Welk voedsel kan je invriezen?


Publicatie datum:

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Gesponsorde koppelingen

Welke voedingswaren mag je invriezen? Welke niet? Enkele nuttige tips voor het invriezen van voeding.

Wat mag je invriezen?


Groenten

Je moet de groenten eerst blancheren. Door te blancheren worden de enzymen afgebroken, die anders de smaak en kleur van de groenten aantasten. Groenten blancheren doe je als volgt. Zet een grote kookpot op het vuur met ongezouten water en laat het koken. Dan doe je de groenten erin voor 3 à 10 min afhankelijk van de soort. Nadien afgieten en spoelen onder ijskoud water. Vervolgens invriezen in kleine porties.


Aardappels
Aardappels kan je enkel invriezen in de vorm van puree of kroketten of als je ze eerst gebakken hebt. Gewone gekookte aardappelen invriezen doe je dus beter niet, want die worden zwart.

Vis
Vis die je gewoon in de supermarkt koopt is eigenlijk niet meer supervers en vries je dus best niet meer in. Eet deze vis dus best direct op als je hem koopt.


Kruiden

Verse kruiden kan je invriezen. Dat doe je als volgt. Spoel de verse kruiden onder koud water en laat ze goed uitlekken en stop ze zo in de vriezer (in een zakje of doosje). Dus niet eerst fijnhakken, maar in zijn geheel invriezen.


klaargemaakte schotels

Heb je bijvoorbeeld bloemkool in kaassaus gemaakt, of vol-au-vent of stoofvlees? Ook dat kan je invriezen op voorwaarde dat je het eerst laat afkoelen en dan meteen in je diepvriezer stopt. Dus niet eerst enkele dagen in de ijskast laten staan, maar meteen afgekoeld de vriezer in!

Fruit
Fruit invriezen doe je als volgt. Eerst het rijp! fruit wassen met water, daarna eventueel het fruit snijden (halveren). Verwijder ook steeltjes en pitten.  Vries het vervolgens in. Fruit dat niet rijp is zal ook niet meer rijp worden in de diepvriezer of als het eruit komt, dus vries enkel rijp fruit in.

 

Goed om te weten:

- diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen als verse groenten. De voedingswaarde is dus dezelfde. Maar uiteraard is het belangrijk dat het op de juiste manier ingevroren wordt.
- alles wat warm is eerst laten afkoelen voor je het invriest
- de beste manier van ontdooien is je voedingswaren in de koelkast laten ontdooien. Let op, dit duurt wel bijna een volledig dag!
- groenten die uit de diepvries komen moet je niet ontdooien voor je ze klaarmaakt, je kan er dus direct mee aan de slag.
- alles wat reeds ingevroren is geweest vries je geen 2 de keer in. Het risico op bacteriën wordt zo immers veel groter. De kans op voedselvergiftiging wordt hiermee groter.
- vergeet je ingevroren voeding niet te dateren, zo weet je hoe lang het nog bruikbaar blijft en wat er best eerst opgegeten kan worden.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Recept - appelflappen - dessert

Een receptje voor appelflappen.

Risotto primavera

Heerlijke risotto met veel verse groente!

Griekse Avgolemono-saus

Recept van ei-citroen saus voor soepen, groenten en vlees.

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Jagerschotel

Een lekkere ovenschotel.

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Recepten met pastinaak

Soep en puree van pastinaak

Tomaten-basilicumsoep

Krijg nu binnen een paar stappen een heerlijk Italiaans tomaten-basilicumsoep!

Jell-O-shots

originele manier om je shotjes te serveren

Konijn alla ligure

Een heerlijk Italiaans gerecht konijn alla ligure

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Minestronesoep

Een heerlijke maaltijdsoep binnen een paar minuten klaar!

Echte pizza op een stoeptegel!

Perfecte pizza maak je gewoon thuis op een stoeptegel! Even lekker als van de pizzeria, maar veel goedkoper!

Champagne op een originele manier

Wil je graag eens champagne op een originele manier schenken? Hier zijn enkele tips om je champagne origineler te maken

Wokgerecht: Roergebakken runderfilet

Een uitzonderlijk lekker wokgerechtje met runderfilet

Spaghetti alla carbonara volgens traditioneel recept

het maken van spaghetti op een eenvoudige en goedkope manier

Italiaanse bruschetta

Heerlijke Italiaanse brood

Homemade cheesecake zoals je hem nog nooit zelf gebakken hebt

Recept voor een onweerstaanbare cheesecake waar je trots op kunt zijn

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

Tien tips om af te vallen

Tips om te jou te helpen op je streefgewicht te komen

Polenta met paddestoelen

Verras uw vrienden met deze heerlijke polenta met paddestoelen! Bon appetit!

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai