Goedkoop geld lenen voor studenten


Publicatie datum:

Studenten lenen gemiddeld veel geld, lees hier waar je het goedkoopst kunt lenen als student.

Gesponsorde koppelingen

Bijna alle studenten hebben een lening nodig om hun studie te kunnen betalen. Omdat al deze studenten een andere financiële achtergrond hebben zijn er heel veel verschillende soorten leningen speciaal voor studenten. In dit artikel vindt je al deze vormen studentenleningen met hun specifieke eigenschappen.

Goedkoop geld lenen voor studenten

MBO studenten:

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) heeft een onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat één op de zes studenten, dat studeert op het mbo, geld leent. Ruim 65.000 mbo-studenten hebben gemiddeld genomen een schuld van 1265 euro. De studenten die 16 en 17 jaar zijn hebben nog niet zo’n hoge schuld, maar wanneer deze studenten op zichzelf gaan wonen en het huis uit gaan, loopt dit bedrag flink op.

Een student op het mbo heeft ongeveer 550 euro te besteden, per maand. Het meeste gaat op aan vakantie, bellen, kleding en natuurlijk uitgaan. Ruim 60% zegt geld te kort te hebben. De studenten die zelfstandig woont, geeft ongeveer 75% aan geld te kort te hebben.

Het Nibud maakt zich zorgen over deze bepaalde groep jongeren. Van de studenten van het mbo die al zelfstandig wonen, heeft 25% een lening van gemiddeld genomen 2450 euro. Hier staat natuurlijk een rente op en deze moet worden terugbetaald. Terugbetalen kan moeilijk worden omdat de lonen van een mbo-er vaak niet al te hoog zijn.

HBO studenten:
Gemiddeld leent een eerstejaarsstudent 230 euro per maand boven op de studiefinanciering die ze al krijgen. Na vier jaar loopt dit op naar een schuld van ruim vijftienduizend euro. De schuld die studenten gemiddeld opbouwen tijdens hun studie is rond de 12.500 euro. Inclusief de rente, die is in 2010 2,39 procent, moeten ze dit bedrag binnen vijftien jaar aflossen. Dit is een vrij laag percentage, toch maakt ook organisatie DUO/IB-groep zich zorgen, zij gaan over het berekenen en verstrekken van de studiefinancieringen.

Naast de lening bij IB-groep leent 16 procent van de studenten ook nog ergens anders geld. Ruim 17 procent van de studenten heeft een creditcard en één op de vijf staat regelmatig rood tot een gemiddeld bedrag van zo’n zeshonderd euro.

TIP 1: EEN HOGE LENING VOORKOMEN:

GEBRUIK DE STUDIELEENWIJZER: KLIK HIER https://service.nibud.nl/studieleenwijzer/
Wat doet de Studieleenwijzer? Vul je studieschuld in en bereken hoeveel je per maand moet aflossen. De Studieleenwijzer stopt dit bedrag samen met je andere vaste lasten in een begroting, zodat je ziet hoeveel er werkelijk van je salaris overblijft.

VRAAG ALTIJD ZORGTOESLAG AAN: KLIK HIER https://www.zorgtoeslag.nl/?gclid=CO3ele3H1qkCFQKHDgodXFhwNg
Veel studenten laten veel geld liggen omdat ze geen zorgtoeslag aanvragen krijgen en dit dus ook niet krijgen. Slecht 40% van de studenten die recht heeft op zorgtoeslag, vraagt deze ook aan en ontvangt deze ook. Zo’n 145.000 studenten boven de 18 jaar laten rond de 800 euro per jaar liggen. Ruim 25% van de mbo-studenten weet niet eens dat ze ook belasting kunnen terugvragen, ook al is het van een klein bijbaantje.

Vraag belastingteruggaven aan: KLIK HIER http://www.belastingdienst.nl/jongeren/
Veel studenten maken geen gebruik van belastingteruggave, terwijl hier wel de mogelijkheid toe is.

BEPERK JE UITGAVEN AAN LUXE DINGEN:
Veel studenten lenen omdat ze het graag wat ruimer hebben. Onder het mom van: iets vaker stappen en winkelen en die schuld, dat zien we later wel. Tegenwoordig gaat het echter niet meer om een paar honderd euro extra voor de garderobe en alcoholisch genot. Ook de vakantie naar Salou en Chersonissos wordt gefinancierd.

TIP 2: LEEN ZO VOORDELIG MOGELIJK:

STA NIET ONODIG ROOD: spaargeld
Veel mensen die af en toe rood staan maken ook iedere maand een bedrag over naar hun spaarrekening. Dat is zonde, want de spaarrente van 2 à 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor je roodstand. Zit je aan het eind van de maand krap en beschik je over spaargeld? Maak dan een bedrag over van je spaarrekening en boek dit weer terug zodra je je salaris binnen hebt. Zeker wanneer je bankiert via internet is dit een erg eenvoudige oplossing om rentekosten uit te sparen.

LENEN GOEDKOPER DAN ROOD STAAN:
Sta je met regelmaat in het rood? Dan kun je veel besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze rentetarieven liggen namelijk doorgaans enkele procenten lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.

MAAK ROOD STAAN ONMOGELIJK:
Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren. Zo ben je wel genoodzaakt andere oplossingen te vinden. Spreek bijvoorbeeld je spaargeld aan, probeer je uitgaven te beperken of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen. Op www.nibud.nl vind je tips en informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je inkomsten en uitgaven.

STUDENTEN LENEN GOEDKOPER:
Studenten die regelmatig rood staan kunnen veel besparen door een studentenlening bij de  DUO (de voormalige IB-Groep) af te sluiten. Deze lening van de overheid is namelijk fors goedkoper. In 2010 bedraagt het rentepercentage 2,39 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

SHOP VOOR EEN BANKREKENING:
Vraag de rentetarieven voor rood staan eens op bij de diverse banken en maak een vergelijking. Dat kan je zo een paar procent aan kredietrente schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl (bron: mistermoney.nl)

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Jongeren en geld

Steeds meer jongeren raken in de geldproblemen.

Lessen van het Griekse gebeuren

Europa wordt geconfronteerd met eigen beleidsfalen

Is voordeel altijd voordeliger?

Je wordt constant gebombardeerd met koopjes en voordeel. Zijn die aanbiedingen altijd de beste deal?

Bijna gratis elektrische auto of hybride auto.

Door allerlei subsidies kun je als ondernemer bijna gratis een elektrische auto of hybride auto rijden.

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

Verschillende hypotheekvormen: de lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Het online kasboek van AFAS Softare BV is gratis te gebruiken, waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Haal meer uit je Adsense plaatsing

De plaatsing van Adsense ads verhoogt je inkomsten.

Het ultieme bankgeheim, het ultieme zwartgeld

Ook altijd ruzie met de fiscus, lees hier hoe je grote bedragen probleemloos wegsluist en bewaart.

Online shoppen

Alles over online shoppen

Controle van de post Debiteuren

Beschrijving van de aanpak van controle van de post debiteuren

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarbij u maandelijks een premie betaald zodat u dit op een bepaald moment kunt laten uitkeren als extra inkomen.

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

Moest ze zelfmoord plegen?

Praktijkvoorbeeld van een ouder echtpaar dat geen hulp meer krijgt bij financiële problemen. Hoe moeten zij verder?

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Voorkom schulden bij kwetsbare jongeren

Beschermingsbewind, bewindvoerder, schulden, jongeren

Hoe kan ik geld verdienen op het internet? Nou, zo dus!

Kun je geld verdienen met internet? Ja, dit kan. Hoe kun je geld verdienen met internet?

Hoera, de vluchtelingen redden onze economie!

Leve de vluchtelingen, dankzij hen komt onze economie weer uit het slop.

WOZ Waarde Bezwaar

Begin volgend jaar valt de WOZ-beschikking van uw huis weer in uw bus . Hierin vermeldt uw gemeente de waarde van de onroerende zaak.

Hoe rendabel is zonne-energie echt, hoe rendabel zijn zonnepanelen echt

Zonne-energie en zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit, lees hier hoe rendabel Zonne-energie en zonnepanelen echt zijn.

De Amsterdamse Exchange Index (AEX)

Een korte geschiedenis van de AEX en haar huidige situatie op de internationale markt.

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?