De actuele prijs van goud, goud inkoop en goud verkopen


Publicatie datum:

Alles over goud op www.goud.nl een veilige vluchthaven voor je geld.

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet wat goud is, tenminste we hebben het allemaal wel eens gezien verwerkt in een sierraad. Maar verder weten de meeste mensen weinig over goud. Wat maakt goud zo bijzonder en waarom is goud al eeuwenlang zo duur.

Goud.nl

Wat is goud:
Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum. Goud is een overgangsmetaal ook wel transitiemetaal genoemd. Van de meeste overgangsmetalen zijn maar beperkte hoeveelheden beschikbaar op aarde. Goud wordt dus steeds belangrijker omdat het steeds meer gebruikt wordt voor de productie van hi-tech producten. Goud is namelijk, door het in het goud aanwezige vrije atoomorbitalen, uitermate geschikt voor het vormen van coördinatieverbindingen. Goud wordt daarnaast ook vaak gebruikt als katalysator in organische syntheses. Goud is een edelmetaal en reageert dus niet met andere elementen. Het oxideert dus ook niet en is dus onbeperkt houdbaar. Zuiver goud is erg zacht en kan dus in zuivere vorm alleen gebruikt worden voor zogenaamde goudbroodjes en munten die alleen als betalingsmiddel gebruikt worden maar die meestentijds onaangetast blijven liggen in een kluis. Als je er sieraden of gebruiksvoorwerpen van wilt maken moet je het daarom mengen met bijvoorbeeld zilver of koper om het harder te maken. Omdat de hardheid van de goudlegering bepaalt wordt door de hoeveelheid bijgemengd metaal wordt goud verhandelt in vaste legeringen. De hoeveelheid goud in de legering is bepalend voor de hardheid. Hoe meer goud er in de legering zit hoe zachter de legering is. De maat voor de hoeveelheid goud in een legering wordt aangegeven in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. De meest voorkomende legeringen in Nederland zijn 14 karaat (58,5% goud), 18 karaat (75% goud) en 22 karaat (91,6% goud).

Aurum

Waarom is goud zo duur:
Goud is van oudsher een schaars metaal. Omdat het schaars was corrosie bestendig is leende het zich dus heel goed als betaalmiddel en als waarde opslagmiddel. Daarom was goud vroeger al een duur metaal. Omdat het een zacht metaal is was het vroeger niet geschikt voor industriële toepassingen. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de hi-tech industrie, waar het steeds meer gebruikt wordt in legeringen voor kwalitatief hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren en als coating voor kunstmanen omdat goud ultraviolette straling goed reflecteert, omdat het element over uitstekende elektrische eigenschappen beschikt en zeer corrosiebestendig is is het tegenwoordig praktisch onmisbaar in de hi-tech industrie. Dit zorgt voor een grotere vraag naar goud wat een prijsopdrijvend effct heeft. Nu wordt nog 80% van het goud gebruikt voor het vervaardigen van sieraden maar dat zal in de toekomst zeker gaan afnemen. Door de toenemende vraag van de industrie maar ook door beleggers die een veilige belegging zoeken in deze onzekere economische tijden stijgt de prijs van goud de laatste jaren snel. Steeds meer particulieren besluiten daarom hun gouden sieraden te verkopen voor contant geld. De meeste van deze sieraden worden omgesmolten en gebruikt voor beleggings- en industriële doeleinden. Daardoor daalt het percentage goud dat wereldwijd vastgelegd is in sieraden.

Gouderts

Giraal goud:
Heel veel beleggers maar ook particulieren willen hun geld tijdelijk veiligstellen door goud te kopen. Baar goud kopen is echter niet echt praktisch want het moet getransporteerd worden en opgeslagen en bewaakt worden. Daar zijn natuurlijk heel veel kosten aan verbonden. Daarom hebben de banken giraal goud in het leven geroepen. Om giraal goud te kunnen kopen en verkopen moet je een zogenaamde goudrekening openen. Vervolgens kun je een girale hoeveelheid goud kopen. Deze hoeveelheid goud wordt als een giraal gewicht op je rekening gestort. De waarde van deze girale hoeveelheid goud wordt bepaald door de dagwaarde van het echte goud op de wereld goudmarkt. Het voordeel van een girale goudrekening is dat je op ieder moment, door het geven van een aankoop of verkoop opdracht, makkelijk goud kunt kopen en verkopen. Je betaald of ontvangt hiervoor de tegenwaarde van het gewicht in goud wat je op je goudrekening zet of er van af haalt. TIP: zorg altijd dat je je opdrachten schriftelijk doet zodat je fysiek een rechtsgeldige aan of verkoop opdracht hebt.

Giraal goud

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Het nieuws en de Beurs

Is het je opgevallen dat maandag de beurs een forse knauw kreeg door het aftreden van Rutte 1?!

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Bijna gratis elektrische auto of hybride auto.

Door allerlei subsidies kun je als ondernemer bijna gratis een elektrische auto of hybride auto rijden.

Lessen van het Griekse gebeuren

Europa wordt geconfronteerd met eigen beleidsfalen

Wanneer krijg je je belasting geld terug over 2014?

Begin 2015 heb je inkomsten belasting aangifte moeten doen over 2014. Wanneer krijg je hierover bericht van de belastingdienst en kun je de teruggave verwachten?

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarbij u maandelijks een premie betaald zodat u dit op een bepaald moment kunt laten uitkeren als extra inkomen.

Het gebruik van Paypal

Paypal is een steeds meer gebruikte betaalservice. Heel makkelijk in gebruik en ook erg veilig.

Bankaandelen

De gevallen engelen van de financiele markten

Geld verdienen met Stockfotografie!

Geld verdienen met het verkopen van foto's online.

Moet ik een huis kopen of toch huren?

Moet ik een huis kopen of toch huren?

Google Adsense, wat is het?

Informatie over Google Adsense en de verdienmogelijkheden.

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Onbeperkt winkelen zonder limiet.

Onbeperkt winkelen zonder limiet in de mooiste winkels, een droom of werkelijkheid.

Vrijschelding van alle schulden, algehele schuldsanering

Wil je ook in één keer van al je schulden af, lees hier hoe dat mogelijk is.

Hoe verdient myheritage.com zijn geld

Op www.myheritage.com kun je gratis een stamboom aanmaken, maar hoe wordt dit gefinancierd?

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Prepensioen

Dit artikel gaat over het onderwerp Prepensioen.

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Hoera, de vluchtelingen redden onze economie!

Leve de vluchtelingen, dankzij hen komt onze economie weer uit het slop.

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen

Geld verdienen met besparen.

Uiteindelijk is besparen is de beste manier om rijk te worden.

Geld, de oorsprong is verdwenen

Geld een ruilmiddel of een pressiemiddel?

Welke hosting heb ik eigenlijk nodig?

Op zoek naar een goed hostingpakket die bij jouw past