Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?


Publicatie datum:

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Gesponsorde koppelingen

Volgens Wikipedia is het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. Dit gebeurt meestal door meerwaarde te creëren door middel van gebruikmaking van productiemiddelen en loonarbeid. De productiemiddelen zijn hierbij meestal in privaat eigendom van een producent of een groep investeerders. In het verleden was het hoofddoel van het kapitalisme de behoeftebevrediging van de consument, in de loop der eeuwen is het hoofddoel  van het kapitalisme opgeschoven naar geld en kapitaalaccumulatie.

Historie van het kapitalisme:
Het kapitalisme als economisch en politiek systeem is ontstaan rond de 11de eeuw na Christus. Vanaf toen is er heel veel geschreven over dit onderwerp. In de vroegmoderne tijd was hierbij het  mercantilisme een economische theorie die veel economen aanhingen. Dit vroege mercantilisme ging er van uit dat de welvaart van een natie afhankelijk was van het aanbod van kapitaal in een natie en dat het globale volume van de internationale handel "onveranderlijk" was en dat dus wat de ene partij won, de andere verloor. Het mercantilisme is ontstaan als een verklaring voor de veranderingen die leidde van de feodale particuliere economie tot de ontwikkeling van de handel tussen, grote, rijke en machtige staten  en naties.

De revolutie en de verbeterde landbouwmethoden vernietigden de fundamenten van de feodale economie van de landelijke bevolking en veroorzaakten de stedelijke overbevolking. De feodale heersers moesten na de revolutie zelf belasting gaan betalen waardoor zij schulden moesten maken. Om aan deze schulden te kunnen voldoen moesten zij hun landbouwmethoden verder verbeteren om meer aan de markt te kunnen leveren. Zij slaagden hierin en hierdoor konden ze zelfs gaan exporteren. Door de groei van de buitenlandse handel versnelde de accumulatie van hun commerciële kapitaal. Dit kapitaal werd meestal geïnvesteerd in grond, voor de winst, voor politieke invloed of gewoon voor de prestige. Ondertussen vond bij de landadel een tegengestelde ontwikkeling plaats.

Tegen het einde van de veertiende eeuw begonnen een tweetal mercantilistische theorieën in rudimentaire vorm te verschijnen. De ene anticipeert op het ontstaan van de typische ideeën van mercantilisme waarvan de vorm afhangt van de ontwikkeling van commerciële kapitalisme. De tweede is uitsluitend correct als men uitgaat van een aan edelmetalen gekoppelde economie (metalisten) die al lang voor het mercantilistische tijdperk bestond. Het verschil tussen beide theorieën is echter niet groot genoeg om de essentiële eenheid van mercantilistische gedachte te vernietigen.

Maar het idee dat gebaseerd is op de vereniging van alle politieke partijen om een economische theorie in de praktijk te kunnen brengen negeert de invloed van de politiek bij het ontstaan  van veranderingen in de economische structuren.

Het contrast tussen het commerciële het industriële kapitalisme heeft een eerdere parallel in de ontwikkeling van het handelskapitalisme. Zij theoretische expressie is de strijd tussen de metalisten mercantilisten. Adam Smith begon zijn beroemde kritiek van mercantilisme met het aanvallen van de populaire opvatting dat rijkdom alleen bestaat uit goud- en zilvergeld. Hij stelt in zijn kritiek dat goud- en zilvergeld is veranderd in oppotmiddel voor de rijken in plaats van het ruilmiddel waar het voor bedoeld is. Het terugbrengen naar de oorspronkelijke functie van goud- en zilvergeld is volgens hem de beste voorwaarde voor een goed functionerende mercantilistische economie.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Winkelen in crisistijden

Goedkoper shoppen door slim te shoppen

Geld maakt gelukkig, mijn leven als kersverse miljonair

Eindelijk is het gelukt, ik ben miljonair!

Zelf elektriciteit opwekken voordelig met HRe-ketel, verwarmingsketel die ook elektriciteit opwekt

Krijg tussen de €300,- en €400,- euro belasting terug met een HRe-ketel die ook stroom opwekt.

Hoera, de vluchtelingen redden onze economie!

Leve de vluchtelingen, dankzij hen komt onze economie weer uit het slop.

Geld besparen tijdens de kredietcrisis

Enkele tips om geld te besparen tijdens de kredietcrisis

10 tips om geld te besparen

Tips om uw budget te beperken. Aan het eind van de maand geld over houden.

Het Enron schandaal

De ondergan van een Amerikaanse grootmacht op de energiemarkt

Besparen: minder geld uitgeven en dus geld overhouden zodat je ellende kunt besparen!

Een stukje geschiedenis en ervaring vanuit het oogpunt van een salsadanser.

Lees hier hoe je eenvoudig Bitcoins kunt verdienen door de rekenkracht van je computer.

Virtuele munt bitcoin, geld verdienen met virtuele munt bitcoin

Het beste gratis facturatie programma.

Ideaal voor de startende ondernemer een prima gratis en heel compleet facturatie programma.

Legaal belasting ontduiken voor iedereen

Ook jij kunt legaal belasting ontduiken door het toepassen van de volgende tips.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

De Hypotheek Crisis in Amerika.

Simpele uitleg over de hypotheek crisis in Amerika

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Is beleggen in goud een verstandige beslissing?

Vooral in tijden van crisis kan beleggen in edele metalen zoals goud en zilver erg aantrekkelijk zijn.

Geld Verdienen op het internet

Hoe verdien ik geld op het internet, hier zijn een paar gulden regels

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Beleggen in turbo's.

Wat is een turbo? Hoe best beleggen in turbo's?

10% rendement op investering zonnepanelen nader berekend

Een objectieve nacalculatie op de berekeningen van zonnepanelen leveranciers

Geld verdienen naast je reguliere baan

3 simpele manieren om extra geld te verdienen

Hoe zie je of geld echt of nep is?

Als je een briefje aanneemt in de supermarkt en het is nep, krijg je dit niet vergoed. Hier wat tips om te zien of geld echt is of niet.

Hoeveel kost de Smartphone ons?

De Smartphone bepaald steeds meer ons leven maar hoeveel kost de Smartphone ons?