WOZ Waarde Bezwaar


Publicatie datum:

Begin volgend jaar valt de WOZ-beschikking van uw huis weer in uw bus . Hierin vermeldt uw gemeente de waarde van de onroerende zaak.

Gesponsorde koppelingen

Begin volgend jaar valt de WOZ-beschikking van uw huis weer in uw bus . Hierin vermeldt uw gemeente de waarde van de onroerende zaak.

Die waarde zal door verschillende instanties worden gebruikt om heffingen aan u op te leggen. GIJ moet hierbij denken aan de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapheffingen en het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. 

 
Tevens wordt de WOZ-waarde per 1 januari 2010 gebruikt voor de waarde van woningen die u via erfrecht verkrijgt (erfbelasting) en voor de waarde van andere woningen in box 3. 
 
Hoe hoger de vastgestelde WOZ-waarde, hoe meer u aldus zal dienen afdragen aan heffingen en heffingen . Plus een te hoge WOZ-waarde zorgt niet slechts dit jaar voor een hoge belastingbijdrage, maar ook de volgende jaren. Een te hoge waardeschatting zal immers nog vele jaren doorwerken. 

Wat levert het u op zult u zeggen , bezwaar maken. 

Dat kan immers niet veel zijn. Indien het de onroerendezaakbelasting (OZB) betreft levert dit werkelijk niet veel op. Een waardeverlaging van enkele tienduizenden euro's levert slechts tientjes mindere heffing op. Niettemin ligt daar niet het werkelijke gewin . Dat ligt immers bij het eigen woningforfait. Hier levert een waardeverlaging van enkele tienduizenden euro's al spoedig honderden euro's minder heffing afdragen op. En dit scheelt!

Een te hoge WOZ-waarde kan voor u dus uitgestrekte financiële resultaten hebben en bezwaar maken heeft dan ook dikwijls zin. Iedere huisbezitter kan binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking gemotiveerd bezwaar maken bij zijn gemeente tegen de hoogte van de getaxeerde woningwaarde. GIJ kunt het bezwaar maken ook opdragen aan bedreven specialisten op dit terrein .

De kredietcrisis is begonnen in het najaar van 2008. De verwachting is dat u de resultaten van de kredietcrisis nu reëel goed gaat terugzien in de WOZ-waarde. Blijkens de Waarderingskamer zijn de WOZ-waarden met 2 % gedaald ten opzichte van het vorige jaar. Let wel: dat is een nationaal gemiddelde.

De WOZ-waarde wordt maatschappelijk continue breder gebruikt ; banken accepteren de WOZ-waarde veelal als bewijsstuk dat de waarde van de woonruimte behoorlijk waarborg is voor een (tweede) krediet ofwel als bewijsstuk dat het zogenaamde toptarief (hoger rentetarief als de geldlening meer bedraagt dan de executiewaarde ) niet meer betaald hoeft te worden. Per 1 januari 2010 kunnen notarissen, hypotheekverstrekkers en banken onder bepaalde voorwaarden de WOZ-waardes aanvragen bij de gemeente. Die maatregel is getroffen in verband met de bestrijding van de vastgoedcriminaliteit.

WOZ-waarde en Erfbelasting 

Vanaf 1 januari 2010 is de WOZ-waarde van woningen ook de basis geworden van het te betalen bedrag aan erfbelasting. Als de notaris de verklaring van erfrecht heeft opgemaakt kunnen de erfgenamen een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen , tegen deze beschikking kan bezwaar woz gemaakt worden. Indien de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld lopen de erfgenamen het risico behoorlijk meer erfbelasting te betalen dan vereist . Deze financiële nadeel loopt, gelet op het tarief van de erfbelasting, als vlug in de (tien) duizenden euro's.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Leveren mijn Foobie artikelen straks meer op dan een miljoen per jaar opbrengt?

Als gevolg van het veranderde financiële klimaat wordt mijn Foobie account straks meer waard dan een miljoen op de bank.

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

Hoeveel kost de Smartphone ons?

De Smartphone bepaald steeds meer ons leven maar hoeveel kost de Smartphone ons?

25 zaken die Barack Obama voor ons verborgen houdt

Er zijn zaken die, omwille van reputatie, niet bekend worden gemaakt. Barack Obama heeft er daar 25 van die wij niet mogen weten!

Astrologie en de Beurs

Welke invloed hebben de sterren op de beurskoersen. En met name: welk voordeel kun je ermee doen

Impulsieve uitgaven vermijden

Als je vaak impulsieve uitgaven doet, en je staat er financieel niet zo goed voor, is het tijd eens kritisch naar je koopgewoontes te kijken. Hier een paar tips om impulsieve uitgaven te verminderen.

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

30 tips om geld te besparen

Geld besparen? Wil je geld overhouden voor leuke dingen? Wie weet zit hier een gouden tip voor jou tussen!

Hoe rendabel is zonne-energie echt, hoe rendabel zijn zonnepanelen echt

Zonne-energie en zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit, lees hier hoe rendabel Zonne-energie en zonnepanelen echt zijn.

Ontwerp en lage prijzen bij IKEA

Hoe verloopt het ontwerpproces bij IKEA en hoe houdt IKEA de prijzen laag.

Het begrip subsidie

Wat verstaan we onder subsidie?

Liquiditeitsvoorkeur van Keynes

De beschrijving van de theorie van Keynes.

Winkelen in crisistijden

Goedkoper shoppen door slim te shoppen

Geld maakt gelukkig, mijn leven als kersverse miljonair

Eindelijk is het gelukt, ik ben miljonair!

Studenten lenen

Artikel over studenten lenen

Het principe van dividendbeleggen

Het heil in beleggen in dividendaandelen

Werkstuk Geld scheppen, werkstuk geldschepping

Hoe wordt geld geschapen en wie kunnen dit doen

Het Enron schandaal

De ondergan van een Amerikaanse grootmacht op de energiemarkt

Studieschuld aflossen

Alles over het aflossen van een studieschuld

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

Doe iets met die rente

Hoeveel rente brengt je spaargeld op? Na hoeveel jaar is je spaargeld verdubbeld?

Hoe kun je geld verdienen met je smartphone?

De mogelijkheden van een smartphone zijn oneindig, je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Geld verdien door klikken, klikken voor geld

Lees hoe je veel geld kan verdienen met klikken voor geld en geld voor klikken.

Hoe kan je Bitcoins kopen, hoe veilig is een Bitcoin account

Lees hier hoe je Bitcoins kunt kopen en hoe veilig een Bitcoin account is.