Wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?


Publicatie datum:

Iedere winkelketen wil graag een eigen label voeren maar wanneer is een private label of eigen huismerk haalbaar?

Gesponsorde koppelingen

Neutrale verpakking

Je ziet bij steeds meer winkels dat ze hun eigen huismerk voeren. In moderne marketing taal noemt men dit een private label. Een private label is bedoeld om je te kunnen onderscheiden van je concurrent die hetzelfde product verkoopt. In de meeste gevallen is alleen de verpakking anders en is het product hetzelfde als die van een bekend merk of het private label van een concurrent. In de meeste gevallen is dus alleen een andere verpakking nodig om een private label te kunnen voeren. Wanneer is dit haalbaar?

Intratuin private label

Kosten van een private label verpakking:
Als we er van uit gaan dat er in een private label verpakking hetzelfde product zit als die van een bekend merk of het private label van een concurrent worden de kosten voor een private label verpakking bepaald door de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl, de kosten voor een aparte order pik ruimte en de inpakkosten van een private label verpakking. Er van uit gaande dat het product wat in de private label verpakking zit hetzelfde is als in de andere verpakkingen van de producent en de private label verpakking dezelfde fysieke eigenschappen heeft als de andere verpakkingen van de producent zijn de meerkosten voor het inpakken verwaarloosbaar omdat er tijdens het inpakproces maar een paar minuten nodig zijn om de verpakking die gebruikt wordt om te wisselen. We kunnen dus stellen dat de inpakkosten voor een private label verpakking gelijk zijn aan die van die van een bekend merk of het private label van een concurrent. De meerkosten voor een private label zitten dus in de aparte order pik ruimte en de kosten voor een verpakking in de eigen huisstijl.

Kosten voor aparte order pik ruimte:
De kosten voor de aparte order pik ruimte per private label verpakking worden bepaald door het aantal private label verpakkingen per kubieke meter. Per definitie werkt een private label verpakking door de benodigde aparte order pik ruimte altijd kosten verhogend voor zowel de private label verpakking als van het bekende merk of het private label van de concurrent die door hetzelfde bedrijf geproduceerd en gedistribueerd worden.

Kosten van de verpakking van een private label:
De belangrijkste kostenfactor is die van de kosten van de verpakking van een private label. De kosten van de verpakking van een private label zijn, uitgaande van een product wat in een kartonnen doosje verkocht wordt, als volgt.

N.B. Met private label verpakking wordt hieronder steeds een kartonnen doosje met private label uitstraling bedoeld.

De ontwerpkosten van een private label verpakking:
De ontwerpkosten zijn afhankelijk van het feit of de afnemer die een private label wil al een eigen huisstijl heeft. Als dit het geval is zullen de éénmalige ontwerpkosten voor de private label verpakking meevallen en zo rond de € 500,- liggen. Als er echter een volledig nieuw private label en bijbehorende huisstijl moeten worden ontworpen lopen de aan de private label verpakking toe te rekenen ontwerpkosten op tot minstens € 2000,-.

Het stans-mes :
Als het mogelijk is om het stans-mes te mogen gebruiken dat ook voor de verpakkingen van het, qua productinhoud en verpakkingsvorm, overeenkomende bekende merk of het private label van de concurrent wordt gebruikt, dan geeft het stans-mes geen meerkosten voor de te produceren verpakking van een private label. Als het stans-mes echter eigendom is van de concurrent zorgen de stans-mes kosten voor ongeveer € 1500,- euro extra éénmalige startkosten.

De productiekosten van een private label verpakking:
De uiteindelijke productiekosten per private label verpakking zijn afhankelijk van het aantal verpakkingen dat in één keer wordt gedrukt. De kosten van een drukgang worden namelijk bepaald door de startkosten en de drukkosten. Bij de startkosten moet je denken aan de arbeidskosten die nodig zijn om het drukproces in gang te zetten en de kosten die nodig zijn om de drukplaten te vervaardigen. Bij de drukkosten moet je denken aan de kosten voor de drukpers, de materiaalkosten en de arbeidskosten voor het begeleiden van het drukproces. In de praktijk komt het er op neer dat het vervaardigen van een private label verpakking vanaf een oplage van zo’n 10.000 stuks qua kostprijs in de buurt komt van die van een private label verpakking van een niet te grote concurrent.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen

Wat doe je nu eigenlijk als je geld leent?

Geld lenen voor allerlei doeleinde is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch moeten we daar voorzichtig mee om gaan.

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Geld maakt gelukkig, mijn leven als kersverse miljonair

Eindelijk is het gelukt, ik ben miljonair!

De gevoelsmatige kant van bewindvoering en onder curatele stelling.

Wat bewindvoering en curatele met de betrokkenen doet, gevoelsmatig gezien.

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Wat is een octrooi / patent?

Wat houdt een octrooi of patent precies in?

Geld lenen? 8 Tips om het te voorkomen

8 tips om te voorkomen dat je geld moet lenen

Wat kost trouwen, een huwelijk en een droombruiloft?

Ja ik wil trouwen, de mooiste dag van je leven, een droombruiloft en een fijn huwelijk.

Waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Het online kasboek van AFAS Softare BV is gratis te gebruiken, waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

De inboedelverzekering en je gestolen fiets

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Hoe kun je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk worden?

Iedereen droomt ervan, makkelijk rijk worden. Lees hier hoe je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk kan worden.

Verdien meer met affiliaties

Alles over affiliaties

Welke studiekosten zijn aftrekbaar?

Benieuwd of je jouw studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Lees dit artikel.

Catawiki

Enkele tips die u kunt toepassen als u graag (online) dingen verkoopt of als u objecten verzameld en een betrouwbaar adres zoekt om het online in te kopen.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Belastingtoeslagen

Hoe om te gaan met toeslagen?

Aanmaning en Betalingsherinnering

Een aanmaning, wanneer en hoe stuurt u deze brief?

Lessen van het Griekse gebeuren

Europa wordt geconfronteerd met eigen beleidsfalen

Alles over inboedelverzekeringen

Informatie over inboedelverzekeringen

Hoe verdien je geld met derivaten?

Lees hier hoe je veel geld kunt verdienen met derivaten.

Tips hoe kan je beter met geld omgaan

Tips over besparen en hoe je beter met geld kan omgaan en hoe je uit je schulden kan komen

Belegging de MIST in

Een op waarheid berust verhaal van een daytrader. De namen zijn afgekort of gefingeerd, maar de essentie is re�el.