Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering


Publicatie datum:

Tips om te besparen op de basisverzekering

Gesponsorde koppelingen

We komen er niet onderuit. Zorg wordt duurder. Fors duurder. De premies van de zorgverzekeringen stijgen elk jaar, het eigen risico wordt verhoogd, en de aanvullende pakketten worden steeds meer uitgekleed. De Nederlandse overheid verplicht iedere Nederlander zich tegen zorgkosten te verzekeren. Daarom bieden alle verzekeringsmaatschappijen een basisverzekering aan. Deze basisverzekering is overal hetzelfde. De verschillen zitten vooral in de aanvullende verzekeringen. Niet alleen in premies, maar vooral inhoudelijk zijn hier grote verschillen in te vinden. Toch zijn ook de premies voor de basisverzekering niet overal gelijk. Hoe kun je je zo goedkoop mogelijk verzekeren? 

 

Alleen basisverzekering of ook aanvullend pakket?

De goedkoopste manier van verzekeren lijkt door alleen een basisverzekering af te sluiten. Toch is dit lang niet altijd voor iedereen de voordeligste oplossing. Bij zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden (bijvoorbeeld orthodontie) wegen de extra premies van een aanvullende verzekering  niet op tegen de kosten. Het blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken. Je weet nooit zeker wat je het komend jaar aan zorgkosten gaat hebben. Het blijft niet meer dan een risico-inschatting. Schat je het risico hoog in dat je kosten krijgt die niet uit de basisverzekering vergoed worden, sluit dan een aanvullende verzekering af. Kijk goed welke aanvullende verzekering in jouw geval nodig is en vergelijk deze goed met andere. Er zijn echt grote verschillen hierin! Niet alleen in premies, maar vooral in wat en hoeveel er vergoed wordt. Schat je de kans laag in, dan is het wellicht slim om alleen een basisverzekering af te sluiten.

Collectiviteitskorting

Als je ervoor kiest alleen een basisverzekering af te sluiten, maak dan een vergelijking van de premies van de verschillende verzekeringen. Vraag bij je werkgever na of je collectiviteitskorting kan krijgen. Je werkgever heeft dan een ‘deal’ met een verzekeringsmaatschappij  gemaakt waardoor een grote groep mensen verzekerd wordt en op die manier in aanmerking komt voor groepskorting. Die collectiviteitskorting is ook op andere manieren te krijgen. Bijvoorbeeld door lidmaatschap van bepaalde verenigingen, abonnementen of zelfs facebook! Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Zoek uit voor welke collectiviteitskorting jij in aanmerking komt.

Internetverzekering

Tegenwoordig hebben veel verzekeringsmaatschappijen een ‘internetverzekering’. Dit houdt in dat alle communicatie via internet verloopt. Je hebt dan een eigen account waarin je bijvoorbeeld kan zien welke zorgkosten je in de loop van het jaar hebt gemaakt. Omdat dit de maatschappij drukwerk en verzendkosten bespaart ligt de premie van deze internetverzekering lager dan de normale premie.

Verhoog je eigen risico

In 2013 is het eigen risico fors omhoog gegaan. Als je weinig zorgkosten verwacht is het slim om het eigen risico nog verder te verhogen tot dat bedrag dat jij, mocht het onverhoopt nodig zijn, toch zelf zou kunnen opbrengen. Hierdoor bespaar je fors op de premie. Als je per jaar bijvoorbeeld al meer dan €200,- bespaart aan premies hebben we het over een periode van pakweg 10 jaar toch over een heel fors bedrag dat je mooi in eigen zak houdt en dat hoger is dan het eigen risico!

Jaarlijkse premie

Als je over voldoende middelen beschikt is het slim om de premie in één keer te betalen. Met  een jaarlijkse aflossing krijg je korting in vergelijking tot het betalen van een maandelijkse premie.

Mocht je deze tips hebben opgevolgd en dit jaar weinig of geen zorgkosten hebben,  dan heb je een hoop geld uitgespaar

 Sparen

Wie slim is zorgt er ook voor dat hij in de toekomst niet in de problemen komt. Daarom is het zaak je eigen ‘verzekering’ te creëren. Open daarom een aparte spaarrekening waarop je een zo hoog mogelijke rente krijgt en geen boete hoeft te betalen als je geld opneemt. Doordat je je premie al betaald hebt met een jaarlijkse aflossing vervallen de maandelijkse premies. Je kan natuurlijk denken dat je nu elke maand wat extra te besteden hebt. Maar dat zou niet zo slim zijn. Want volgend jaar wil je niet in de problemen komen. Spaar dus elke maand een bedrag dat minimaal gelijk is aan de maandelijkse premie die je anders zou moeten betalen. Nog verstandiger is om extra te sparen. Op deze manier heb je niet alleen de premie voor volgend jaar bij elkaar gespaard, zodat je die ook weer in één keer kunt aflossen, maar ook nog wat extra’s. Mocht je onverhoopt toch zorgkosten hebben, dan kun je die van dit extra’s betalen.  Zoniet, dan ontvang je mooi rente op je spaargeld. Als je dit enkele jaren volhoudt heb je een flinke buffer opgebouwd. Natuurlijk is het jammer als je dit geld alsnog kwijt zou zijn aan zorgkosten. Maar bedenk dat dit anders ook het geval zou zijn geweest.  Dan zou het immers zeker de verzekeringsmaatschappij zijn gegaan in de vorm van hogere premies. Bij lage zorgkosten ben je op deze manier altijd voordeliger uit. Succes!


Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Vergelijk autoverzekering

Vergelijk autoverzekeringen en bespaar honderden euro's per jaar

Meer bezoekers met google adwords

Online adverteren via google wordt veel gebruikt. Hier leest u meer over google adwords

Anticyclus begrotingsbeleid.

Overheidsbeleid dat gericht is op het dempen van de conjunctuurgolven.

Penny Stocks, laag gewaardeerde aandelen

Tijdje geleden schreef ik al over een penny stock, RAYS. En de belofte om dat wat vaker te doen.

De inboedelverzekering en je gestolen fiets

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Super goedkoop roken.

Lees hier alle in Nederland verkrijgbare goedkope alternatieven voor tabak en sigaretten.

Online shoppen

Alles over online shoppen

Tips hoe kan je beter met geld omgaan

Tips over besparen en hoe je beter met geld kan omgaan en hoe je uit je schulden kan komen

Nacalculatie in de bouw

Een aannemer voert tijdens en na de bouw van een project voortdurend nacalculatie uit om de kosten onder controle te houden, nu en in de toekomt

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Vijf manieren om online geld te verdienen

Wil je voorgoed afscheid nemen van je dagelijkse routine, of gewoon wat extra geld aan de kant hebben, er zijn best wel wat manieren om online geld te verdienen.

De belangrijkste verzekeringen

Iedereen moet verzekerd zijn, dit zijn de belangrijkste.

Belastingtips 2008 (Deel 2)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008 (deel 2)

Waarom wordt het meeste geld verdiend met nutteloze zaken zoals gratis Candy Crush Saga, films, muziek enzovoorts?

Deze week is het gratis spelletje Candy Crush verkocht voor 6 miljard dollar, waarom wordt er zoveel geld verdiend met nutteloze zaken zoals Candy Crush Saga.

Online geld lenen

Tips over online geld lenen.

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Doe iets met die rente

Hoeveel rente brengt je spaargeld op? Na hoeveel jaar is je spaargeld verdubbeld?

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Hoe verkoop je makkelijk via marktplaats?

Zo verkoop je makkelijker via marktplaats!

Haalbaarheid

Inzicht verkrijgen in het begrip haalbaarheid

Ontwerp en lage prijzen bij IKEA

Hoe verloopt het ontwerpproces bij IKEA en hoe houdt IKEA de prijzen laag.

Hoe kun je veel geld verdienen met marktplaats?

Hoe kun je veel geld verdienen met de verkoop van goedkope auto’s, merkkleding, fietsen, en brommers op Marktplaats?

Levenslessen van Warren Buffet

Wat we allemaal willen weten voor onze eigen portefeuille

Alles over inboedelverzekeringen

Informatie over inboedelverzekeringen

Besparen in deze tijden van kredietcrisis?

Kortingscodes zijn 'hot' in Nederland, en kunnen je veel geld besparen!