Wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?


Publicatie datum:

Iedere winkelketen wil graag een eigen label voeren maar wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?

Gesponsorde koppelingen

Neutrale verpakking

Je ziet bij steeds meer winkels dat ze hun eigen huismerk voeren. In moderne marketing taal noemt men dit een private label. Een private label is bedoeld om je te kunnen onderscheiden van je concurrent die hetzelfde product verkoopt. In de meeste gevallen is alleen de verpakking anders en is het product hetzelfde als die van een bekend merk of het private label van een concurrent. In de meeste gevallen is dus alleen een andere verpakking nodig om een private label te kunnen voeren. Wanneer is dit haalbaar?

Gesponsorde koppelingen

Intratuin private label

Kosten van een private label verpakking:
Als we er van uit gaan dat er in een private label verpakking hetzelfde product zit als die van een bekend merk of het private label van een concurrent worden de kosten voor een private label verpakking bepaald door de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl, de kosten voor een aparte order pik ruimte en de inpakkosten van een private label verpakking. Er van uit gaande dat het product wat in de private label verpakking zit hetzelfde is als in de andere verpakkingen van de producent en de private label verpakking dezelfde fysieke eigenschappen heeft als de andere verpakkingen van de producent zijn de meerkosten voor het inpakken verwaarloosbaar omdat er tijdens het inpakproces maar een paar minuten nodig zijn om de verpakking die gebruikt wordt om te wisselen. We kunnen dus stellen dat de inpakkosten voor een private label verpakking gelijk zijn aan die van die van een bekend merk of het private label van een concurrent. De meerkosten voor een private label zitten dus in de aparte order pik ruimte en de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl.

Kosten voor aparte order pik ruimte:
De kosten voor de aparte order pik ruimte per private label verpakking worden bepaald door het aantal private label verpakkingen per kubieke meter. Per definitie werkt een private label verpakking door de benodigde aparte order pik ruimte altijd kosten verhogend voor zowel de private label verpakking als van het bekende merk of het private label van de concurrent die door hetzelfde bedrijf geproduceerd en gedistribueerd worden.

Kosten van de verpakking van een private label:
De belangrijkste kostenfactor is die van de kosten van de verpakking van een private label. De kosten van de verpakking van een private label zijn, uitgaande van een product wat in een kartonnen doosje verkocht wordt, als volgt.

N.B. Met private label verpakking wordt hieronder steeds een kartonnen doosje met private label uitstraling bedoeld.

De ontwerpkosten van een private label verpakking:
De ontwerpkosten zijn afhankelijk van het feit of de afnemer die een private label wil al een eigen huisstijl heeft. Als dit het geval is zullen de éénmalige ontwerpkosten voor de private label verpakking meevallen en zo rond de € 500,- liggen. Als er echter een volledig nieuw private label en bijbehorende huisstijl moeten worden ontworpen lopen de aan de private label verpakking toe te rekenen ontwerpkosten op tot minstens € 2000,-.

Het stans-mes :
Als het mogelijk is om het stans-mes te mogen gebruiken dat ook voor de verpakkingen van het, qua productinhoud en verpakkingsvorm, overeenkomende bekende merk of het private label van de concurrent wordt gebruikt, dan geeft het stans-mes geen meerkosten voor de te produceren verpakking van een private label. Als het stans-mes echter eigendom is van de concurrent zorgen de stans-mes kosten voor ongeveer € 1500,- euro extra éénmalige startkosten.

De productiekosten van een private label verpakking:
De uiteindelijke productiekosten per private label verpakking zijn afhankelijk van het aantal verpakkingen dat in één keer wordt gedrukt. De kosten van een drukgang worden namelijk bepaald door de startkosten en de drukkosten. Bij de startkosten moet je denken aan de arbeidskosten die nodig zijn om het drukproces in gang te zetten en de kosten die nodig zijn om de drukplaten te vervaardigen. Bij de drukkosten moet je denken aan de kosten voor de drukpers, de materiaalkosten en de arbeidskosten voor het begeleiden van het drukproces. In de praktijk komt het er op neer dat het vervaardigen van een private label verpakking vanaf een oplage van zo’n 10.000 stuks qua kostprijs in de buurt komt van die van een private label verpakking van een niet te grote concurrent.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Besparen op uw energienota!

Het kost ieder jaar wel even tijd, maar het zal zeker de moeite waard zijn!

Geld besparen tijdens de kredietcrisis

Enkele tips om geld te besparen tijdens de kredietcrisis

Bespaartips in het huishouden

Hoe kun je simpel toch geld besparen in het huishouden

De goedkoopste hypotheek, de beste hypotheek

Op deze website vindt je hoe je de goedkoopste hypotheek en de beste hypotheek.

Geld verdienen met Stockfotografie!

Geld verdienen met het verkopen van foto's online.