Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?


Publicatie datum:

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Gesponsorde koppelingen

Een stamrecht BV geeft veel flexibiliteit als fiscale aanwending van een ontslagvergoeding maar brengt kosten met zich mee. Een bankspaarrekening is goedkoop en eenvoudig. Wanneer is het beter om voor een stamrecht BV te kiezen en wanneer verdient een stamrechtbankspaarrekening de voorkeur? Second Start, gouden handdrukadviseur, geeft antwoord.

Stamrechtbanksparen als aanwendingsmogelijkheid voor een ontslagvergoeding begint een volwassen produkt te worden. Het combineert eenvoud met lage of geen kosten en vaak wordt een aantrekkelijke rente gegeven.

Dat is goed voor de consument maar niet altijd voor de aanbieders van stamrecht BV's. Er worden tegenwoordig veel minder stamrecht BV's opgericht dan vroeger. Met als gevolg dat vooral bij sommige prijsvechters nu alle mogelijke trucs uit de kast gehaald worden om mensen ervan te overtuigen dat ook voor de lagere ontslagvergoedingen een stamrecht BV nog steeds de moeite waard zou zijn (ik heb zelfs een ondergrens van 20.000 euro horen noemen). De kosten van een stamrecht-BV zouden niet hoog zijn omdat je ze met een beetje rendement zo goed maakt (maar dat rendement heb je wel nodig om uitkeringen aan jezelf te doen).

Anderen (aanbieders van stamrechtbankspaarrekeningen) daarentegen zien het nut van de stamrecht BV helemaal niet meer in. Waarom kosten maken als het ook gratis kan met banksparen? En de meeste mensen begrijpen toch niet hoe een stamrecht-BV werkt en laten de administratie versloffen.

Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Maar voordat ik u onze mening zal geven een waarschuwing vooraf: Second Start biedt geen bankspaarrekeningen aan en verdient daar dus niets aan. Wel aan stamrecht BV's. Niet een adviseur dus waar je een objectieve mening van zou kunnen verwachten. Maar afgezien van het feit dat wij denken dat wij op lange termijn alleen beter worden van adviezen waar onze clienten echt wat aan hebben, kan ik daar nog het volgende over zeggen. Second Start hanteert een tevredenheidsgarantie. Die komt erop neer dat u pas betaalt als u tevreden bent over onze dienstverlening. Met deze garantie houden wij onszelf scherp waarbij het mes aan twee kanten snijdt: ten eerste dwingt het ons om goede adviezen en een goede service te geven. Ten tweede voorkomt het ongewenste verkoopdrang. Aan iemand die wij adviseren een stamrecht BV op te richten maar die er later achter komt dat banksparen een veel betere oplossing was geweest, besteden wij wel tijd maar verdienen wij niets. Deze client kan immers alsnog een bankspaarrekening openen zonder onze rekening te betalen. Zelf opgelegde objectiviteit dus, hopelijk leest u verder.

Maar in welk geval is de bankspaarrekening een juiste keuze en wanneer heeft het zin om een stamrecht-BV op te richten? Uiteraard hangt dat af van uw persoonlijke situatie en wensen. Heel vaak is een bankspaarrekening de beste oplossing, ook voor ontslagvergoedingen van boven de 100.000 euro. De kosten zijn laag of nihil en u kunt kiezen uit verscheidene banken die een aantrekkelijk rendement geven. Voor een stamrecht BV betaalt u oprichtingskosten en ook zijn er jaarlijkse kosten, met name als u de administratie wilt uitbesteden. U moet dus een goede reden hebben om te kiezen voor een stamrecht BV. Wat kunnen die redenen zijn:

1. U wilt zelf bepalen wat er met uw geld gebeurt, bijvoorbeeld:
- lenen
- hypotheek
- zelf beleggen
- zelf hoogste rendement zoeken
- duurzaam (groen) beleggen

2. U wilt een eigen bedrijf beginnen
Lang niet altijd is een (stamrecht-) BV daar de juiste oplossing voor
Wel als u het geld nodig heeft om te investeren.

3. U gaat emigreren
In het buitenland is banksparen een onbekend fenomeen. Dat maakt het soms lastig om de belastingvoordelen te realiseren. In de belastingverdragen met sommige landen bijvoorbeeld krijgen de uitkeringen uit stamrechten alleen voordelige fiscale behandeling als het om lijfrentes gaat. Een uitkeringen uit een stamrecht BV wordt meestal als zodanig gekwalificeerd maar een uitkeringen van een bankspaarreking niet. Voorbeeld België.

4. Voor bedragen vanaf ca 100.000
De extra flexibiliteit bij de stamrechtuitkeringen en het maken van rendement wegen dan zwaar.

Zijn bovenstaande argumenten niet direct op u van toepassing maar wellicht in de toekomst wel dan kant u ook van twee walletjes eten. U stort uw ontslagvergoeding eerst op een bankspaarrekening. De bank moet dan wel toestaan dat u wanneer u dat wilt het saldo op kunt nemen om het op de rekening van een door u op te richten stamrecht BV te storten. Vraag daar nadrukkelijk naar bij het openen van de rekening; bij veel banken is dit mogelijk.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Geld verdien door klikken, klikken voor geld

Lees hoe je veel geld kan verdienen met klikken voor geld en geld voor klikken.

Voorzieningen Ziektekosten en Zorgkosten

Er verandert veel in de Ziektekosten en Zorgkosten, hier een overzicht van de diverse voorzieningen.

Google Adsense, wat is het?

Informatie over Google Adsense en de verdienmogelijkheden.

Snel veel geld verdienen voor een goed doel

Lees hier hoe je snel veel geld kan verdienen voor een goed doel.

AOW

De geschiedenis en actuele ontwikkelingen mbt de A.O.W.

Hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?

Bouwgrond is ondanks de crisis nog steeds duur, hoe kun je aan gratis bouwgrond komen?

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Boekhoudschandaal Ahold

Beschrijving van het boekhoudschandaal bij Ahold. Wat er allemaal aan de hand was bij Ahold.

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Het begrip subsidie

Wat verstaan we onder subsidie?

Factuur factoring als broodnodige kasstroom voor bedrijven

Factoring gebruiken om direct te beschikken over benodigde kapitaal voor kleine ondernemers

Goedkoop geld lenen, een goedkope lening

Alles wat je wilt kun je kopen met een goedkope lening.

Moest ze zelfmoord plegen?

Praktijkvoorbeeld van een ouder echtpaar dat geen hulp meer krijgt bij financiële problemen. Hoe moeten zij verder?

Werkstuk Geld scheppen, werkstuk geldschepping

Hoe wordt geld geschapen en wie kunnen dit doen

Levensverzekering? Handig of toch niet?

Dit artikel geeft uitleg over levensverzekeringen/overlijdensrisicoverzekering

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Eeuwigdurende obligaties (perpetuals)

Eeuwigdurende obligaties kunnen hoog rendement opleveren

Snel geld lenen? Met wat creativiteit soms niet nodig

Snel geld lenen kan soms oplossing zijn, maar is soms helemaal niet nodig!

Winkelen in crisistijden

Goedkoper shoppen door slim te shoppen

Goedkoop geld lenen voor studenten

Studenten lenen gemiddeld veel geld, lees hier waar je het goedkoopst kunt lenen als student.

De goedkoopste fietsverlichting, goedkope led verlichting

De goedkoopste fietsverlichting is de led fietsverlichting.

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarbij u maandelijks een premie betaald zodat u dit op een bepaald moment kunt laten uitkeren als extra inkomen.

Hoe kun je meer geld verdienen met Bingo of lotto?

Soms is het eenvoudig om als vereniging meer geld te verdienen aan de wekelijkse Bingo of Lotto.

Wat doe je nu eigenlijk als je geld leent?

Geld lenen voor allerlei doeleinde is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch moeten we daar voorzichtig mee om gaan.