Wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?


Publicatie datum:

Iedere winkelketen wil graag een eigen label voeren maar wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?

Gesponsorde koppelingen

Neutrale verpakking

Je ziet bij steeds meer winkels dat ze hun eigen huismerk voeren. In moderne marketing taal noemt men dit een private label. Een private label is bedoeld om je te kunnen onderscheiden van je concurrent die hetzelfde product verkoopt. In de meeste gevallen is alleen de verpakking anders en is het product hetzelfde als die van een bekend merk of het private label van een concurrent. In de meeste gevallen is dus alleen een andere verpakking nodig om een private label te kunnen voeren. Wanneer is dit haalbaar?

Intratuin private label

Kosten van een private label verpakking:
Als we er van uit gaan dat er in een private label verpakking hetzelfde product zit als die van een bekend merk of het private label van een concurrent worden de kosten voor een private label verpakking bepaald door de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl, de kosten voor een aparte order pik ruimte en de inpakkosten van een private label verpakking. Er van uit gaande dat het product wat in de private label verpakking zit hetzelfde is als in de andere verpakkingen van de producent en de private label verpakking dezelfde fysieke eigenschappen heeft als de andere verpakkingen van de producent zijn de meerkosten voor het inpakken verwaarloosbaar omdat er tijdens het inpakproces maar een paar minuten nodig zijn om de verpakking die gebruikt wordt om te wisselen. We kunnen dus stellen dat de inpakkosten voor een private label verpakking gelijk zijn aan die van die van een bekend merk of het private label van een concurrent. De meerkosten voor een private label zitten dus in de aparte order pik ruimte en de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl.

Kosten voor aparte order pik ruimte:
De kosten voor de aparte order pik ruimte per private label verpakking worden bepaald door het aantal private label verpakkingen per kubieke meter. Per definitie werkt een private label verpakking door de benodigde aparte order pik ruimte altijd kosten verhogend voor zowel de private label verpakking als van het bekende merk of het private label van de concurrent die door hetzelfde bedrijf geproduceerd en gedistribueerd worden.

Kosten van de verpakking van een private label:
De belangrijkste kostenfactor is die van de kosten van de verpakking van een private label. De kosten van de verpakking van een private label zijn, uitgaande van een product wat in een kartonnen doosje verkocht wordt, als volgt.

N.B. Met private label verpakking wordt hieronder steeds een kartonnen doosje met private label uitstraling bedoeld.

De ontwerpkosten van een private label verpakking:
De ontwerpkosten zijn afhankelijk van het feit of de afnemer die een private label wil al een eigen huisstijl heeft. Als dit het geval is zullen de éénmalige ontwerpkosten voor de private label verpakking meevallen en zo rond de € 500,- liggen. Als er echter een volledig nieuw private label en bijbehorende huisstijl moeten worden ontworpen lopen de aan de private label verpakking toe te rekenen ontwerpkosten op tot minstens € 2000,-.

Het stans-mes :
Als het mogelijk is om het stans-mes te mogen gebruiken dat ook voor de verpakkingen van het, qua productinhoud en verpakkingsvorm, overeenkomende bekende merk of het private label van de concurrent wordt gebruikt, dan geeft het stans-mes geen meerkosten voor de te produceren verpakking van een private label. Als het stans-mes echter eigendom is van de concurrent zorgen de stans-mes kosten voor ongeveer € 1500,- euro extra éénmalige startkosten.

De productiekosten van een private label verpakking:
De uiteindelijke productiekosten per private label verpakking zijn afhankelijk van het aantal verpakkingen dat in één keer wordt gedrukt. De kosten van een drukgang worden namelijk bepaald door de startkosten en de drukkosten. Bij de startkosten moet je denken aan de arbeidskosten die nodig zijn om het drukproces in gang te zetten en de kosten die nodig zijn om de drukplaten te vervaardigen. Bij de drukkosten moet je denken aan de kosten voor de drukpers, de materiaalkosten en de arbeidskosten voor het begeleiden van het drukproces. In de praktijk komt het er op neer dat het vervaardigen van een private label verpakking vanaf een oplage van zo’n 10.000 stuks qua kostprijs in de buurt komt van die van een private label verpakking van een niet te grote concurrent.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Energie besparen hoe pak je het aan

praktische tips om je energie rekening zoveel als mogelijk binnen de perken te houden.

Bespaartips, tips om geld te besparen

Tips om geld te besparen

Hoe rendabel is zonne-energie echt, hoe rendabel zijn zonnepanelen echt

Zonne-energie en zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit, lees hier hoe rendabel Zonne-energie en zonnepanelen echt zijn.

Snel veel geld verdienen voor een goed doel

Lees hier hoe je snel veel geld kan verdienen voor een goed doel.

Bespaartips in het huishouden

Hoe kun je simpel toch geld besparen in het huishouden

Google Adwords click through rate (CTR)

Wat is de CTR (click through rate) van Google Adwords

Termijn hypotheek: wat is de beste looptijd van je hypotheek

Alles over inboedelverzekeringen

Informatie over inboedelverzekeringen

Zuinig een dagje weg

Een paar tips om zuiniger met je dag-je-weg om te gaan.

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Online shoppen

Alles over online shoppen

Catawiki

Enkele tips die u kunt toepassen als u graag (online) dingen verkoopt of als u objecten verzameld en een betrouwbaar adres zoekt om het online in te kopen.

Vergelijk autoverzekering

Vergelijk autoverzekeringen en bespaar honderden euro's per jaar

richt zelf uw stamrecht BV op

De oprichting van een stamrecht BV en informatie om (deels) zelf te doen

Online Boekhoudprogramma

Online boekhouding en administratie van je bedrijf.

Rondkomen met een budget

Of je nu een minimum of een modaal inkomen hebt, je moet rond kunnen komen met dat wat je hebt

Impulsieve uitgaven vermijden

Als je vaak impulsieve uitgaven doet, en je staat er financieel niet zo goed voor, is het tijd eens kritisch naar je koopgewoontes te kijken. Hier een paar tips om impulsieve uitgaven te verminderen.

De WW-uitkering

Uitleg van de WW-uitkering

Geen zelfmoord maar een faillissement

Het in geldnood verkerende echtpaar weerstaat in eerste instantie de neiging om uit het leven te stappen.

Verschillende hypotheekvormen: de beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Hoe kun je geld verdienen met je smartphone?

De mogelijkheden van een smartphone zijn oneindig, je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

Studieschuld aflossen

Alles over het aflossen van een studieschuld

Lenen zonder BKR

Lenen zonder BKR | Lees hier meer informatie over het lenen zonder BKR toetsing of BKR notering.

Belastingtoeslagen

Hoe om te gaan met toeslagen?