Sudoku doorgronden


Publicatie datum:

Een sudoku puzzel doorgronden

Gesponsorde koppelingen

Als je je bedenkt dat de sudoku een vorm van een Latijnse vierkant, een wiskundig hulpmiddel, is, dan is het niet zo gek dat veel mensen moeite hebben met het begrijpen van een sudoku.

Gesponsorde koppelingen

Enig wiskundig inzicht is handig bij het oplossen van een sudoku, het is echter niet noodzakelijk. Het spelen van sudoku is voornamelijk een kwestie van gezond verstand en logisch denken.

Toch zijn er veel wiskundigen geïntrigeerd door de populaire puzzel. Hoeveel sudoku’s zijn er? Wat is het minimaal aantal ingevulde vakjes dat nodig is om een sudoku op te kunnen lossen? Vragen die alleen te beantwoorden zijn door wiskundigen.

In 2005 bogen twee wiskundigen zich over de vraag hoeveel verschillende sudoku’s er bestaan. Zij berekenden dat dit er 5.472.730.538 moesten zijn. We hoeven ons dus voorlopig niet druk te maken dat de sudoku’s op zouden raken.

Twee andere wiskundigen doken eerder al in het vraagstuk hoeveel vakjes er minimaal ingevuld dienen te zijn om een sudoku te kunnen oplossen. En gingen op zoek naar een formule die kan berekenen wat het aantal mogelijke oplossingen van een gegeven sudoku is. Ze gebruikten hiervoor theorieën uit de grafentheorie. Een antwoord bleef echter uit. Ze hebben aangetoond dat de formule zou moeten bestaan, maar hebben ‘m niet kunnen vinden.

Gelukkig is het maken van een sudoku puzzel stukken eenvoudiger dan het willen doorgronden ervan, hiervoor hoef je geen wiskunde gestudeerd te hebben. Mocht je het evengoed lastig vinden, maar wel willen leren, dan is deze sudoku website een goed startpunt. Op deze website staan heel overzichtelijke en duidelijke tips en uitleg. En kun je heel goed oefenen met de vele sudoku’s die er vertegenwoordigd zijn. Toegegeven, het zijn er geen vijf miljard, maar je hoeft je voorlopig niet te vervelen als je van puzzelen houdt. Maar pas op, als je sudoku’s eenmaal snapt, dan zijn ze heel verslavend.

 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie games

Fight night champion.

Boksspel met een sterk grafische storymode & indrukwekkende spelersinterface

Verantwoord speelgoed, is ook leerzaam

Verantwoord Houten speelgoed en 3d puzzels zijn zeer leerzaam voor kinderen en volwassenen

Jewels

Beschrijving van Jewels (MHGames), gespeeld op de Samsung Galaxy S (via android market downloadbaar)

ZZ TOP beleeft furore in gaming industrie

Rockband onverslaanbaar. ZZ TOP weerstaat de tand des tijds!

Wordfeud installeren

Wordfeud is een spel welke eigenlijk een online versie is van het oude bordspel Scrabble. Wordfeud is gratis te downloaden voor op je tablets, Iphone en al je android toestellen.