Doe iets met die rente


Publicatie datum:

Hoeveel rente brengt je spaargeld op? Na hoeveel jaar is je spaargeld verdubbeld?

Gesponsorde koppelingen

Heb je geld, waar je op dit moment niets mee doet? Zo’n geldbedrag kun je ergens in huis verstoppen, bijvoorbeeld in de linnenkast, onder de matras of in een oude sok op zolder. Helaas brengt dat niets op. Zet je het bedrag op een bankrekening waar je rente krijgt, dan levert je geld wel wat extra’s op.

Rente op de bank

GeldAls je geld op een bankrekening zet, dan legt de bank dat bedrag niet zomaar jarenlang in de kluis. Dat zou hetzelfde effect geven als de oude sok, het levert dan niets op. De bank gebruikt spaargelden voor investeringen. Hiermee wordt geld verdiend, waarvan de bankgebouwen, het personeel en de aandeelhouders worden betaald. En ook de spaarders zien iets van de winst terug in de vorm van rente, een vast en afgesproken percentage dat berekend wordt over het gespaarde geld. De banken hanteren vaste termijnen, meestal een kalenderjaar van 1 januari t/m 31 december, waarover de rente wordt berekend. Staat je geld minder lang op de rekening, dan wordt dat netjes naar rato uitgerekend.

 

Soorten rente: enkelvoudig

Heb je met de bank een percentage van 2 % rente afgesproken, dan krijg je op het eind van het jaar 2 % rente uitgekeerd over jouw inleg. Had je € 100,- gespaard, dan krijg je na dat jaar dus 2 % van € 100,- = € 2,- rente uitgekeerd. De rente die je na zo’n jaar ontvangt en opneemt noemen we enkelvoudige rente.

 

Soorten rente: samengesteld

Als je het rentebedrag na het eerste jaar niet opneemt, wordt het toegevoegd aan je tegoed. In  het voorbeeld van hierboven is je spaargeld dan € 102,- geworden. Laat je dit allemaal op de rekening staan, dan krijg je na het volgende jaar opnieuw 2 % rente. Deze keer niet over het originele bedrag van € 100,- maar over het nieuwe bedrag, € 102,- Het rentebedrag van dit jaar wordt dan 2 % van € 102,- = € 2,04. Als je dit ook op je rekening laat staan, wordt het totale tegoed nu €104,04. Na het derde jaar krijg je hierover opnieuw de 2 % rente: € 2,08. Zoals je ziet wordt het rentebedrag elk jaar een beetje hoger, omdat je niet alleen rente krijgt over het originele ingelegde bedrag, maar nu ook steeds over de gekregen rente. In zo’n geval spreken we van samengestelde rente.

 

Hoger is beter

Je kunt je voorstellen, dat een hogere rente tot hogere bedragen leidt. Laat je het spaarbedrag langer staan, dan wordt ook de samengestelde rente hoger en zie je het spaargeld steeds sneller groeien.

 

Wanneer verdubbelt je geld?

Hoe langer je doorspaart, hoe hoger je spaarbedrag wordt. Dat brengt een interessante vraag naar voren: hoe lang duurt het voor je spaargeld is verdubbeld, zonder dat je er zelf nog geld bij doet? Met andere woorden, wanneer is de oorspronkelijke € 100,- door al die samengestelde rente uitgegroeid naar € 200,-? Het mag duidelijk zijn, hoe hoger de rente die je over je spaargeld krijgt, hoe eerder dat verdubbelmoment daar is.

 

Handig gereedschap: 72-methode

Als je je afvraagt hoe snel je geld verdubbeld, wees gerust: je bent niet de eerste die zich dat afvraagt. Om een antwoord te vinden op de verdubbelvraag kun je de 72-methode gebruiken. Deze methode geeft een globaal antwoord (dus niet helemaal precies). De methode is verrassend eenvoudig. Je deelt het getal 72 door het rentepercentage dat je van de bank ontvangt. Heb je een rente van 2%, dan wordt de som dus:   72 : 2 = 36. De uitkomst geeft aan hoeveel jaar je er ongeveer over doet, dus 36 jaar. Stel dat je een rentepercentage ontvangt van 8 %, dan wordt de som:  72 : 8 = 9. In dit geval heb je het verdubbelde bedrag dus al na 9 jaar binnen. Zoals je ziet: een hogere rente is belangrijk, ook op de langere termijn. Het loont dus zeker om bij verschillende banken naar rentepercentages te informeren als je een bedrag op een bankrekening wilt zetten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie financieel

Online geld lenen

Tips over online geld lenen.

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

De belangrijkste verzekeringen

Iedereen moet verzekerd zijn, dit zijn de belangrijkste.

Online Boekhoudprogramma

Online boekhouding en administratie van je bedrijf.

Nieuwe regels hypotheek 2015

Verandering regels hypotheek voor 2015

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Moeten we terug naar de gulden?

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

Hoe kun je meer verkopen met Shopnography?

Meer verkopen tegen lagere kosten door het toepassen van Shopnography.

De WW-uitkering

Uitleg van de WW-uitkering

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Geld verdienen met Paypro

Hoeveel geld kun je verdienen met Paypro?

30 tips om geld te besparen

Geld besparen? Wil je geld overhouden voor leuke dingen? Wie weet zit hier een gouden tip voor jou tussen!

Een andere vorm van lenen, huurkoop.

Lenen via huurkoop word verschillend bekeken in Nederland dan in Belgie.

Hoe verkoop je makkelijk via marktplaats?

Zo verkoop je makkelijker via marktplaats!

Beleggen in turbo's.

Wat is een turbo? Hoe best beleggen in turbo's?

De voornaamste inkomstenbronnen van Mexico

Een overzicht van de voornaamste inkomstenbronnen van Mexico met een ontwikkeling van de afgelopen jaren.

De gevoelsmatige kant van bewindvoering en onder curatele stelling.

Wat bewindvoering en curatele met de betrokkenen doet, gevoelsmatig gezien.

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Hoe verdien je geld met derivaten?

Lees hier hoe je veel geld kunt verdienen met derivaten.

Eeuwigdurende obligaties (perpetuals)

Eeuwigdurende obligaties kunnen hoog rendement opleveren

Hoe kan ik geld verdienen op het internet? Nou, zo dus!

Kun je geld verdienen met internet? Ja, dit kan. Hoe kun je geld verdienen met internet?

Bijna gratis elektrische auto of hybride auto.

Door allerlei subsidies kun je als ondernemer bijna gratis een elektrische auto of hybride auto rijden.

Haal meer uit je Adsense plaatsing

De plaatsing van Adsense ads verhoogt je inkomsten.