Je goud verkopen


Publicatie datum:

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

Gesponsorde koppelingen

Inleiding

Momenteel heerst er recessie, staan de goudprijzen op de beursen hoog en schieten goudinkopers als paddenstoelen uit de grond. Ook juweliers zijn actief bezig met het inkopen van goud en zilver. Het is een redelijk specifieke markt waar je als burger relatief weinig kijk op hebt. De ervaring leert dan ook dat vele klanten tevreden hun goud verkopen, maar eigenlijk door onwentendheid worden "opgelicht". Men adverteerd met bizar hoge prijzen per gram, die in theorie vaak wel kloppen, maar zelden van toepassing zijn.

Ik wil jullie leren waar je als klant op kan letten om ervoor te zorgen dat je het beste en meeste geld uit jouw sieraden kan halen. Het zijn kleine dingen, die makkelijk te onthouden zijn, maar een wereld van verschil kunnen maken. 

Karaten en merken

Wanneer je besluit, jouw goud te verkopen is het allereerst zaak dat je, je eigen sieraden bekijkt. Nederlands goud is doorgaans 14kt en binnen Nederland is er een wettelijke verplichting goud te "merken". Dit betekend dat er een merk instaat die de karaat aangeeft. Ook andere landen merken wel degelijk, maar hier is het doorgaans geen wettelijke verplichting en zeker in de toeristische landen gebruiken sommigen onjuiste merken. Wanneer er staat "Gold Plated" Betekend dat dit sieraad x kt is verguld (een goudlaagje). Dit is geen door en door goud en zal een inkoper niet snel inkopen. Dit valt relatief makkelijk te controleren door er simpelweg een magneet tegen te houden. Goud is een edelmetaal en edelmetalen zijn NOOIT magnetisch. Trekt het toch magnetisch aan, betekend dit dat er een NIET edelmetaal in verwerkt is en doorgaans geen volledig gouden sieraad is. Er zijn wat kleine uitzonderingen zoals bv een sluiting van een ketting, deze is hol aan de binnenkant waarin een stalen veertje zit om de sluiting zijn werking te kunnen geven.

Hieronder een lijst van de gebruikelijke karaten:

333 - 8kt

375 - 9kt

417 - 10kt

501 - 12kt

585 - 14kt

626 - 15kt

667 - 16kt

708 - 17kt

750 - 18kt

800 - 19,2kt (Hoofdzakelijk Portugees goud)

833 - 20kt

875 - 21kt

917 - 22kt

958 - 23kt

999 - 24kt

De merken staan voor het percentage goud, dus als voorbeeld: 14kt heeft als merk 585 wat niets anders betekend dat dit 58,5 procent goud is wat verwerkt is in het betreffende sieraad. 24kt, dus 999, betekend niets anders dan 99,9 pct is goud! Met deze kennis, kan een goudinkoper niet makkelijk op basis van een lager karaat inkopen, want je weet immers welk merk erin staat. Het is mij met regelmaat voorgekomen, dat ik ergens kwam om mijn goud in te leveren, wat 18kt is en geschaald wordt op 14kt. Wanneer men hier melding van maakt, is het vaak: "Oh, sorry. Ik heb verkeerd gekeken een klein moment ik zal het nogmaals controleren", waarna ze hem alsnog inschalen op 18kt. Wanneer men dit niet weet kost je dat als klant tientallen euro's en de opkoper lacht in zijn knuistje.

De volgende stap is:

Controleer de koersen. Dit is weliswaar beursgoud (beleggingen e.d.) en op basis van 24kt, maar er is een berekening om een prijs per karaat per gram uit te rekenen, die totaal niet moeilijk is.

Stel nu dat 24kt in de koersen op 40,- staat per gram. Je doet niets anders dan 40 / 24 = 1,666 (de prijs per 1 gr voor 1kt). Dan maal het aantal karaat: 1,666 x 14 (kt) = 23,333. Dit betekend dat de exacte beursprijs voor 14 kt dus 23,333 per gram is.  Dit doe je x het totaal gewicht van het sieraad. Voor het voorbeeld is het sieraad 5gr. (mogelijke stenen e.d. niet meegerekend, want dit is immers geen goud).

Concreet: 40 / 24 = 1,666 x 14 = 23,333 x 5 = 116,66. Dit zou inhouden dat je op de beurs voor jouw sieraad 116,66 euro zou kunnen krijgen. Uiteraard heeft een inkoper ook zijn kosten en uitgaves, dus gemiddeld zal een prijs iets lager liggen. MAAR, er is een wezelijk verschil tussen iets lager of heel veel lager. Feitelijk houdt dat dus in SHOPPEN. Lever niet in vanuit impuls, maar ga meerdere opkopers af. Gemiddelde huishoudens hebben meer dan 5gr thuis liggen en wanneer ze een bedrag horen schrikt men vaak van de hoogte, raakt enthousiast en verkoopt. Dit is de kracht die vele opkopers toepassen, maar eigenlijk dus inspelen op jouw onwetendheid en impuls.

Er zijn (hoofdzakelijk juweliers) goudinkopers, die prijzen aanbieden boven deze 23,333 euro. Dit houdt doorgaans in dat men geen contant geld krijgt, maar cadeaubonnen of een tegoed die je bij de betreffende juwelier moet besteden. Dit laatste is een prachtig concept wanneer je nieuwe sieraden wilt aanschaffen, maar ook hierbij geldt weer: Iedere opkoper hanteert hierin zijn eigen prijzen, dus ga vergelijken waar je het beste uitkomt.

Wees scherp en geen dief van je eigen portomonnee.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Verschillende hypotheekvormen: de spaarhypotheek

Wat is een spaarhypotheek?

het bijhouden van een kasboekje ideaal om geld te besparen.

een goed overzicht van je financien is een prima manier om niet in schulden te raken of heel rijk te worden

De goedkoopste hypotheek, de beste hypotheek

Op deze website vindt je hoe je de goedkoopste hypotheek en de beste hypotheek.

Dromen van een oplossing

Na vele jaren van financiële ellende komen er een paar lichtpuntjes voor het senioren echtpaar die hen de moed geven door te gaan.

Budgetbeheersing

Hoe krijg je nu precies je financiën weer op orde?

De crisis slaat hard toe! Het aantal werkelozen in Nederland is explosief toegenomen!

De economische crisis in Nederland slaat hard toe. De werkeloosheid in Nederland stijgt voortdurend de laatste 1,5 jaar blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De werkeloosheid is momenteel 7,2 % van de beroepsbevolking.

Het nieuwe geldsysteem

Het huidige geldsysteem staat op instorten, tijd voor een heel nieuw geld systeem

Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?

Vind je dat ook zo vervelend als je lege fles niet geaccepteerd wordt? Lees hoe je toch geld kunt verdienen met verkeerde lege flessen.

Vijf manieren om online geld te verdienen

Wil je voorgoed afscheid nemen van je dagelijkse routine, of gewoon wat extra geld aan de kant hebben, er zijn best wel wat manieren om online geld te verdienen.

De Bolkesteinrichtlijn

In grote lijnen de algemene informatie over de Bolkesteinrichtlijn

Wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy?

Iedereen krijgt te maken met het fenomeen sharing economy, wat zijn de kansen en voordelen van de sharing economy.

Spaarhypotheek of beleggingshypotheek

Veel mensen vragen zitten met de vraag voor wat voor soort hypotheek er genomen moet worden. Hier worden spaar en beleggingshypotheken kort besproken.

Management en organisatie

Een artikel over management en organisatie waarbij o.a. de volgende onderwerpen worden besproken: cashflow, revisionisme, besluitingsvormen en vormen van communicatie.

Hoe kun je eenvoudig een lokaal alternatief geldcircuit opzetten met Cyclos?

STRO (Social Trade Organisation) is een organisatie die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt door lokale alternatieve geldcircuits op te zetten met Cyclos?

Hoe kun je meer verdienen met hetzelfde loon?

De lonen stijgen niet zo hard meer als vroeger, toch kun je meer verdienen met hetzelfde loon.

Zuinig een dagje weg

Een paar tips om zuiniger met je dag-je-weg om te gaan.

Makkelijke bespaartips voor in je huishouden

Zou je graag je huishoudelijke uitgaven willen verminderen? Lees hier makkelijke tips om te besparen in je huishouden!

Een andere vorm van lenen, huurkoop.

Lenen via huurkoop word verschillend bekeken in Nederland dan in Belgie.

De voornaamste inkomstenbronnen van Mexico

Een overzicht van de voornaamste inkomstenbronnen van Mexico met een ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Hoe kun je geld verdienen met je smartphone?

De mogelijkheden van een smartphone zijn oneindig, je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Alles over inboedelverzekeringen

Informatie over inboedelverzekeringen

AOW

De geschiedenis en actuele ontwikkelingen mbt de A.O.W.

Geld verdienen naast je reguliere baan

3 simpele manieren om extra geld te verdienen

Factuur factoring als broodnodige kasstroom voor bedrijven

Factoring gebruiken om direct te beschikken over benodigde kapitaal voor kleine ondernemers

Voorkom schulden bij kwetsbare jongeren

Beschermingsbewind, bewindvoerder, schulden, jongeren