Goedkope benzine of zuinig rijden


Publicatie datum:

Wordt de benzine een “kwartje” goedkoper of gaan we zuiniger rijden.

Gesponsorde koppelingen

Ik was al geen fan van Wilders vanwege zijn populistische onderbuik uitspraken. Toen de maximumsnelheid toen ook nog, omdat de toen aan de “macht” zijnde slappe regeringspartijen onder druk van de P.V.V zwichten voor een populistisch wetsvoorstel, van 120 naar 130 werd verhoogd werd was ik, naast geen fan van Wilders, ook geen fan van die slappe regeringspartijen meer. Dat de raspopulist Wilders zo’n wetsvoorstel deed paste geheel in de lijn van de verwachting maar dat vervolgens zo’n stompzinnig voorstel ook nog werd aangenomen, dat had zelfs Wilders niet verwacht denk ik. Ook hij zal er van opgekeken hebben dat een maatschappelijk bewuste regering, die van al zijn leveranciers en dienstverleners eist dat ze binnen 2 jaar allemaal M.V.O.* leveranciers en M.V.O. dienstverleners zijn die volgens de OESO-richtlijnen** produceren of hun diensten verlenen, met dit stompzinnige wetsvoorstel akkoord ging.

Goedkope benzine of zuinig rijden

*M.V.O. staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

M.V.O benadering:

Met de M.V.O  benadering wordt er een balans gevonden tussen people, planet en profit. Deze balans leidt tot een beter gevoel bij de consument, een beter resultaat voor het bedrijf en de grootste winst is voor de samenleving als geheel.

M.V.O en de drie pee’s:

Door de bij de mvo scan behorende uitleg en voorlichting leert men wat er naast het duurzaam maken van het productieproces nog meer van belang is om van een bedrijf een maatschappelijk verantwoorde onderneming te maken. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen draait het om de drie Pee’s. De eerste P staat voor Profit, de tweede voor People en de derde voor Planet.

De p van profit:
Het bedrijf moet om duurzaam te kunnen produceren winst (engels=profit) maken. Als een bedrijf geen winst maakt komt het voortbestaan van het bedrijf direct in gevaar en kan er ook niet geïnvesteerd worden in duurzame ontwikkelingen.

De p van people:
People staat voor mensen. Een maatschappelijk verantwoord onderneming moet er voor zorgen dat de mensen die er werken zich zowel productie technisch als maatschappelijk binnen en met het bedrijf kunnen ontplooien.

De p van planet:
Planet staat voor planeet, of te wel onze aarde. Dit is de meest voor zich sprekende factor binnen een maatschappelijk verantwoorde onderneming maar deze is niet alleen bepalend voor de duurzaamheid van het bedrijf.

**OESO richtlijnen:
Sendra streeft ernaar de aanbevelingen van De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor maatschappelijk verantwoord ondernemen,de zogenaamde OESO-richtlijnen in praktijk te brengen. Deze richtlijnen maken duidelijk wat overheden van het gedrag van bedrijven verwachten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Goedkope benzine of goedkope politiek:

Vandaag lees ik in de krant dat onze volksvriend Wilders de mensen “het kwartje van Kok”*** wil teruggeven aan de mensen. Dit gaat de staat, lees ons, dan wel 1,8 miljard euro kosten. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 120 kilometer per uur geeft echter al een directe besparing van 10% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 2 minuten. Wil je de mensen echt veel geld “teruggeven” dan is het nog beter om de maximumsnelheid te verlagen van 130 naar 110 kilometer per uur. Een verlaging van de rijsnelheid van 130 naar 110 kilometer per uur geeft namelijk een directe besparing van meer dan 20% op het brandstofgebruik en de tijd die je gemiddeld extra nodig hebt voor een rit van 50 kilometer is maar 7  minuten. Bovendien bespaar je indirect ook nog heel veel door minder onveiligheid****, minder geluidsoverlast, en minder CO2-uitstoot.

***“Het kwartje van Kok”***  werd in 1991 door de regering, onder leiding van premier Kok, als tijdelijke accijnsverhoging ingevoerd om het toenmalige begrotingstekort terug te dringen. Dit kwartje van toen, nu ongeveer 12 eurocent, is er echter nooit meer van afgegaan.

****De verhoging van de snelheid van 120 naar 130 kilometer per uur veroorzaakte naar per jaar schatting vijftien verkeersdoden meer en tweehonderd extra gewonden die naar het ziekenhuis moeten.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Makkelijk geld besparen:
Uit bovenstaande tabel blijkt dat de benzineprijs van 1990 tot en met 2011 met 48,4 % is gestegen, dit is dus maar 1,6 % per jaar terwijl de gemiddelde inflatie iets meer als 2% was. Benzine is dus na inflatiecorrectie gemiddeld ieder jaar 0,4 % goedkoper geworden. Het gekke is dat de prijs van vlees in die zelfde periode zo’n 600% gestegen is maar dat de vleesconsumptie alleen maar toegenomen is. Kaas spant de kroon met een prijsstijging van meer dan 1800% in 30 jaar.  Als je dus makkelijk geld wilt besparen moet je de mensen stimuleren om minder vlees en kaas te eten. Dat bespaart veel effectiever als dat politieke gejojo over de benzineprijzen.

Goedkope benzine of zuinig rijden


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Studenten lenen

Artikel over studenten lenen

Naar de rechter voor een openstaande rekening?

Wat als je naar de rechter wilt om een openstaande vordering te innen

Belastingtips 2008 (Deel 1)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008

Waarom wordt het meeste geld verdiend met nutteloze zaken zoals gratis Candy Crush Saga, films, muziek enzovoorts?

Deze week is het gratis spelletje Candy Crush verkocht voor 6 miljard dollar, waarom wordt er zoveel geld verdiend met nutteloze zaken zoals Candy Crush Saga.

De goedkoopste fietsverlichting, goedkope led verlichting

De goedkoopste fietsverlichting is de led fietsverlichting.

richt zelf uw stamrecht BV op

De oprichting van een stamrecht BV en informatie om (deels) zelf te doen

Hoe kun je leven zonder geld?

We moeten steeds meer inleveren maar je kunt ook leven zonder geld.

Wat kost trouwen, een huwelijk en een droombruiloft?

Ja ik wil trouwen, de mooiste dag van je leven, een droombruiloft en een fijn huwelijk.

Tips voor succesvol verkopen op Marktplaats

Diverse handvatten om succesvol te verkopen op marktplaats

Voorkom schulden bij kwetsbare jongeren

Beschermingsbewind, bewindvoerder, schulden, jongeren

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Geen zelfmoord maar een faillissement

Het in geldnood verkerende echtpaar weerstaat in eerste instantie de neiging om uit het leven te stappen.

Hoe u eenvoudig kunt bezuinigen op uw uitgaven.

Niet kijken naar nieuwe inkomsten, maar naar de uitgaven!

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Tegenstrijdig belang

De wet geeft een speciale regeling ingeval de vennootschap een zogenaamd tegenstrijdig belang (

Je goud verkopen

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

Goedkope verslaving, geld verdienen met je verslaving

Lees hier hoe je met een gratis verslaving veel geld kunt verdienen.

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Nederlands internetbankieren zeer gevoelig voor fraude

Hoe veilig is Nederlands internetbankieren eigenlijk?

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Bespaartips in het huishouden

Hoe kun je simpel toch geld besparen in het huishouden

De belangrijkste verzekeringen

Iedereen moet verzekerd zijn, dit zijn de belangrijkste.

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Hoe kun je makkelijk geld verdienen met je foto met tineye.com?

Claim nu je beeldrechten bij misbruik van je foto met behulp van tineye.com

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen