Whisky


Publicatie datum:

De eerste stappen in de wereld van whisky

Gesponsorde koppelingen

Whisky is een veelzijdige drank, met veel mogelijkheden voor een verdieping van je smaak. in dit artikel probeer ik wat beginselen uit te leggen, zodat er daarna ook echt genoten kan worden!

Je eerste whisky

Je eerste whisky uitkiezen is geen sinicure.Het is zelfs eigenlijk onmogelijk om meteen een juiste fles uit te kiezen als je nog nooit whisky hebt gedronken.De smaken van whisky's kunnen zo uiteenlopen dat de ene fles zal voelen als een streling over de tong, en een andere kan aanvoelen alsof de duivel eroverheen plast.Het beste wat ik kan aanraden is dat je eerst wat proefflesjes probeert (meestal een stuk of 5 á 6 verschillende flesjes van 5 cl in een kartonnen doosje). Op die manier kan je in ieder geval een beetje een idee krijgen van wat je te wachten staat, en sta je niet met je mond vol tanden in de whisky-winkel.Door eerst je smaak een beetje bepaald te hebben, weet je bijvoorbeeld of je de scherpere smaken kan waarderen, of juist niet.

Verschillende whisk(e)y's

Zoals hierboven al gezegd, whisky's lopen zeer uiteen in smaak, en zelfs in schrijfwijze... Whisky en Whiskey.Whisky: dit zijn de dranken uit Schotland en Canada.Whiskey: dit zijn de dranken uit de Verenigde Staten en Ierland.Overige landen schrijven meestal ook whiskey.

Bereiding van whisky

De bereiding van de whisky is ook van belang om er goed van te kunnen genieten. Wat het eerst opvalt is dat bij veel whisky's een leeftijd staat. Je kunt heel duidelijk verschillen proeven tussen wel of geen 5 jaar extra rijping.De bereiding van whisky omvat een aantal stappen:

1) Malten: Het natmaken van de gerst, ook wel het 'malten' genoemd. De gerst wordt 2 tot 3 dagen geweekt in water, zodat de gerst gaat kiemen.

2) Kiemen: Tijdens het kiemen, wat hierna nog een week doorgaat, wordt het zetmeel in de gerst omgezet in suikers, die in een later stadium weer omgezet worden in alcohol.

3) Drogen: hierna wordt alles gedroogd in een oven, een zogenamde Kiln. Hierdoor stopt het kiemingsproces.

4) Malen: Nadat de gerst gedroogd is, word het fijngemalen.

5) Daarna wordt er weer water toegevoegd om ervoor te zorgen dat er nog meer zetmeel wordt omgezet in suikers.

6) Het vocht wat hiervan wordt afgetapt noemt met 'wort', en wordt gebruikt om de whisky te maken.

7) Fermentatie: gedurende deze stap worden de suikers in de wort omgezet in alcohol. In 2 tot 4 dagen wordt de vloeistof omgezet in 'wash'. Deze bevat ongeveer 7 tot 10% alcohol.

8) Distillatie: Om het alcoholpercentage te verhogen, zal er gedistilleerd moeten worden. Omdat alcohol sneller verdampt dan water, zal het distillaat meer alcohol bevatten.

9) Hierna wordt de whisky opgeslagen, zodat het kan rijpen. In deze fase wordt ook de karakteristieke smaak bereikt.

Genieten van whisky

Geniet, maar drink met mate!

Van whisky hoeft je niet VEEL te drinken om te genieten; met 1 glas kun je rustig een paar uur doen. Des te meer dat je kan genieten van je drankje.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Rode zee met onbewoond eiland (Tomatensoep)

De tomatensoep die elk kind lust (Voorgerecht)

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Chocola en je karakter

Verband tussen chocola en jouw karaktereigenschappen?

Saotosoep maken

Hoe maak ik lekkere saotasoep?

Hoe maak je tzatziki?

Traditioneel recept voor het maken van echte Tzatziki

Recept kalfsvlees - kalfsoesters met kaas - vleesgerecht

Een eenvoudig klaar te maken gerecht, kalfsoesters met kaas, welk uitzonderlijk lekker smaakt.

Gevulde wraps

een snel en gemakkelijk recept dat erg lekker is.

De ovenschaal

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Nederlandse snelle appeltaart zonder boter

Een overheelijk appeltaartrecept met minder calorien die makkelijk en snel te bereiden is

Camembertschotel

Recept voor Camembertschotel

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

De 10 spelregels van goede voeding

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten

Smoothie recepten

Met de blender maakt u simpel uw eigen smoothies

Fruityoghurt

Recept fruityoghurt

Recept kalfsvlees - Kalfsvleesrol met worst - vleesgerecht

De kalfsvleesrol met worst is een uitstekend te combineren gerechtje met spinazie en aardappelpuree.

Wokgerecht: Pannenkoeken met lente-uitjes

Het recept van een zeer smakelijke wokpannenkoek. Niet alledaags, maar zeer lekker.

Drie-in-de-pan

Hoe kun je zelf drie-in-de-pan maken?

Spaghetti and meatballs

Een Amerikaans/Italiaans recept vooral beroemd geworden als Frank Sinatra's favoriete gerecht bij Patsy's in New York.

Malse kip uit de oven met geitenkaas

lichte gerecht met malse kip en geitenkaas uit de oven

Fruitige snelle pasta met rucola

Pasta met het frisse van limoen het scherpe van rucola. Lekker makkelijk door de weinige ingrediënten.

Varkenshaas met pittige Thaise sweet chilisaus

Varkenshaas op een ándere manier bereid, pittig en apart

Cannelloni gevuld met spinazie - recept - pasta

Gevulde cannelloni met spinazie voor 4 personen

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?