Goedkope benzine of zuinig rijden


Publicatie datum:

Wordt de benzine een “kwartje” goedkoper of gaan we zuiniger rijden.

Gesponsorde koppelingen

Ik was al geen fan van Wilders vanwege zijn populistische onderbuik uitspraken. Toen de maximumsnelheid toen ook nog, omdat de toen aan de “macht” zijnde slappe regeringspartijen onder druk van de P.V.V zwichten voor een populistisch wetsvoorstel, van 120 naar 130 werd verhoogd werd was ik, naast geen fan van Wilders, ook geen fan van die slappe regeringspartijen meer. Dat de raspopulist Wilders zo’n wetsvoorstel deed paste geheel in de lijn van de verwachting maar dat vervolgens zo’n stompzinnig voorstel ook nog werd aangenomen, dat had zelfs Wilders niet verwacht denk ik. Ook hij zal er van opgekeken hebben dat een maatschappelijk bewuste regering, die van al zijn leveranciers en dienstverleners eist dat ze binnen 2 jaar allemaal M.V.O.* leveranciers en M.V.O. dienstverleners zijn die volgens de OESO-richtlijnen** produceren of hun diensten verlenen, met dit stompzinnige wetsvoorstel akkoord ging.

Goedkope benzine of zuinig rijden

*M.V.O. staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

M.V.O benadering:

Met de M.V.O  benadering wordt er een balans gevonden tussen people, planet en profit. Deze balans leidt tot een beter gevoel bij de consument, een beter resultaat voor het bedrijf en de grootste winst is voor de samenleving als geheel.

M.V.O en de drie pee’s:

Door de bij de mvo scan behorende uitleg en voorlichting leert men wat er naast het duurzaam maken van het productieproces nog meer van belang is om van een bedrijf een maatschappelijk verantwoorde onderneming te maken. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen draait het om de drie Pee’s. De eerste P staat voor Profit, de tweede voor People en de derde voor Planet.

De p van profit:
Het bedrijf moet om duurzaam te kunnen produceren winst (engels=profit) maken. Als een bedrijf geen winst maakt komt het voortbestaan van het bedrijf direct in gevaar en kan er ook niet geïnvesteerd worden in duurzame ontwikkelingen.

De p van people:
People staat voor mensen. Een maatschappelijk verantwoord onderneming moet er voor zorgen dat de mensen die er werken zich zowel productie technisch als maatschappelijk binnen en met het bedrijf kunnen ontplooien.

De p van planet:
Planet staat voor planeet, of te wel onze aarde. Dit is de meest voor zich sprekende factor binnen een maatschappelijk verantwoorde onderneming maar deze is niet alleen bepalend voor de duurzaamheid van het bedrijf.

**OESO richtlijnen:
Sendra streeft ernaar de aanbevelingen van De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor maatschappelijk verantwoord ondernemen,de zogenaamde OESO-richtlijnen in praktijk te brengen. Deze richtlijnen maken duidelijk wat overheden van het gedrag van bedrijven verwachten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Goedkope benzine of goedkope politiek:

Vandaag lees ik in de krant dat onze volksvriend Wilders de mensen “het kwartje van Kok”*** wil teruggeven aan de mensen. Dit gaat de staat, lees ons, dan wel 1,8 miljard euro kosten. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 120 kilometer per uur geeft echter al een directe besparing van 10% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 2 minuten. Wil je de mensen echt veel geld “teruggeven” dan is het nog beter om de maximumsnelheid te verlagen van 130 naar 110 kilometer per uur. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 110 kilometer per uur geeft namelijk een directe besparing van meer dan 20% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 7  minuten. Bovendien bespaar je indirect ook nog heel veel door minder onveiligheid****, minder geluidsoverlast, en minder CO2-uitstoot.

***“Het kwartje van Kok”***  werd in 1991 door de regering, onder leiding van premier Kok, als tijdelijke accijnsverhoging ingevoerd om het toenmalige begrotingstekort terug te dringen. Dit kwartje van toen, nu ongeveer 12 eurocent, is er echter nooit meer van afgegaan.

****De verhoging van de snelheid van 120 naar 130 kilometer per uur veroorzaakte naar per jaar schatting vijftien verkeersdoden meer en tweehonderd extra gewonden die naar het ziekenhuis moeten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Makkelijk geld besparen:
Uit bovenstaande tabel blijkt dat de benzineprijs van 1990 tot en met 2011 met 48,4 % is gestegen, dit is dus maar 1,6 % per jaar terwijl de gemiddelde inflatie iets meer als 2% was. Benzine is dus na inflatiecorrectie gemiddeld ieder jaar 0,4 % goedkoper geworden. Het gekke is dat de prijs van vlees in die zelfde periode zo’n 600% gestegen is maar dat de vleesconsumptie alleen maar toegenomen is. Kaas spant de kroon met een prijsstijging van meer dan 1800% in 30 jaar.  Als je dus makkelijk geld wilt besparen moet je de mensen stimuleren om minder vlees en kaas te eten. Dat bespaart veel effectiever als dat politieke gejojo over de benzineprijzen.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Verzekeraars manipuleren (eigen) onderzoeks & expertisebureaus

Belangenverstrengeling aangetoond, verzekeraars overtreden eigen gedragscode. De meeste expertise/onderzoeksbureaus zijn partijdig.

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Beleggen in turbo's.

Wat is een turbo? Hoe best beleggen in turbo's?

Goedkoop geld lenen, een goedkope lening

Alles wat je wilt kun je kopen met een goedkope lening.

Lees hier hoe je eenvoudig Bitcoins kunt verdienen door de rekenkracht van je computer.

Virtuele munt bitcoin, geld verdienen met virtuele munt bitcoin

Het gebruik van Paypal

Paypal is een steeds meer gebruikte betaalservice. Heel makkelijk in gebruik en ook erg veilig.

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Is er hulp te vinden?

Senioren hebben het moeilijk in een tijd van lage pensioenen en hoge kosten. Velen komen of zitten in de knel. Is dat nodig?

Dealen met debiteuren, een empirisch onderzoek in de bouwinstallatie-branche

Welke criteria spelen een rol bij het omgaan debiteuren en het voorkomen van een faillisement

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Goedkoop boodschappen doen in de supermarkt doe je zo

het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Hoe zorg je ervoor dat je dagelijkse boodschappen zo goedkoop mogelijk doet.

het bijhouden van een kasboekje ideaal om geld te besparen.

een goed overzicht van je financien is een prima manier om niet in schulden te raken of heel rijk te worden

Hoeveel kost de Smartphone ons?

De Smartphone bepaald steeds meer ons leven maar hoeveel kost de Smartphone ons?

Haalbaarheid

Inzicht verkrijgen in het begrip haalbaarheid

Online shoppen

Alles over online shoppen

Wat is een incassobureau

Wat is een incassobureau? En wie kan deze inschakelen? Meer weten over een incassobureau klik door

Lenen zonder BKR

Lenen zonder BKR | Lees hier meer informatie over het lenen zonder BKR toetsing of BKR notering.

De belangrijkste inkomstenbron van de overheid

Hoe werkt inkomstenbelasting en moet ik de aangifte misschien uitbesteden?

Hoe kun je een miljoen Euro witwassen

Ik heb een miljoen Euro gevonden, wie kan mij helpen om een miljoen Euro wit te wassen.

Behoefte aan een extra inkomen

Hoe bouw je een extra inkomen op?

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Bitcoin: van proof-to-concept tot populaire valuta

De bitcoin was een paar jaar geleden enkel een proof-to-concept, maar tegenwoordig is het een populaire valuta. Hoe heeft de bitcoin zich ontwikkeld?

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

Kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?

Met een succesvol boek kun je miljoenen verdienen, kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?