Stamrecht BV of stamrechtbanksparen?


Publicatie datum:

Het oprichten van een stamrecht BV en banksparen zijn twee manieren om belasting te besparen op een ontslagvergoeding. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Gesponsorde koppelingen

Een stamrecht BV geeft veel flexibiliteit als fiscale aanwending van een ontslagvergoeding maar brengt kosten met zich mee. Een bankspaarrekening is goedkoop en eenvoudig. Wanneer is het beter om voor een stamrecht BV te kiezen en wanneer verdient een stamrechtbankspaarrekening de voorkeur? Second Start, gouden handdrukadviseur, geeft antwoord.

Stamrechtbanksparen als aanwendingsmogelijkheid voor een ontslagvergoeding begint een volwassen produkt te worden. Het combineert eenvoud met lage of geen kosten en vaak wordt een aantrekkelijke rente gegeven.

Dat is goed voor de consument maar niet altijd voor de aanbieders van stamrecht BV's. Er worden tegenwoordig veel minder stamrecht BV's opgericht dan vroeger. Met als gevolg dat vooral bij sommige prijsvechters nu alle mogelijke trucs uit de kast gehaald worden om mensen ervan te overtuigen dat ook voor de lagere ontslagvergoedingen een stamrecht BV nog steeds de moeite waard zou zijn (ik heb zelfs een ondergrens van 20.000 euro horen noemen). De kosten van een stamrecht-BV zouden niet hoog zijn omdat je ze met een beetje rendement zo goed maakt (maar dat rendement heb je wel nodig om uitkeringen aan jezelf te doen).

Anderen (aanbieders van stamrechtbankspaarrekeningen) daarentegen zien het nut van de stamrecht BV helemaal niet meer in. Waarom kosten maken als het ook gratis kan met banksparen? En de meeste mensen begrijpen toch niet hoe een stamrecht-BV werkt en laten de administratie versloffen.

Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Maar voordat ik u onze mening zal geven een waarschuwing vooraf: Second Start biedt geen bankspaarrekeningen aan en verdient daar dus niets aan. Wel aan stamrecht BV's. Niet een adviseur dus waar je een objectieve mening van zou kunnen verwachten. Maar afgezien van het feit dat wij denken dat wij op lange termijn alleen beter worden van adviezen waar onze clienten echt wat aan hebben, kan ik daar nog het volgende over zeggen. Second Start hanteert een tevredenheidsgarantie. Die komt erop neer dat u pas betaalt als u tevreden bent over onze dienstverlening. Met deze garantie houden wij onszelf scherp waarbij het mes aan twee kanten snijdt: ten eerste dwingt het ons om goede adviezen en een goede service te geven. Ten tweede voorkomt het ongewenste verkoopdrang. Aan iemand die wij adviseren een stamrecht BV op te richten maar die er later achter komt dat banksparen een veel betere oplossing was geweest, besteden wij wel tijd maar verdienen wij niets. Deze client kan immers alsnog een bankspaarrekening openen zonder onze rekening te betalen. Zelf opgelegde objectiviteit dus, hopelijk leest u verder.

Maar in welk geval is de bankspaarrekening een juiste keuze en wanneer heeft het zin om een stamrecht-BV op te richten? Uiteraard hangt dat af van uw persoonlijke situatie en wensen. Heel vaak is een bankspaarrekening de beste oplossing, ook voor ontslagvergoedingen van boven de 100.000 euro. De kosten zijn laag of nihil en u kunt kiezen uit verscheidene banken die een aantrekkelijk rendement geven. Voor een stamrecht BV betaalt u oprichtingskosten en ook zijn er jaarlijkse kosten, met name als u de administratie wilt uitbesteden. U moet dus een goede reden hebben om te kiezen voor een stamrecht BV. Wat kunnen die redenen zijn:

1. U wilt zelf bepalen wat er met uw geld gebeurt, bijvoorbeeld:
- lenen
- hypotheek
- zelf beleggen
- zelf hoogste rendement zoeken
- duurzaam (groen) beleggen

2. U wilt een eigen bedrijf beginnen
Lang niet altijd is een (stamrecht-) BV daar de juiste oplossing voor
Wel als u het geld nodig heeft om te investeren.

3. U gaat emigreren
In het buitenland is banksparen een onbekend fenomeen. Dat maakt het soms lastig om de belastingvoordelen te realiseren. In de belastingverdragen met sommige landen bijvoorbeeld krijgen de uitkeringen uit stamrechten alleen voordelige fiscale behandeling als het om lijfrentes gaat. Een uitkeringen uit een stamrecht BV wordt meestal als zodanig gekwalificeerd maar een uitkeringen van een bankspaarreking niet. Voorbeeld België.

4. Voor bedragen vanaf ca 100.000
De extra flexibiliteit bij de stamrechtuitkeringen en het maken van rendement wegen dan zwaar.

Zijn bovenstaande argumenten niet direct op u van toepassing maar wellicht in de toekomst wel dan kant u ook van twee walletjes eten. U stort uw ontslagvergoeding eerst op een bankspaarrekening. De bank moet dan wel toestaan dat u wanneer u dat wilt het saldo op kunt nemen om het op de rekening van een door u op te richten stamrecht BV te storten. Vraag daar nadrukkelijk naar bij het openen van de rekening; bij veel banken is dit mogelijk.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Bankaandelen

De gevallen engelen van de financiele markten

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Besparen: minder geld uitgeven en dus geld overhouden zodat je ellende kunt besparen!

Een stukje geschiedenis en ervaring vanuit het oogpunt van een salsadanser.

Belegging de MIST in

Een op waarheid berust verhaal van een daytrader. De namen zijn afgekort of gefingeerd, maar de essentie is re�el.

WOZ Waarde Bezwaar

Begin volgend jaar valt de WOZ-beschikking van uw huis weer in uw bus . Hierin vermeldt uw gemeente de waarde van de onroerende zaak.

Moeten we terug naar de gulden?

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Geld verdienen met twitter

Verdien snel, slim en makkelijk geld op internet via twitter!

Naar de rechter voor een openstaande rekening?

Wat als je naar de rechter wilt om een openstaande vordering te innen

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

De gevoelsmatige kant van bewindvoering en onder curatele stelling.

Wat bewindvoering en curatele met de betrokkenen doet, gevoelsmatig gezien.

De belangrijkste inkomstenbron van de overheid

Hoe werkt inkomstenbelasting en moet ik de aangifte misschien uitbesteden?

Hoe kan je Bitcoins kopen, hoe veilig is een Bitcoin account

Lees hier hoe je Bitcoins kunt kopen en hoe veilig een Bitcoin account is.

Wat is een incassobureau

Wat is een incassobureau? En wie kan deze inschakelen? Meer weten over een incassobureau klik door

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Studenten lenen

Artikel over studenten lenen

Hoe verdient myheritage.com zijn geld

Op www.myheritage.com kun je gratis een stamboom aanmaken, maar hoe wordt dit gefinancierd?

Beleggen profiteren van concurrentie financiële producten

Belegen anno 2013 is een stuk goedkoper geworden door het grote aanbod van brokers.

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Spaarhypotheek of beleggingshypotheek

Veel mensen vragen zitten met de vraag voor wat voor soort hypotheek er genomen moet worden. Hier worden spaar en beleggingshypotheken kort besproken.