Dromen van een oplossing


Publicatie datum:

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Gesponsorde koppelingen

Nadat het door mij aan u voorgestelde echtpaar uit het faillissement is gekomen, blijken ze alsnog een schuld te moeten voldoen van meer dan honderdduizend euro. Tachtig procent daarvan is de alsnog opeisbare resterende hypotheekschuld. De overige twintig procent betreft een belastingschuld over de faillissementsjaren en een opgelopen schuld bij de zorgverzekering vanwege onvoldoende betaalde premies en eigen risico-bedragen. De echtgenote is nog steeds volledig van de kaart en niet aanspreekbaar waar het de schuldenlast betreft. De man tracht kalm te blijven en een oplossing te zoeken. Hulp krijgt hij daar niet bij.

Laten we de zaak kort bekijken. Veel mensen zoals dit oudere echtpaar verkeren in soortgelijke omstandigheden. Dat blijkt uit CBS-onderzoek, gegevens van Radar en informatie van bijvoorbeeld de redactie van de Financiële Telegraaf. Slechts weinigen kunnen zelf voor een oplossing zorgen. Voor juridische bijstand hebben ze geen geld en slechts weinig juristen hebben trek in zo'n zaak. 

Ruwweg gesteld bestaan hun problemen uit vier elementen: woningschuld (hypotheek of huur of beide), energielastenschuld, belastingschuld en zorgverzekeringschuld. Daarnaast kunnen nog kleinere schuldbedragen voorkomen zoals voor TV, internet, telefoon, verzekeringen. Belastingschulden blijken vaak oplosbaar te zijn door de incasserende overheden voor te stellen een maandelijks bedrag te laten inhouden op het pensioen of de SVB-uitkering (AOW).

Zorgverzekeraars hebben een andere tactiek, die vaak niet prettig is voor de armlastige ouderen. Zij incasseren bij onvermogen om zelf normaal de maandpremie te betalen, de individuele premie voor de kostwinner via de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland. Daartoe meldt de verzekeraar de kostwinner als "wanbetaler" aan bij die organisatie en die legt dan beslag op het premiebedrag voor één persoon plus een (forse) boete bij de SVB. De tweede verzekerde (bijvoorbeeld de gehuwde partner) wordt door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) schriftelijk benaderd. Ook als wanbetaler en voor dezelfde hoge premie plus boete. Samen betaalt men dan ruim 2,5 keer het premiebedrag dat een niet-"wanbetaler" kwijt is aan maandelijkse premie. Daarnaast schakelt de verzekeraar een incasso-organisatie in (bijvoorbeeld Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland) die via agressieve brieven en emails alsmede niet zelden beslagleggingen op eigendommen van de 'schuldenaren' probeert bedragen zoals voor eigen risico's te innen. Waarbij uiteraard die bedragen nog hoger worden door de incassokosten.

De consequentie van dit beleid is dat mensen die toch al bijna geen besteedbaar inkomen hebben, nu nog minder te besteden hebben en dus ergens anders nieuwe schulden gaan maken. Het zou veel beter zijn wanneer de overheid zou bepalen dat uitkeringsgerechtigden een normale maandpremie moeten betalen maar dan via verplichte inhouding op hun uitkering (in dit geval de AOW). Dat zou zowel het besteedbaar inkomen ten goede komen als de stress verminderen rond de agressieve incassomethoden van de deurwaarders en het CJIB.  

Huurschulden en energieschulden zijn vaak een moeilijk op te lossen probleem voor met name senioren. Hun budget is vaak niet toereikend en wanneer er geen extra inkomsten kunnen worden gerealiseerd, ontstaat er een echte "onder water" situatie. Men verzuipt letterlijk en soms leidt dat tot extreme "oplossingen" zoals levensbeëindiging via brandstichting of een moedwillig gezocht ongeval. Dat men daarbij anderen een hoge psychische en/of maatschappelijke (financiële) last bezorgt, neemt de letterlijk diep gezonken persoon op de koop toe.

Steunfonds

Toch is er een oplossing denkbaar. Niet alleen door een budgetcoach in te schakelen en/of (al dan niet vrijwillig) mensen laten meewerken aan inhoudingen op de uitkering, zodat uiteindelijk een realistisch besteedbaar bedrag overblijft en de schulden langzaam maar zeker verdwijnen. Nog beter zou het zijn om een steunfonds op te richten voor mensen met grote financiële nood, die er zelf niet meer kunnen uitkomen. Met name doordat ze vanwege hun leeftijd niet meer in staat zijn om geld (bij) te verdienen. Zo'n steunfonds kan dan de schuldenlast ineens wegwerken - eventueel via afkoopregelingen - waardoor de senioren weer zelfstandig verder kunnen. Zo'n steunfonds zal echter niet van de overheid komen, want die is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in langzaam kreperende senioren en andere uitkeringstrekkers. Dus moet het van particulier initiatief komen.

Ikzelf wil daar aan bijdragen. Niet alleen door deze gedachte te ontvouwen en het initiatief te nemen maar door bijvoorbeeld de royalties van mijn boekje "De Spiegel" aan het fonds af te staan. Misschien zijn er meer mensen die op een of andere manier willen bijdragen. Het kan door het al genoemde boekje te kopen (uitgeverij U2pi BV, ISBN 978-90-8759-104-5, prijs incl verzendkosten € 15,95 - ook te bestellen bij mij via email janvandenes@kpnmail.nl) of door op een andere manier bij te dragen. Suggesties zijn welkom!


Foobie gebruiker janvandenes

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Welke studiekosten zijn aftrekbaar?

Benieuwd of je jouw studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Lees dit artikel.

Nadelen van Google Adsense

De nadelen van Google Adsense toegelicht

De waarde van de munt, wisselkoers en inflatie

Zo wordt een wisselkoers bepaald en wat de invloeden erop zijn.

De Hypotheek Crisis in Amerika.

Simpele uitleg over de hypotheek crisis in Amerika

Nacalculatie in de bouw

Een aannemer voert tijdens en na de bouw van een project voortdurend nacalculatie uit om de kosten onder controle te houden, nu en in de toekomt

10 tips om geld te besparen

Tips om uw budget te beperken. Aan het eind van de maand geld over houden.

Geld

Geld: een vreemd begrip. Wat is het en hoe is het ontstaan?

Goedkoop boodschappen doen in de supermarkt doe je zo

het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Hoe zorg je ervoor dat je dagelijkse boodschappen zo goedkoop mogelijk doet.

Met welk beroep verdienen vrouwen het meeste geld?

Als je nog niet precies weet wat je wilt worden is het handig om te weten met welk beroep je het meest verdiend.

Hoe zie je of geld echt of nep is?

Als je een briefje aanneemt in de supermarkt en het is nep, krijg je dit niet vergoed. Hier wat tips om te zien of geld echt is of niet.

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Moeten we terug naar de gulden?

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

De voornaamste inkomstenbronnen van Mexico

Een overzicht van de voornaamste inkomstenbronnen van Mexico met een ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Hoe krijgt u de hoogste rente op een zakelijke spaarrekening?

Als zakelijke spaarder moet u meer moeite doen om een goede rentevergoeding te krijgen. Dit artikel wijst u de weg.

Beleggen in turbo's.

Wat is een turbo? Hoe best beleggen in turbo's?

Belastingtips 2008 (Deel 1)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008

Catawiki

Enkele tips die u kunt toepassen als u graag (online) dingen verkoopt of als u objecten verzameld en een betrouwbaar adres zoekt om het online in te kopen.

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Tips voor succesvol verkopen op Marktplaats

Diverse handvatten om succesvol te verkopen op marktplaats

Goedkope ziektekostenverzekering, de goedkoopste ziektekostenverzekering

Ook ziek van je hoge ziektekostenverzekering, tijd voor een gezonde toelichting

Geld Verdienen op het internet

Hoe verdien ik geld op het internet, hier zijn een paar gulden regels

Je goud verkopen

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

Hoe kan je Bitcoins kopen, hoe veilig is een Bitcoin account

Lees hier hoe je Bitcoins kunt kopen en hoe veilig een Bitcoin account is.

online geld verdienen met eigen website.

Geld verdienen op het internet? Lees hier hoe anderen het doen.