Studenten lenen


Publicatie datum:

Artikel over studenten lenen

Gesponsorde koppelingen

Als student heb je vaak extra financiële ruimte nodig voor allerlei zaken. Naast je studiefinanciering kan je deze ruimte creëren door naast je studie te gaan werken. Echter hebben veel studenten daar geen tijd voor aangezien ze lange dagen op school of college maken. Deze studenten kiezen ervoor om te lenen. Maar welke studenten leningen zijn er?

Lenen bij IB-groep.

Als je recht hebt op studiefinanciering dan ontvang je een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs, voor de meeste studenten onderdeel van de prestatiebeurs. De prestatiebeurs houdt in dat de IB-groep de eerste vier jaar de studiefinanciering uitbetaalt als een lening. Echter, als je binnen 10 jaar een opleiding van min. niveau 3 behaald hoef je de lening niet terug te betalen en wordt de lening omgezet in een gift. Is dit niet het geval dan moet de lening inclusief rente terug worden betaalt. De conclusie van dit gegeven is dat je dus bij het aanvragen van de studiefinanciering al een studielening bent aangegaan.

Naast de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs bestaat de mogelijkheid om als student extra te lenen bij de IB-groep. Deze lening is voor studenten zeer gunstig. Zo hoef je de lening pas na je studie in max. 15 jaar terug te betalen, is het min. aflosbedrag € 45,41 per maand en de rente 2,39% (2010). Als je later moeilijkheden hebt om de lening terug te betalen dan kan je in overleg om een tijdje de aflossing te verlagen of uit te stellen. Hoeveel je mag lenen is afhankelijk van je schooltype en woonsituatie. Als je geen recht meer hebt op studiefinanciering dan kan je toch max. 3 jaar lenen na je prestatiebeurs (leenfase).

Ook bestaat de mogelijkheid om tijdelijk te lenen. Als je tijdelijk financieel krap zit dan kan je enkele maanden een bedrag lenen. Ben je uit je financiële dip? Dan zet je de lening weer op nul.

Naast de ‘normale’ leningen bij de IB-groep bestaat er ook de mogelijkheid om een lening aan te vragen om je collegegeld mee te betalen. Deze lening noemen we het collegegeldkrediet. Deze middelen worden uitsluitend gebruikt om het collegegeld te voldoen en wordt betaalt aan de onderwijsinstelling. Hoeveel collegekrediet je kan krijgen hangt af van het soort collegegeld en situatie.

 

Lenen bij banken. (Studentenkrediet)

Het lenen bij een bank is in veel gevallen gemakkelijker dan je denkt. Dit je natuurlijk afhankelijk van een aantal zaken. Denk daarbij aan uw persoonlijke situatie, uw studie(jaar) e.d.

Waarom is het gemakkelijker? Banken lenen graag geld uit aan studenten. Zijn de banken dan zo gul? Nee, het heeft maar 1 reden. Ze willen geld aan je verdienen. De banken kijken naar de toekomst. Zeker als je bijna je studie hebt afgerond willen ze je graag binden. Want hoeveel salaris wordt er in de toekomst naar je rekening overgemaakt. Wil je in de toekomst een hypotheek? Misschien ga je wel voor jezelf beginnen en heb je een ondernemerskrediet nodig. Of heb je een verzekering nodig.

Er zijn veel banken die voor studenten mogelijkheden bieden om een studielening aan te gaan. Zorg wel dat je jezelf goed informeert en leningen vergelijkt. Het vergelijken van leningen is een prima manier om jezelf goed te informeren. Het meeste kans op een lening en/of krediet heb je als je een opleiding van hoog niveau volgt. Als dit niet het geval is dan kan je toch nog een lening krijgen met hulp van je ouders (borg).

Mocht je BKR geregistreerd zijn dan betekent dit niet automatisch dat een lening wordt afgewezen. Ga in overleg met de bank en vertel hoe de registratie tot stand is gekomen en het verloop ervan. In sommige gevallen is de bank toch bereid om een lening uit te geven.

Bij de banken bestaat ook de mogelijkheid om een speciale masterlening aan te gaan. Dit zijn leningen om je masterfase te betalen. Het voordeel hiervan is dat je bijna aan het eind van je studie bent, waardoor de banken zekerheid hebben en de lening dus gemakkelijke uitgeven.

Let op! Lenen kost geld.

Denk goed na als je een lening wilt afsluiten. Alle leningen die je afsluit kosten geld. Kijk goed naar alle voorwaarden en hou er rekening mee dat je de lening moet terugbetalen. Zoals hierboven beschreven staat is lenen bij het IB-groep het voordeligst en zijn de voorwaarden het gunstigst. Mocht je toch beslissen om een lening aan te gaan laat je goed informeren en vergelijk alle studentenleningen om tot een beslissing te komen welke studielening voor jou het beste is.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

richt zelf uw stamrecht BV op

De oprichting van een stamrecht BV en informatie om (deels) zelf te doen

Inleiding in kredietrisico, Basel 1 als voorloper.

Inleiding in kredietrisico

Planschade. Aanvraag en vergoeding

Aanvraag vergoeding van planschade. Overzicht van de nieuwe regelgeving

Behoefte aan een extra inkomen

Hoe bouw je een extra inkomen op?

Vrijschelding van alle schulden, algehele schuldsanering

Wil je ook in één keer van al je schulden af, lees hier hoe dat mogelijk is.

Leveren mijn Foobie artikelen straks meer op dan een miljoen per jaar opbrengt?

Als gevolg van het veranderde financiële klimaat wordt mijn Foobie account straks meer waard dan een miljoen op de bank.

Google Adsense optimalisatie

Optimaliseer je inkomsten van Google Adsense

Snel geld lenen

Is het mogelijk om binnen 24 uur een lening af te sluiten?

Google Adsense, wat is het?

Informatie over Google Adsense en de verdienmogelijkheden.

Waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Het online kasboek van AFAS Softare BV is gratis te gebruiken, waarom stelt AFAS Softare BV een gratis online kasboek ter beschikking?

Hoera, de vluchtelingen redden onze economie!

Leve de vluchtelingen, dankzij hen komt onze economie weer uit het slop.

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Studenten lenen

Artikel over studenten lenen

Kredietcrisis.

Wat belangrijk is om te weten omtrend de kredietcrisis.

Het gebruik van Paypal

Paypal is een steeds meer gebruikte betaalservice. Heel makkelijk in gebruik en ook erg veilig.

Snert verkopen bij de Elfstedentocht, geld verdienen met roggebrood met spek

Goed plan, snert verkopen bij de Elfstedentocht, gelukkig hebben we geld verdiend met roggebrood met spek.

Verhuizen nóg duurder door verhuiskosten instanties!

Veel verhuiskosten betalen bij instanties voor een simpele adreswijziging in het systeem

Creditcard en fraude

Creditcard frauderen

Hoe kun je meer geld verdienen met Bingo of lotto?

Soms is het eenvoudig om als vereniging meer geld te verdienen aan de wekelijkse Bingo of Lotto.

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Mannen, Met welk beroep verdien je het meeste geld, wat is het best betaalde beroep?

Als je nog niet precies weet wat je wilt worden is het handig om te weten met welk beroep je het meest verdiend.

Hoe verkoop je makkelijk via marktplaats?

Zo verkoop je makkelijker via marktplaats!

AOW

De geschiedenis en actuele ontwikkelingen mbt de A.O.W.

Belastingtips 2008 (Deel 1)

Belastingtips particulieren voor aangifte 2008