Bonuscultuur, kredietcrisis en economische crisis


Publicatie datum:

Beschouwing over de bonuscultuur

Gesponsorde koppelingen

Er wordt tegenwoordig gesproken over een economische crisis. Vele banken gaan failliet wat door verschillende redenen veroorzaakt kunnen zijn. Er is geen twijfel dat er heel veel bankiers zijn die geld heel erg belangrijk vinden. Neem nou de nieuwe financieel directeur van ING,Patrick Flynn. Hij krijgt voor maximaal 1,3 miljoen euro aan aandelen en het enige dat hij ervoor hoeft te doen, is drie jaar op zijn post blijven. Er wordt gesproken over een economische crisis, maar hoe kan het dan dat er toch hoge bonussen worden toegekend? Banken die failliet gaan, is dat niet een gevolg van de bonuscultuur?En wat kunnen we eraan doen?

Als eerste wat is nou die bonuscultuur? De bonuscultuur is dat bonussen worden verstrekt, enerzijds aan uitvoerende functionarissen in het bankwezen en anderzijds aan het hogere en topmanagement. In het eerste geval worden de bonussen betaald uit de winst die behaald is uit de opbrengsten van verstrekte leningen. In het tweede geval worden de bonussen betaald naar aanleiding van het behaald zijn van bepaalde vooraf vastgestelde doelen. Hierbij is vaak sprake van betaling in de vorm van opties of aandelen in de bank, waarvan de waarde afhankelijk is van de koers van het aandeel van de bank.

Hoe is de bonuscultuur ontstaan? Als eerste proberen banken zoveel mogelijk geld ofwel leningen binnen te halen, zoals hypotheken of leningen voor auto's en dergelijke. Banken nemen teveel risico om deze leningen af te sluiten, omdat ze niet eens weten of die mensen aan wie ze de leningen verstrekken, wel kredietwaardig zijn. Ook omdat banken (topmannen) dus gericht zijn op zoveel mogelijk winst maken, knijpen ze vaak een oogje dicht als ze weten dat de desbetreffende persoon te weinig inkomen heeft om de lening af te kunnen betalen.

Maar wat zijn dan de gevolgen van de bonuscultuur? De gevolgen van de bonuscultuur zijn bijvoorbeeld dat topmannen van banken die geen waarde toevoegen aan de bank wel flinke bonussen krijgen. Ze voegen namens de bank dan niks toe aan de markt. Omdat veel banken geld te kort komen, doordat veel mensen hun leningen niet af kunnen betalen, raken banken in de problemen en gaan dan waarschijnlijk failliet. Ook kan het zo zijn dat de overheid dan geld in de banken pompt om de banken toch overeind te houden. Omdat veel banken toch failliet gaan, komen veel werknemers van banken op straat te staan waardoor de werkloosheid gigantisch stijgt. Als een bank in de problemen raakt, gaan sommigen daarvan lenen bij een andere bank om niet failliet te gaan, maar dan komt de andere bank weer in problemen. Het is als het ware een domino-effect. Dit heeft gezorgd voor de huidige economische crisis, ook wel kredietcrisis genoemd.

Er is een oplossing voor deze bonuscultuur. Zo kunnen overheden een bonusplafond instellen. Dit was een idee van minister Bos dat werd gesteund door Frankrijk en Duitsland. Het werd ook voorgesteld op de G20- top in Pittsburgh als oplossing. Er waren landen die hier niet mee instemden. Op zich zou dit een grote kans zijn om de financiële sector goed aan te pakken en te vormen naar de ideeën van de overheden. Maar als dit wordt ingevoerd zitten daar wel risico's aan. Als sommige landen instemmen met een bonusplafond, bestaat er een kans dat topmannen in deze landen wegtrekken naar landen waar er geen bonusplafond is. De concurrentiepositie verslechtert van de landen met een bonusplafond en die landen die dat niet hebben trekken topmensen aan en de concurrentiepositie verbetert dan.

 Wat kun je nou het beste doen tegen de bonuscultuur? Moet je wel een bonusplafond instellen of niet? Er zijn goede argumenten om dat wel te doen, want dan zou je geen tweede kredietcrisis krijgen, er kunnen dan geen torenhoge bonussen uitgekeerd worden voor weinig toegevoegde waarde van topmannen. Maar als je een bonusplafond instelt, dan zullen waarschijnlijk veel topmannen wegtrekken uit de desbetreffende landen waardoor waarschijnlijk de concurrentiepositie verslechtert van dat land. Niemand wil graag een tweede kredietcrisis want dat heeft voor veel werkloosheid en ontevredenheid gezorgd en onze topmannen moeten ook worden behouden willen we iets voorstellen in de wereld. Dus er zou een tussenweg gevonden moeten worden waar iedereen baat bij heeft!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Snert verkopen bij de Elfstedentocht, geld verdienen met roggebrood met spek

Goed plan, snert verkopen bij de Elfstedentocht, gelukkig hebben we geld verdiend met roggebrood met spek.

Snel geld lenen? Met wat creativiteit soms niet nodig

Snel geld lenen kan soms oplossing zijn, maar is soms helemaal niet nodig!

De belangrijkste verzekeringen

Iedereen moet verzekerd zijn, dit zijn de belangrijkste.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Moet ik een huis kopen of toch huren?

Moet ik een huis kopen of toch huren?

Voorkom schulden bij kwetsbare jongeren

Beschermingsbewind, bewindvoerder, schulden, jongeren

Wat is een incassobureau

Wat is een incassobureau? En wie kan deze inschakelen? Meer weten over een incassobureau klik door

Contactloos betalen via NFC bereikt keerpunt

Volgens Visa groeit het aantal contactloze betalingen nog maandelijks. In maart van dit jaar bedroegen alle transacties samen meer dan 1 miljard euro

Bonuscultuur, kredietcrisis en economische crisis

Beschouwing over de bonuscultuur

Letselschade advocaat stelt vragen aan minister

Een zeer gedreven letselschade advocaat stelt vragen aan de Nederlandse minister over claimcultuur.

Beleggen profiteren van concurrentie financiële producten

Belegen anno 2013 is een stuk goedkoper geworden door het grote aanbod van brokers.

Goedkope benzine of zuinig rijden

Wordt de benzine een “kwartje” goedkoper of gaan we zuiniger rijden.

Geld verdienen met Stockfotografie!

Geld verdienen met het verkopen van foto's online.

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

De vraag naar een product volgens de algemene economie.

Hoe je de vraag naar een product berekend en de elasticiteit. Beschreven volgens de algemene economie.

Verhuizen nóg duurder door verhuiskosten instanties!

Veel verhuiskosten betalen bij instanties voor een simpele adreswijziging in het systeem

Geld verdienen met Paypro

Hoeveel geld kun je verdienen met Paypro?

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

Aanmaning en Betalingsherinnering

Een aanmaning, wanneer en hoe stuurt u deze brief?

Welke studiekosten zijn aftrekbaar?

Benieuwd of je jouw studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Lees dit artikel.

Doe iets met die rente

Hoeveel rente brengt je spaargeld op? Na hoeveel jaar is je spaargeld verdubbeld?

Termijn hypotheek: wat is de beste looptijd van je hypotheek

Geld verdienen via internet

Geld verdienen op internet is niet zo rooskleurig als het lijkt.

Hoera, de vluchtelingen redden onze economie!

Leve de vluchtelingen, dankzij hen komt onze economie weer uit het slop.

Hoe leer je schrijven voor geld, geld verdienen met schrijven

Geld verdien met schrijven kan iedereen, lees hier hoe je leert schrijven voor geld.