AOW


Publicatie datum:

De geschiedenis en actuele ontwikkelingen mbt de A.O.W.

Gesponsorde koppelingen

In 1957 is de AOW geïntroduceerd door minister Drees. Het doel was om iedereen in Nederland te voorzien van een basispensioen. Pensioenregelingen waren toen nog geen gemeengoed. De hoogte van de uitkering werd gekoppeld aan het netto minimumloon. Iedereen heeft dus recht op een uitkering ter hoogte van het bestaansminimum. Twee maal per jaar wordt de AOW geïndexeerd als de economische situatie dit toelaat.

Algemene OuderdomsWet (AOW)

 In 1957 is de AOW geïntroduceerd door minister Drees. Het doel was om iedereen in Nederland te voorzien van een basispensioen. Pensioenregelingen waren toen nog geen gemeengoed. De hoogte van de uitkering werd gekoppeld aan het netto minimumloon. Iedereen heeft dus recht op een uitkering ter hoogte van het bestaansminimum. Twee maal per jaar wordt de AOW geïndexeerd als de economische situatie dit toelaat.

 Wanneer heeft iemand recht op AOW;

 Iedereen die in Nederland woont of in Nederland belastingplichtig is heeft recht op AOW. Tussen het 15e en 65e jaar bouwt iedereen een recht op AOW op. Gedurende 50 jaar betekend dit elk jaar een aanwas van 2%. Op 65 jarige leeftijd heeft iedereen dus maximaal 100% recht op een AOW-uitkering. Allochtone mensen die na hun 15e naar Nederland zijn gekomen missen het aantal jaren wat zij ouder zijn dan 15 jaar maal 2%. (bijv. iemand die op zijn 20ste naar Nederland komt heeft recht op een uitkering van 90%) Nederlanders die zich één of meerdere jaren uit Nederland laten schrijven missen 2% per uitgeschreven jaar. Om toch voor een uitkering van 100% in aanmerking te komen kunnen allochtonen alsnog AOW-rechten inkopen bij de Sociale Verzekeringsbank. (www.svb.nl) Nederlanders die uitgeschreven zijn kunnen niet bij terugkomst met terugwerkende kracht AOW rechten inkopen. Dit hadden zij voorafgaand aan hun vertrek moeten regelen bij de SVB.

 Hoe wordt de AOW gefinancierd?

 De financiering van de AOW gaat via een omslagsysteem. Dit betekend dat iedereen die werkt en belasting betaald premie afdraagt voor de uitkering van de huidige 65 plussers. Over de eerste twee belastingschijven betalen wij 17,9% AOW premie. Dit betekend dat over de eerste € 32.000 van het inkomen 17,9% wordt ingehouden om de uitkeringen te betalen van 65 plussers. Wettelijk mag dit percentage nog stijgen naar 18,25%.

Partnertoeslag en 2015;

 Oorspronkelijk kreeg de kostwinner (meestal de man) bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd zijn AOW deel en een partnertoeslag voor zijn partner. Gemiddeld genomen was de man drie jaar ouder dan de vrouw. Gedurende de tijd tussen het bereiken van de 65 jaar en het moment dat de partner 65 werd gold de partnertoeslag. Na verloop van tijd werd deze partnertoeslag inkomensafhankelijk. Via een vastgestelde berekening werd gekeken of de partner niet teveel verdiende om in aanmerking te komen voor een gehele of gedeeltelijke partnertoeslag. Inmiddels is de partnertoeslag afgeschaft voor iedereen die op of na 1 januari 1950 is geboren. Andersom is de partnertoeslag dus afgeschaft voor iedereen die op of na 1 januari 2015 65 jaar wordt. Aangezien pensioenfondsen bij de bepaling van de hoogte van pensioenopbouw altijd rekening gehouden hebben met een situatie waarin elke werknemer als kostwinner werd gerekend, betekend dit voor veel gezinnen dat zij te maken krijgen met een pensioengat.

 AOW en vergrijzing;

 Steeds vaker wordt in de media aandacht geschonken aan de houdbaarheid van het huidige AOW stelsel. Met name onder invloed van de vergrijzing wordt de financiering voor de huidige en toekomstige generatie een probleem. Cijfers van het centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl) laten zien dat er op dit moment zo’n 2,5 miljoen 65 plussers zijn. In 2050 zal dit opgelopen zijn naar plm. 4,1 miljoen. Het aantal werknemers zal in verhouding juist afnemen. Op dit moment betalen er ongeveer 4 werknemers voor één 65 plusser. Als er niets veranderd zal dit medio 2050 1 op 1 zijn. De oplossingen die tot nu toe aangedragen zijn in de politiek zijn om de AOW leeftijd gefaseerd te verhogen naar 67 jaar. (langer betalen, korter genieten) Daarnaast is geopperd om vermogende 65 plussers premie te laten betalen na hun 65ste. Als laatste maar tevens minst serieuze is om de uitkering te verlagen. Tot op heden is er één Nederlander in geslaagd om succesvol geen AOW uitkering te ontvangen. Dit was de heer Freddie Heineken. Voor de rest ontvangt zelfs de Koningin AOW, zij schenkt dit aan een goed doel.

Voor actuele cijfers over de hoogte van de AOW uitkering kunt u zich wenden tot het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (www.minszw.nl)

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie financieel

Belastingtips 2008 (Deel 1)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008

Hoe verdient myheritage.com zijn geld

Op www.myheritage.com kun je gratis een stamboom aanmaken, maar hoe wordt dit gefinancierd?

De inboedelverzekering en je gestolen fiets

Je fiets is gestolen bij het station. Dekt de inboedelverzekering dat? Jammergenoeg niet. Maar er zijn gevallen van diefstal van je fiets, waarbij de inboedelverzekeraar wel uitkeert.

Wat doe je nu eigenlijk als je geld leent?

Geld lenen voor allerlei doeleinde is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch moeten we daar voorzichtig mee om gaan.

Snert verkopen bij de Elfstedentocht, geld verdienen met roggebrood met spek

Goed plan, snert verkopen bij de Elfstedentocht, gelukkig hebben we geld verdiend met roggebrood met spek.

Geld verdienen met Afrika

Makkelijk geld verdienen met Afrika, gratis Afrika voor iedereen.

Tips hoe kan je beter met geld omgaan

Tips over besparen en hoe je beter met geld kan omgaan en hoe je uit je schulden kan komen

Geld besparen tijdens de kredietcrisis

Enkele tips om geld te besparen tijdens de kredietcrisis

Hoe kun je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk worden?

Iedereen droomt ervan, makkelijk rijk worden. Lees hier hoe je makkelijk rijk en financieel onafhankelijk kan worden.

Is er hulp te vinden?

Senioren hebben het moeilijk in een tijd van lage pensioenen en hoge kosten. Velen komen of zitten in de knel. Is dat nodig?

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

Waarom wordt het meeste geld verdiend met nutteloze zaken zoals gratis Candy Crush Saga, films, muziek enzovoorts?

Deze week is het gratis spelletje Candy Crush verkocht voor 6 miljard dollar, waarom wordt er zoveel geld verdiend met nutteloze zaken zoals Candy Crush Saga.

Geen zelfmoord maar een faillissement

Het in geldnood verkerende echtpaar weerstaat in eerste instantie de neiging om uit het leven te stappen.

Google Adsense optimalisatie

Optimaliseer je inkomsten van Google Adsense

Goedkoop scooter rijden, goedkoop brommer rijden

Wie verlangd er niet naar terug, goedkoop brommer rijden.

Winkelen in crisistijden

Goedkoper shoppen door slim te shoppen

Lenen met Bureau Krediet Registratie, snel geld lenen zonder BKR toetsing

In dit artikel kun je lezen hoe je voordelig geld kunt lenen met of zonder Bureau Krediet Registratie.

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

De goedkoopste hypotheek, de beste hypotheek

Op deze website vindt je hoe je de goedkoopste hypotheek en de beste hypotheek.

Bespaartips, tips om geld te besparen

Tips om geld te besparen

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Het nieuwe geldsysteem

Het huidige geldsysteem staat op instorten, tijd voor een heel nieuw geld systeem

zelf interactieve verhaaltjes maken voor kinderen

maak leuke interactieve verhaaltjes voor kleinere kinderen

Nieuwe regels hypotheek 2015

Verandering regels hypotheek voor 2015

Tips voor succesvol verkopen op Marktplaats

Diverse handvatten om succesvol te verkopen op marktplaats