Welke E nummers zijn Haram?


Publicatie datum:

E nummers met beschrijving waarom zij

Gesponsorde koppelingen

Levensmiddelen zitten vaak vol met  E nummers en bijna niemand kijkt hiernaar om. Echter voor mensen die vegetarisch, halal of kosjer willen eten is de betekenis van deze nummers wel van belang. Omdat ik op de hoogte ben welke E nummers halal zijn zal mijn artikel niet in gaan op vegetarisch of kosjer.

De Islam kent halal, haram en mushbooh. Halal is toegestaan, haram is niet toegestaan en mushbooh is twijfelachtig. Elke levensmiddel heeft één van deze titels. Hieronder wordt eerst aangegeven welke E nummers haram zijn en derhalve niet toegestaan voor Moslims:

E120: Kleurstof gemaakt van insecten (zit voornamelijk in snoep bijv. smarties)

E441: Gelatine, wordt gemaakt van verschillende soorten dieren. Aan de E nummer is niet te achterhalen van welke dier het afkomstig is. Alleen de producent kan dit aangeven. Het is dus haram omdat niet bepaald kan worden of de gelatine afkomstig is van bijv. varkens. Let op indien er rundergelatine staat dan is dit geen haram

E542: Wordt gemaakt van dieren boten.

E920 en E921: Afkomstig van eiwitten, inclusief diereneiwitten en haren.

Dit zijn de einge E nummers (tot mijn weten) die onder haram vallen. De E nummers die Mushbooh zijn bestaan voornamelijk uit kleurstoffen en is derhalve twijfelachtig.

E121, E125, E126, E130, E152 zijn allemaal bepaalde soorten kleurstoffen.

De volgende E nummers zijn ook Mushbooh maar bestaan niet uit kleurstoffen.

E316 en E318: bestaat uit zuur en sodium

E445: Emulgator

Voor deze E nummers staat vast dat het haram is of twijfelachtig. Daarnaast zijn er E nummers die - afhankelijk van de producent - wel of niet halal is. Een E nummer is namelijk een additief die door de Europese Unie is toegestaan. Deze additieven kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zie bijv. gelatine, kan worden gemaakt van verschillende soorten dieren. Het is uit de E nummer niet te achterhalen wat er wordt gebruikt om de additief te maken. De enige manier om hier achter te komen is de producent zelf benaderen. De volgende E nummers zijn dus afhankelijk van wat de producent gebruikt om de additief te maken:

E160a, E252, E270, E304, E312, E322, E325, E326, E327, E329, E430 t/m E436, E442, E470a en b, E471, E472a t/m f, E473, E474, E475, E477, E478, E479b, E481, E482, E483, E491 t/m E495, E570, E571, E572 en E910.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Garnalencocktail

Een makkelijk recept voor een heerlijke garnalencocktail.

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Spaanse omelet

Hoe maak ik een Spaanse omelet?

Recept - Kip wraps, anders.

Kip in wraps, maar dan een beetje anders.

Olijftapenade (zonder poespas)

De meest overheerlijke olijftapenade vind je hier! Lees dit artikel en ga ermee aan de slag...

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Vegetarisch koken is niet moeilijk

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Superfoods

Na de promotie van lightproducten lijkt het nu de beurt aan superfoods. Maar is superfood nu echt zo gezond?

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken

Avocado-feta wraps

recept voor avocado-feta wraps

gefrituurde knoflook garnalen

Heerlijke gefrituurde garnalen.

Leren bier drinken in 1 minuut!

Hoe kan je iemand ervan overtuigen dat bier lekker is!

Een overzicht van de bekendste cocktails met ingrediënten

Hie vind je een lijst van de meest voorkomende cocktails met telkens de ingrediënten

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Paling in tomatensaus

Met het volgende receptje kan iedereen paling maken.

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Chocolade kokos cake, snel, goedkoop en verleidelijk.

Dit recept is perfect voor een avondje met vriendinnen, als dessert na een romatisch etentje of om zomaar te maken op een regenachtige middag.

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Whisky

De eerste stappen in de wereld van whisky

Waarom is je eigen groente verbouwen opeens zo mateloos populair?

De trend die is begonnen naar aanleiding van de crisis, zelf je eigen groente verbouwen.

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Tulpgebakje met kaneelijs en crème anglaise

Een heerlijk gebak met kaneelijs en crème anglaise!