Goedkoop geld lenen voor studenten


Publicatie datum:

Studenten lenen gemiddeld veel geld, lees hier waar je het goedkoopst kunt lenen als student.

Gesponsorde koppelingen

Bijna alle studenten hebben een lening nodig om hun studie te kunnen betalen. Omdat al deze studenten een andere financiële achtergrond hebben zijn er heel veel verschillende soorten leningen speciaal voor studenten. In dit artikel vindt je al deze vormen studentenleningen met hun specifieke eigenschappen.

Goedkoop geld lenen voor studenten

MBO studenten:

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) heeft een onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat één op de zes studenten, dat studeert op het mbo, geld leent. Ruim 65.000 mbo-studenten hebben gemiddeld genomen een schuld van 1265 euro. De studenten die 16 en 17 jaar zijn hebben nog niet zo’n hoge schuld, maar wanneer deze studenten op zichzelf gaan wonen en het huis uit gaan, loopt dit bedrag flink op.

Een student op het mbo heeft ongeveer 550 euro te besteden, per maand. Het meeste gaat op aan vakantie, bellen, kleding en natuurlijk uitgaan. Ruim 60% zegt geld te kort te hebben. De studenten die zelfstandig woont, geeft ongeveer 75% aan geld te kort te hebben.

Het Nibud maakt zich zorgen over deze bepaalde groep jongeren. Van de studenten van het mbo die al zelfstandig wonen, heeft 25% een lening van gemiddeld genomen 2450 euro. Hier staat natuurlijk een rente op en deze moet worden terugbetaald. Terugbetalen kan moeilijk worden omdat de lonen van een mbo-er vaak niet al te hoog zijn.

HBO studenten:
Gemiddeld leent een eerstejaarsstudent 230 euro per maand boven op de studiefinanciering die ze al krijgen. Na vier jaar loopt dit op naar een schuld van ruim vijftienduizend euro. De schuld die studenten gemiddeld opbouwen tijdens hun studie is rond de 12.500 euro. Inclusief de rente, die is in 2010 2,39 procent, moeten ze dit bedrag binnen vijftien jaar aflossen. Dit is een vrij laag percentage, toch maakt ook organisatie DUO/IB-groep zich zorgen, zij gaan over het berekenen en verstrekken van de studiefinancieringen.

Naast de lening bij IB-groep leent 16 procent van de studenten ook nog ergens anders geld. Ruim 17 procent van de studenten heeft een creditcard en één op de vijf staat regelmatig rood tot een gemiddeld bedrag van zo’n zeshonderd euro.

TIP 1: EEN HOGE LENING VOORKOMEN:

GEBRUIK DE STUDIELEENWIJZER: KLIK HIER https://service.nibud.nl/studieleenwijzer/
Wat doet de Studieleenwijzer? Vul je studieschuld in en bereken hoeveel je per maand moet aflossen. De Studieleenwijzer stopt dit bedrag samen met je andere vaste lasten in een begroting, zodat je ziet hoeveel er werkelijk van je salaris overblijft.

VRAAG ALTIJD ZORGTOESLAG AAN: KLIK HIER https://www.zorgtoeslag.nl/?gclid=CO3ele3H1qkCFQKHDgodXFhwNg
Veel studenten laten veel geld liggen omdat ze geen zorgtoeslag aanvragen krijgen en dit dus ook niet krijgen. Slecht 40% van de studenten die recht heeft op zorgtoeslag, vraagt deze ook aan en ontvangt deze ook. Zo’n 145.000 studenten boven de 18 jaar laten rond de 800 euro per jaar liggen. Ruim 25% van de mbo-studenten weet niet eens dat ze ook belasting kunnen terugvragen, ook al is het van een klein bijbaantje.

Vraag belastingteruggaven aan: KLIK HIER http://www.belastingdienst.nl/jongeren/
Veel studenten maken geen gebruik van belastingteruggave, terwijl hier wel de mogelijkheid toe is.

BEPERK JE UITGAVEN AAN LUXE DINGEN:
Veel studenten lenen omdat ze het graag wat ruimer hebben. Onder het mom van: iets vaker stappen en winkelen en die schuld, dat zien we later wel. Tegenwoordig gaat het echter niet meer om een paar honderd euro extra voor de garderobe en alcoholisch genot. Ook de vakantie naar Salou en Chersonissos wordt gefinancierd.

TIP 2: LEEN ZO VOORDELIG MOGELIJK:

STA NIET ONODIG ROOD: spaargeld
Veel mensen die af en toe rood staan maken ook iedere maand een bedrag over naar hun spaarrekening. Dat is zonde, want de spaarrente van 2 à 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor je roodstand. Zit je aan het eind van de maand krap en beschik je over spaargeld? Maak dan een bedrag over van je spaarrekening en boek dit weer terug zodra je je salaris binnen hebt. Zeker wanneer je bankiert via internet is dit een erg eenvoudige oplossing om rentekosten uit te sparen.

LENEN GOEDKOPER DAN ROOD STAAN:
Sta je met regelmaat in het rood? Dan kun je veel besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze rentetarieven liggen namelijk doorgaans enkele procenten lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.

MAAK ROOD STAAN ONMOGELIJK:
Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren. Zo ben je wel genoodzaakt andere oplossingen te vinden. Spreek bijvoorbeeld je spaargeld aan, probeer je uitgaven te beperken of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen. Op www.nibud.nl vind je tips en informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je inkomsten en uitgaven.

STUDENTEN LENEN GOEDKOPER:
Studenten die regelmatig rood staan kunnen veel besparen door een studentenlening bij de  DUO (de voormalige IB-Groep) af te sluiten. Deze lening van de overheid is namelijk fors goedkoper. In 2010 bedraagt het rentepercentage 2,39 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

SHOP VOOR EEN BANKREKENING:
Vraag de rentetarieven voor rood staan eens op bij de diverse banken en maak een vergelijking. Dat kan je zo een paar procent aan kredietrente schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl (bron: mistermoney.nl)


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Zelf elektriciteit opwekken voordelig met HRe-ketel, verwarmingsketel die ook elektriciteit opwekt

Krijg tussen de €300,- en €400,- euro belasting terug met een HRe-ketel die ook stroom opwekt.

5 succesvolle verkooptips voor online verkoopsites!

Verkooptips voor mensen die hun spullen aanbieden op online verkoopsites.

Hoe kun je een miljoen Euro witwassen

Ik heb een miljoen Euro gevonden, wie kan mij helpen om een miljoen Euro wit te wassen.

Wanneer krijg je je belasting geld terug over 2014?

Begin 2015 heb je inkomsten belasting aangifte moeten doen over 2014. Wanneer krijg je hierover bericht van de belastingdienst en kun je de teruggave verwachten?

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Bespaartips in het huishouden

Hoe kun je simpel toch geld besparen in het huishouden

Verdien geld met Youtube

Iedereen wil wel makkelijk geld verdienen via het internet. Er zijn verschillende mogelijkheden maar via Youtube kan je het weleens proberen.

Geld lenen? 8 Tips om het te voorkomen

8 tips om te voorkomen dat je geld moet lenen

Google Adwords click through rate (CTR)

Wat is de CTR (click through rate) van Google Adwords

Hoe kun je veel geld verdienen met marktplaats?

Hoe kun je veel geld verdienen met de verkoop van goedkope auto’s, merkkleding, fietsen, en brommers op Marktplaats?

Geld verdienen met het internet

welke manieren zijn er om geld te verdienen op internet

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Beleggen profiteren van concurrentie financiële producten

Belegen anno 2013 is een stuk goedkoper geworden door het grote aanbod van brokers.

De belangrijkste inkomstenbron van de overheid

Hoe werkt inkomstenbelasting en moet ik de aangifte misschien uitbesteden?

Studieschuld aflossen

Alles over het aflossen van een studieschuld

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Hoe verdien je geld met derivaten?

Lees hier hoe je veel geld kunt verdienen met derivaten.

Het ultieme bankgeheim, het ultieme zwartgeld

Ook altijd ruzie met de fiscus, lees hier hoe je grote bedragen probleemloos wegsluist en bewaart.

Wat is een octrooi / patent?

Wat houdt een octrooi of patent precies in?

Dealen met debiteuren, een empirisch onderzoek in de bouwinstallatie-branche

Welke criteria spelen een rol bij het omgaan debiteuren en het voorkomen van een faillisement

Snert verkopen bij de Elfstedentocht, geld verdienen met roggebrood met spek

Goed plan, snert verkopen bij de Elfstedentocht, gelukkig hebben we geld verdiend met roggebrood met spek.

Geld verdienen door samen in te kopen

Vroeger waren inkoopverenigingen en coöperaties alleen voor bedrijven maar nu kan ook jij profiteren door het gezamenlijk grootschalig inkopen van producten.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Zuinig en autorijden

Een aantal ideeén om zuinig en auto te combineren

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen