Dromen van een oplossing


Publicatie datum:

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Gesponsorde koppelingen

Nadat het door mij aan u voorgestelde echtpaar uit het faillissement is gekomen, blijken ze alsnog een schuld te moeten voldoen van meer dan honderdduizend euro. Tachtig procent daarvan is de alsnog opeisbare resterende hypotheekschuld. De overige twintig procent betreft een belastingschuld over de faillissementsjaren en een opgelopen schuld bij de zorgverzekering vanwege onvoldoende betaalde premies en eigen risico-bedragen. De echtgenote is nog steeds volledig van de kaart en niet aanspreekbaar waar het de schuldenlast betreft. De man tracht kalm te blijven en een oplossing te zoeken. Hulp krijgt hij daar niet bij.

Laten we de zaak kort bekijken. Veel mensen zoals dit oudere echtpaar verkeren in soortgelijke omstandigheden. Dat blijkt uit CBS-onderzoek, gegevens van Radar en informatie van bijvoorbeeld de redactie van de Financiële Telegraaf. Slechts weinigen kunnen zelf voor een oplossing zorgen. Voor juridische bijstand hebben ze geen geld en slechts weinig juristen hebben trek in zo'n zaak. 

Ruwweg gesteld bestaan hun problemen uit vier elementen: woningschuld (hypotheek of huur of beide), energielastenschuld, belastingschuld en zorgverzekeringschuld. Daarnaast kunnen nog kleinere schuldbedragen voorkomen zoals voor TV, internet, telefoon, verzekeringen. Belastingschulden blijken vaak oplosbaar te zijn door de incasserende overheden voor te stellen een maandelijks bedrag te laten inhouden op het pensioen of de SVB-uitkering (AOW).

Zorgverzekeraars hebben een andere tactiek, die vaak niet prettig is voor de armlastige ouderen. Zij incasseren bij onvermogen om zelf normaal de maandpremie te betalen, de individuele premie voor de kostwinner via de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland. Daartoe meldt de verzekeraar de kostwinner als "wanbetaler" aan bij die organisatie en die legt dan beslag op het premiebedrag voor één persoon plus een (forse) boete bij de SVB. De tweede verzekerde (bijvoorbeeld de gehuwde partner) wordt door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) schriftelijk benaderd. Ook als wanbetaler en voor dezelfde hoge premie plus boete. Samen betaalt men dan ruim 2,5 keer het premiebedrag dat een niet-"wanbetaler" kwijt is aan maandelijkse premie. Daarnaast schakelt de verzekeraar een incasso-organisatie in (bijvoorbeeld Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland) die via agressieve brieven en emails alsmede niet zelden beslagleggingen op eigendommen van de 'schuldenaren' probeert bedragen zoals voor eigen risico's te innen. Waarbij uiteraard die bedragen nog hoger worden door de incassokosten.

De consequentie van dit beleid is dat mensen die toch al bijna geen besteedbaar inkomen hebben, nu nog minder te besteden hebben en dus ergens anders nieuwe schulden gaan maken. Het zou veel beter zijn wanneer de overheid zou bepalen dat uitkeringsgerechtigden een normale maandpremie moeten betalen maar dan via verplichte inhouding op hun uitkering (in dit geval de AOW). Dat zou zowel het besteedbaar inkomen ten goede komen als de stress verminderen rond de agressieve incassomethoden van de deurwaarders en het CJIB.  

Huurschulden en energieschulden zijn vaak een moeilijk op te lossen probleem voor met name senioren. Hun budget is vaak niet toereikend en wanneer er geen extra inkomsten kunnen worden gerealiseerd, ontstaat er een echte "onder water" situatie. Men verzuipt letterlijk en soms leidt dat tot extreme "oplossingen" zoals levensbeëindiging via brandstichting of een moedwillig gezocht ongeval. Dat men daarbij anderen een hoge psychische en/of maatschappelijke (financiële) last bezorgt, neemt de letterlijk diep gezonken persoon op de koop toe.

Steunfonds

Toch is er een oplossing denkbaar. Niet alleen door een budgetcoach in te schakelen en/of (al dan niet vrijwillig) mensen laten meewerken aan inhoudingen op de uitkering, zodat uiteindelijk een realistisch besteedbaar bedrag overblijft en de schulden langzaam maar zeker verdwijnen. Nog beter zou het zijn om een steunfonds op te richten voor mensen met grote financiële nood, die er zelf niet meer kunnen uitkomen. Met name doordat ze vanwege hun leeftijd niet meer in staat zijn om geld (bij) te verdienen. Zo'n steunfonds kan dan de schuldenlast ineens wegwerken - eventueel via afkoopregelingen - waardoor de senioren weer zelfstandig verder kunnen. Zo'n steunfonds zal echter niet van de overheid komen, want die is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in langzaam kreperende senioren en andere uitkeringstrekkers. Dus moet het van particulier initiatief komen.

Ikzelf wil daar aan bijdragen. Niet alleen door deze gedachte te ontvouwen en het initiatief te nemen maar door bijvoorbeeld de royalties van mijn boekje "De Spiegel" aan het fonds af te staan. Misschien zijn er meer mensen die op een of andere manier willen bijdragen. Het kan door het al genoemde boekje te kopen (uitgeverij U2pi BV, ISBN 978-90-8759-104-5, prijs incl verzendkosten € 15,95 - ook te bestellen bij mij via email janvandenes@kpnmail.nl) of door op een andere manier bij te dragen. Suggesties zijn welkom!


Foobie gebruiker janvandenes

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Prepaid creditcard

Prepaid creditcard , zonder schuld overal ter wereld betalen!

Zelf goedkope sigaretten maken, goedkope sigaretten

Bespaar veel geld door zelf goedkoop sigaretten te maken.

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Geld, de oorsprong is verdwenen

Geld een ruilmiddel of een pressiemiddel?

Welke hosting heb ik eigenlijk nodig?

Op zoek naar een goed hostingpakket die bij jouw past

Het principe van dividendbeleggen

Het heil in beleggen in dividendaandelen

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Behoefte aan een extra inkomen

Hoe bouw je een extra inkomen op?

Super goedkoop roken.

Lees hier alle in Nederland verkrijgbare goedkope alternatieven voor tabak en sigaretten.

Goedkope stroom, de goedkoopste stroom, goedkope energie

Lees hier hoe je makkelijk aan goedkope stroom kan komen.

Zelf elektriciteit opwekken voordelig met HRe-ketel, verwarmingsketel die ook elektriciteit opwekt

Krijg tussen de €300,- en €400,- euro belasting terug met een HRe-ketel die ook stroom opwekt.

De goedkoopste fietsverlichting, goedkope led verlichting

De goedkoopste fietsverlichting is de led fietsverlichting.

Geld lenen? 8 Tips om het te voorkomen

8 tips om te voorkomen dat je geld moet lenen

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen

Geld Verdienen op het internet

Hoe verdien ik geld op het internet, hier zijn een paar gulden regels

Pas op geld lenen kost geld

Schulden het lijkt wel of steeds meer mensen ze hebben, maar hoe voorkom je dat je in de schulden geraakt.

Bespaartips in het huishouden

Hoe kun je simpel toch geld besparen in het huishouden

Hoe kun je een miljoen Euro witwassen

Ik heb een miljoen Euro gevonden, wie kan mij helpen om een miljoen Euro wit te wassen.

Budgetbeheersing

Hoe krijg je nu precies je financiën weer op orde?

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?

Met een succesvol boek kun je miljoenen verdienen, kan iedereen een boek schrijven en rijk worden?