Vegetarisch koken is niet moeilijk


Publicatie datum:

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Gesponsorde koppelingen

Deze maand is het vijf jaar geleden dat ik de knoop doorhakte, ik ging vegetarisch eten! Ik wilde niks (of in ieder geval zo min mogelijk) te maken hebben met het leed wat dieren aangedaan wordt tijdens hun leven en hun slacht enkel voor consumptie.

De knoop was dus doorgehakt, ik zou geen beesten meer eten. Geen vlees, geen vis en geen gevogelte. Daar stond ik dan in mijn keuken, geen flauw idee wat ik nu moest gaan maken. De enige opties die in me opkwamen was vlees weg laten in het geval van bijvoorbeeld pasta's en vleesvervangers kopen voor bij mijn aardappelen en groenten. Ik had een weloverwogen keuze gemaakt dus ik ging het gewoon doen!

 

Vleesvervanger

Mijn eerste bezoek aan de supermarkt na mijn besluit was om vleesvervangers te kopen, dit is nou eenmaal het makkelijkste wanneer je vegetarisch begint te eten. De keuze is gelukkig al jaren zeer uitgebreid dus ik kocht vier of vijf verschillende dingen om te proberen. Ik heb in de week daarna meteen geleerd dat er meer soorten vlees zijn die ik lust dan vleesvervangers, gadverdamme wat smaken sommige van die dingen naar droge, oude schoenzolen! Ik had wel meteen een project, uitzoeken wat er lekker is en wat niet. Het heeft wat tijd gekost maar tegenwoordig weet ik gelukkig wat niet te kopen.

 

Anders koken

Het weglaten van vlees of het simpelweg vervangen van vlees door vleesvervangers was voor mij absoluut niet bevredigend en ik had het idee dat  het anders moest kunnen. Eten zonder vlees zou net zoveel een feest moeten zijn als met vlees, maar hoe dan? Na een aantal maanden besefte ik me dat ik nog steeds kookte als een vleeseter. Ik liet de vleesvervanger (of het gebrek daaraan) mijn maaltijd bepalen en daar bleek het probleem te zitten.

Ik ben anders in gaan steken, ik ging mijn koolhydraten de maaltijd laten bepalen. In die tijd betekende dat een keuze uit rijst, pasta of aardappels. Tegenwoordig heb ik daar couscous, risotto, bulgur en bladerdeeg aan toegevoegd. Waar de vleeseter vanavond kip of biefstuk eet, eet ik pasta, rijst of hartige taart. De smaak komt niet meer uit vlees of jus, maar van kruiden, diverse soorten groentes, knoflook of een speciale bereidingswijze.

 

Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat het niet moeilijk is om vegetarisch te gaan eten wanneer dit een weloverwogen keuze is. Je moet alleen anders leren koken en anders gaan denken. Ik wil niemand aansporen vegetarisch te gaan eten, het is ieders eigen keuze, maar ik moet wel bekennen dat mijn eten veel meer ontwikkeld is qua smaak en veel meer gevarieerd is sinds ik geen vlees, vis of gevogelte meer eet.

 

Mocht je tips willen plaats dan zeker een vraag of reactie! Ik zal de komende tijd ook wat recepten plaatsen van lekkere vegetarische maaltijden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Broodpudding - dessert

Recept voor de bereiding van een overheerlijke broodpudding aangevuld met krenten rozijnen.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Bloemkool Balti

Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit en ben dan razend op zoek naar recepten die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Zoals deze....

Hoe krijg je een lekkere spek pannenkoek

Hier lees je hoe je een heerlijke spek pannenkoek kan bakken

Lasagne Veganistisch

Een makkelijke lasagne voor de veganist.

Salade met komkommer & tomaat

gemakkelijk te maken, salade van komkommer & tomaat

Heerlijke Hollandse appeltaart met een eigen swing

Het beste recept voor heerlijke hollandse appeltaart met gember.

gefrituurde knoflook garnalen

Heerlijke gefrituurde garnalen.

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Champignonrisotto

Recept voor lekkere champignonrisotto

Kaastaart

overheerlijke, smeuïge kaastaart klaar in amper 20 minuten

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Chocomelk De Enige Echte

mijn mening over de verschillen tussen de duren en goedkope chocomelkz

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Recept romig kip pannetje met tuinkers

Recept

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Kun je het geslacht van je ongeboren baby beinvloeden?

De link tussen het geslacht van je ongeboren baby en je dieet.

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!

Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

De geschiedenis van Ben & Jerry's ijs

Ben & Jerry's ijs is beroemd. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter dit product?

recept: Wodka-muntcocktail

Zo maakt u een heerlijke wodka-muntcocktail.

Bang Bang Chicken

Een frisse oosterse salade met kip

Recepten met pastinaak

Soep en puree van pastinaak