Budgetbeheersing


Publicatie datum:

Hoe krijg je nu precies je financiën weer op orde?

Gesponsorde koppelingen

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met programma's over mensen die het financieel niet redden. Mensen die op de rand van de afgrond staan. En reclame's over hoe je geld kunt lenen. Hoe trap je niet in al die verleidingen en zorg je dat je zelf niet rijp bent voor zo'n programma? Want eigenlijk wil niemand toch op deze manier te koop lopen met zijn of haar armoede? Laat het zover niet komen. Ik geef je een paar handige tips.

Welk programma je ook bekijkt en welke familie het ook betreft, als buitenstaander vallen je direct een aantal zaken op. De tv die eeuwig aan staat, een heel leger aan katten of honden, een brandende sigaret of het nieuwste model mobiele telefoon. Voor ons is het makkelijk oordelen. Maar moet jij ook elk dubbeltje omkeren en weet je niet waar het vandaan komt? Ga dan eens zitten met iemand die je vertrouwd. En vraag eens of hij of zij tips voor je heeft. 

Heb je zo iemand niet? Of wil je niet vertellen hoe erg je ervoor staat? Dan moet je keihard voor jezelf zijn en de feiten op een rij zetten.

Pak pen en papier en zet alles op een rij:
- welke schulden heb je ?
- wat zijn je vaste lasten ?
- wat geef je per maand uit aan boodschappen ?
- wat zijn je inkomsten ?

SCHULDEN

Wanneer je schulden hebt, kijk dan eens goed wat je betaald aan rente en of je misschien je schuld kunt laten overnemen tegen een lagere rente. Dat scheelt je direct in de kosten.

VASTE LASTEN

Bereken je vaste lasten. Kijk nu kritisch wat er echt nodig is. Een duur sportabbonement? Buiten kun je ook een rondje hardlopen. Een tvgids? Online kun je precies zien wat er op tv komt. Een dienst om je groene bak te reinigen? Onnodige luxe! Een telefoonabonnement van meer dan EUR 25 is niet nodig om bereikbaar te zijn. Mail mensen of ga gewoon langs als je wilt praten. Supersnel internet heeft ook niet iedereen nodig en een hoge energierekening kun je heel eenvoudig naar beneden brengen. Minder wassen, volle trommels, de tv aan als je daadwerkelijk kijkt en overal de stekkers uithalen.

WAT GEEF JE PER MAAND UIT AAN BOODSCHAPPEN?

Zeg eens eerlijk? Kijk je wel eens naar de aanbiedingen? Bewaar vanaf nu je kassabonnen en kijk eens kritisch naar je verbruik. Kijk waar je concessie's wilt doen. Minder vlees maar wel biologisch bijvoorbeeld. Geen frisdrank meer, maar (lekkere) aanmaaklimonade. Minder instant, meer vers. Investeer in lekkere kruiden, je doet er langer mee, kunt elke dag heerlijk vers eten en hebt al die 'rare' instant pakjes niet nodig.

INKOMSTEN

Een lastige, je werkt misschien al jaren heel gezellig of kunt geen leuke baan vinden. Wees creatief! Een baan is beter dan geen baan. De tijd die je niet op je werk bent, maar thuis, kost alleen maar. In je vrije uurtjes kun je online zoeken naar leuke manieren om bij te verdienen. Via Bol.com verkoop je boeken, cd's, dvd's en games. Als je veel hebt liggen, kun je nog verbaasd zijn over wat dat oplevert. Via Marktplaats verkoop je spullen die je niet meer gebruikt. Wees rigoureus! Je hebt nu geld nodig! Heb er lol in om in huis op zoek te gaan naar verborgen schatten, oude speelkaarten van Magic the Gathering kunnen leuk opleveren, oude spellen, fietsen, speelgoed, kinderkleding, babyuitzet, tassen, sportoutfits, LP's etc. 

Vervolgens kun je op internet speuren naar een leuke bijbaan. Ben je handig? Inpakwerk of naaiklusjes zijn er genoeg. Schrijf je goed? Bekijk de mogelijkheden om met schrijven geld te verdienen. Ben je analytisch sterk? Wordt mystery shopper. Ben je handig? Verhuur jezelf als klusjesman of strijkvrouw. 

Denk bij al deze inkomsten wel even aan de belasting. Je wilt natuurlijk niet dat je over een jaar een nog groter probleem hebt als je op de vingers getikt wordt. 

Als je al deze zaken goed hebt bekeken, stel jezelf dan op budget. Pin een vast bedrag per maand. Verdeel het in vieren en dat is het geld wat je per week uit mag geven. Aan het einde van je maand als je alles hebt betaald en er iets over blijft. Zet de helft op je spaarrekening en los met de andere helft versneld af indien mogelijk. Zo ben je in no-time weer op de rit  met je financiën.

Wees hard voor jezelf en sta jezelf niet toe impulsaankopen te doen. Denk over alles minimaal 1 nacht na. Zie je leuke schoenen die echt, echt, echt onmisbaar zijn? Ga naar huis en slaap er een nacht over. Als je er de volgende dag nog aan denkt, kun je het overwegen. Maar wees streng!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker NandaKoopman

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Hoe gaan oplichters tewerk

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt.

Overleef de crisis met online geld verdienen

In de crisis vinden steeds meer mensen hun weg naar het online geld verdienen.

De Hypotheek Crisis in Amerika.

Simpele uitleg over de hypotheek crisis in Amerika

Rondkomen met een budget

Of je nu een minimum of een modaal inkomen hebt, je moet rond kunnen komen met dat wat je hebt

Is voordeel altijd voordeliger?

Je wordt constant gebombardeerd met koopjes en voordeel. Zijn die aanbiedingen altijd de beste deal?

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Je persoonlijke administratie en boekhouding.

Zorg dat je administratie en boekhouding op orde is en blijft!

Hoe word je financieel onafhankelijk?

We dromen allemaal van financiële onafhankelijkheid maar hoe word je financieel onafhankelijk?

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Zuinig en autorijden

Een aantal ideeén om zuinig en auto te combineren

Belastingtips 2008 (Deel 2)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008 (deel 2)

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

Termijn hypotheek: wat is de beste looptijd van je hypotheek

Hoe kun je gegarandeerd veel geld verdienen met artikelen schrijven op Foobie.nl?

Wil je ook eenvoudig geld verdienen met het schrijven van artikelen, lees hier hoe kun je gegarandeerd veel geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen op Foobie.nl?

Hoe werkt een optieregeling voor dummies

het verschil tussen opties en aandelen

Wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog een toekomst?

Volgens velen Is het kapitalisme de schuld van de economische crisis maar wat is kapitalisme en heeft het als mercantilisme nog toekomst?

Nacalculatie in de bouw

Een aannemer voert tijdens en na de bouw van een project voortdurend nacalculatie uit om de kosten onder controle te houden, nu en in de toekomt

Voorzieningen Ziektekosten en Zorgkosten

Er verandert veel in de Ziektekosten en Zorgkosten, hier een overzicht van de diverse voorzieningen.

Wat is Residueel Inkomen?

Een inkomen dat blijft doorlopen lang na het beëindigen van de arbeid

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Binary Options!

In dit artikel ga ik uitleggen wat binary options zijn en of het handig is en of je het zou moeten proberen etc.

Boekhoudschandaal Ahold

Beschrijving van het boekhoudschandaal bij Ahold. Wat er allemaal aan de hand was bij Ahold.

De goedkoopste hypotheek, de beste hypotheek

Op deze website vindt je hoe je de goedkoopste hypotheek en de beste hypotheek.

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De economische crisis van 1929

In dit artikel behandel ik de economische crisis van 1929. Wat waren de oorzaken en hoe is deze crisis opgelost?