Welke E nummers zijn Haram?


Publicatie datum:

E nummers met beschrijving waarom zij

Gesponsorde koppelingen

Levensmiddelen zitten vaak vol met  E nummers en bijna niemand kijkt hiernaar om. Echter voor mensen die vegetarisch, halal of kosjer willen eten is de betekenis van deze nummers wel van belang. Omdat ik op de hoogte ben welke E nummers halal zijn zal mijn artikel niet in gaan op vegetarisch of kosjer.

De Islam kent halal, haram en mushbooh. Halal is toegestaan, haram is niet toegestaan en mushbooh is twijfelachtig. Elke levensmiddel heeft één van deze titels. Hieronder wordt eerst aangegeven welke E nummers haram zijn en derhalve niet toegestaan voor Moslims:

E120: Kleurstof gemaakt van insecten (zit voornamelijk in snoep bijv. smarties)

E441: Gelatine, wordt gemaakt van verschillende soorten dieren. Aan de E nummer is niet te achterhalen van welke dier het afkomstig is. Alleen de producent kan dit aangeven. Het is dus haram omdat niet bepaald kan worden of de gelatine afkomstig is van bijv. varkens. Let op indien er rundergelatine staat dan is dit geen haram

E542: Wordt gemaakt van dieren boten.

E920 en E921: Afkomstig van eiwitten, inclusief diereneiwitten en haren.

Dit zijn de einge E nummers (tot mijn weten) die onder haram vallen. De E nummers die Mushbooh zijn bestaan voornamelijk uit kleurstoffen en is derhalve twijfelachtig.

E121, E125, E126, E130, E152 zijn allemaal bepaalde soorten kleurstoffen.

De volgende E nummers zijn ook Mushbooh maar bestaan niet uit kleurstoffen.

E316 en E318: bestaat uit zuur en sodium

E445: Emulgator

Voor deze E nummers staat vast dat het haram is of twijfelachtig. Daarnaast zijn er E nummers die - afhankelijk van de producent - wel of niet halal is. Een E nummer is namelijk een additief die door de Europese Unie is toegestaan. Deze additieven kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zie bijv. gelatine, kan worden gemaakt van verschillende soorten dieren. Het is uit de E nummer niet te achterhalen wat er wordt gebruikt om de additief te maken. De enige manier om hier achter te komen is de producent zelf benaderen. De volgende E nummers zijn dus afhankelijk van wat de producent gebruikt om de additief te maken:

E160a, E252, E270, E304, E312, E322, E325, E326, E327, E329, E430 t/m E436, E442, E470a en b, E471, E472a t/m f, E473, E474, E475, E477, E478, E479b, E481, E482, E483, E491 t/m E495, E570, E571, E572 en E910.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Tulpgebakje met kaneelijs en crème anglaise

Een heerlijk gebak met kaneelijs en crème anglaise!

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Wat is het verschil tussen abdij en trappistenbier

Alle trappistenbier is in principe een adbijbier maar niet elk abdijbier is trappistenbier.

Het lekkerste Italiaanse ijs maken, recept Italiaans ijs

Waar vindt je het lekkerste Italiaanse ijs en hoe kan je dit zelf thuis ook maken?

Gemarineerde lamsvleesspiesjes

Gemarineerde lamsvleesspiesjes

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Spaghetti met kruidenkaas

Het lekkerste en simpelste spaghetti recept die er is.

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

Veelkleurige hapjes

Veelkleurige hapjes

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Afvallen: Hoe moet het wel?

Tips voor blijvend gewichtverlies

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Smoothie gezond en voor iedereen

De beste smoothie ideeen. Iedereen kan ze maken.

De 10 spelregels van goede voeding

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!

Lekker anders; Gevulde portobello voor op de BBQ

Drie verschillende snelle en makkelijke recepten voor als je eens wat anders op de bbq wilt hebben.

Hoe bak je nou een goede pannenkoek

De manier om een goede pannenkoek te bakken

Recept - biefstuk tartare - vleesgerecht - rauwkost

Een simpel recept voor een overheerlijke biefstuk tartare.

stroopwafels

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

Overheerlijk appelwafeltje

maak in minder dan 5 minuten een heerlijk appelwafeltje