Werkstuk Geld scheppen, werkstuk geldschepping


Publicatie datum:

Hoe wordt geld geschapen en wie kunnen dit doen

Gesponsorde koppelingen

Door de monetaire crisis is gebleken dat ons geld, de euro, een kwetsbaar iets is. Ons hele geldstelsel staat te wankelen doordat alle landen in Europa veel te grote tekorten hebben. Theoretisch zouden deze tekorten opgeheven kunnen worden door gewoon nieuw geld te scheppen. In dit artikel behandel ik alleen de creatie van geld, de gevolgen van het creëren van grote hoeveelheden nieuw geld laat ik hierbij buiten beschouwing.

Geld sheppen

Geld creërende instellingen:

Er zijn in De Europese Gemeenschap maar drie geldscheppende instellingen. Deze geldscheppende instellingen zijn; de primaire of geldscheppende banken*, de centrale banken** en de Europese staten***.

Geld sheppen

*Primaire banken:
Primaire banken zijn banken met een zeer goede kredietkwaliteit. Dit zijn alle banken met een Aaa- of Aa-rating van de grote kredietbeoordelaars (bedrijf dat de kredietwaardigheid beoordeelt van uitgevende instellingen van bepaalde vormen van schuldbewijzen (obligatieleningen) en de schuldbewijzen zelf). Deze primaire banken zijn van hoge kwaliteit en brengen laag of bij Aaa zelfs minimaal kredietrisico met zich mee.

Geld sheppen

Centrale bank:
Een centrale bank is de hoogste monetaire autoriteit van het land en zowel het bestuur als het eigendom is geheel in handen van de staat. Alle centrale banken van de landen die deelnemer zijn van de Eurozone hebben een groot deel van hun taken overgedragen aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB voert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken het monetaire beleid van de Eurozone, De ECB bevordert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken de prijsstabiliteit ter beheersing van de inflatie. De ECB bevordert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken het betalingsverkeer. De ECB brengt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken bankbiljetten en munten in omloop. De ECB bestrijdt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken falsificaties van de Euro. En de ECB houdt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken toezicht op de financiële instellingen.

***de staat:
Een staat is een binnen een duidelijk begrenst grondgebied werkzame, in hoge mate oppermachtige, alleenheersende, organisatie die onafhankelijke gezag uitoefent over de op dat grondgebied wonende bevolking en deze bevolking naar buiten toe vertegenwoordigt en, over de benodigde machtsmiddelen beschikt, waaronder het geweldsmonopolie.

Geld sheppen

Geld schepping door primaire banken:
Geldschepping door primaire banken gebeurt door wederzijdse schuldaanvaarding. In de praktijk werkt dit als volgt. Aan de ene kant lenen personen en bedrijven, als ze geld over hebben, geld aan de banken, dit zijn de tegoeden die op de rekeningen courant (betaalrekeningen) staan. Aan de andere kant verlenen de banken, als ze geld nodig hebben, aan personen en bedrijven kortlopende rekening-courant kredieten. (de personen en bedrijven mogen “rood”staan). De personen en bedrijven kunnen met het geleende geld gewoon betalen. Op deze wijze wordt er geld uit het niets geschapen.

Geldschepping door de europese centrale bank:
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de mogelijkheid geld te creëren. Er wordt daarbij overigens wel onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten geld: het geld dat de ECB creëert  door leningen aan commerciële banken te geven (en in uitzonderlijke gevallen in geval van een crisis, door het opkopen van bank- of staatsobligaties), leidt niet per definitie tot een groei van de geldhoeveelheid in de echte economie. Dat gebeurt alleen als het geld van de ECB, via de commerciële banken, ook daadwerkelijk in de economie aankomt. Iets wat niet altijd het geval is, bijvoorbeeld omdat commerciële banken het geld oppotten (en niet gebruiken om meer kredieten te geven). N.B. Pas als het geld van de ECB, via de commerciële banken, ook daadwerkelijk in de economie aankomt is er sprake van inflatie.

Geldschepping door de staat:
De staat is een zeer belangrijke bron van geldschepping want iedere betaling van de centrale overheid aan de bevolking leidt tot geldcreatie*. Ook de schuldpolitiek van de staat is van invloed op de geldschepping. Als de staat aflost op schulden (met name overheidsobligaties) die in handen zijn van de eigen bevolking, dan neemt de geldhoeveelheid toe.

*Staats betalingen:
Staatsbetalingen zijn betalingen die de staat rechtstreeks aan de bevolking doet. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn salarisbetalingen aan ambtenaren, terugbetalingen van belastingen en als de staat een betaling op de rekening van een aannemersbedrijf stort die een opdracht voor de staat heeft uitgevoerd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

Hoe kun je eenvoudig een lokaal alternatief geldcircuit opzetten met Cyclos?

STRO (Social Trade Organisation) is een organisatie die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt door lokale alternatieve geldcircuits op te zetten met Cyclos?

Crisis in jouw portemonnee? Handige tips om wat geld uit te sparen

De koopkracht holt achteruit! Moet jij ook bezuinigen op je uitgaven? Hierbij wat handige tips om geld te besparen

Hoe kun je leven zonder geld?

We moeten steeds meer inleveren maar je kunt ook leven zonder geld.

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Energie vergelijken

Wilt u ook overstappen van energieleverancier? Tegenwoordig is dit slechts nog enkele minuten werk.

Ontwerp en lage prijzen bij IKEA

Hoe verloopt het ontwerpproces bij IKEA en hoe houdt IKEA de prijzen laag.

Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Hoe kun je veel geld verdienen met marktplaats?

Hoe kun je veel geld verdienen met de verkoop van goedkope auto’s, merkkleding, fietsen, en brommers op Marktplaats?

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

Bijna gratis elektrische auto of hybride auto.

Door allerlei subsidies kun je als ondernemer bijna gratis een elektrische auto of hybride auto rijden.

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Lenen zonder BKR

Lenen zonder BKR | Lees hier meer informatie over het lenen zonder BKR toetsing of BKR notering.

Geld, de oorsprong is verdwenen

Geld een ruilmiddel of een pressiemiddel?

Hoe kun je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk worden?

Iedereen droomt ervan, makkelijk rijk worden. Lees hier hoe je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk kan worden.

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarbij u maandelijks een premie betaald zodat u dit op een bepaald moment kunt laten uitkeren als extra inkomen.

Lenen met Bureau Krediet Registratie, snel geld lenen zonder BKR toetsing

In dit artikel kun je lezen hoe je voordelig geld kunt lenen met of zonder Bureau Krediet Registratie.

De actuele prijs van goud, goud inkoop en goud verkopen

Alles over goud op www.goud.nl een veilige vluchthaven voor je geld.

Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Online geld lenen

Tips over online geld lenen.

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

De vraag naar een product volgens de algemene economie.

Hoe je de vraag naar een product berekend en de elasticiteit. Beschreven volgens de algemene economie.

online geld verdienen met eigen website.

Geld verdienen op het internet? Lees hier hoe anderen het doen.

Wat is een incassobureau

Wat is een incassobureau? En wie kan deze inschakelen? Meer weten over een incassobureau klik door

Snel veel geld verdienen voor een goed doel

Lees hier hoe je snel veel geld kan verdienen voor een goed doel.