Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?


Publicatie datum:

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Gesponsorde koppelingen

Een stamrecht BV geeft veel flexibiliteit als fiscale aanwending van een ontslagvergoeding maar brengt kosten met zich mee. Een bankspaarrekening is goedkoop en eenvoudig. Wanneer is het beter om voor een stamrecht BV te kiezen en wanneer verdient een stamrechtbankspaarrekening de voorkeur? Second Start, gouden handdrukadviseur, geeft antwoord.

Stamrechtbanksparen als aanwendingsmogelijkheid voor een ontslagvergoeding begint een volwassen produkt te worden. Het combineert eenvoud met lage of geen kosten en vaak wordt een aantrekkelijke rente gegeven.

Dat is goed voor de consument maar niet altijd voor de aanbieders van stamrecht BV's. Er worden tegenwoordig veel minder stamrecht BV's opgericht dan vroeger. Met als gevolg dat vooral bij sommige prijsvechters nu alle mogelijke trucs uit de kast gehaald worden om mensen ervan te overtuigen dat ook voor de lagere ontslagvergoedingen een stamrecht BV nog steeds de moeite waard zou zijn (ik heb zelfs een ondergrens van 20.000 euro horen noemen). De kosten van een stamrecht-BV zouden niet hoog zijn omdat je ze met een beetje rendement zo goed maakt (maar dat rendement heb je wel nodig om uitkeringen aan jezelf te doen).

Anderen (aanbieders van stamrechtbankspaarrekeningen) daarentegen zien het nut van de stamrecht BV helemaal niet meer in. Waarom kosten maken als het ook gratis kan met banksparen? En de meeste mensen begrijpen toch niet hoe een stamrecht-BV werkt en laten de administratie versloffen.

Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Maar voordat ik u onze mening zal geven een waarschuwing vooraf: Second Start biedt geen bankspaarrekeningen aan en verdient daar dus niets aan. Wel aan stamrecht BV's. Niet een adviseur dus waar je een objectieve mening van zou kunnen verwachten. Maar afgezien van het feit dat wij denken dat wij op lange termijn alleen beter worden van adviezen waar onze clienten echt wat aan hebben, kan ik daar nog het volgende over zeggen. Second Start hanteert een tevredenheidsgarantie. Die komt erop neer dat u pas betaalt als u tevreden bent over onze dienstverlening. Met deze garantie houden wij onszelf scherp waarbij het mes aan twee kanten snijdt: ten eerste dwingt het ons om goede adviezen en een goede service te geven. Ten tweede voorkomt het ongewenste verkoopdrang. Aan iemand die wij adviseren een stamrecht BV op te richten maar die er later achter komt dat banksparen een veel betere oplossing was geweest, besteden wij wel tijd maar verdienen wij niets. Deze client kan immers alsnog een bankspaarrekening openen zonder onze rekening te betalen. Zelf opgelegde objectiviteit dus, hopelijk leest u verder.

Maar in welk geval is de bankspaarrekening een juiste keuze en wanneer heeft het zin om een stamrecht-BV op te richten? Uiteraard hangt dat af van uw persoonlijke situatie en wensen. Heel vaak is een bankspaarrekening de beste oplossing, ook voor ontslagvergoedingen van boven de 100.000 euro. De kosten zijn laag of nihil en u kunt kiezen uit verscheidene banken die een aantrekkelijk rendement geven. Voor een stamrecht BV betaalt u oprichtingskosten en ook zijn er jaarlijkse kosten, met name als u de administratie wilt uitbesteden. U moet dus een goede reden hebben om te kiezen voor een stamrecht BV. Wat kunnen die redenen zijn:

1. U wilt zelf bepalen wat er met uw geld gebeurt, bijvoorbeeld:
- lenen
- hypotheek
- zelf beleggen
- zelf hoogste rendement zoeken
- duurzaam (groen) beleggen

2. U wilt een eigen bedrijf beginnen
Lang niet altijd is een (stamrecht-) BV daar de juiste oplossing voor
Wel als u het geld nodig heeft om te investeren.

3. U gaat emigreren
In het buitenland is banksparen een onbekend fenomeen. Dat maakt het soms lastig om de belastingvoordelen te realiseren. In de belastingverdragen met sommige landen bijvoorbeeld krijgen de uitkeringen uit stamrechten alleen voordelige fiscale behandeling als het om lijfrentes gaat. Een uitkeringen uit een stamrecht BV wordt meestal als zodanig gekwalificeerd maar een uitkeringen van een bankspaarreking niet. Voorbeeld België.

4. Voor bedragen vanaf ca 100.000
De extra flexibiliteit bij de stamrechtuitkeringen en het maken van rendement wegen dan zwaar.

Zijn bovenstaande argumenten niet direct op u van toepassing maar wellicht in de toekomst wel dan kant u ook van twee walletjes eten. U stort uw ontslagvergoeding eerst op een bankspaarrekening. De bank moet dan wel toestaan dat u wanneer u dat wilt het saldo op kunt nemen om het op de rekening van een door u op te richten stamrecht BV te storten. Vraag daar nadrukkelijk naar bij het openen van de rekening; bij veel banken is dit mogelijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Online Boekhoudprogramma

Online boekhouding en administratie van je bedrijf.

Goedkope verslaving, geld verdienen met je verslaving

Lees hier hoe je met een gratis verslaving veel geld kunt verdienen.

Hoe kan ik mijn bedrijf het best promoten?

Hoe kan ik mijn bedrijf het best promoten?

Anticyclus begrotingsbeleid.

Overheidsbeleid dat gericht is op het dempen van de conjunctuurgolven.

Kostprijs van een product berekenen

Dit artikel legt in stappen uit hoe je de verkoopprijs van een product moet berekenen.

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Je goud verkopen

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

financiele problemen

tips voor mensen met geldproblemen

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Verdien meer met affiliaties

Alles over affiliaties

De Bolkesteinrichtlijn

In grote lijnen de algemene informatie over de Bolkesteinrichtlijn

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

Letselschade advocaat stelt vragen aan minister

Een zeer gedreven letselschade advocaat stelt vragen aan de Nederlandse minister over claimcultuur.

Hoe kun je veel geld verdienen met marktplaats?

Hoe kun je veel geld verdienen met de verkoop van goedkope auto’s, merkkleding, fietsen, en brommers op Marktplaats?

Beter Verzekerd.

waar je op moet letten als je net afgestudeerd bent.

Gezins boekhouden

hoe kan ik een goede boekhouding voor thuis maken?!

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Energie besparen hoe pak je het aan

praktische tips om je energie rekening zoveel als mogelijk binnen de perken te houden.

Nederlands internetbankieren zeer gevoelig voor fraude

Hoe veilig is Nederlands internetbankieren eigenlijk?

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

Koop je op bidstar24.nl een iPhone voor maar € 43,-?

Hoe kun je op de veilingsite bidstar24.nl een iPhone winnen voor maar € 43,-?

Handige tips om op je geld te bezuinigen

Tips om op je geld te bezuinigen.

Hoe krijgt u de hoogste rente op een zakelijke spaarrekening?

Als zakelijke spaarder moet u meer moeite doen om een goede rentevergoeding te krijgen. Dit artikel wijst u de weg.

Bankaandelen

De gevallen engelen van de financiele markten