Moeten we terug naar de gulden?


Publicatie datum:

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

Gesponsorde koppelingen

De allerlaatste Nederlandse gulden was een speciale gulden die in 2001 als een afscheidsgulden met een speciaal ontwerp en een speciale boodschap werd geslagen. Deze afscheidsgulden werd geslagen in een oplage van 16.000.000 stuks. Een symbolisch aantal allerlaatste guldens want Nederland had toen 16.000.000 inwoners.

terug naar de gulden

terug naar de gulden

Het begin van de euro:
Nederland ging op 1 januari 2002 na 700 jaar Gulden over op de Euro. De overgangstermijn in de winkels was 4 weken waarin je zowel met Guldens als met Euro’s kon betalen. Hiermee was Nederland heel snel met de overgang naar de Euro. Gulden Munten konden nog tot 2007 worden ingewisseld en gulden bankbiljetten kunnen nog tot 2032 worden ingewisseld bij banken en postkantoren.

terug naar de gulden

Graaien naar euro’s
Meteen bij de introductie van de Euro begon het grote graaien. Op de meeste dingen heb ik niet gelet, omdat wij ook toen genoeg verdienden om zonder te hoeven rekenen onze dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Van twee dingen weet ik het toevallig wel omdat dat mij toevallig op viel in die eerste weken van de Euro. Ik had toevallig de week voor de invoering van de euro in de fotospeciaalzaak bij ons in het winkelcentrum een aantal digitale fototoestellen met elkaar vergeleken. Ik weet het nog heel goed want de eigenaar had achter ieder fototoestel een A4 afdruk van een foto geplaatst die met het betreffende toestel was genomen. Omdat de foto achter de niet zo dure Fuji Finepix het mooist was had ik die uitgekozen. Hij kostte Fl. 275,- (=€ 125,-). Ik besloot hem de volgende week, na overleg met mijn vrouw, te gaan kopen. In het weekend daartussen werd de Euro ingevoerd. Toen ik de week daarna naar de fotospeciaalzaak ging om het toestel te gaan kopen was de prijs omgezet naar Euro’s. Hij kostte nu € 149,- (=Fl. 327,80). Een prijsstijging van 19,2% in één week. Het tweede waar ik het nog van weet is een glas cola in het buurthuis waar ik iedere week repeteerde met mijn koor. Voor het Euro introductie weekend Fl. 2,50 (=€ 1,14) voor een glas cola en na dat weekend € 1,30 (=Fl. 2,86). Een prijsstijging van 14,4% in één week. Sommige deden het nog makkelijker en veranderden gewoon FL. in € op hun prijskaart, dit weet ik toevallig van twee gevallen. Het eerste geval was een ijsverkoper in Schoorl, voor het Euro introductie weekend Fl. 0,75 (€ 0,34) en na dat weekend € 0,75 (= Fl. 1,65) voor een zgn. Raket waterijsje. Een prijsstijging van 120% in één week. Het tweede geval hoorde ik van vrienden van ons. Hun dochtertje lag (hing) die weken in het ziekenhuis in een zgn. spreidbroek om haar heupjes te corrigeren. Ze moest twee keer per week naar een dependance van het ziekenhuis voor therapie. Dit ging per ambulance. Gelukkig betaalde de verzekering dit transport maar ze kregen wel de rekening eerst thuis. Voor het Euro introductie weekend Fl. 750,- (€ 341,-) en na dat weekend € 750,- (= Fl. 1650,-) Een prijsstijging van 120% in één week.

terug naar de gulden

De oude gulden bestaat niet meer:
De mensen die nu roepen dat ze de Gulden terugwillen denken daarbij aan wat ze voor die Gulden konden kopen voor de introductie van de euro. Ze beseffen echter niet dat zelfs al zouden we toen direct na de introductie van de Euro, dus nog voor alle toestanden met Griekenland en Italïe, na een week al weer teruggegaan zouden zijn naar de Gulden, zou blijken dat we er al 20% op achteruit waren gegaan. We zijn nu 10 jaar verder en nog zijn er mensen die rekenen in Guldens. Echter ze vergeten rekening te houden met 10 jaar inflatie zijnde 20% en de 20% van het eerste graaien dus totaal 40% ontwaarding van de oude gulden. De enige mensen die er van geprofiteerd hebben zijn de mensen met schulden. Een aflossingsvrije hypotheek van FL. 100.000  is nu omgerekend nog maar =FL. 60.000,-  oude Guldens waard. Dit geld echter omgekeerd ook voor een spaartegoed van FL. 100.000  oude guldens.

terug naar de gulden

Conclusie:
De conclusie uit het bovenstaande verhaal is dat de wens om terug te gaan naar de oude Gulden wordt ingegeven door het gevoel dat veel mensen nog hebben dat ze toen veel meer konden kopen met hun geld. Dat was ook zo, echter als we nu onze Euro’s weer om gaan wisselen in Guldens blijft die 40% die ons geld minder waard is geworden na de introductie van de Euro hetzelfde en kunnen we niet opeens meer kopen voor onze Gulden.

terug naar de gulden

Voorstel PVV:
Het voorstel van de PVV om terug te gaan naar de Gulden is puur een nationalistisch populistisch voorstel. De PVV speelt in op het gevoel van de laagopgeleide massa dat het leven met de oude Gulden beter was. De PVV verteld er echter niet bij dat als we nu de Euro inwisselen voor de Gulden we er niet beter van worden en we het niet opeens weer zo goed zullen krijgen als vroeger.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Veilig geld verdienen met aandelen

Lees hier hoe je zonder noemenswaardig risico geld kunt verdienen met de handel in aandelen of effecten.

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Geld lenen? 8 Tips om het te voorkomen

8 tips om te voorkomen dat je geld moet lenen

Goedkope ziektekostenverzekering, de goedkoopste ziektekostenverzekering

Ook ziek van je hoge ziektekostenverzekering, tijd voor een gezonde toelichting

Binary Options!

In dit artikel ga ik uitleggen wat binary options zijn en of het handig is en of je het zou moeten proberen etc.

Online Boekhoudprogramma

Online boekhouding en administratie van je bedrijf.

Hoe kun je meer verkopen met Shopnography?

Meer verkopen tegen lagere kosten door het toepassen van Shopnography.

Nadelen van Google Adsense

De nadelen van Google Adsense toegelicht

Basel III

Wat is Basel III en hoe zal het de financiële wereld gaan beïnvloeden

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

Prepensioen

Dit artikel gaat over het onderwerp Prepensioen.

Soorten dienstverband

Welke soorten dienstverband zijn?

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

Hoe kun je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk worden?

Iedereen droomt ervan, makkelijk rijk worden. Lees hier hoe je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk kan worden.

Overleef de crisis met online geld verdienen

In de crisis vinden steeds meer mensen hun weg naar het online geld verdienen.

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

De Amsterdamse Exchange Index (AEX)

Een korte geschiedenis van de AEX en haar huidige situatie op de internationale markt.

Aanmaning en Betalingsherinnering

Een aanmaning, wanneer en hoe stuurt u deze brief?

zelf interactieve verhaaltjes maken voor kinderen

maak leuke interactieve verhaaltjes voor kleinere kinderen

Geld verdienen via internet

Geld verdienen op internet is niet zo rooskleurig als het lijkt.

Verzekeraars manipuleren (eigen) onderzoeks & expertisebureaus

Belangenverstrengeling aangetoond, verzekeraars overtreden eigen gedragscode. De meeste expertise/onderzoeksbureaus zijn partijdig.

Vind jouw actiecode en kortingscode op www.actiecode.nl

Op www.actiecode.nl vind je iedere dag alle actuele actiecodes en kortingscodes voor jou verzameld.

Studenten lenen

Artikel over studenten lenen

Hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?

Bouwgrond is ondanks de crisis nog steeds duur, hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?