De inboedelverzekering en je gestolen fiets


Publicatie datum:

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Gesponsorde koppelingen

Je staat met je fietssleutel in je hand voor het station, maar op de plek waar vanochtend nog je fiets stond, ligt nu een opengeknipte schakel van je kettingslot. Je bent je fiets kwijt en je hebt geen fietsverzekering afgesloten. Dekt in dat geval de inboedelverzekering nog iets van de schade? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekering wel uitkeert. Daarover meer in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

Dekt de inboedelverzekering diefstal uit je eigen huis of schuur?

Als je fiets wordt gestolen uit je schuurtje, of bijvoorbeeld uit de gang van je huis, dan wordt dat meestal vergoed door de inboedelverzekering. Daarvoor hoeft er meestal niet eens sprake te zijn van braak; in de meeste polisvoorwaarden wordt geen onderscheid gemaakt tussen inbraak en diefstal door insluiping. Daarop zijn twee uitzonderingen. Als je een kamer huurt, is meestal uitdrukkelijk in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering opgenomen dat er sporen van braak moeten zijn geconstateerd. Hetzelfde geldt voor de boxen die horen bij flats.

Fiets uit een ander gebouw gestolen

De verzekeraar zal ook vragen om bewijzen van braak, wanneer je fiets uit een ander gebouw wordt gestolen. Dat bewijs kun je overleggen door middel van een politie-aangifte. Op basis daarvan zal de inboedelverzekering in de meeste gevallen uitkeren. Zijn er geen sporen van braak, dan zal je eigen inboedelverzekering de schade niet vergoeden, maar soms kun je de schade dan verhalen op de inboedelverzekering van de eigenaar van het gebouw. In de polisvoorwaarden van die inboedelverzekering moet dan wel diefstalschade aan inboedel van derden zijn opgenomen.

De inboedelverzekering weigert mijn claim!

Stond de fiets niet binnenshuis, dat zal de inboedelverzekering niet uitkeren. Ook niet als dat op je eigen erf was. Maar als je twijfelt aan een weigering van een claim dan kun je altijd een schriftelijke onderbouwing vragen, op basis van de voorwaarden van de inboedelverzekering. Wil je je fiets verzekeren, ongeacht waar je hem hebt gestald, sluit dan naast de inboedelverzekering ook een fietsverzekering af. In tegenstelling tot de voorwaarden van een fietsverzekering zeggen de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering overigens niets over het op slot zetten van de fiets. Je hoeft dus geen reservesleutels te overleggen, wil je de diefstal verhalen op de inboedelverzekering.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

25 zaken die Barack Obama voor ons verborgen houdt

Er zijn zaken die, omwille van reputatie, niet bekend worden gemaakt. Barack Obama heeft er daar 25 van die wij niet mogen weten!

De toekomst van het internetbankieren

Internetbankieren is het afgelopen decennia in opkomst gekomen en tegenwoordig doet iedereen het. Hoe ziet de toekomst van het internetbankieren eruit?

Belegging de MIST in

Een op waarheid berust verhaal van een daytrader. De namen zijn afgekort of gefingeerd, maar de essentie is re�el.

Hoe kun je meer verkopen met Shopnography?

Meer verkopen tegen lagere kosten door het toepassen van Shopnography.

Hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?

Bouwgrond is ondanks de crisis nog steeds duur, hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?