‘Verborgen’ calorieën


Publicatie datum:

Verborgen calorieen in voedsel

Gesponsorde koppelingen

Onze dagelijkse dieet kan bronnen van calorieën bevatten waar wij geen rekening mee houden. Sommige 'energierijke' voedsel bevat veel calorieën voor een klein bedrag. Tel deze ‘verborgen' calorieën op en het kan de positieve stappen tenietdoen die je elders in jouw dieet maakt.

Voedsel rijk aan vet

Het is gemakkelijk om overmatig te eten zoals brood met boter of smeersels, salade dressings, mayonaise, kaas, gebakjes, koekjes en chips. Dit komt omdat voedsel rijk aan vet bevat heel wat energie, zelfs in kleine porties. Eigenlijk zonder veel te eten, zou je meer calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Bovendien, omdat je niet zoveel gegeten hebt, je zou toch wel weer snel honger krijgen.

 

Salades en vegetarische voedsel

Veel mensen zien salades en vegetarische schotels als iets gezonds. Het is waar dat zij een goede manier zijn om wat groente en fruit in je maaltijd te krijgen. Maar besteed aandacht aan de ingrediënten en de vullingen, zij kunnen vaak veel vet en suikers bevatten. Probeer salades te verminden met veel vet en romige vullingen en salades die vettige ingrediënten hebben zoals bacon, kaas of croutons bevatten. Vermijd vette ingrediënten bij vegetarische voedsel zoals kokosmelk, beslag en vette zuivelproducten zoals kaas of boter.

 

‘Vetarm' voedsel

Wees zorgvuldig met het lezen van voedselverpakkingen, zij kunnen misleidend zijn. ‘Diet', ‘Light', en ‘vetarme' voedsel kunnel wel minder vet bevatten dan een dergelijk product maar zij kunnen nog hoge calorieën en suikers bevatten. Voorbeelden als vetarme worsten, smeersels en chips bevatten nog veel vetten dan andere voedsel. Zelfs voor koekjes geldt dit: hun vetgehalte kunnen misschien wel verlaagd zijn maar ze kunnen nog altijd veel suiker en calorieën bevatten. Probeer ook in je gedachte te houden dat voedsel die 80% vetvrij is nog wel uit 20% vet bestaat, dat is nog vrij hoog!

 

Soft drinks

Dranken zijn niet calorie-vrij. Vele frisdranken (met inbegrip van bruisende en gezoete frisdranken) bevatten heel wat suiker. Deze dranken worden beschouwd als drankjes die veel lege calorieën bevatten, dat wil zeggen dat ze aan gewichtstoename kunnen bijdragen maar ze hebben amper voedingswaarde. Probeer dit soort drankjes te vermijden. Je zou dagelijks zes tot 8 kopjes van niet-alcoholische drank drinken zoals water. Het ongezoete vruchtensap bevat veel vitaminen en mineralen en kan meegeteld worden op jouw vijf dagelijkse porties van groente en fruit. Zij zijn echter vezelarm en hoog in natuurlijke suiker.

 

Koffie

Koffieshops worden steeds populairder en bieden een brede scala van dranken aan. De grote dranken kunnen veel room, melk of suiker bevatten en dus ook veel vet en calorieën. Probeer kleinere drankjes te nemen of probeer ook ‘skinny' drankjes met taptemelk (skimmed milk).

 

Alcoholische drankjes

Alcoholische dranken zijn zeer hoog in calorieën. Als je af wil vallen, zou je dus dit soort drankjes moeten vermijnden. De alcohol verhoogt ook je eetlust. Sommige mensen merken op dat zij meer gaan eten wanneer ze alcoholische drankjes nemen. Kies meer voor ‘droge' versies zoals droge witte wijn. Het wordt droge wijn genoemd omdat het heel weinig of geen (rest)suiker bevat.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

zoetzure kip met mango

Zoetzure kip met mango en rijst als hoofdgerecht

Chocoladefondue, het vrouwelijke bier !

Een uitgebreide bechrijving over hoe je de perfecte chocoladefondue houdt, de benodigdheden, de dippers en wat extra variatie !

Recept soezen

Recept soezen gevuld met banketbakkersroom

pompoensoep

lekkere soep voor elk seizoen

Hoe maak je een Big Mac (recept)

De beste manier om een broodje te maken dat sterk lijkt op een big mac.

Hoe maak je Broccoli soep:

Broccolisoep voor 4 personen met variatie-mogelijkheden

Gevulde kip uit de oven

Makkelijk en heerlijk recept voor gevulde kip

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Hoe maak je een Griekse salde?

Tips voor het maken van een Griekse salde

Goedkoop koken

Koken met laag budget

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.

Ouderwetse prei met gehaktballetjes

Zin in een ouderwets lekkere warme maaltijd, probeer dit eens!

Gepocheerde peren met marsala en zabaglione

Een heerlijk Italiaans nagerecht!

Atjar ála

Zelfgemaakte Atjar is vele malen lekkerder dan de gekochte versie. En je kunt het van restjes groenten maken.

Waarom zijn kookprogramma's zo populair?

Er komen steeds meer kookprogramma’s op de televisie en ze zijn allemaal razend populair, waarom zijn kookprogramma's zo populair?

Waar vind je het grootste Oktoberfeest (Oktoberfest)?

Ieder jaar in Oktober barsten in Duitsland en steeds vaker ook in Nederland de Oktoberfesten / Oktoberfeesten los maar waar is het grootste Oktoberfeest?

Italiaanse paprika-courgette taart

Dit is het recept voor een heerlijke italiaanse paprika-courgette taart in taartvorm van 27cm. Heerlijk voor tijdens het kerstdiner.

Superfoods

Na de promotie van lightproducten lijkt het nu de beurt aan superfoods. Maar is superfood nu echt zo gezond?

Chocolade dieet: afvallen doormiddel van chocolade?

Veel mensen houden zich bezig met hun gewicht en figuur. Volg dit dieet als je wilt afvallen en verantwoordelijker wilt omgaan met de consumptie van chocolade.

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Help mijn kind wil niet eten!

De meeste jonge ouders hebben dit eens meegemaakt.Hun lieve peuter wil niet eten. Het alsof hun kind in een klein monster is veranderd die de strijd met ze aangaat wat eten betreft. Ouders vragen zich ongerust en machteloos af wat ze moeten doen.

Proteinedieten en Low Carb recepten

Low Carb recepten en eiwitrijke dieten horen bij elkaar. Welke dieten en recepten heeft u nodig om snel en veel af te vallen?

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!