Verstandig sparen


Publicatie datum:

Verstandig sparen zodat je je einddoel bereikt

Gesponsorde koppelingen

In deze moeilijke economische tijden is het moeilijk om te sparen. Als u toch geld opzij kunt zetten, dan volgen hier wat tips om sneller en efficiënter uw doelstellingen te halen.

Iedereen droomt wel eens van mooie reizen, die grote gezinsauto, de luxe keuken etc. Zeker in deze economisch roerige tijden is het moeilijk om uw droom te verwezenlijken. Maar er zijn ook kleinere dromen/wensen. En die zijn misschien wél haalbaar.

Waar gaat u voor sparen?

Allereerst is het belangrijk om een specifiek doel te hebben. Dus niet alleen sparen voor een vakantie, maar sparen voor die reis naar Spanje. Of sparen voor een nieuwe flatscreen TV van 32" ipv sparen voor een nieuwe TV. Als u namelijk precies weet wat u wilt, dan weet u ook hoeveel u moet gaan sparen. Oriënteer u dus goed en neem het te sparen bedrag iets ruimer. De prijs kan eventueel veranderd zijn, afhankelijk van hoelang het sparen duurt.

Hoeveel gaat u sparen?

Als het goed is, weet u nu hoeveel geld u moet gaan sparen. U moet nu uit gaan rekenen hoeveel u kunt gaan sparen. Het is dus belangrijk dat u goed naar uw financiën gaat kijken. Hoeveel inkomsten heeft u in de maand? Tel alle inkomsten mee, dus ook uw zorgtoeslag, belastingteruggave (indien van toepassing) etc. Deze bedragen telt u op en dan heeft u uw maandelijkse inkomen.

Vervolgens gaat u uw vaste lasten berekenen. Vaste lasten zijn oa: huur, hypotheek, gas, licht, water, verzekeringen etc. Maar ook boodschappen, tanken, mobiele telefoonkosten, wekelijks uitgaan etc vallen onder vaste lasten. Om goed in te kunnen schatten wat u nu precies aan deze lasten kwijt bent, is het handig om een kasboekje bij te houden. Hier schrijft u netjes elke maand in op wat u precies uitgeeft aan bepaalde dingen. Dat wordt dus bonnetjes bewaren! Na een paar maanden weet u precies hoeveel geld er op gaat aan boodschappen, tanken etc. Deze bedragen (u kunt ze voor het gemak naar boven afronden op hele euro's) telt u op bij de vaste lasten. Het voordeel van een kasboekje bijhouden is ook dat u al snel ziet waar het geld naar toe gaat en vaak blijkt dat er best makkelijk te bezuinigen is op bepaalde zaken (waarom altijd A-merken kopen, snacken we echt zoveel, misschien heeft u niet het juiste mobiele abonnement als u elke maand veel moet bijbetalen, geef ik echt zoveel uit tijdens een avondje stappen?). Als het goed is, heeft u nu het totaalbedrag van uw vaste lasten. Vaste lasten zijn dus eigenlijk alle bedragen die elke maand terugkeren.

Trek nu het bedrag van uw vaste lasten af van uw inkomsten. Wat overblijft is uw Vrij te Besteden Bedrag.  Van dit bedrag gaat u een deel sparen, dus niet het hele bedrag! U moet natuurlijk nog wel wat geld overhouden voor andere zaken, zoals verjaardagen etc. Als het Vrij te Besteden bedrag vrij laag is, dan moet u eerst proberen te bezuinigen op uw vaste lasten (goedkopere merken kopen, evt abonnementen opzeggen of delen met iemand, belt u weinig mobiel neem dan prepaid ipv abonnemt etc). Als uw Vrij te Besteden Bedrag € 100,- is, dan kunt u zo'n € 25,- tot € 50,- gaan sparen. Spaar nooit meer als de helft, want dan houdt u het echt niet vol!

Waar en hoe gaat u  sparen?

U weet nu hoeveel u gaat sparen. Om het sparen tot een succes te maken is het belangrijk dat u automatisch gaat sparen. Geef uw bank dus de opdracht om elke maand een vast bedrag over te maken. En omdat u voor een speciaal doel spaart, is het verstandig om hier een aparte spaarrekening voor te openen. U kunt gewoon bij uw eigen bank een (extra) spaarrekening openen. Dit is gratis. Spaar ook gewoon bij uw eigen bank, een andere bank biedt misschien een iets hogere rente, maar dit scheelt vaak maar zo weinig dat het weinig nut heeft. Het door uw gespaarde bedrag wordt uiteindelijk gebruikt voor uw doel en blijft dus niet jaren bij de bank staan.

Doordat u een aparte rekening opent, bent u minder snel geneigd om er geld vanaf te halen! En doordat u automatisch spaart (uw spaarbedrag valt nu dus ook onder het kopje vaste lasten), merkt u als snel niet meer dat u spaart.

Heeft u echter nog helemaal geen spaarrekening, open er dan 2. Ja u leest het goed! Één gebruikt u voor uw doel. U laat hier elke maand een vast bedrag op storten. De tweede rekening wordt uw reservepotje. Als u aan het einde vd maand een keer wat geld overhoudt, hoe weinig het ook is, maak dit dan over naar deze rekening. U bouwt dan langzaam een leuk bedrag op. Mocht u een maand wat krapper zitten, dan kunt u van deze spaarrekening geld afhalen.  Hierdoor hoeft u niet aan uw andere spaargeld te komen.

Conclusie

Spaar dus op een aparte rekening en spaar automatisch. Begin ook eerst met een klein doel. Dit houdt het overzichtelijk én haalbaar. Zodra u uw eerste doel bereikt heeft, zult u merken hoe leuk sparen kan zijn. U wordt beloond voor uw moeite. Hierdoor zal sparen in de toekomst makkelijker gaan en u gaat waarschijnlijk ook wat kritischer naar uw eigen uitgavenpatroon kijken. Blijf een kasboekje gebruiken. Zo kunt u precies zien wanneer de jaarlijkse uitgaven zijn (belasting, jaarabonnementen etc) en dan kunt u hier rekening meehouden. Ook blijft u hierdoor beter op uw uitgaven patroon letten.

Succes met sparen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Goedkoop geld lenen voor studenten

Studenten lenen gemiddeld veel geld, lees hier waar je het goedkoopst kunt lenen als student.

Wat kost trouwen, een huwelijk en een droombruiloft?

Ja ik wil trouwen, de mooiste dag van je leven, een droombruiloft en een fijn huwelijk.

Hoe lang kun je nog geld verdienen met olie?

Het is de OPEC niet gelukt om de olieprijs te verhogen, hoe lang kan de OPEC nog geld verdienen met olie?

Eenvoudig geld verdienen met je eigen kleine bank

Hoe begin je een eigen bank? Kun je ook nu nog eenvoudig geld verdienen met een kleine bank?

Goedkope cartridges, goedkope inktpatronen, goedkope inktcartridges

Printer inkt is heel erg duur, lees hier hoe en waar je goedkope inkt kunt kopen.

Studieschuld aflossen

Alles over het aflossen van een studieschuld

Je persoonlijke administratie en boekhouding.

Zorg dat je administratie en boekhouding op orde is en blijft!

Soorten dienstverband

Welke soorten dienstverband zijn?

Tegenstrijdig belang

De wet geeft een speciale regeling ingeval de vennootschap een zogenaamd tegenstrijdig belang (

Wat is een octrooi / patent?

Wat houdt een octrooi of patent precies in?

Relatie Earnings Management en Belastinglatenties

Relatie Earnings Mangement en Belastinglatenties gezien vanuit verschillende oogpunten

Hoe werkt een loonstrookje?

uitleg loonstrookje, salarisstrookje

30 tips om geld te besparen

Geld besparen? Wil je geld overhouden voor leuke dingen? Wie weet zit hier een gouden tip voor jou tussen!

De toekomst van het internetbankieren

Internetbankieren is het afgelopen decennia in opkomst gekomen en tegenwoordig doet iedereen het. Hoe ziet de toekomst van het internetbankieren eruit?

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

Makkelijk geld verdienen met Foobie.nl

Iedereen die schrijven kan, kan makkelijk geld verdienen met Foobie.nl

Hoe rendabel is zonne-energie echt, hoe rendabel zijn zonnepanelen echt

Zonne-energie en zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit, lees hier hoe rendabel Zonne-energie en zonnepanelen echt zijn.

Wat is Residueel Inkomen?

Een inkomen dat blijft doorlopen lang na het beëindigen van de arbeid

Zo goedkoop mogelijke zorgverzekering

Tips om te besparen op de basisverzekering

Basel III

Wat is Basel III en hoe zal het de financiële wereld gaan beïnvloeden

Geld verdienen met Paypro

Hoeveel geld kun je verdienen met Paypro?

Online geld lenen

Tips over online geld lenen.

Trackers, goedkoop alternatief voor beleggingsfondsen

Trackers zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen

Verschillende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Verhuizen nóg duurder door verhuiskosten instanties!

Veel verhuiskosten betalen bij instanties voor een simpele adreswijziging in het systeem