Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?


Publicatie datum:

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Gesponsorde koppelingen

Een stamrecht BV geeft veel flexibiliteit als fiscale aanwending van een ontslagvergoeding maar brengt kosten met zich mee. Een bankspaarrekening is goedkoop en eenvoudig. Wanneer is het beter om voor een stamrecht BV te kiezen en wanneer verdient een stamrechtbankspaarrekening de voorkeur? Second Start, gouden handdrukadviseur, geeft antwoord.

Stamrechtbanksparen als aanwendingsmogelijkheid voor een ontslagvergoeding begint een volwassen produkt te worden. Het combineert eenvoud met lage of geen kosten en vaak wordt een aantrekkelijke rente gegeven.

Dat is goed voor de consument maar niet altijd voor de aanbieders van stamrecht BV's. Er worden tegenwoordig veel minder stamrecht BV's opgericht dan vroeger. Met als gevolg dat vooral bij sommige prijsvechters nu alle mogelijke trucs uit de kast gehaald worden om mensen ervan te overtuigen dat ook voor de lagere ontslagvergoedingen een stamrecht BV nog steeds de moeite waard zou zijn (ik heb zelfs een ondergrens van 20.000 euro horen noemen). De kosten van een stamrecht-BV zouden niet hoog zijn omdat je ze met een beetje rendement zo goed maakt (maar dat rendement heb je wel nodig om uitkeringen aan jezelf te doen).

Anderen (aanbieders van stamrechtbankspaarrekeningen) daarentegen zien het nut van de stamrecht BV helemaal niet meer in. Waarom kosten maken als het ook gratis kan met banksparen? En de meeste mensen begrijpen toch niet hoe een stamrecht-BV werkt en laten de administratie versloffen.

Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Maar voordat ik u onze mening zal geven een waarschuwing vooraf: Second Start biedt geen bankspaarrekeningen aan en verdient daar dus niets aan. Wel aan stamrecht BV's. Niet een adviseur dus waar je een objectieve mening van zou kunnen verwachten. Maar afgezien van het feit dat wij denken dat wij op lange termijn alleen beter worden van adviezen waar onze clienten echt wat aan hebben, kan ik daar nog het volgende over zeggen. Second Start hanteert een tevredenheidsgarantie. Die komt erop neer dat u pas betaalt als u tevreden bent over onze dienstverlening. Met deze garantie houden wij onszelf scherp waarbij het mes aan twee kanten snijdt: ten eerste dwingt het ons om goede adviezen en een goede service te geven. Ten tweede voorkomt het ongewenste verkoopdrang. Aan iemand die wij adviseren een stamrecht BV op te richten maar die er later achter komt dat banksparen een veel betere oplossing was geweest, besteden wij wel tijd maar verdienen wij niets. Deze client kan immers alsnog een bankspaarrekening openen zonder onze rekening te betalen. Zelf opgelegde objectiviteit dus, hopelijk leest u verder.

Maar in welk geval is de bankspaarrekening een juiste keuze en wanneer heeft het zin om een stamrecht-BV op te richten? Uiteraard hangt dat af van uw persoonlijke situatie en wensen. Heel vaak is een bankspaarrekening de beste oplossing, ook voor ontslagvergoedingen van boven de 100.000 euro. De kosten zijn laag of nihil en u kunt kiezen uit verscheidene banken die een aantrekkelijk rendement geven. Voor een stamrecht BV betaalt u oprichtingskosten en ook zijn er jaarlijkse kosten, met name als u de administratie wilt uitbesteden. U moet dus een goede reden hebben om te kiezen voor een stamrecht BV. Wat kunnen die redenen zijn:

1. U wilt zelf bepalen wat er met uw geld gebeurt, bijvoorbeeld:
- lenen
- hypotheek
- zelf beleggen
- zelf hoogste rendement zoeken
- duurzaam (groen) beleggen

2. U wilt een eigen bedrijf beginnen
Lang niet altijd is een (stamrecht-) BV daar de juiste oplossing voor
Wel als u het geld nodig heeft om te investeren.

3. U gaat emigreren
In het buitenland is banksparen een onbekend fenomeen. Dat maakt het soms lastig om de belastingvoordelen te realiseren. In de belastingverdragen met sommige landen bijvoorbeeld krijgen de uitkeringen uit stamrechten alleen voordelige fiscale behandeling als het om lijfrentes gaat. Een uitkeringen uit een stamrecht BV wordt meestal als zodanig gekwalificeerd maar een uitkeringen van een bankspaarreking niet. Voorbeeld België.

4. Voor bedragen vanaf ca 100.000
De extra flexibiliteit bij de stamrechtuitkeringen en het maken van rendement wegen dan zwaar.

Zijn bovenstaande argumenten niet direct op u van toepassing maar wellicht in de toekomst wel dan kant u ook van twee walletjes eten. U stort uw ontslagvergoeding eerst op een bankspaarrekening. De bank moet dan wel toestaan dat u wanneer u dat wilt het saldo op kunt nemen om het op de rekening van een door u op te richten stamrecht BV te storten. Vraag daar nadrukkelijk naar bij het openen van de rekening; bij veel banken is dit mogelijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Bitcoin: van proof-to-concept tot populaire valuta

De bitcoin was een paar jaar geleden enkel een proof-to-concept, maar tegenwoordig is het een populaire valuta. Hoe heeft de bitcoin zich ontwikkeld?

Nacalculatie in de bouw

Een aannemer voert tijdens en na de bouw van een project voortdurend nacalculatie uit om de kosten onder controle te houden, nu en in de toekomt

Hoe kun je makkelijk geld verdienen met je foto met tineye.com?

Claim nu je beeldrechten bij misbruik van je foto met behulp van tineye.com

Waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Intelligent zijn is maar tot een zekere hoogte een garantie voor veel geld verdienen, waarom moet je niet te intelligent zijn om veel geld te verdienen?

Letselschade advocaat stelt vragen aan minister

Een zeer gedreven letselschade advocaat stelt vragen aan de Nederlandse minister over claimcultuur.

De inboedelverzekering en je gestolen fiets

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Welke hosting heb ik eigenlijk nodig?

Op zoek naar een goed hostingpakket die bij jouw past

Krijgen we een hoger pensioen?

We gaan in de toekomst pas met 67 jaar met pensioen, krijgen we dan ook een hoger pensioen.

Aanmaning en Betalingsherinnering

Een aanmaning, wanneer en hoe stuurt u deze brief?

Het principe van dividendbeleggen

Het heil in beleggen in dividendaandelen

Eenvoudig geld verdienen met je eigen kleine bank

Hoe begin je een eigen bank? Kun je ook nu nog eenvoudig geld verdienen met een kleine bank?

Levensverzekering? Handig of toch niet?

Dit artikel geeft uitleg over levensverzekeringen/overlijdensrisicoverzekering

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Lessen van het Griekse gebeuren

Europa wordt geconfronteerd met eigen beleidsfalen

Hoe kun je geld verdienen met je smartphone?

De mogelijkheden van een smartphone zijn oneindig, je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Hoe krijgt u de hoogste rente op een zakelijke spaarrekening?

Als zakelijke spaarder moet u meer moeite doen om een goede rentevergoeding te krijgen. Dit artikel wijst u de weg.

Zuinig een dagje weg

Een paar tips om zuiniger met je dag-je-weg om te gaan.

Hypotheekrenteaftrek onder vuur

Nederland zal onder druk van de europese Unie op termijn haar hypotheekrenteaftrek moeten beperken.

Waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Het online kasboek van AFAS Softare BV is gratis te gebruiken, waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Geld verdienen met Stockfotografie!

Geld verdienen met het verkopen van foto's online.

Het beste gratis facturatie programma.

Ideaal voor de startende ondernemer een prima gratis en heel compleet facturatie programma.

Online shoppen

Alles over online shoppen

Gratis zonne-energie & gratis zonnepanelen

De zon levert gratis energie, lees hier hoe je daar het beste gebruik van kan maken.

Veilig geld verdienen met aandelen

Lees hier hoe je zonder noemenswaardig risico geld kunt verdienen met de handel in aandelen of effecten.

Snel veel geld verdienen voor een goed doel

Lees hier hoe je snel veel geld kan verdienen voor een goed doel.