peper, zout en ei door het gehakt en maak er kleine balletjes van. Zeef bloem boven een bord en haal de balletjes door de bloem. Verhit in een pan 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de balletjes goudbruin. Schep de balletjes nu in de pan met tomatensaus en laat 10 minuten trekken. Voeg naar smaak verse tijm toe.

 

 

Courgetteballetjes

Kolokithakia

 

Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • 2 eieren
  • 1 grote ui
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 100 gram paneermeel
  • olijfolie
  • bloem
  • 1 eetlepel versgehakte munt
  • 1 eetlepel versgehakte peterselie
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

Snijd de uiteinden van de courgettes en schrap ze. Snijd in plakken en kook 10 minuten in water met een beetje zout. Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien glazig. Laat de courgettes uitlekken en pureer ze. Courgettepuree met ui in een kom doen en hierdoor de eieren, kaas, gesmolten boter, peper en zout mengen. Er moet een stevig mengsel ontstaan, eventueel met nog wat bloem mengen. Vorm nu balletjes van het mengsel en haal door de bloem. Olijfolie verhitten in een pan en de balletjes goudbruin bakken.

 

 

Gevulde wijnbladeren

Dolmades

 

Ingrediënten:

  • 300 gram ingemaakte wijnbladeren
  • 2 deciliter olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 citroenen
  • 1 kop rondkorrelige rijst
  • 5 bosuitjes
  • 5 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels dille
  • verse muntblaadjes
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

Laat de wijnbladeren 5 minuten in ruim kokend water garen en vervolgens uitlekken in een vergiet. Pel de uien en hak deze zeer fijn. Verwarm een ruime hoeveelheid olijfolie in een koekenpan en fruit de uien. Was en snijd de kruiden en meng deze door de rijst. Snijd de bosuitjes fijn en meng deze samen met de pijnboompitten door de rijst.

Leg een wijnblad met de achterkant naar boven op een snijplank. Schep 3 theelepels rijstmengsel op het midden van het blad. Klap de zijkanten van de bladeren over het rijstmengsel en maak er dan een rol van. Herhaal dit totdat alle bladeren verwerkt zijn. Neem een pan en leg hier de rolletjes naast elkaar in. Giet nu de resterende olijfolie erover en leg een bord op de dolmades zodat ze stevig (niet té stevig) op de bodem van de pan blijven. Vul de pan nu met water en laat afgedekt circa 45 minuten zachtjes pruttelen. Vlak voor het opdienen vers citroensap erover gieten.

 

 

 Yoghurt met komkommer

Tzatziki

 

Ingrediënten:

  • 500 gram dikke yoghurt (10% vet)
  • 2 komkommers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel verse dille
  • (zeezout)
  • versgemalen zwarte peper

 

 Bereiding:

Schil de komkommers, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje de zaden. Leg een schone theedoek in een vergiet en rasp de komkommerhelften boven de theedoek. Dek alles toe met de doek en druk het vocht zoveel mogelijk uit de komkommer. Meng in een schaal yoghurt, knoflook,komkommer, olijfolie, citroensap en dille. Breng op smaak met peper en zout. Laat de tzatziki een aantal uren afkoelen in de koelkast.

Tip: voor een vastere stuctuur kun je de tzatziki voordat je deze koel zet een uur in een schone theedoek ophangen met een kom eronder waar het vocht in druppelt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Johnnie Walker

Johnnie Walker. De wereldbekende Whisky.

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

Recept kalfsvlees - kalfsragoût met groenten - stoofschotel

Een heerlijke stoofschotel die een volledige maaltijd vormt.

Zelf je eigen likeur maken

Maak zelf 1,5l likeur in 30 minuten!

Tulpgebakje met kaneelijs en crème anglaise

Een heerlijk gebak met kaneelijs en crème anglaise!

Bara's maken

Hoe maak ik bara's

Paling in tomatensaus

Met het volgende receptje kan iedereen paling maken.

Recept Zigeunersaus - sauzen

Een bijzonder smakelijk saus die men als ragoût kan serveren bij drooggekookte rijst.

Italiaanse penne uit de oven

Pasta-ovenschotel

Gegrilde courgette

Gegrilde courgette met citroensap! Heerlijk bijgerecht!

Broodje met hete kip, heerlijke en simpele snack voor tussendoor!

Een lekker warm broodje als lunch, of gewoon tussendoor.

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Koffieverslaving

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Paddenstoelentaart

Een heerlijk hoofdgerecht gemaakt met oud brood.

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Amaretto-bosbessen met mascarponecrème

een heerlijk Italiaans nagerecht!

Rocky Ledge koekjes: gevaarlijk lekkere traktaties!

Rocky Ledge, afgeleid van Rocky Road koekjes, is een makkelijk te maken recept voor de echte chocoholic!

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Spaghetti Bolognese

heerlijke Italiaanse tomaten-gehaktsaus

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Echte Zuid Franse Bouillabaisse het klassieke recept.

Heerlijke klassieke vissoep mooi zomer gerecht makkelijk en snel klaar

Bonenschotel met salami

Een lekker en voedzaam gerecht met bonen en salami