Goedkope benzine of zuinig rijden


Publicatie datum:

Wordt de benzine een “kwartje” goedkoper of gaan we zuiniger rijden.

Gesponsorde koppelingen

Ik was al geen fan van Wilders vanwege zijn populistische onderbuik uitspraken. Toen de maximumsnelheid toen ook nog, omdat de toen aan de “macht” zijnde slappe regeringspartijen onder druk van de P.V.V zwichten voor een populistisch wetsvoorstel, van 120 naar 130 werd verhoogd werd was ik, naast geen fan van Wilders, ook geen fan van die slappe regeringspartijen meer. Dat de raspopulist Wilders zo’n wetsvoorstel deed paste geheel in de lijn van de verwachting maar dat vervolgens zo’n stompzinnig voorstel ook nog werd aangenomen, dat had zelfs Wilders niet verwacht denk ik. Ook hij zal er van opgekeken hebben dat een maatschappelijk bewuste regering, die van al zijn leveranciers en dienstverleners eist dat ze binnen 2 jaar allemaal M.V.O.* leveranciers en M.V.O. dienstverleners zijn die volgens de OESO-richtlijnen** produceren of hun diensten verlenen, met dit stompzinnige wetsvoorstel akkoord ging.

Goedkope benzine of zuinig rijden

*M.V.O. staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

M.V.O benadering:

Met de M.V.O  benadering wordt er een balans gevonden tussen people, planet en profit. Deze balans leidt tot een beter gevoel bij de consument, een beter resultaat voor het bedrijf en de grootste winst is voor de samenleving als geheel.

M.V.O en de drie pee’s:

Door de bij de mvo scan behorende uitleg en voorlichting leert men wat er naast het duurzaam maken van het productieproces nog meer van belang is om van een bedrijf een maatschappelijk verantwoorde onderneming te maken. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen draait het om de drie Pee’s. De eerste P staat voor Profit, de tweede voor People en de derde voor Planet.

De p van profit:
Het bedrijf moet om duurzaam te kunnen produceren winst (engels=profit) maken. Als een bedrijf geen winst maakt komt het voortbestaan van het bedrijf direct in gevaar en kan er ook niet geïnvesteerd worden in duurzame ontwikkelingen.

De p van people:
People staat voor mensen. Een maatschappelijk verantwoord onderneming moet er voor zorgen dat de mensen die er werken zich zowel productie technisch als maatschappelijk binnen en met het bedrijf kunnen ontplooien.

De p van planet:
Planet staat voor planeet, of te wel onze aarde. Dit is de meest voor zich sprekende factor binnen een maatschappelijk verantwoorde onderneming maar deze is niet alleen bepalend voor de duurzaamheid van het bedrijf.

**OESO richtlijnen:
Sendra streeft ernaar de aanbevelingen van De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor maatschappelijk verantwoord ondernemen,de zogenaamde OESO-richtlijnen in praktijk te brengen. Deze richtlijnen maken duidelijk wat overheden van het gedrag van bedrijven verwachten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Goedkope benzine of goedkope politiek:

Vandaag lees ik in de krant dat onze volksvriend Wilders de mensen “het kwartje van Kok”*** wil teruggeven aan de mensen. Dit gaat de staat, lees ons, dan wel 1,8 miljard euro kosten. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 120 kilometer per uur geeft echter al een directe besparing van 10% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 2 minuten. Wil je de mensen echt veel geld “teruggeven” dan is het nog beter om de maximumsnelheid te verlagen van 130 naar 110 kilometer per uur. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 110 kilometer per uur geeft namelijk een directe besparing van meer dan 20% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 7  minuten. Bovendien bespaar je indirect ook nog heel veel door minder onveiligheid****, minder geluidsoverlast, en minder CO2-uitstoot.

***“Het kwartje van Kok”***  werd in 1991 door de regering, onder leiding van premier Kok, als tijdelijke accijnsverhoging ingevoerd om het toenmalige begrotingstekort terug te dringen. Dit kwartje van toen, nu ongeveer 12 eurocent, is er echter nooit meer van afgegaan.

****De verhoging van de snelheid van 120 naar 130 kilometer per uur veroorzaakte naar per jaar schatting vijftien verkeersdoden meer en tweehonderd extra gewonden die naar het ziekenhuis moeten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Makkelijk geld besparen:
Uit bovenstaande tabel blijkt dat de benzineprijs van 1990 tot en met 2011 met 48,4 % is gestegen, dit is dus maar 1,6 % per jaar terwijl de gemiddelde inflatie iets meer als 2% was. Benzine is dus na inflatiecorrectie gemiddeld ieder jaar 0,4 % goedkoper geworden. Het gekke is dat de prijs van vlees in die zelfde periode zo’n 600% gestegen is maar dat de vleesconsumptie alleen maar toegenomen is. Kaas spant de kroon met een prijsstijging van meer dan 1800% in 30 jaar.  Als je dus makkelijk geld wilt besparen moet je de mensen stimuleren om minder vlees en kaas te eten. Dat bespaart veel effectiever als dat politieke gejojo over de benzineprijzen.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Verschillende hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Termijn hypotheek: wat is de beste looptijd van je hypotheek

Geld verdienen met twitter

Verdien snel, slim en makkelijk geld op internet via twitter!

De waarde van de munt, wisselkoers en inflatie

Zo wordt een wisselkoers bepaald en wat de invloeden erop zijn.

de overgang van gulden naar euro

wat was beter? de gulden of de euro

Hoe verdien je geld met derivaten?

Lees hier hoe je veel geld kunt verdienen met derivaten.

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Geld besparen tijdens de kredietcrisis

Enkele tips om geld te besparen tijdens de kredietcrisis

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

De belangrijkste inkomstenbron van de overheid

Hoe werkt inkomstenbelasting en moet ik de aangifte misschien uitbesteden?

Controle van de post Debiteuren

Beschrijving van de aanpak van controle van de post debiteuren

Veilig geld verdienen met aandelen

Lees hier hoe je zonder noemenswaardig risico geld kunt verdienen met de handel in aandelen of effecten.

Zuinig en kinderen

Kinderen kosten geld. Zijn er dingen waar je op kunt letten om de uitgaven te beperken?

Eeuwigdurende obligaties (perpetuals)

Eeuwigdurende obligaties kunnen hoog rendement opleveren

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Geld verdienen met beleggen op de AEX index

Wil je geld verdienen met beleggen of daytraden? Dit artikel geeft je enkele beurstips om eindelijk een hoog rendement op je vermogen te maken.

Basel III

Wat is Basel III en hoe zal het de financiële wereld gaan beïnvloeden

Soorten dienstverband

Welke soorten dienstverband zijn?

Het principe van dividendbeleggen

Het heil in beleggen in dividendaandelen

30 tips om geld te besparen

Geld besparen? Wil je geld overhouden voor leuke dingen? Wie weet zit hier een gouden tip voor jou tussen!

Mannen, Met welk beroep verdien je het meeste geld, wat is het best betaalde beroep?

Als je nog niet precies weet wat je wilt worden is het handig om te weten met welk beroep je het meest verdiend.

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Geen zelfmoord maar een faillissement

Het in geldnood verkerende echtpaar weerstaat in eerste instantie de neiging om uit het leven te stappen.

Moet veel geld verdienen met valuta speculaties verboden worden?

Speculaties met geld kunnen het hele geldsysteem vernietigen, moet speculeren met geld verboden worden.

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland