Games maken


Publicatie datum:

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

Gesponsorde koppelingen

Veel gamers willen graag games (leren) maken en zoeken daar een opleiding voor. Maar wat voor talenten heb je daarvoor nodig? Een gamer is niet per definitie een game-maker, zoals een auto-coureur ook geen automonteur is. In dit soort studiekeuzes (vooral bij game-opleidingen)worden nogal eens behoorlijke vergissingen gemaakt, met een aantal jaren verloren tijd vaak als gevolg. Laten we de benodigde talenten en vaardigheden eens op een rijtje zetten om een opleiding in een 'game-vak' succesvol te kunnen afronden.

Een game maken gaat altijd in groepsverband. Je moet dus in de eerste plaats goed kunnen (willen) samenwerken en dat betekent dat je naar elkaar moet willen luisteren, elkaar moet willen respecteren, elkaars creativiteit moet willen accepteren en je moet je goed aan samenwerkingsregels willen houden.

Er zijn verschillende disciplines (rollen) bij het maken van een game. We zetten ze in hoofdlijnen voor je neer.

  1. Game Designer Dat is de bedenker (ontwerper) van het spel. Hij/zij maakt de spelregels, de wijze van punten scoren en alles wat maar met de Game Play te maken heeft. Designer betekent hier dus spelontwerper. Omdat je moet weten wat technisch wel en niet mogelijk is in een computerspel, moet je ook veel weten van de digitale technieken die gemoeid gaan met het maken van het spel. Een Game Designer wordt op een HBO opgeleid, het is een moeilijke studie en je moet er hard voor werken. Havo of de opleiding MBO Game Artist is hierbij een goede vooropleiding.

  2. Level Designer Als een spel bedacht is, kun je er allelei niveaus in moeilijkheidsgraden voor bedenken. Dat doet de Level Designer. Vaak is dat een specialisme of een extra taak van de Game Designer. Hier is ook een HBO-studie voor nodig.

  3. Art Director Deze persoon bedenkt de sferen van de werelden waarin het spel zich afspeelt. Ook de uitstraling van de karakters (de personen of wezens) die worden door de Art Director bedacht. Altijd is de doelgroep hierin het belangrijkste. De doelgroep is het publiek waarvoor het spel gemaakt wordt. Een Art Director moet dus niet alleen goed kunnen Grafisch Ontwerpen, hij/zij moet zich ook ook heel goed kunnen inleven in de doelgroep. Dat geldt natuurlijk ook voor de Game Designer en de Level Designer. Een game voor een klein kind is bijvoorbeeld heel anders dan voor een jongere of een voor volwassene. Ook de studie hiervoor kan alleen op het HBO worden gevolgd.

  4. Game Artist Dat is de 'grafisch' vormgever van het spel. Voor dit vak heb je echte vormgeeftalenten nodig. Dat betekent dat je goed moet kunnen tekenen, want je moet de werelden verder vormgeven die de Art Director heeft bedacht. Specialisten hierin noemen we Enviroment (ruimtelijk) Designers. Ook de karakters die de Art Director heeft bedacht moet de Game Artist (Character Design) uitwerken (ook Character Design kan een specialisme zijn). De Game Artist moet zijn creatieve werk daarnaast zo kunnen aanleveren, dat de Game Developer het gemaakte digitale materiaal direct kan toepassen in de game. Het betekent dat je niet alleen artistiek/creatief moet zijn, maar ook digitaaltechnisch aangelegd. Soms zijn de Art Director en de Game Artist dezelfde persoon, maar meestal werken er verscheidene Game Artists onder een Art Director. Er bestaat een ook nog een verschil tussen een 2D- en een 3D Game Artist. De studie voor dit vak kan zowel op het MBO als op het HBO worden gevolgd. Veel MBO-ers stromen versneld door in het HBO.

  5. Game Developer Dat is de man of vrouw die de gehele game in elkaar programmeert. Het is dus een digitaaltechnische ontwerper die al het art work aangeleverd krijgt. Samen met de Game Programmer(s) maken zij de game werkend. Hiervoor kun je een MBO- of een HBO-studie volgen.

  6. Game Programmer Je las het hierboven al. De Game Developer bedenkt de techniek en de Game Programmer programmeert bepaalde onderdelen van de game. Ook hiervoor is een MBO- of HBO-studie nodig. Je begrijpt dat een Developer en een Programmer ook vaak een en dezelfde persoon zijn. Maar bij het maken van grote games werken verscheidene programmeurs onder de Game Developer.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie games

League of Legends - Gratis RTS

Een gratis game waar je veel inzicht, strategy en teamplay voor nodig hebt.

Gratis MMORPG - Age of Conan

Korte recensie van de gratis MMORPG Age of Conan

Griezelen Met Silent Hill Downpour

Silent Hill Downpour

Tips voor Wordfeud

Hoe werkt Wordfeud? Hoe haal je meer punten? Hoe zorg je voor een goede tegenstander?

Een gebroken wereld

Fallout 3, de 3de game in de reeks RPG's van Bethesda Softworks.

Gamen, voor je plezier of wordt het je dood?

Een overzicht van alle fatale gevolgen na het gamen.

Modern warfare - Call of duty Series

Een First Person Shooter (FPS) game. Cod Mw1, Mw2 en Mw3.

Verantwoord speelgoed, is ook leerzaam

Verantwoord Houten speelgoed en 3d puzzels zijn zeer leerzaam voor kinderen en volwassenen

browserspel Grepolis

een beetje uitleg over het browserspel Grepolis

Sudoku doorgronden

Een sudoku puzzel doorgronden

Geruchten over een PlayStation 4... Komt'ie d'r?

Er zijn inmiddels al weer 5 jaar verstreken: de introductie van de PlayStation 3, een geheel nieuwe gameconsole van Sony. Wordt het dan geen tijd om de PS4 in ontvangst te nemen?

De nieuwe Xbox 360.

De nieuwe Xbox 360 is er! Een grote verbetering, of een stap in de slechte richting ?

Informatie over World Of Warcraft

informatie over word of warcraft

Liar’s dice: Het leuke dobbelspel voor een oneindig aantal spelers!

Herinnert u zich het dobbelspel uit de free-roaming game Red Dead Redemption of de derde film van Pirates of the Caribbean? Dat is liar’s dice! Ook wel diception, perudo, pirate’s dice of dudo genoemd.

Games maken

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

Wii Fit

Wii Fit is een videogame voor de Nintendo Wii

WordFeud

Op afstand een oerhollands spel spelen.

Terrorisme en Oorlog-games

Terroristen en war games? Lees verder om erachter te komen op welke manier deze games worden gebruikt door terroristen.

Rrod: Microsoft scoort grootste blunder van de afgelopen 10 jaar

Top 10 van edge afgelopen 10 jaar

Warrock Recensie

Warrock, Gratis first person shooter van GamersFirst

Crysis Warhead

Crysis Warhead Review

De taal wijzigen van de Nintendo DS

Lees hier in eenvoudige stappen hoe u de taal kunt wijzigen van uw Nintendo DS / DSi / DS-XL

Goedkope games, bestaat dat eigenlijk wel?

Er zijn tegenwoordig allerlei manieren om goedkoop aan games te komen, in dit artikel zal ik er een aantal bespreken.

Red Dead Redemption

Deze uitgebreide, free roaming game uitgebracht in mei 2010 door Rockstar Games heeft zeker niet een paar centjes gekost om te ontwerpen. Het resultaat mag er zijn! Ik vond het één van de beste spellen die ik in tijden heb gespeeld!

Everquest 2 Extended nu free to play

Everquest 2 is nu free to play, hier enige informatie na 2 weken spelen.