Dromen van een oplossing


Publicatie datum:

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Gesponsorde koppelingen

Nadat het door mij aan u voorgestelde echtpaar uit het faillissement is gekomen, blijken ze alsnog een schuld te moeten voldoen van meer dan honderdduizend euro. Tachtig procent daarvan is de alsnog opeisbare resterende hypotheekschuld. De overige twintig procent betreft een belastingschuld over de faillissementsjaren en een opgelopen schuld bij de zorgverzekering vanwege onvoldoende betaalde premies en eigen risico-bedragen. De echtgenote is nog steeds volledig van de kaart en niet aanspreekbaar waar het de schuldenlast betreft. De man tracht kalm te blijven en een oplossing te zoeken. Hulp krijgt hij daar niet bij.

Laten we de zaak kort bekijken. Veel mensen zoals dit oudere echtpaar verkeren in soortgelijke omstandigheden. Dat blijkt uit CBS-onderzoek, gegevens van Radar en informatie van bijvoorbeeld de redactie van de Financiële Telegraaf. Slechts weinigen kunnen zelf voor een oplossing zorgen. Voor juridische bijstand hebben ze geen geld en slechts weinig juristen hebben trek in zo'n zaak. 

Ruwweg gesteld bestaan hun problemen uit vier elementen: woningschuld (hypotheek of huur of beide), energielastenschuld, belastingschuld en zorgverzekeringschuld. Daarnaast kunnen nog kleinere schuldbedragen voorkomen zoals voor TV, internet, telefoon, verzekeringen. Belastingschulden blijken vaak oplosbaar te zijn door de incasserende overheden voor te stellen een maandelijks bedrag te laten inhouden op het pensioen of de SVB-uitkering (AOW).

Zorgverzekeraars hebben een andere tactiek, die vaak niet prettig is voor de armlastige ouderen. Zij incasseren bij onvermogen om zelf normaal de maandpremie te betalen, de individuele premie voor de kostwinner via de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland. Daartoe meldt de verzekeraar de kostwinner als "wanbetaler" aan bij die organisatie en die legt dan beslag op het premiebedrag voor één persoon plus een (forse) boete bij de SVB. De tweede verzekerde (bijvoorbeeld de gehuwde partner) wordt door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) schriftelijk benaderd. Ook als wanbetaler en voor dezelfde hoge premie plus boete. Samen betaalt men dan ruim 2,5 keer het premiebedrag dat een niet-"wanbetaler" kwijt is aan maandelijkse premie. Daarnaast schakelt de verzekeraar een incasso-organisatie in (bijvoorbeeld Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland) die via agressieve brieven en emails alsmede niet zelden beslagleggingen op eigendommen van de 'schuldenaren' probeert bedragen zoals voor eigen risico's te innen. Waarbij uiteraard die bedragen nog hoger worden door de incassokosten.

De consequentie van dit beleid is dat mensen die toch al bijna geen besteedbaar inkomen hebben, nu nog minder te besteden hebben en dus ergens anders nieuwe schulden gaan maken. Het zou veel beter zijn wanneer de overheid zou bepalen dat uitkeringsgerechtigden een normale maandpremie moeten betalen maar dan via verplichte inhouding op hun uitkering (in dit geval de AOW). Dat zou zowel het besteedbaar inkomen ten goede komen als de stress verminderen rond de agressieve incassomethoden van de deurwaarders en het CJIB.  

Huurschulden en energieschulden zijn vaak een moeilijk op te lossen probleem voor met name senioren. Hun budget is vaak niet toereikend en wanneer er geen extra inkomsten kunnen worden gerealiseerd, ontstaat er een echte "onder water" situatie. Men verzuipt letterlijk en soms leidt dat tot extreme "oplossingen" zoals levensbeëindiging via brandstichting of een moedwillig gezocht ongeval. Dat men daarbij anderen een hoge psychische en/of maatschappelijke (financiële) last bezorgt, neemt de letterlijk diep gezonken persoon op de koop toe.

Steunfonds

Toch is er een oplossing denkbaar. Niet alleen door een budgetcoach in te schakelen en/of (al dan niet vrijwillig) mensen laten meewerken aan inhoudingen op de uitkering, zodat uiteindelijk een realistisch besteedbaar bedrag overblijft en de schulden langzaam maar zeker verdwijnen. Nog beter zou het zijn om een steunfonds op te richten voor mensen met grote financiële nood, die er zelf niet meer kunnen uitkomen. Met name doordat ze vanwege hun leeftijd niet meer in staat zijn om geld (bij) te verdienen. Zo'n steunfonds kan dan de schuldenlast ineens wegwerken - eventueel via afkoopregelingen - waardoor de senioren weer zelfstandig verder kunnen. Zo'n steunfonds zal echter niet van de overheid komen, want die is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in langzaam kreperende senioren en andere uitkeringstrekkers. Dus moet het van particulier initiatief komen.

Ikzelf wil daar aan bijdragen. Niet alleen door deze gedachte te ontvouwen en het initiatief te nemen maar door bijvoorbeeld de royalties van mijn boekje "De Spiegel" aan het fonds af te staan. Misschien zijn er meer mensen die op een of andere manier willen bijdragen. Het kan door het al genoemde boekje te kopen (uitgeverij U2pi BV, ISBN 978-90-8759-104-5, prijs incl verzendkosten € 15,95 - ook te bestellen bij mij via email janvandenes@kpnmail.nl) of door op een andere manier bij te dragen. Suggesties zijn welkom!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker janvandenes

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Prepensioen

Dit artikel gaat over het onderwerp Prepensioen.

Mannen, Met welk beroep verdien je het meeste geld, wat is het best betaalde beroep?

Als je nog niet precies weet wat je wilt worden is het handig om te weten met welk beroep je het meest verdiend.

Moeten we terug naar de gulden?

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

Kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?

Met een succesvol boek kun je miljoenen verdienen, kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?

Is voordeel altijd voordeliger?

Je wordt constant gebombardeerd met koopjes en voordeel. Zijn die aanbiedingen altijd de beste deal?

25 zaken die Barack Obama voor ons verborgen houdt

Er zijn zaken die, omwille van reputatie, niet bekend worden gemaakt. Barack Obama heeft er daar 25 van die wij niet mogen weten!

Lenen met Bureau Krediet Registratie, snel geld lenen zonder BKR toetsing

In dit artikel kun je lezen hoe je voordelig geld kunt lenen met of zonder Bureau Krediet Registratie.

Online geld lenen

Tips over online geld lenen.

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen

Tips hoe kan je beter met geld omgaan

Tips over besparen en hoe je beter met geld kan omgaan en hoe je uit je schulden kan komen

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Binary Options!

In dit artikel ga ik uitleggen wat binary options zijn en of het handig is en of je het zou moeten proberen etc.

Verschillende hypotheekvormen: de beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Kromme conversies: in aandelen met weinig risico

Met kromme conversies kan de belegger met weinig risico in aandelen stappen

Voorzieningen Ziektekosten en Zorgkosten

Er verandert veel in de Ziektekosten en Zorgkosten, hier een overzicht van de diverse voorzieningen.

Beleggen in turbo's.

Wat is een turbo? Hoe best beleggen in turbo's?

Impulsieve uitgaven vermijden

Als je vaak impulsieve uitgaven doet, en je staat er financieel niet zo goed voor, is het tijd eens kritisch naar je koopgewoontes te kijken. Hier een paar tips om impulsieve uitgaven te verminderen.

Google Adsense, wat is het?

Informatie over Google Adsense en de verdienmogelijkheden.

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

Geld Verdienen op het internet

Hoe verdien ik geld op het internet, hier zijn een paar gulden regels

Goedkoop geld lenen voor studenten

Studenten lenen gemiddeld veel geld, lees hier waar je het goedkoopst kunt lenen als student.

Overleef de crisis met online geld verdienen

In de crisis vinden steeds meer mensen hun weg naar het online geld verdienen.

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?