Verstandig sparen


Publicatie datum:

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Gesponsorde koppelingen

In deze moeilijke economische tijden is het moeilijk om te sparen. Als u toch geld opzij kunt zetten, dan volgen hier wat tips om sneller en efficiënter uw doelstellingen te halen.

Iedereen droomt wel eens van mooie reizen, die grote gezinsauto, de luxe keuken etc. Zeker in deze economisch roerige tijden is het moeilijk om uw droom te verwezenlijken. Maar er zijn ook kleinere dromen/wensen. En die zijn misschien wél haalbaar.

Waar gaat u voor sparen?

Allereerst is het belangrijk om een specifiek doel te hebben. Dus niet alleen sparen voor een vakantie, maar sparen voor die reis naar Spanje. Of sparen voor een nieuwe flatscreen TV van 32" ipv sparen voor een nieuwe TV. Als u namelijk precies weet wat u wilt, dan weet u ook hoeveel u moet gaan sparen. Oriënteer u dus goed en neem het te sparen bedrag iets ruimer. De prijs kan eventueel veranderd zijn, afhankelijk van hoelang het sparen duurt.

Hoeveel gaat u sparen?

Als het goed is, weet u nu hoeveel geld u moet gaan sparen. U moet nu uit gaan rekenen hoeveel u kunt gaan sparen. Het is dus belangrijk dat u goed naar uw financiën gaat kijken. Hoeveel inkomsten heeft u in de maand? Tel alle inkomsten mee, dus ook uw zorgtoeslag, belastingteruggave (indien van toepassing) etc. Deze bedragen telt u op en dan heeft u uw maandelijkse inkomen.

Vervolgens gaat u uw vaste lasten berekenen. Vaste lasten zijn oa: huur, hypotheek, gas, licht, water, verzekeringen etc. Maar ook boodschappen, tanken, mobiele telefoonkosten, wekelijks uitgaan etc vallen onder vaste lasten. Om goed in te kunnen schatten wat u nu precies aan deze lasten kwijt bent, is het handig om een kasboekje bij te houden. Hier schrijft u netjes elke maand in op wat u precies uitgeeft aan bepaalde dingen. Dat wordt dus bonnetjes bewaren! Na een paar maanden weet u precies hoeveel geld er op gaat aan boodschappen, tanken etc. Deze bedragen (u kunt ze voor het gemak naar boven afronden op hele euro's) telt u op bij de vaste lasten. Het voordeel van een kasboekje bijhouden is ook dat u al snel ziet waar het geld naar toe gaat en vaak blijkt dat er best makkelijk te bezuinigen is op bepaalde zaken (waarom altijd A-merken kopen, snacken we echt zoveel, misschien heeft u niet het juiste mobiele abonnement als u elke maand veel moet bijbetalen, geef ik echt zoveel uit tijdens een avondje stappen?). Als het goed is, heeft u nu het totaalbedrag van uw vaste lasten. Vaste lasten zijn dus eigenlijk alle bedragen die elke maand terugkeren.

Trek nu het bedrag van uw vaste lasten af van uw inkomsten. Wat overblijft is uw Vrij te Besteden Bedrag.  Van dit bedrag gaat u een deel sparen, dus niet het hele bedrag! U moet natuurlijk nog wel wat geld overhouden voor andere zaken, zoals verjaardagen etc. Als het Vrij te Besteden bedrag vrij laag is, dan moet u eerst proberen te bezuinigen op uw vaste lasten (goedkopere merken kopen, evt abonnementen opzeggen of delen met iemand, belt u weinig mobiel neem dan prepaid ipv abonnemt etc). Als uw Vrij te Besteden Bedrag € 100,- is, dan kunt u zo'n € 25,- tot € 50,- gaan sparen. Spaar nooit meer als de helft, want dan houdt u het echt niet vol!

Waar en hoe gaat u  sparen?

U weet nu hoeveel u gaat sparen. Om het sparen tot een succes te maken is het belangrijk dat u automatisch gaat sparen. Geef uw bank dus de opdracht om elke maand een vast bedrag over te maken. En omdat u voor een speciaal doel spaart, is het verstandig om hier een aparte spaarrekening voor te openen. U kunt gewoon bij uw eigen bank een (extra) spaarrekening openen. Dit is gratis. Spaar ook gewoon bij uw eigen bank, een andere bank biedt misschien een iets hogere rente, maar dit scheelt vaak maar zo weinig dat het weinig nut heeft. Het door uw gespaarde bedrag wordt uiteindelijk gebruikt voor uw doel en blijft dus niet jaren bij de bank staan.

Doordat u een aparte rekening opent, bent u minder snel geneigd om er geld vanaf te halen! En doordat u automatisch spaart (uw spaarbedrag valt nu dus ook onder het kopje vaste lasten), merkt u als snel niet meer dat u spaart.

Heeft u echter nog helemaal geen spaarrekening, open er dan 2. Ja u leest het goed! Één gebruikt u voor uw doel. U laat hier elke maand een vast bedrag op storten. De tweede rekening wordt uw reservepotje. Als u aan het einde vd maand een keer wat geld overhoudt, hoe weinig het ook is, maak dit dan over naar deze rekening. U bouwt dan langzaam een leuk bedrag op. Mocht u een maand wat krapper zitten, dan kunt u van deze spaarrekening geld afhalen.  Hierdoor hoeft u niet aan uw andere spaargeld te komen.

Conclusie

Spaar dus op een aparte rekening en spaar automatisch. Begin ook eerst met een klein doel. Dit houdt het overzichtelijk én haalbaar. Zodra u uw eerste doel bereikt heeft, zult u merken hoe leuk sparen kan zijn. U wordt beloond voor uw moeite. Hierdoor zal sparen in de toekomst makkelijker gaan en u gaat waarschijnlijk ook wat kritischer naar uw eigen uitgavenpatroon kijken. Blijf een kasboekje gebruiken. Zo kunt u precies zien wanneer de jaarlijkse uitgaven zijn (belasting, jaarabonnementen etc) en dan kunt u hier rekening meehouden. Ook blijft u hierdoor beter op uw uitgaven patroon letten.

Succes met sparen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Hoe u eenvoudig kunt bezuinigen op uw uitgaven.

Niet kijken naar nieuwe inkomsten, maar naar de uitgaven!

Wat doe je nu eigenlijk als je geld leent?

Geld lenen voor allerlei doeleinde is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch moeten we daar voorzichtig mee om gaan.

Kostprijs van een product berekenen

Dit artikel legt in stappen uit hoe je de verkoopprijs van een product moet berekenen.

Beleggen profiteren van concurrentie financiële producten

Belegen anno 2013 is een stuk goedkoper geworden door het grote aanbod van brokers.

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Geld, de oorsprong is verdwenen

Geld een ruilmiddel of een pressiemiddel?

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering en wat voor soorten zijn er

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Het begrip subsidie

Wat verstaan we onder subsidie?

Hoe kun je veel geld verdienen met marktplaats?

Hoe kun je veel geld verdienen met de verkoop van goedkope auto’s, merkkleding, fietsen, en brommers op Marktplaats?

de overgang van gulden naar euro

wat was beter? de gulden of de euro

Behoefte aan een extra inkomen

Hoe bouw je een extra inkomen op?

Goedkope benzine of zuinig rijden

Wordt de benzine een “kwartje” goedkoper of gaan we zuiniger rijden.

Moeten we terug naar de gulden?

Terug naar de gulden, is dat de beste oplossing voor de Euro crisis?

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

Hoe zit het nu met de nieuwe belastingregels en de hypotheekaftrek vanaf januari 2013?

De goedkoopste stroom, goedkope stroom

Hoe kom je aan de goedkoopste stroom in Nederland

Schatkist voor de crisis?

Geld verdienen door oude sieraden te verkopen

Kromme conversies: in aandelen met weinig risico

Met kromme conversies kan de belegger met weinig risico in aandelen stappen

Vals goud

Hoe wordt je op een eenvoudige manier opgelicht ? Lees hier een verhaal hoe oplichters tewerk gaan.

Voorzieningen Ziektekosten en Zorgkosten

Er verandert veel in de Ziektekosten en Zorgkosten, hier een overzicht van de diverse voorzieningen.

Meer bezoekers met google adwords

Online adverteren via google wordt veel gebruikt. Hier leest u meer over google adwords

Goedkope concert tickets en concert kaartjes

Idee voor de goedkoopste concert tickets van Nederland verzameld op één pagina.