Levenslessen van Warren Buffet


Publicatie datum:

Wat we allemaal willen weten voor onze eigen portefeuille

Gesponsorde koppelingen

Het is weer zo ver, de jaarlijkse brief van, superbelegger en één van de rijksten der aarde, Warren Buffet. Voorafgaandelijk aan zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stuurt Buffet een brief naar zijn aandeelhouders met daarin wat extra uitleg over gedane beleggingen en telkens tipt ie een tipje van de sluier van zijn beleggingstrategie. Deze krasse tachtiger krijgt een concertzaal gevuld met beleggers en zo ook elk jaar op zijn aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders vanuit alle uithoeken van de V.S. en van over de hele wereld willen "the oracle of Omaha" horen spreken, en als het even kan, er toch ook eens mee op de foto. De belegger met de allure en uitstraling van een echte rockster.

Naar deze brief wordt elk jaar weer uitgekeken. Daarin legt Buffet verschillende aspecten van zijn strategie van het afgelopen jaar uit. De aandeelhouders van Berkshire Hathaway van het eerste uur zagen hun initiële investering van 10.000 dollar cumuleren tot enkele miljoenen dollars. Wie zou niet graag een brief of een tip krijgen van de man die daarvoor zorgde? 

Fortune

Dit jaar gaf Buffet een uittreksel van zijn brief ter beschikking aan het magazine Fortune ter publicatie. Hij gaf daarin beleggingstips mee aan de Amerikaanse (en bij deze ook wereldse) bevolking.

Buffet kocht in '86 een boerderij op die bestond uit 162 ha grond. Hiermee profiteerde 'The Oracle' van de lage prijzen van landbouwgrond op dat moment. Hij berekende dat aan de prijs van verschillende voedingsmiddelen in dit tijd, zijn jaarlijkse return op zijn investering om en bij de 10% zou liggen. Vandaag de dag heeft Buffet de boerderij nog altijd in portefeuille en is het een vaste en berekenbare inkomstenstroom geworden binnen zijn holding Berkshire.

Op een moment dat er in Amerika een serieuze correctie plaatsvond op de vastgoedmarkt kocht Buffet een slecht beheerd commercieel gebouw niet zo ver van de universiteit van New York. Ook daar berekende hij een return van om en bij de 10%. Vandaag de dag houdt hij ook deze investering nog steeds in portefeuille en levert het veel meer op dan de initieel beoogde 10%.

De principes

Deze voorbeelden typeren Buffet als belegger. Hij kijkt niet naar wat de uiteindelijke verkoopwaarde kan zijn (koop laag - verkoop hoog principe van veel beleggers) maar kijkt naar de mogelijke return dat de cashflow van zijn aankoop hem kan opleveren. Zoals bekend moet elke investering dat hij maakt geld opbrengen voor zijn holding. Deze moet dan de aangebrachte cashflow herverdelen naar andere investeringen waar Buffet denkt dat ze het best kunnen renderen. De termijn waarop hij het liefst belegd is altijd en veel van zijn investeringen draagt hij nog steeds mee, denk maar aan de miljoenen aandelen van Coca Cola die hij een paar decennia geleden aankocht en nog steeds verder accumuleert.

De enige reden waarom Buffet naar marktprijzen kijkt is om zijn slag te kunnen slaan bij pessimisme op de markt. Dan ziet de superbelegger zijn kans mooi om toe te slaan. Buffet's bureau in Omaha (dat voor een miljardenbedrijf niet meer dan één verdieping van een commercieel gebouw beslaat) staat geen computer. Buffet zou het toch alleen maar gebruiken om Bridge te spelen.

Voltijds belegger

Buffet is met zijn holding een fulltime belegger en kan er zijn volledige aandacht én tijd in steken. Samen met zijn partner Munger (ook al een krasse tachtiger) heeft hij op die manier een imperium uitgebouwd.

Natuurlijk kan niet elke fulltime werknemer of zelfstandige zich een hele dag bezig houden met zoeken naar kansen op de markt of zich zoet houden met het lezen van enkele duizenden jaarverslagen. Daarin is Buffet's advies duidelijk: beleg niet in individuele aandelen maar grijp eerder naar het indexbeleggen. Zo kan je vermogen meegroeien met de economie.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Extra inkomen zonder werken, geld verdienen zonder werken

Het kan echt, extra inkomen zonder werken, geld verdienen zonder werken

Geld lenen zonder BKR registratie, geld lenen met negatieve BKR registratie

Lees hier hoe je geld kunt lenen met een negtieve BKR registratie.

Behoefte aan een extra inkomen

Hoe bouw je een extra inkomen op?

Wanneer krijg je je belasting geld terug over 2014?

Begin 2015 heb je inkomsten belasting aangifte moeten doen over 2014. Wanneer krijg je hierover bericht van de belastingdienst en kun je de teruggave verwachten?

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarbij u maandelijks een premie betaald zodat u dit op een bepaald moment kunt laten uitkeren als extra inkomen.

Alles over lenen

Informatie over lenen, leningen en krediet

Zuinig en autorijden

Een aantal ideeén om zuinig en auto te combineren

Geld verdienen met beleggen op de AEX index

Wil je geld verdienen met beleggen of daytraden? Dit artikel geeft je enkele beurstips om eindelijk een hoog rendement op je vermogen te maken.

Ontwerp en lage prijzen bij IKEA

Hoe verloopt het ontwerpproces bij IKEA en hoe houdt IKEA de prijzen laag.

AOW

De geschiedenis en actuele ontwikkelingen mbt de A.O.W.

Onbeperkt winkelen zonder limiet.

Onbeperkt winkelen zonder limiet in de mooiste winkels, een droom of werkelijkheid.

Geld Verdienen op het internet

Hoe verdien ik geld op het internet, hier zijn een paar gulden regels

Levensverzekering? Handig of toch niet?

Dit artikel geeft uitleg over levensverzekeringen/overlijdensrisicoverzekering

Nederlands internetbankieren zeer gevoelig voor fraude

Hoe veilig is Nederlands internetbankieren eigenlijk?

Wat is een incassobureau

Wat is een incassobureau? En wie kan deze inschakelen? Meer weten over een incassobureau klik door

De vraag naar een product volgens de algemene economie.

Hoe je de vraag naar een product berekend en de elasticiteit. Beschreven volgens de algemene economie.

Het nieuws en de Beurs

Is het je opgevallen dat maandag de beurs een forse knauw kreeg door het aftreden van Rutte 1?!

Google Adwords click through rate (CTR)

Wat is de CTR (click through rate) van Google Adwords

De actuele prijs van goud, goud inkoop en goud verkopen

Alles over goud op www.goud.nl een veilige vluchthaven voor je geld.

Leveren mijn Foobie artikelen straks meer op dan een miljoen per jaar opbrengt?

Als gevolg van het veranderde financiële klimaat wordt mijn Foobie account straks meer waard dan een miljoen op de bank.

De Hypotheek Crisis in Amerika.

Simpele uitleg over de hypotheek crisis in Amerika

Hoe kun je makkelijk geld verdienen met je foto met tineye.com?

Claim nu je beeldrechten bij misbruik van je foto met behulp van tineye.com

Lessen van het Griekse gebeuren

Europa wordt geconfronteerd met eigen beleidsfalen

De Bolkesteinrichtlijn

In grote lijnen de algemene informatie over de Bolkesteinrichtlijn