Walnotentapenade


Publicatie datum:

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.

Gesponsorde koppelingen

In de zomer is het heerlijk om buiten te genieten van een zelfgemaakte lekkernij. Maar ook in de winter zoekt men de gezelligheid op in huis met een glaasje wijn of bier. Voor de degene, die geen alcohol drinken is een glaasje fris ook heerlijk met het volgende recept.

Biologisch

In het najaar kan het heerlijk zijn een week vakantie door te brengen aan de Moezel. Langs de oever vindt je campings, hotels en pensions in overvloed. Wat je ook in grote aantallen tegenkomt, zijn walnotenbomen. De bomen worden niet behandeld met wat voor middel dan ook. Je kunt ze biologisch noemen. Eind september, begin oktober beginnen de rijpe noten te vallen. Na het rapen moeten de noten een poos drogen, waarna ze gegeten kunnen worden.

Knabbelen of koken.

Het is lekker en gezellig 's avonds een nootje te kraken. Je kunt er ook mee kokkerellen. Je kunt ze roosteren in een koekenpan en af laten koelen om ze in de sla te doen. Of nat maken, met suiker bestrooien en dan een poosje in de oven doen. Je krijgt dan suikerwalnoten.

Tapenade.

Mijn favoriete recept is tapenade. De ingrediënten zijn knoflook, zongedroogde tomatenoriginele Parmezaanse kaas, (Parmigiano Reggiano), olijfolie en natuurlijk walnoten. Je hakt de ingrediënten fijn met een mes of doet het geheel in de keukenmachine.  Het is handig om met de droogste te beginnen, de walnoten, dan de knoflook en vervolgens de tomaten. De kaas rasp je. Dan doe je alles samen in een ruime kom en voegt de olie toe. Eventueel kun je een beetje olie gebruiken uit het potje met zongedroogde tomaten. Hier zit een kruidenmengsel in. Je roert het geheel goed door.

Houdbaarheid.

De tapenade is een paar dagen houdbaar, mits in de koelkast bewaard. Tapenade wordt vaak gegeten op stokbrood. Op een verjaardag sla je geen slecht figuur met een zelfgemaakt produkt. Maar stel je voor, dat je wat overhoudt? Weggooien is zonde.

Als je de volgende dag een lekker stukje rundvlees hebt gebraden, kun je een heerlijke jus maken. Je haalt het gare vlees uit de pan en voegt de tapenade toe. Je roert de tapenade goed door het braadsap en warmt het geheel op. En smullen maar.

Bij een kropje sla hoort een dressing. Door de tapenade zit al olie verwerkt. Het is een goede basis voor de dressing. Voeg nog wat olie toe, zodat het iets vloeibaarder wordt.

Alternatieven.

Als je een liefhebber bent van vis, kun je eventueel wat tonijn toevoegen. Kun je niet aan Parmigiano Reggiano komen, of vindt je de kaas te duur, is deze te vervangen door de goedkopere, maar wel minder smaakvolle Grana Pardano. De originele Parmezaanse kaas is makkelijk te herkennen aan de geur van ananas, vooral na het raspen. Ook kun je olijven of kappertjes fijngehakt aan het recept toevoegen.

Wat te doen als iemand allergisch is voor walnoten? Dat kan voorkomen. Je kunt de walnoten vervangen door een andere noot. Macadamia's of pecannoten zijn ook erg lekker in de tapenade. Wel zijn deze notensoorten niet goedkoop. Eventueel zou kunnen experimenteren met een goedkopere soort. Ook kun je er voor kiezen, geen noten te gebruiken.

Geniet van dit recept en experimenteer ermee. Heerlijk in elk jaargetijde.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Bokbier

Elke herfst is het er weer maar wat is nu precies bokbier

Gemarineerde paddestoelen

Een heerlijk Italiaans hapje! Binnen no time klaar!

whisky het proberen waard.

Whisky is een drank die je als zovelen moet leren waarderen, maar als het eenmaal zover is dan is er prima van te genieten.

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Appeltaart recept

Recept voor een eenvoudige overheerlijke appeltaat met zandtaart bodem

Sajur spruitjes of gebakken spruitjes

Een indonesisch recept met spruiten

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

Bloemkool met peterseliesaus - 380 calorieën per persoon

Het verfijnde receptje voor een bloemkool met peterseliesaus.

Spaghetti alla carbonara

Een hele simpele heerlijke Italiaanse pasta!

Help mijn kind wil niet eten!

De meeste jonge ouders hebben dit eens meegemaakt.Hun lieve peuter wil niet eten. Het alsof hun kind in een klein monster is veranderd die de strijd met ze aangaat wat eten betreft. Ouders vragen zich ongerust en machteloos af wat ze moeten doen.

Courgette gevuld met couscous

Ovengerecht van gevulde courgette met couscous en twee soorten kaas

Salade frutti di mare

Een heerlijk Italiaanse salade met zeevruchten!

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Pasta met vleesreepjes

simpel, snel en goedkoop koken!

Goedkoop koken

Koken met laag budget

Noorse recepten, gemakkelijk te maken, snel klaar en lekker.

Hier drie heerlijke Noorse recepten

Heksensoep (Groentesoep)

Een aparte exotische groentesoep

Chocolade Cupcakes

recept voor chocoladecupcakes met chocolade topping

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Spaanse omelet

Hoe maak ik een Spaanse omelet?

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken