Welk voedsel kan je invriezen?


Publicatie datum:

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Gesponsorde koppelingen

Welke voedingswaren mag je invriezen? Welke niet? Enkele nuttige tips voor het invriezen van voeding.

Wat mag je invriezen?


Groenten

Je moet de groenten eerst blancheren. Door te blancheren worden de enzymen afgebroken, die anders de smaak en kleur van de groenten aantasten. Groenten blancheren doe je als volgt. Zet een grote kookpot op het vuur met ongezouten water en laat het koken. Dan doe je de groenten erin voor 3 à 10 min afhankelijk van de soort. Nadien afgieten en spoelen onder ijskoud water. Vervolgens invriezen in kleine porties.


Aardappels
Aardappels kan je enkel invriezen in de vorm van puree of kroketten of als je ze eerst gebakken hebt. Gewone gekookte aardappelen invriezen doe je dus beter niet, want die worden zwart.

Vis
Vis die je gewoon in de supermarkt koopt is eigenlijk niet meer supervers en vries je dus best niet meer in. Eet deze vis dus best direct op als je hem koopt.


Kruiden

Verse kruiden kan je invriezen. Dat doe je als volgt. Spoel de verse kruiden onder koud water en laat ze goed uitlekken en stop ze zo in de vriezer (in een zakje of doosje). Dus niet eerst fijnhakken, maar in zijn geheel invriezen.


klaargemaakte schotels

Heb je bijvoorbeeld bloemkool in kaassaus gemaakt, of vol-au-vent of stoofvlees? Ook dat kan je invriezen op voorwaarde dat je het eerst laat afkoelen en dan meteen in je diepvriezer stopt. Dus niet eerst enkele dagen in de ijskast laten staan, maar meteen afgekoeld de vriezer in!

Fruit
Fruit invriezen doe je als volgt. Eerst het rijp! fruit wassen met water, daarna eventueel het fruit snijden (halveren). Verwijder ook steeltjes en pitten.  Vries het vervolgens in. Fruit dat niet rijp is zal ook niet meer rijp worden in de diepvriezer of als het eruit komt, dus vries enkel rijp fruit in.

 

Goed om te weten:

- diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen als verse groenten. De voedingswaarde is dus dezelfde. Maar uiteraard is het belangrijk dat het op de juiste manier ingevroren wordt.
- alles wat warm is eerst laten afkoelen voor je het invriest
- de beste manier van ontdooien is je voedingswaren in de koelkast laten ontdooien. Let op, dit duurt wel bijna een volledig dag!
- groenten die uit de diepvries komen moet je niet ontdooien voor je ze klaarmaakt, je kan er dus direct mee aan de slag.
- alles wat reeds ingevroren is geweest vries je geen 2 de keer in. Het risico op bacteriën wordt zo immers veel groter. De kans op voedselvergiftiging wordt hiermee groter.
- vergeet je ingevroren voeding niet te dateren, zo weet je hoe lang het nog bruikbaar blijft en wat er best eerst opgegeten kan worden.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Kip Boursin

recept met kip en boursin

Het geheime recept van Coca Cola ontrafelt.

Eindelijk, na meer dan 130 jaar, is het geheime recept van Coca Cola ontrafelt.

Griekse Avgolemono-saus

Recept van ei-citroen saus voor soepen, groenten en vlees.

Eenvoudig recept voor pikant pizzabroodje, broodje nagelstudio i.p.v. ongezond broodje kapsalon

Een broodje nagelstudio is een heerlijk pikant pizzabroodje dat je eenvoudig zelf maken kan.

Pompoensoep

Pompoensoep met ui, paprika en natuurlijk pompoen!

Wok - Chinese kool - garnalen - ham - wokgerecht

Chinese kool op 2 verschillende manieren in de wok klaargemaakt. Niets zo snel klaar, niets zo lekker.

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Eenvoudig recept voor Italiaanse tomatensoep met pesto

Lees hier hoe je op eenvoudige wijze in 5 minuten een heerlijke Italiaanse tomatensoep met pesto bereiden kunt…..

Het 80/10/10 dieet

Wat is het 80/10/10 dieet?

Welk voedsel kan je invriezen?

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Pannenkoeken recept

Een simpel recept om pannenkoeken te bakken

Chocoladefondue, het vrouwelijke bier !

Een uitgebreide bechrijving over hoe je de perfecte chocoladefondue houdt, de benodigdheden, de dippers en wat extra variatie !

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

IJs van Co in Hoenderlo, het lekkerste ijs van Nederland.

Voor dagelijks vers ambachtelijk bereid vanille-ijs ga je naar IJs van Co in Hoenderlo.

Heerlijke nachos

Hoe maak je zelf heerlijke nacho's? Lekker voor een feestje of voor thuis.

Chocolademousse met koffielikeur (recept)

Hoe kan je zelf chocolademousse maken?

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

Rabarber in de moestuin

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Recept voor zandkoekjes

Een makkelijk recept om heerlijke koekjes te bakken in circa 30 min.

Spaghetti met olijven

Binnen een paar stappen heeft u spaghetti dat u in toprestaurants besteld!

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Geroosterde olijven

Geroosterde olijven

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!