Werkstuk Geld scheppen, werkstuk geldschepping


Publicatie datum:

Hoe wordt geld geschapen en wie kunnen dit doen

Gesponsorde koppelingen

Door de monetaire crisis is gebleken dat ons geld, de euro, een kwetsbaar iets is. Ons hele geldstelsel staat te wankelen doordat alle landen in Europa veel te grote tekorten hebben. Theoretisch zouden deze tekorten opgeheven kunnen worden door gewoon nieuw geld te scheppen. In dit artikel behandel ik alleen de creatie van geld, de gevolgen van het creëren van grote hoeveelheden nieuw geld laat ik hierbij buiten beschouwing.

Geld sheppen

Geld creërende instellingen:

Er zijn in De Europese Gemeenschap maar drie geldscheppende instellingen. Deze geldscheppende instellingen zijn; de primaire of geldscheppende banken*, de centrale banken** en de Europese staten***.

Geld sheppen

*Primaire banken:
Primaire banken zijn banken met een zeer goede kredietkwaliteit. Dit zijn alle banken met een Aaa- of Aa-rating van de grote kredietbeoordelaars (bedrijf dat de kredietwaardigheid beoordeelt van uitgevende instellingen van bepaalde vormen van schuldbewijzen (obligatieleningen) en de schuldbewijzen zelf). Deze primaire banken zijn van hoge kwaliteit en brengen laag of bij Aaa zelfs minimaal kredietrisico met zich mee.

Geld sheppen

Centrale bank:
Een centrale bank is de hoogste monetaire autoriteit van het land en zowel het bestuur als het eigendom is geheel in handen van de staat. Alle centrale banken van de landen die deelnemer zijn van de Eurozone hebben een groot deel van hun taken overgedragen aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB voert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken het monetaire beleid van de Eurozone, De ECB bevordert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken de prijsstabiliteit ter beheersing van de inflatie. De ECB bevordert in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken het betalingsverkeer. De ECB brengt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken bankbiljetten en munten in omloop. De ECB bestrijdt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken falsificaties van de Euro. En de ECB houdt in samenwerking met de betreffende nationale centrale banken toezicht op de financiële instellingen.

***de staat:
Een staat is een binnen een duidelijk begrenst grondgebied werkzame, in hoge mate oppermachtige, alleenheersende, organisatie die onafhankelijke gezag uitoefent over de op dat grondgebied wonende bevolking en deze bevolking naar buiten toe vertegenwoordigt en, over de benodigde machtsmiddelen beschikt, waaronder het geweldsmonopolie.

Geld sheppen

Geld schepping door primaire banken:
Geldschepping door primaire banken gebeurt door wederzijdse schuldaanvaarding. In de praktijk werkt dit als volgt. Aan de ene kant lenen personen en bedrijven, als ze geld over hebben, geld aan de banken, dit zijn de tegoeden die op de rekeningen courant (betaalrekeningen) staan. Aan de andere kant verlenen de banken, als ze geld nodig hebben, aan personen en bedrijven kortlopende rekening-courant kredieten. (de personen en bedrijven mogen “rood”staan). De personen en bedrijven kunnen met het geleende geld gewoon betalen. Op deze wijze wordt er geld uit het niets geschapen.

Geldschepping door de europese centrale bank:
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de mogelijkheid geld te creëren. Er wordt daarbij overigens wel onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten geld: het geld dat de ECB creëert  door leningen aan commerciële banken te geven (en in uitzonderlijke gevallen in geval van een crisis, door het opkopen van bank- of staatsobligaties), leidt niet per definitie tot een groei van de geldhoeveelheid in de echte economie. Dat gebeurt alleen als het geld van de ECB, via de commerciële banken, ook daadwerkelijk in de economie aankomt. Iets wat niet altijd het geval is, bijvoorbeeld omdat commerciële banken het geld oppotten (en niet gebruiken om meer kredieten te geven). N.B. Pas als het geld van de ECB, via de commerciële banken, ook daadwerkelijk in de economie aankomt is er sprake van inflatie.

Geldschepping door de staat:
De staat is een zeer belangrijke bron van geldschepping want iedere betaling van de centrale overheid aan de bevolking leidt tot geldcreatie*. Ook de schuldpolitiek van de staat is van invloed op de geldschepping. Als de staat aflost op schulden (met name overheidsobligaties) die in handen zijn van de eigen bevolking, dan neemt de geldhoeveelheid toe.

*Staats betalingen:
Staatsbetalingen zijn betalingen die de staat rechtstreeks aan de bevolking doet. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn salarisbetalingen aan ambtenaren, terugbetalingen van belastingen en als de staat een betaling op de rekening van een aannemersbedrijf stort die een opdracht voor de staat heeft uitgevoerd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?

Iedere winkelketen wil graag een eigen label voeren maar wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?

Goedkope ziektekostenverzekering, de goedkoopste ziektekostenverzekering

Ook ziek van je hoge ziektekostenverzekering, tijd voor een gezonde toelichting

Letselschade advocaat stelt vragen aan minister

Een zeer gedreven letselschade advocaat stelt vragen aan de Nederlandse minister over claimcultuur.

Super goedkoop roken.

Lees hier alle in Nederland verkrijgbare goedkope alternatieven voor tabak en sigaretten.

Spaarhypotheek of beleggingshypotheek

Veel mensen vragen zitten met de vraag voor wat voor soort hypotheek er genomen moet worden. Hier worden spaar en beleggingshypotheken kort besproken.

Belastingtips 2008 (Deel 1)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008

Prepensioen

Dit artikel gaat over het onderwerp Prepensioen.

Impulsieve uitgaven vermijden

Als je vaak impulsieve uitgaven doet, en je staat er financieel niet zo goed voor, is het tijd eens kritisch naar je koopgewoontes te kijken. Hier een paar tips om impulsieve uitgaven te verminderen.

25 zaken die Barack Obama voor ons verborgen houdt

Er zijn zaken die, omwille van reputatie, niet bekend worden gemaakt. Barack Obama heeft er daar 25 van die wij niet mogen weten!

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

Geld verdienen via internet

Geld verdienen op internet is niet zo rooskleurig als het lijkt.

Investeren in Goud

Investeren in goud is voor veel mensen interessant. Maar hoe werkt het nu eigenlijk precies, lees er hier meer over.

Kostprijs van een product berekenen

Dit artikel legt in stappen uit hoe je de verkoopprijs van een product moet berekenen.

Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Afschaffing verklaring van geen bezwaar

Met ingang van 1 juli 2011 is voor oprichtingen en statutenwijzigingen geen verklaring van geen bezwaar meer vereist.

Wat kost trouwen, een huwelijk en een droombruiloft?

Ja ik wil trouwen, de mooiste dag van je leven, een droombruiloft en een fijn huwelijk.

Goedkoop boodschappen doen in de supermarkt doe je zo

het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Hoe zorg je ervoor dat je dagelijkse boodschappen zo goedkoop mogelijk doet.

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Het ultieme bankgeheim, het ultieme zwartgeld

Ook altijd ruzie met de fiscus, lees hier hoe je grote bedragen probleemloos wegsluist en bewaart.

Zelf goedkope sigaretten maken, goedkope sigaretten

Bespaar veel geld door zelf goedkoop sigaretten te maken.

Geen zelfmoord maar een faillissement

Het in geldnood verkerende echtpaar weerstaat in eerste instantie de neiging om uit het leven te stappen.

De actuele prijs van goud, goud inkoop en goud verkopen

Alles over goud op www.goud.nl een veilige vluchthaven voor je geld.

Gezins boekhouden

hoe kan ik een goede boekhouding voor thuis maken?!

Soorten dienstverband

Welke soorten dienstverband zijn?