Bonuscultuur, kredietcrisis en economische crisis


Publicatie datum:

Beschouwing over de bonuscultuur

Gesponsorde koppelingen

Er wordt tegenwoordig gesproken over een economische crisis. Vele banken gaan failliet wat door verschillende redenen veroorzaakt kunnen zijn. Er is geen twijfel dat er heel veel bankiers zijn die geld heel erg belangrijk vinden. Neem nou de nieuwe financieel directeur van ING,Patrick Flynn. Hij krijgt voor maximaal 1,3 miljoen euro aan aandelen en het enige dat hij ervoor hoeft te doen, is drie jaar op zijn post blijven. Er wordt gesproken over een economische crisis, maar hoe kan het dan dat er toch hoge bonussen worden toegekend? Banken die failliet gaan, is dat niet een gevolg van de bonuscultuur?En wat kunnen we eraan doen?

Als eerste wat is nou die bonuscultuur? De bonuscultuur is dat bonussen worden verstrekt, enerzijds aan uitvoerende functionarissen in het bankwezen en anderzijds aan het hogere en topmanagement. In het eerste geval worden de bonussen betaald uit de winst die behaald is uit de opbrengsten van verstrekte leningen. In het tweede geval worden de bonussen betaald naar aanleiding van het behaald zijn van bepaalde vooraf vastgestelde doelen. Hierbij is vaak sprake van betaling in de vorm van opties of aandelen in de bank, waarvan de waarde afhankelijk is van de koers van het aandeel van de bank.

Hoe is de bonuscultuur ontstaan? Als eerste proberen banken zoveel mogelijk geld ofwel leningen binnen te halen, zoals hypotheken of leningen voor auto's en dergelijke. Banken nemen teveel risico om deze leningen af te sluiten, omdat ze niet eens weten of die mensen aan wie ze de leningen verstrekken, wel kredietwaardig zijn. Ook omdat banken (topmannen) dus gericht zijn op zoveel mogelijk winst maken, knijpen ze vaak een oogje dicht als ze weten dat de desbetreffende persoon te weinig inkomen heeft om de lening af te kunnen betalen.

Maar wat zijn dan de gevolgen van de bonuscultuur? De gevolgen van de bonuscultuur zijn bijvoorbeeld dat topmannen van banken die geen waarde toevoegen aan de bank wel flinke bonussen krijgen. Ze voegen namens de bank dan niks toe aan de markt. Omdat veel banken geld te kort komen, doordat veel mensen hun leningen niet af kunnen betalen, raken banken in de problemen en gaan dan waarschijnlijk failliet. Ook kan het zo zijn dat de overheid dan geld in de banken pompt om de banken toch overeind te houden. Omdat veel banken toch failliet gaan, komen veel werknemers van banken op straat te staan waardoor de werkloosheid gigantisch stijgt. Als een bank in de problemen raakt, gaan sommigen daarvan lenen bij een andere bank om niet failliet te gaan, maar dan komt de andere bank weer in problemen. Het is als het ware een domino-effect. Dit heeft gezorgd voor de huidige economische crisis, ook wel kredietcrisis genoemd.

Er is een oplossing voor deze bonuscultuur. Zo kunnen overheden een bonusplafond instellen. Dit was een idee van minister Bos dat werd gesteund door Frankrijk en Duitsland. Het werd ook voorgesteld op de G20- top in Pittsburgh als oplossing. Er waren landen die hier niet mee instemden. Op zich zou dit een grote kans zijn om de financiële sector goed aan te pakken en te vormen naar de ideeën van de overheden. Maar als dit wordt ingevoerd zitten daar wel risico's aan. Als sommige landen instemmen met een bonusplafond, bestaat er een kans dat topmannen in deze landen wegtrekken naar landen waar er geen bonusplafond is. De concurrentiepositie verslechtert van de landen met een bonusplafond en die landen die dat niet hebben trekken topmensen aan en de concurrentiepositie verbetert dan.

 Wat kun je nou het beste doen tegen de bonuscultuur? Moet je wel een bonusplafond instellen of niet? Er zijn goede argumenten om dat wel te doen, want dan zou je geen tweede kredietcrisis krijgen, er kunnen dan geen torenhoge bonussen uitgekeerd worden voor weinig toegevoegde waarde van topmannen. Maar als je een bonusplafond instelt, dan zullen waarschijnlijk veel topmannen wegtrekken uit de desbetreffende landen waardoor waarschijnlijk de concurrentiepositie verslechtert van dat land. Niemand wil graag een tweede kredietcrisis want dat heeft voor veel werkloosheid en ontevredenheid gezorgd en onze topmannen moeten ook worden behouden willen we iets voorstellen in de wereld. Dus er zou een tussenweg gevonden moeten worden waar iedereen baat bij heeft!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Waarom wordt het meeste geld verdiend met nutteloze zaken zoals gratis Candy Crush Saga, films, muziek enzovoorts?

Deze week is het gratis spelletje Candy Crush verkocht voor 6 miljard dollar, waarom wordt er zoveel geld verdiend met nutteloze zaken zoals Candy Crush Saga.

Begrijp jij de voordelen van binaire opties

n de afgelopen jaren is het verhandelen van binaire opties enorm toegenomen in populariteit en wordt gezien als een uitstekend alternatief voor traditionele opties, voor zowel trading experts als beginners. Maar wat zijn binaire opties nu eigenlijk en waarom zijn ze altijd een populaire keuze in de financiële sector?

Geld verdien door klikken, klikken voor geld

Lees hoe je veel geld kan verdienen met klikken voor geld en geld voor klikken.

Geld verdienen via internet

Geld verdienen op internet is niet zo rooskleurig als het lijkt.

Belastingtips 2008 (Deel 2)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008 (deel 2)

Hoe lang kun je nog geld verdienen met olie?

Het is de OPEC niet gelukt om de olieprijs te verhogen, hoe lang kan de OPEC nog geld verdienen met olie?

Hoeveel kost de Smartphone ons?

De Smartphone bepaald steeds meer ons leven maar hoeveel kost de Smartphone ons?

Het nieuws en de Beurs

Is het je opgevallen dat maandag de beurs een forse knauw kreeg door het aftreden van Rutte 1?!

Internetbankieren Rabobank, Rabobank inloggen

Met Rabo Internetbankieren kun je altijd via Internet je rekeningen inzien en transacties uitvoeren.

Verstandig sparen

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Hoe kan je Bitcoins kopen, hoe veilig is een Bitcoin account

Lees hier hoe je Bitcoins kunt kopen en hoe veilig een Bitcoin account is.

Lenen met Bureau Krediet Registratie, snel geld lenen zonder BKR toetsing

In dit artikel kun je lezen hoe je voordelig geld kunt lenen met of zonder Bureau Krediet Registratie.

Geld verdienen met het internet

welke manieren zijn er om geld te verdienen op internet

Geld verdienen door samen in te kopen

Vroeger waren inkoopverenigingen en coöperaties alleen voor bedrijven maar nu kan ook jij profiteren door het gezamenlijk grootschalig inkopen van producten.

Onbeperkt winkelen zonder limiet.

Onbeperkt winkelen zonder limiet in de mooiste winkels, een droom of werkelijkheid.

Jongeren en geld

Steeds meer jongeren raken in de geldproblemen.

Nederlands internetbankieren zeer gevoelig voor fraude

Hoe veilig is Nederlands internetbankieren eigenlijk?

Wat is Residueel Inkomen?

Een inkomen dat blijft doorlopen lang na het beëindigen van de arbeid

Goedkope ziektekostenverzekering, de goedkoopste ziektekostenverzekering

Ook ziek van je hoge ziektekostenverzekering, tijd voor een gezonde toelichting

De toekomst van het internetbankieren

Internetbankieren is het afgelopen decennia in opkomst gekomen en tegenwoordig doet iedereen het. Hoe ziet de toekomst van het internetbankieren eruit?

Is voordeel altijd voordeliger?

Je wordt constant gebombardeerd met koopjes en voordeel. Zijn die aanbiedingen altijd de beste deal?

Wanneer krijg je je belasting geld terug over 2014?

Begin 2015 heb je inkomsten belasting aangifte moeten doen over 2014. Wanneer krijg je hierover bericht van de belastingdienst en kun je de teruggave verwachten?

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Naar de rechter voor een openstaande rekening?

Wat als je naar de rechter wilt om een openstaande vordering te innen

De belangrijkste verzekeringen

Iedereen moet verzekerd zijn, dit zijn de belangrijkste.