Recept Zigeunersaus - sauzen


Publicatie datum:

Een bijzonder smakelijk saus die men als ragoût kan serveren bij drooggekookte rijst.

Gesponsorde koppelingen

Tussen de 25 à 30 minuten maak je met dit recept een overheerlijke zigeunersaus. Deze saus gaat ook uitstekend bij aardappelpuree, witte bonen of ander peulvruchten, als men ze enigzins verdund met wat warme melk.

Benodigdheden voor 1/2 liter:

- 100 g panklare champignons
- 1/2 laurierblad
- peper
- zout
- 5 eetlepels droge wijn
- 55 g boter
- 50 g bloem
- 5 eetlepels tomatenpuree
- 1/2 bouillonblokje
- 3 dl melk
- mespuntje dragonpoeder
- mespuntje paprikapoeder
- mespuntje cayennepeper
- enkele druppels citroen
- aroma
- 2 eetlepels madeira
- 50 g dun uitgesneden magere ham
- 50 g dun uitgesneden gerookt rundertong

Doe de champigons, met de laurier, peper, zout en de witte wijn in een kleine pan. Voeg er 10 eetlepels water aan toe en sluit de pan met een deksel.

Laat het geheel, op een laag vuurtje, gedurdende 10 minuten sudderen.

De boter en de bloem tot een deegje kneden.

Zet de zeef op een kom, giet de champignons in de zeef en doe het champignonkooknat met de tomatenpuree terug in de pan.
Voeg het deegje er aan toe en laat de pan gedurende 10 à 12 minuten zacht doorkoken.

Ondertussen snij je de champignons, de ham en de tong in smalle reepjes.

Maak de melk samen met een bouillonblokje warm.

Dan klop je de inhoud van de pan met het deegje en een deel van de melk goed door, zodanig er een dikke gladde saus ontstaat.
Onder geregeld kloppen, kan je met de rest van de melk verdunnen.
Laat de saus even koken.

Maak een papje van de dragonpoeder, de paprikapoeder, de cayennepeper, enkele druppels citroensap, aroma en de madeira en roer dan het papje onder de saus.

Als laatste voegen we de champignons, de ham en de tong toe. Naar eigen smaak kruid je nog wat bij met peper en zout.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Geroosterde olijven

Geroosterde olijven

Stoofperen

Stoofperen, koud en warm lekker

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

Vruchtentaart met hazelnoten - taart - dessert

Vruchtentaart met hazelnoten voor 4 à 6 personen.

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Speksaus - sauzen

Een heel smakelijke saus bij nieuwe aardappelen, kapucijners, bruine bonen en stoofschotels.

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Ananas-paprikacurry in kokosmelk

recept voor vegetarische curry

Eenvoudige voorgerechten maken

Er zijn op internet vele recepten te vinden om voorgerechten te maken, maar waar vind ik het beste overzicht van recepten?

Zelf je eigen likeur maken

Maak zelf 1,5l likeur in 30 minuten!

Gourmetten

Gezellig etentje met familie en vrienden. Gourmetten, vlees en groenten in kleine pannen.

Champagne op een originele manier

Wil je graag eens champagne op een originele manier schenken? Hier zijn enkele tips om je champagne origineler te maken

Obatzda

Een heerlijk recept uit Beieren. Makkelijk zelf te maken.

Feestelijke drankjes met de blender

Met een blender maakt u overheerlijke en feestelijke drankjes

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Zuinig en koken

Een aantal tips om zuiniger te koken.

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Gamba's met courgette (Gamberoni con zucchine)

Italiaans gerecht met gamba's en courgette

Is melk gezond?

Melk bevat goede bouwstoffen voor het lichaam, maar sommige mensen kunnen slecht tegen melk. Is melk nu gezond of juist niet?

Kaasfondue met rauwe groenten en stokbrood

Een vegetarische kaasfondue voor 6 personen met rauwe groenten en stokbrood

Vegetarisch gevulde courgette

Een simpel vegetarisch bijgerecht, wat er op een bord speciaal uitziet. Bevat veel groentes.

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?

Basis recept voor Pannekoeken

Standaard ingrediënten en bereidingswijze voor de altijd smakelijke pannekoeken