Liar’s dice: Het leuke dobbelspel voor een oneindig aantal spelers!


Publicatie datum:

Herinnert u zich het dobbelspel uit de free-roaming game Red Dead Redemption of de derde film van Pirates of the Caribbean? Dat is liar’s dice! Ook wel diception, perudo, pirate’s dice of dudo genoemd.

Gesponsorde koppelingen

 In Duitsland wordt het daarentegen Bluff genoemd. In Nederland is er niet een officiële benaming voor. Van oorsprong komt het de Zuid-Amerikaanse landen. In dit artikel komt u de spelregels en speltactieken te weten! Het is zeker een aanrader om eens in groepsverband te spelen!

Voordat je het spel kunt spelen heb je het volgende nodig:

- Zeszijdige dobbelstenen (aantal hangt af van het aantal spelers)
- Dobbelbekers of normale bekers (in ieder geval een beker waarin alle dobbelstenen passen waarmee je speelt)
- Een tafel of kruk om het spel op te spelen

Liar’s dice speel je minimaal met 2 spelers. Het leukste is natuurlijk om het met meerdere spelers te spelen zodat er niet snel een einde komt aan een potje. Eigenlijk kun je het met zoveel spelers spelen als je zelf maar wil. Echter, 6 of 7 spelers is bijna wel het maximum aangezien het spel bij meerdere deelnemers wel erg veel tijd in beslag neemt. 

De speelduur hangt ook af van het aantal dobbelstenen die elke speler krijgt voordat het spel kan starten. Hoe meer dobbelstenen, hoe langer het spel zal duren. Volgens de officiële regels krijgt elke speler gewoon 5 dobbelstenen. Je kan het uitbreiden naar 6, 7 of 8 dobbelstenen maar zoveel moeten er maar net onder je beker kunnen passen.

Hoe speel je liar's dice?

Het spel kan beginnen wanneer iedereen een beker heeft met daarin minimaal 5 dobbelstenen. Als er bijvoorbeeld 4 spelers meedoen zijn er in totaal 20 dobbelstenen aanwezig op tafel. Elke spelers bezit dus 25% van het totaal aantal dices. Om snel te bepalen wie mag beginnen kan iedereen eenmaal gooien met een dobbelsteen. Degene met het hoogste getal mag dan beginnen.

Het spel begint als iedereen gedobbeld heeft. Let er goed op dat je alleen je eigen dobbelstenen mag bekijken en niet die van een ander. Schud de beker met dobbelstenen dus en leg deze ondersteboven op tafel met de dobbelstenen er verscholen onder. Dek het desnoods af met je handen. Bekijk de cijfers goed die je hebt gegooid. Je mag ze tijdens een ronde altijd weer bekijken. 

Degene die begint brengt een bod uit. Een bod kan bijvoorbeeld twee 3’en zijn. Dit houdt in dat de speler denkt dat er sowieso in totaal twee 3’en zijn gegooid op de gehele tafel (20 dobbelstenen). Vervolgens is de speler links van hem/haar aan de beurt. Deze speler kan kiezen uit de volgende 3 opties: 

Hoger bieden: Een bod hoger dan twee 3’en is bijvoorbeeld drie 3’en of twee 4’en, vier 6’en etc. Een lager bod is bijvoorbeeld twee 2’en of één 6. Het is verstandig om je eigen bod te baseren op je eigen dobbelstenen. Het is riskant om je bod niet te baseren hierop. Dit komt erop neer dat je bluft. 

Bluf zeggen: Als je denkt dat er geen twee 3’en (of een ander bod waarvan jij denkt dat het niet kan kloppen) in totaal gegooid zijn maar dit er minder zijn zeg je bluf. Vervolgens moet iedereen zijn/haar dobbelstenen blootleggen zodat er geteld kan worden hoeveel 3’en er in werkelijkheid gegooid zijn. Blijken dit er inderdaad minder dan 2 te zijn dan raakt degene die het bod uitbracht een dobbelsteen kwijt. Blijken dit er 2 of meer te zijn dan raakt degene die bluf zegt er eentje kwijt.           

Precies zeggen: De derde optie is het zeggen van precies. Deze optie is de minst voor de hand liggende aangezien aan deze de meeste risico’s verbonden zijn. Tenminste in het begin van het spel als er nog veel dobbelstenen zijn. Door het zeggen van precies denk je dat het bod precies klopt. Bij een bod van twee 3’en denk je dus dat er in totaal over de hele tafel twee 3’en geworpen zijn. Als de dobbelstenen getoond en geteld zijn en het inderdaad twee 3’en blijken te zijn dan raakt elke tegenspeler een dice kwijt. Blijken er meer of minder 3’en te zijn dan raakt degene die precies zei eentje kwijt. 

Wanneer je hoger biedt gaat de spelronde verder. Bij de andere 2 opties stopt de spelronde. Hoe meer dobbelstenen je bezit hoe beter je ervoor staat. Jij maakt dan voor een hoger percentage deel uit van het spel dan sommige andere tegenstanders.  

Het doel van het spel is dat je dobbelstenen bij je tegenspelers probeert weg te spelen. Als je geen dobbelsteen meer over hebt lig je eruit. Het spel gaat door totdat er een winnaar overblijft: Degene die alle dobbelstenen van de rest heeft weggespeeld en zelf nog één of meerdere dices over heeft.

Het spel kan met verschillende tactieken gespeeld worden. De beste tactiek is om niet teveel aan kansberekening en inschatting te doen maar om af en toe te bluffen of de waarheid te spreken. Neem soms iets meer risico en soms ietsje minder. Het is bijna onmogelijk om het gehele spel op safe te spelen om uiteindelijk te winnen. Probeer het zeggen van precies in het beginfase van het spel zoveel mogelijk te vermijden. De kans dat het daadwerkelijk precies is wordt namelijk pas groter wanneer er het aantal dobbelstenen afneemt.

Je kan misschien afleiden aan iemands manier van spelen (gezichtsuitdrukkingen, handelingen etc.) of diegene bluft ja of nee. Het kan echter ook misleidend werken. 

Doordat er niet echt een standaardtactiek is om liar’s dice te spelen kan zelfs een beginneling al snel een keer het spel winnen. Iedereen heeft namelijk gelijke kansen. Het enige wat je hoeft te weten zijn de spelregels. Deze worden tijdens je eerste potje als het goed is wel geheel duidelijk.  

Persoonlijk vind ik het een erg leuke tijdinvulling met vrienden. Vooral als je eenmaal de spelregels onder de knie hebt. Je kan het desnoods combineren met shotjes. Dat je elke keer een shotje moet drinken wanneer je een dobbelsteen verliest. 

Alvast veel speelplezier!


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie games

Just dance, Feel the groove, Hit the move!

Just dance met onder andere: Fame!, U can't touch this en I like to move it!

Als je van spelletjes spelen houdt is er op internet voor ieder wat wils te vinden.

De populairste gratis online spelletjes zijn momenteel; Bubble Shooter, Chinese Checkers, 3 In One Checkers, Class Kiss, Master Mind en Bloons.

Terrorisme en Oorlog-games

Terroristen en war games? Lees verder om erachter te komen op welke manier deze games worden gebruikt door terroristen.

Wii Fit

Wii Fit is een videogame voor de Nintendo Wii

Liar’s dice: Het leuke dobbelspel voor een oneindig aantal spelers!

Herinnert u zich het dobbelspel uit de free-roaming game Red Dead Redemption of de derde film van Pirates of the Caribbean? Dat is liar’s dice! Ook wel diception, perudo, pirate’s dice of dudo genoemd.

League of Legends - Gratis RTS

Een gratis game waar je veel inzicht, strategy en teamplay voor nodig hebt.

ZZ TOP beleeft furore in gaming industrie

Rockband onverslaanbaar. ZZ TOP weerstaat de tand des tijds!

browserspel Grepolis

een beetje uitleg over het browserspel Grepolis

Crysis 2

Korte beschrijving over het spel Crysis 2 online & multiplayer

Tribalwars: Handige tips voor een beginner

Wil je een gratis online spel via internet spelen. Deze game is aan te raden! Het is een strategische game en wordt door duizenden mensen gespeeld. Als je een beginnende speler bent, lees dan dit artikel voor wat tips!

ICO & Shadow of the colossus.

Een game-ervaring die uniek is in de geschiedenis van videogames.

Dead Space 2 Recensie

Het gruwelijke horror verhaal in de ruimte gaat verder!

Gosupermodel

Gosupermodel: een site waar meiden zich kunnen ontplooien

Wordfeud installeren

Wordfeud is een spel welke eigenlijk een online versie is van het oude bordspel Scrabble. Wordfeud is gratis te downloaden voor op je tablets, Iphone en al je android toestellen.

R.U.S.E

RTS game over de Tweede Wereldoorlog

Candy Crush is de nieuwste verslaving voor gamers

Candy Crush is een nieuw spel wat door veel mensen gespeeld wordt. In dit artikel leer je meer over Candy Crush en hoe het te spelen.

Games maken

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

PS VITA is de max

De PS VITA is er eindelijk.

Internet aansluiten op uw PS3: Zo moet het.

In dit artikel wil ik je uitleggen hoe je jouw internet goed aansluit op je ps3.

Review van Star Wars: the Force Unleashed 2

Review van de PS3 game Star Wars: the Force Unleashed 2.

Warhammer, welk van de 3 soorten past bij mij?

In dit artikel krijg je hulp in het kiesen van welk soort warhammer spel bij jouw past

Starcraft 2

Real time strategy

Wat is Wordfeud?

de nieuwste rage wordfeud

Red Dead Redemption

Deze uitgebreide, free roaming game uitgebracht in mei 2010 door Rockstar Games heeft zeker niet een paar centjes gekost om te ontwerpen. Het resultaat mag er zijn! Ik vond het één van de beste spellen die ik in tijden heb gespeeld!

Sims 3 laat nog langer op zich wachten

Sims 3 release datum opgeschoven naar juni