Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?


Publicatie datum:

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Gesponsorde koppelingen

Volgens Wikipedia is het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. Dit gebeurt meestal door meerwaarde te creëren door middel van gebruikmaking van productiemiddelen en loonarbeid. De productiemiddelen zijn hierbij meestal in privaat eigendom van een producent of een groep investeerders. In het verleden was het hoofddoel van het kapitalisme de behoeftebevrediging van de consument, in de loop der eeuwen is het hoofddoel  van het kapitalisme opgeschoven naar geld en kapitaalaccumulatie.

Historie van het kapitalisme:
Het kapitalisme als economisch en politiek systeem is ontstaan rond de 11de eeuw na Christus. Vanaf toen is er heel veel geschreven over dit onderwerp. In de vroegmoderne tijd was hierbij het  mercantilisme een economische theorie die veel economen aanhingen. Dit vroege mercantilisme ging er van uit dat de welvaart van een natie afhankelijk was van het aanbod van kapitaal in een natie en dat het globale volume van de internationale handel "onveranderlijk" was en dat dus wat de ene partij won, de andere verloor. Het mercantilisme is ontstaan als een verklaring voor de veranderingen die leidde van de feodale particuliere economie tot de ontwikkeling van de handel tussen, grote, rijke en machtige staten  en naties.

De revolutie en de verbeterde landbouwmethoden vernietigden de fundamenten van de feodale economie van de landelijke bevolking en veroorzaakten de stedelijke overbevolking. De feodale heersers moesten na de revolutie zelf belasting gaan betalen waardoor zij schulden moesten maken. Om aan deze schulden te kunnen voldoen moesten zij hun landbouwmethoden verder verbeteren om meer aan de markt te kunnen leveren. Zij slaagden hierin en hierdoor konden ze zelfs gaan exporteren. Door de groei van de buitenlandse handel versnelde de accumulatie van hun commerciële kapitaal. Dit kapitaal werd meestal geïnvesteerd in grond, voor de winst, voor politieke invloed of gewoon voor de prestige. Ondertussen vond bij de landadel een tegengestelde ontwikkeling plaats.

Tegen het einde van de veertiende eeuw begonnen een tweetal mercantilistische theorieën in rudimentaire vorm te verschijnen. De ene anticipeert op het ontstaan van de typische ideeën van mercantilisme waarvan de vorm afhangt van de ontwikkeling van commerciële kapitalisme. De tweede is uitsluitend correct als men uitgaat van een aan edelmetalen gekoppelde economie (metalisten) die al lang voor het mercantilistische tijdperk bestond. Het verschil tussen beide theorieën is echter niet groot genoeg om de essentiële eenheid van mercantilistische gedachte te vernietigen.

Maar het idee dat gebaseerd is op de vereniging van alle politieke partijen om een economische theorie in de praktijk te kunnen brengen negeert de invloed van de politiek bij het ontstaan  van veranderingen in de economische structuren.

Het contrast tussen het commerciële het industriële kapitalisme heeft een eerdere parallel in de ontwikkeling van het handelskapitalisme. Zij theoretische expressie is de strijd tussen de metalisten mercantilisten. Adam Smith begon zijn beroemde kritiek van mercantilisme met het aanvallen van de populaire opvatting dat rijkdom alleen bestaat uit goud- en zilvergeld. Hij stelt in zijn kritiek dat goud- en zilvergeld is veranderd in oppotmiddel voor de rijken in plaats van het ruilmiddel waar het voor bedoeld is. Het terugbrengen naar de oorspronkelijke functie van goud- en zilvergeld is volgens hem de beste voorwaarde voor een goed functionerende mercantilistische economie.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Factuur factoring als broodnodige kasstroom voor bedrijven

Factoring gebruiken om direct te beschikken over benodigde kapitaal voor kleine ondernemers

Goedkope ziektekostenverzekering, de goedkoopste ziektekostenverzekering

Ook ziek van je hoge ziektekostenverzekering, tijd voor een gezonde toelichting

Levenslessen van Warren Buffet

Wat we allemaal willen weten voor onze eigen portefeuille

Management en organisatie

Een artikel over management en organisatie waarbij o.a. de volgende onderwerpen worden besproken: cashflow, revisionisme, besluitingsvormen en vormen van communicatie.

Vijf manieren om online geld te verdienen

Wil je voorgoed afscheid nemen van je dagelijkse routine, of gewoon wat extra geld aan de kant hebben, er zijn best wel wat manieren om online geld te verdienen.

Besparen op uw energienota!

Het kost ieder jaar wel even tijd, maar het zal zeker de moeite waard zijn!

Tegenstrijdig belang

De wet geeft een speciale regeling ingeval de vennootschap een zogenaamd tegenstrijdig belang (

Snert verkopen bij de Elfstedentocht, geld verdienen met roggebrood met spek

Goed plan, snert verkopen bij de Elfstedentocht, gelukkig hebben we geld verdiend met roggebrood met spek.

Energie besparen hoe pak je het aan

praktische tips om je energie rekening zoveel als mogelijk binnen de perken te houden.

Zuinig en kinderen

Kinderen kosten geld. Zijn er dingen waar je op kunt letten om de uitgaven te beperken?

Hoe kun je geld verdienen met je smartphone?

De mogelijkheden van een smartphone zijn oneindig, je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Is voordeel altijd voordeliger?

Je wordt constant gebombardeerd met koopjes en voordeel. Zijn die aanbiedingen altijd de beste deal?

Tips hoe kan je beter met geld omgaan

Tips over besparen en hoe je beter met geld kan omgaan en hoe je uit je schulden kan komen

Financieel opvoeden van kinderen

Gouden regels over hoe je je kind financieel goed opvoed

Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

De inboedelverzekering en je gestolen fiets

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Letselschade advocaat stelt vragen aan minister

Een zeer gedreven letselschade advocaat stelt vragen aan de Nederlandse minister over claimcultuur.

Alles over inboedelverzekeringen

Informatie over inboedelverzekeringen

Soorten dienstverband

Welke soorten dienstverband zijn?

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Geld, de oorsprong is verdwenen

Geld een ruilmiddel of een pressiemiddel?

Kostprijs van een product berekenen

Dit artikel legt in stappen uit hoe je de verkoopprijs van een product moet berekenen.

Termijn hypotheek: wat is de beste looptijd van je hypotheek