Welke E nummers zijn Haram?


Publicatie datum:

E nummers met beschrijving waarom zij

Gesponsorde koppelingen

Levensmiddelen zitten vaak vol met  E nummers en bijna niemand kijkt hiernaar om. Echter voor mensen die vegetarisch, halal of kosjer willen eten is de betekenis van deze nummers wel van belang. Omdat ik op de hoogte ben welke E nummers halal zijn zal mijn artikel niet in gaan op vegetarisch of kosjer.

Gesponsorde koppelingen

De Islam kent halal, haram en mushbooh. Halal is toegestaan, haram is niet toegestaan en mushbooh is twijfelachtig. Elke levensmiddel heeft één van deze titels. Hieronder wordt eerst aangegeven welke E nummers haram zijn en derhalve niet toegestaan voor Moslims:

E120: Kleurstof gemaakt van insecten (zit voornamelijk in snoep bijv. smarties)

E441: Gelatine, wordt gemaakt van verschillende soorten dieren. Aan de E nummer is niet te achterhalen van welke dier het afkomstig is. Alleen de producent kan dit aangeven. Het is dus haram omdat niet bepaald kan worden of de gelatine afkomstig is van bijv. varkens. Let op indien er rundergelatine staat dan is dit geen haram

E542: Wordt gemaakt van dieren boten.

E920 en E921: Afkomstig van eiwitten, inclusief diereneiwitten en haren.

Dit zijn de einge E nummers (tot mijn weten) die onder haram vallen. De E nummers die Mushbooh zijn bestaan voornamelijk uit kleurstoffen en is derhalve twijfelachtig.

E121, E125, E126, E130, E152 zijn allemaal bepaalde soorten kleurstoffen.

De volgende E nummers zijn ook Mushbooh maar bestaan niet uit kleurstoffen.

E316 en E318: bestaat uit zuur en sodium

E445: Emulgator

Voor deze E nummers staat vast dat het haram is of twijfelachtig. Daarnaast zijn er E nummers die - afhankelijk van de producent - wel of niet halal is. Een E nummer is namelijk een additief die door de Europese Unie is toegestaan. Deze additieven kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zie bijv. gelatine, kan worden gemaakt van verschillende soorten dieren. Het is uit de E nummer niet te achterhalen wat er wordt gebruikt om de additief te maken. De enige manier om hier achter te komen is de producent zelf benaderen. De volgende E nummers zijn dus afhankelijk van wat de producent gebruikt om de additief te maken:

E160a, E252, E270, E304, E312, E322, E325, E326, E327, E329, E430 t/m E436, E442, E470a en b, E471, E472a t/m f, E473, E474, E475, E477, E478, E479b, E481, E482, E483, E491 t/m E495, E570, E571, E572 en E910.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Gevulde appeltjes van oranje (Toetje)

gevulde sinasappel koud geserveerd

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Lamsspiesjes als bijgerecht of voorgerecht

Lamsgehakt op een spiesje, speciaal voor de grill(plaat) of barbecue

De Italiaanse Asperge-witlofsalade!

Men zegt dat Italië drie nationala obsessies heeft: Madonna, mamma en mangiare (eten) Hieronder staat een heerlijk recept van een Italiaanse asperge-witlofsalade.