Welk voedsel kan je invriezen?


Publicatie datum:

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Gesponsorde koppelingen

Welke voedingswaren mag je invriezen? Welke niet? Enkele nuttige tips voor het invriezen van voeding.

Wat mag je invriezen?


Groenten

Je moet de groenten eerst blancheren. Door te blancheren worden de enzymen afgebroken, die anders de smaak en kleur van de groenten aantasten. Groenten blancheren doe je als volgt. Zet een grote kookpot op het vuur met ongezouten water en laat het koken. Dan doe je de groenten erin voor 3 à 10 min afhankelijk van de soort. Nadien afgieten en spoelen onder ijskoud water. Vervolgens invriezen in kleine porties.


Aardappels
Aardappels kan je enkel invriezen in de vorm van puree of kroketten of als je ze eerst gebakken hebt. Gewone gekookte aardappelen invriezen doe je dus beter niet, want die worden zwart.

Vis
Vis die je gewoon in de supermarkt koopt is eigenlijk niet meer supervers en vries je dus best niet meer in. Eet deze vis dus best direct op als je hem koopt.


Kruiden

Verse kruiden kan je invriezen. Dat doe je als volgt. Spoel de verse kruiden onder koud water en laat ze goed uitlekken en stop ze zo in de vriezer (in een zakje of doosje). Dus niet eerst fijnhakken, maar in zijn geheel invriezen.


klaargemaakte schotels

Heb je bijvoorbeeld bloemkool in kaassaus gemaakt, of vol-au-vent of stoofvlees? Ook dat kan je invriezen op voorwaarde dat je het eerst laat afkoelen en dan meteen in je diepvriezer stopt. Dus niet eerst enkele dagen in de ijskast laten staan, maar meteen afgekoeld de vriezer in!

Fruit
Fruit invriezen doe je als volgt. Eerst het rijp! fruit wassen met water, daarna eventueel het fruit snijden (halveren). Verwijder ook steeltjes en pitten.  Vries het vervolgens in. Fruit dat niet rijp is zal ook niet meer rijp worden in de diepvriezer of als het eruit komt, dus vries enkel rijp fruit in.

 

Goed om te weten:

- diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen als verse groenten. De voedingswaarde is dus dezelfde. Maar uiteraard is het belangrijk dat het op de juiste manier ingevroren wordt.
- alles wat warm is eerst laten afkoelen voor je het invriest
- de beste manier van ontdooien is je voedingswaren in de koelkast laten ontdooien. Let op, dit duurt wel bijna een volledig dag!
- groenten die uit de diepvries komen moet je niet ontdooien voor je ze klaarmaakt, je kan er dus direct mee aan de slag.
- alles wat reeds ingevroren is geweest vries je geen 2 de keer in. Het risico op bacteriën wordt zo immers veel groter. De kans op voedselvergiftiging wordt hiermee groter.
- vergeet je ingevroren voeding niet te dateren, zo weet je hoe lang het nog bruikbaar blijft en wat er best eerst opgegeten kan worden.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Flensjes (basis recept)

Basis recept voor Flensjes

Italiaanse penne uit de oven

Pasta-ovenschotel

De echte groentebouillon!

Zo maak je gemakkelijk en snel een heerlijek groentebouillon!

Deze lasagna lust iedereen!

Altijd prijs lasagna in 3 stappen

Alles wat je moet weten over coca-cola.

Coca-cola wordt vervaardigd door de Coca-cola company.

Medaillons van kalfsoester of varkenshaas in een thaise zoetzure saus.

Kalfsoester op thaise wijze

3 recepten voor baby’s eerste groentehapje

Zelf groentehapjes maken voor je baby

Recept voor gevulde eieren

Recept voor gevulde eieren

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

De lekkerste Italiaanse desserts

Lees hier hoe u de lekkerste Italiaanse desserts kunt maken in uw eigen keuken!

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!

whisky het proberen waard.

Whisky is een drank die je als zovelen moet leren waarderen, maar als het eenmaal zover is dan is er prima van te genieten.

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Hoe maak je kip in wijnsaus

Een hoofdgerecht van kip in wijn bereid, voor 4 personen,

Salade met boursin mini's

Makkelijk en lekker!

Spaghetti aglio e olio met rucolasalade

Een heerlijke Italiaanse pasta voor de zomeravonden

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

kokosrijst: een snelkook recept

Mijn eigen snelkookmaaltijd: kokosrijst, speciale curry en kippenburgers.

Scampi's in een pikant tomaten-groentensausje, met tagliatelli

Een lekker recept op te dienen als voorgerecht zonder tagliatelli's of als hoofdgerecht met tagliatelli's

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Schaal- en schelpdieren - gezond eten

Het verschil tussen schaal- en schelpdieren. Welke soorten bestaan er en op wat moet je letten bij aankoop?

Varkenshaas in ketjapsaus - snel, simpel en lekker

Een lekker gerecht met varkenshaas voor de snelle keuken.