Doe iets met die rente


Publicatie datum:

Hoeveel rente brengt je spaargeld op? Na hoeveel jaar is je spaargeld verdubbeld?

Gesponsorde koppelingen

Heb je geld, waar je op dit moment niets mee doet? Zo’n geldbedrag kun je ergens in huis verstoppen, bijvoorbeeld in de linnenkast, onder de matras of in een oude sok op zolder. Helaas brengt dat niets op. Zet je het bedrag op een bankrekening waar je rente krijgt, dan levert je geld wel wat extra’s op.

Gesponsorde koppelingen

Rente op de bank

GeldAls je geld op een bankrekening zet, dan legt de bank dat bedrag niet zomaar jarenlang in de kluis. Dat zou hetzelfde effect geven als de oude sok, het levert dan niets op. De bank gebruikt spaargelden voor investeringen. Hiermee wordt geld verdiend, waarvan de bankgebouwen, het personeel en de aandeelhouders worden betaald. En ook de spaarders zien iets van de winst terug in de vorm van rente, een vast en afgesproken percentage dat berekend wordt over het gespaarde geld. De banken hanteren vaste termijnen, meestal een kalenderjaar van 1 januari t/m 31 december, waarover de rente wordt berekend. Staat je geld minder lang op de rekening, dan wordt dat netjes naar rato uitgerekend.

 

Soorten rente: enkelvoudig

Heb je met de bank een percentage van 2 % rente afgesproken, dan krijg je op het eind van het jaar 2 % rente uitgekeerd over jouw inleg. Had je € 100,- gespaard, dan krijg je na dat jaar dus 2 % van € 100,- = € 2,- rente uitgekeerd. De rente die je na zo’n jaar ontvangt en opneemt noemen we enkelvoudige rente.

 

Soorten rente: samengesteld

Als je het rentebedrag na het eerste jaar niet opneemt, wordt het toegevoegd aan je tegoed. In  het voorbeeld van hierboven is je spaargeld dan € 102,- geworden. Laat je dit allemaal op de rekening staan, dan krijg je na het volgende jaar opnieuw 2 % rente. Deze keer niet over het originele bedrag van € 100,- maar over het nieuwe bedrag, € 102,- Het rentebedrag van dit jaar wordt dan 2 % van € 102,- = € 2,04. Als je dit ook op je rekening laat staan, wordt het totale tegoed nu €104,04. Na het derde jaar krijg je hierover opnieuw de 2 % rente: € 2,08. Zoals je ziet wordt het rentebedrag elk jaar een beetje hoger, omdat je niet alleen rente krijgt over het originele ingelegde bedrag, maar nu ook steeds over de gekregen rente. In zo’n geval spreken we van samengestelde rente.

 

Hoger is beter

Je kunt je voorstellen, dat een hogere rente tot hogere bedragen leidt. Laat je het spaarbedrag langer staan, dan wordt ook de samengestelde rente hoger en zie je het spaargeld steeds sneller groeien.

 

Wanneer verdubbelt je geld?

Hoe langer je doorspaart, hoe hoger je spaarbedrag wordt. Dat brengt een interessante vraag naar voren: hoe lang duurt het voor je spaargeld is verdubbeld, zonder dat je er zelf nog geld bij doet? Met andere woorden, wanneer is de oorspronkelijke € 100,- door al die samengestelde rente uitgegroeid naar € 200,-? Het mag duidelijk zijn, hoe hoger de rente die je over je spaargeld krijgt, hoe eerder dat verdubbelmoment daar is.

 

Handig gereedschap: 72-methode

Als je je afvraagt hoe snel je geld verdubbeld, wees gerust: je bent niet de eerste die zich dat afvraagt. Om een antwoord te vinden op de verdubbelvraag kun je de 72-methode gebruiken. Deze methode geeft een globaal antwoord (dus niet helemaal precies). De methode is verrassend eenvoudig. Je deelt het getal 72 door het rentepercentage dat je van de bank ontvangt. Heb je een rente van 2%, dan wordt de som dus:   72 : 2 = 36. De uitkomst geeft aan hoeveel jaar je er ongeveer over doet, dus 36 jaar. Stel dat je een rentepercentage ontvangt van 8 %, dan wordt de som:  72 : 8 = 9. In dit geval heb je het verdubbelde bedrag dus al na 9 jaar binnen. Zoals je ziet: een hogere rente is belangrijk, ook op de langere termijn. Het loont dus zeker om bij verschillende banken naar rentepercentages te informeren als je een bedrag op een bankrekening wilt zetten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie financieel

De verkeersvergelijking van fischer

De uitleg over de verkeersvergelijking van fischer, de geld- en goederenstroom.

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Hoe kun je makkelijk geld verdienen met je foto met tineye.com?

Claim nu je beeldrechten bij misbruik van je foto met behulp van tineye.com

Snel veel geld verdienen voor een goed doel

Lees hier hoe je snel veel geld kan verdienen voor een goed doel.