Je goud verkopen


Publicatie datum:

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

Gesponsorde koppelingen

Inleiding

Momenteel heerst er recessie, staan de goudprijzen op de beursen hoog en schieten goudinkopers als paddenstoelen uit de grond. Ook juweliers zijn actief bezig met het inkopen van goud en zilver. Het is een redelijk specifieke markt waar je als burger relatief weinig kijk op hebt. De ervaring leert dan ook dat vele klanten tevreden hun goud verkopen, maar eigenlijk door onwentendheid worden "opgelicht". Men adverteerd met bizar hoge prijzen per gram, die in theorie vaak wel kloppen, maar zelden van toepassing zijn.

Ik wil jullie leren waar je als klant op kan letten om ervoor te zorgen dat je het beste en meeste geld uit jouw sieraden kan halen. Het zijn kleine dingen, die makkelijk te onthouden zijn, maar een wereld van verschil kunnen maken. 

Karaten en merken

Wanneer je besluit, jouw goud te verkopen is het allereerst zaak dat je, je eigen sieraden bekijkt. Nederlands goud is doorgaans 14kt en binnen Nederland is er een wettelijke verplichting goud te "merken". Dit betekend dat er een merk instaat die de karaat aangeeft. Ook andere landen merken wel degelijk, maar hier is het doorgaans geen wettelijke verplichting en zeker in de toeristische landen gebruiken sommigen onjuiste merken. Wanneer er staat "Gold Plated" Betekend dat dit sieraad x kt is verguld (een goudlaagje). Dit is geen door en door goud en zal een inkoper niet snel inkopen. Dit valt relatief makkelijk te controleren door er simpelweg een magneet tegen te houden. Goud is een edelmetaal en edelmetalen zijn NOOIT magnetisch. Trekt het toch magnetisch aan, betekend dit dat er een NIET edelmetaal in verwerkt is en doorgaans geen volledig gouden sieraad is. Er zijn wat kleine uitzonderingen zoals bv een sluiting van een ketting, deze is hol aan de binnenkant waarin een stalen veertje zit om de sluiting zijn werking te kunnen geven.

Hieronder een lijst van de gebruikelijke karaten:

333 - 8kt

375 - 9kt

417 - 10kt

501 - 12kt

585 - 14kt

626 - 15kt

667 - 16kt

708 - 17kt

750 - 18kt

800 - 19,2kt (Hoofdzakelijk Portugees goud)

833 - 20kt

875 - 21kt

917 - 22kt

958 - 23kt

999 - 24kt

De merken staan voor het percentage goud, dus als voorbeeld: 14kt heeft als merk 585 wat niets anders betekend dat dit 58,5 procent goud is wat verwerkt is in het betreffende sieraad. 24kt, dus 999, betekend niets anders dan 99,9 pct is goud! Met deze kennis, kan een goudinkoper niet makkelijk op basis van een lager karaat inkopen, want je weet immers welk merk erin staat. Het is mij met regelmaat voorgekomen, dat ik ergens kwam om mijn goud in te leveren, wat 18kt is en geschaald wordt op 14kt. Wanneer men hier melding van maakt, is het vaak: "Oh, sorry. Ik heb verkeerd gekeken een klein moment ik zal het nogmaals controleren", waarna ze hem alsnog inschalen op 18kt. Wanneer men dit niet weet kost je dat als klant tientallen euro's en de opkoper lacht in zijn knuistje.

De volgende stap is:

Controleer de koersen. Dit is weliswaar beursgoud (beleggingen e.d.) en op basis van 24kt, maar er is een berekening om een prijs per karaat per gram uit te rekenen, die totaal niet moeilijk is.

Stel nu dat 24kt in de koersen op 40,- staat per gram. Je doet niets anders dan 40 / 24 = 1,666 (de prijs per 1 gr voor 1kt). Dan maal het aantal karaat: 1,666 x 14 (kt) = 23,333. Dit betekend dat de exacte beursprijs voor 14 kt dus 23,333 per gram is.  Dit doe je x het totaal gewicht van het sieraad. Voor het voorbeeld is het sieraad 5gr. (mogelijke stenen e.d. niet meegerekend, want dit is immers geen goud).

Concreet: 40 / 24 = 1,666 x 14 = 23,333 x 5 = 116,66. Dit zou inhouden dat je op de beurs voor jouw sieraad 116,66 euro zou kunnen krijgen. Uiteraard heeft een inkoper ook zijn kosten en uitgaves, dus gemiddeld zal een prijs iets lager liggen. MAAR, er is een wezelijk verschil tussen iets lager of heel veel lager. Feitelijk houdt dat dus in SHOPPEN. Lever niet in vanuit impuls, maar ga meerdere opkopers af. Gemiddelde huishoudens hebben meer dan 5gr thuis liggen en wanneer ze een bedrag horen schrikt men vaak van de hoogte, raakt enthousiast en verkoopt. Dit is de kracht die vele opkopers toepassen, maar eigenlijk dus inspelen op jouw onwetendheid en impuls.

Er zijn (hoofdzakelijk juweliers) goudinkopers, die prijzen aanbieden boven deze 23,333 euro. Dit houdt doorgaans in dat men geen contant geld krijgt, maar cadeaubonnen of een tegoed die je bij de betreffende juwelier moet besteden. Dit laatste is een prachtig concept wanneer je nieuwe sieraden wilt aanschaffen, maar ook hierbij geldt weer: Iedere opkoper hanteert hierin zijn eigen prijzen, dus ga vergelijken waar je het beste uitkomt.

Wees scherp en geen dief van je eigen portomonnee.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie financieel

Hoe u eenvoudig kunt bezuinigen op uw uitgaven.

Niet kijken naar nieuwe inkomsten, maar naar de uitgaven!

Hoe kun je normaal leven van een bijstand uitkering?

Steeds meer mensen belanden voor altijd in de bijstand, hoe kun je normaal leven in de bijstand.

Verhoog je omzet en verdien meer.

Meer verdienen door meer marge bij minder omzet.

Vrijschelding van alle schulden, algehele schuldsanering

Wil je ook in één keer van al je schulden af, lees hier hoe dat mogelijk is.

Geld verdienen met twitter

Verdien snel, slim en makkelijk geld op internet via twitter!

Wanneer krijg je je belasting geld terug over 2014?

Begin 2015 heb je inkomsten belasting aangifte moeten doen over 2014. Wanneer krijg je hierover bericht van de belastingdienst en kun je de teruggave verwachten?

Schatkist voor de crisis?

Geld verdienen door oude sieraden te verkopen

Google Adsense optimalisatie

Optimaliseer je inkomsten van Google Adsense

Lenen zonder BKR

Lenen zonder BKR | Lees hier meer informatie over het lenen zonder BKR toetsing of BKR notering.

Het Enron schandaal

De ondergan van een Amerikaanse grootmacht op de energiemarkt

Impulsieve uitgaven vermijden

Als je vaak impulsieve uitgaven doet, en je staat er financieel niet zo goed voor, is het tijd eens kritisch naar je koopgewoontes te kijken. Hier een paar tips om impulsieve uitgaven te verminderen.

Eeuwigdurende obligaties (perpetuals)

Eeuwigdurende obligaties kunnen hoog rendement opleveren

Belegging de MIST in

Een op waarheid berust verhaal van een daytrader. De namen zijn afgekort of gefingeerd, maar de essentie is re�el.

In het rood

Wat als je een grote berg schulden hebt?

Zuinig een dagje weg

Een paar tips om zuiniger met je dag-je-weg om te gaan.

Hoe verdient myheritage.com zijn geld

Op www.myheritage.com kun je gratis een stamboom aanmaken, maar hoe wordt dit gefinancierd?

Ontwerp en lage prijzen bij IKEA

Hoe verloopt het ontwerpproces bij IKEA en hoe houdt IKEA de prijzen laag.

Schuldbemiddeling door financiele problemen.

Heel veel mensen krijgen te maken met financiele problemen.

De goedkoopste fietsverlichting, goedkope led verlichting

De goedkoopste fietsverlichting is de led fietsverlichting.

Geld

Geld: een vreemd begrip. Wat is het en hoe is het ontstaan?

Koop je op bidstar24.nl een iPhone voor maar € 43,-?

Hoe kun je op de veilingsite bidstar24.nl een iPhone winnen voor maar € 43,-?

Je goud verkopen

Wil je, je Goud verkopen? Hier een paar tips.

Catawiki

Enkele tips die u kunt toepassen als u graag (online) dingen verkoopt of als u objecten verzameld en een betrouwbaar adres zoekt om het online in te kopen.

Boekhoudschandaal Ahold

Beschrijving van het boekhoudschandaal bij Ahold. Wat er allemaal aan de hand was bij Ahold.

Het nieuwe geldsysteem

Het huidige geldsysteem staat op instorten, tijd voor een heel nieuw geld systeem