Vegetarisch koken is niet moeilijk


Publicatie datum:

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Gesponsorde koppelingen

Deze maand is het vijf jaar geleden dat ik de knoop doorhakte, ik ging vegetarisch eten! Ik wilde niks (of in ieder geval zo min mogelijk) te maken hebben met het leed wat dieren aangedaan wordt tijdens hun leven en hun slacht enkel voor consumptie.

De knoop was dus doorgehakt, ik zou geen beesten meer eten. Geen vlees, geen vis en geen gevogelte. Daar stond ik dan in mijn keuken, geen flauw idee wat ik nu moest gaan maken. De enige opties die in me opkwamen was vlees weg laten in het geval van bijvoorbeeld pasta's en vleesvervangers kopen voor bij mijn aardappelen en groenten. Ik had een weloverwogen keuze gemaakt dus ik ging het gewoon doen!

 

Vleesvervanger

Mijn eerste bezoek aan de supermarkt na mijn besluit was om vleesvervangers te kopen, dit is nou eenmaal het makkelijkste wanneer je vegetarisch begint te eten. De keuze is gelukkig al jaren zeer uitgebreid dus ik kocht vier of vijf verschillende dingen om te proberen. Ik heb in de week daarna meteen geleerd dat er meer soorten vlees zijn die ik lust dan vleesvervangers, gadverdamme wat smaken sommige van die dingen naar droge, oude schoenzolen! Ik had wel meteen een project, uitzoeken wat er lekker is en wat niet. Het heeft wat tijd gekost maar tegenwoordig weet ik gelukkig wat niet te kopen.

 

Anders koken

Het weglaten van vlees of het simpelweg vervangen van vlees door vleesvervangers was voor mij absoluut niet bevredigend en ik had het idee dat  het anders moest kunnen. Eten zonder vlees zou net zoveel een feest moeten zijn als met vlees, maar hoe dan? Na een aantal maanden besefte ik me dat ik nog steeds kookte als een vleeseter. Ik liet de vleesvervanger (of het gebrek daaraan) mijn maaltijd bepalen en daar bleek het probleem te zitten.

Ik ben anders in gaan steken, ik ging mijn koolhydraten de maaltijd laten bepalen. In die tijd betekende dat een keuze uit rijst, pasta of aardappels. Tegenwoordig heb ik daar couscous, risotto, bulgur en bladerdeeg aan toegevoegd. Waar de vleeseter vanavond kip of biefstuk eet, eet ik pasta, rijst of hartige taart. De smaak komt niet meer uit vlees of jus, maar van kruiden, diverse soorten groentes, knoflook of een speciale bereidingswijze.

 

Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat het niet moeilijk is om vegetarisch te gaan eten wanneer dit een weloverwogen keuze is. Je moet alleen anders leren koken en anders gaan denken. Ik wil niemand aansporen vegetarisch te gaan eten, het is ieders eigen keuze, maar ik moet wel bekennen dat mijn eten veel meer ontwikkeld is qua smaak en veel meer gevarieerd is sinds ik geen vlees, vis of gevogelte meer eet.

 

Mocht je tips willen plaats dan zeker een vraag of reactie! Ik zal de komende tijd ook wat recepten plaatsen van lekkere vegetarische maaltijden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Snel en smakelijk recept uit Soedan

Een heerlijk en makkelijk recept uit Soedan

Is deze plant giftig of niet?

in situaties zonder voedsel of om je tuin huisdierveilig te maken is het handig te weten welke planten giftig zijn of niet.

Cake met Engelse tint

Hoe maak je een Engelse cake?

Wat heeft de NASA te maken met de Big Green Egg barbecue?

Je zou het misschien niet denken, maar de NASA heeft de basis gelegd voor deze barbecue

Afvallen: Hoe moet het wel?

Tips voor blijvend gewichtverlies

Pittige zuurkoolschotel

Recept voor een heerlijke zuurkoolschotel

Witte-bonensalade

Een overheerlijke salade! probeer het nu ook!

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Spagetti met zalm en spinazie

Heerlijk recept waarmee je je 'pastadag' kan varieren

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Het mooiste espresso apparaat, de mooiste espressomachine

Er zijn heel veel mooie espresso apparaten te koop maar welke espressomachine is nu het mooiste.

Hoe maak je lekkere kruidenboter?

Recept voor het maken van kruidenboter.

Koken met lust

Enkele lustopwekkende voedingsmiddelen en een uitleg waarom deze het libido kunnen verhogen.

Wijn in Nederland

Wijn in Nederland

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Lamskoteletjes met honing-tijmsaus

Een (lams)vleesgerecht voor de liefhebber, 2 personen

Je eigen McFlurry bereiden!

Ben jij stiekem ook zo fan van de McFlurry? Leer nu om er thuis zelf eentje te maken!

Tonijn met olijven en kappertjes

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Recept - Gestoofd schapenvlees - stoofschotel

Gestoofd schapenvlees kan zowel met aardappelpuree, spaghetti als met rijst opgediend worden.

Turks Fruit met kokos, recept.

Hier een simpel en heerlijk receptje om zelf Turks Fruit te maken.

Hoe is cola ontstaan

Vroeger zat er cocaïne in cola

Fondue recepten en tips

Tips en ervaringen met fondue en gourmet

Simpele Italiaanse salade in een handomdraai!

Lees hier hoe u een heerlijke Italiaanse salade kunt maken!