Games maken


Publicatie datum:

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

Gesponsorde koppelingen

Veel gamers willen graag games (leren) maken en zoeken daar een opleiding voor. Maar wat voor talenten heb je daarvoor nodig? Een gamer is niet per definitie een game-maker, zoals een auto-coureur ook geen automonteur is. In dit soort studiekeuzes (vooral bij game-opleidingen)worden nogal eens behoorlijke vergissingen gemaakt, met een aantal jaren verloren tijd vaak als gevolg. Laten we de benodigde talenten en vaardigheden eens op een rijtje zetten om een opleiding in een 'game-vak' succesvol te kunnen afronden.

Een game maken gaat altijd in groepsverband. Je moet dus in de eerste plaats goed kunnen (willen) samenwerken en dat betekent dat je naar elkaar moet willen luisteren, elkaar moet willen respecteren, elkaars creativiteit moet willen accepteren en je moet je goed aan samenwerkingsregels willen houden.

Er zijn verschillende disciplines (rollen) bij het maken van een game. We zetten ze in hoofdlijnen voor je neer.

  1. Game Designer Dat is de bedenker (ontwerper) van het spel. Hij/zij maakt de spelregels, de wijze van punten scoren en alles wat maar met de Game Play te maken heeft. Designer betekent hier dus spelontwerper. Omdat je moet weten wat technisch wel en niet mogelijk is in een computerspel, moet je ook veel weten van de digitale technieken die gemoeid gaan met het maken van het spel. Een Game Designer wordt op een HBO opgeleid, het is een moeilijke studie en je moet er hard voor werken. Havo of de opleiding MBO Game Artist is hierbij een goede vooropleiding.

  2. Level Designer Als een spel bedacht is, kun je er allelei niveaus in moeilijkheidsgraden voor bedenken. Dat doet de Level Designer. Vaak is dat een specialisme of een extra taak van de Game Designer. Hier is ook een HBO-studie voor nodig.

  3. Art Director Deze persoon bedenkt de sferen van de werelden waarin het spel zich afspeelt. Ook de uitstraling van de karakters (de personen of wezens) die worden door de Art Director bedacht. Altijd is de doelgroep hierin het belangrijkste. De doelgroep is het publiek waarvoor het spel gemaakt wordt. Een Art Director moet dus niet alleen goed kunnen Grafisch Ontwerpen, hij/zij moet zich ook ook heel goed kunnen inleven in de doelgroep. Dat geldt natuurlijk ook voor de Game Designer en de Level Designer. Een game voor een klein kind is bijvoorbeeld heel anders dan voor een jongere of een voor volwassene. Ook de studie hiervoor kan alleen op het HBO worden gevolgd.

  4. Game Artist Dat is de 'grafisch' vormgever van het spel. Voor dit vak heb je echte vormgeeftalenten nodig. Dat betekent dat je goed moet kunnen tekenen, want je moet de werelden verder vormgeven die de Art Director heeft bedacht. Specialisten hierin noemen we Enviroment (ruimtelijk) Designers. Ook de karakters die de Art Director heeft bedacht moet de Game Artist (Character Design) uitwerken (ook Character Design kan een specialisme zijn). De Game Artist moet zijn creatieve werk daarnaast zo kunnen aanleveren, dat de Game Developer het gemaakte digitale materiaal direct kan toepassen in de game. Het betekent dat je niet alleen artistiek/creatief moet zijn, maar ook digitaaltechnisch aangelegd. Soms zijn de Art Director en de Game Artist dezelfde persoon, maar meestal werken er verscheidene Game Artists onder een Art Director. Er bestaat een ook nog een verschil tussen een 2D- en een 3D Game Artist. De studie voor dit vak kan zowel op het MBO als op het HBO worden gevolgd. Veel MBO-ers stromen versneld door in het HBO.

  5. Game Developer Dat is de man of vrouw die de gehele game in elkaar programmeert. Het is dus een digitaaltechnische ontwerper die al het art work aangeleverd krijgt. Samen met de Game Programmer(s) maken zij de game werkend. Hiervoor kun je een MBO- of een HBO-studie volgen.

  6. Game Programmer Je las het hierboven al. De Game Developer bedenkt de techniek en de Game Programmer programmeert bepaalde onderdelen van de game. Ook hiervoor is een MBO- of HBO-studie nodig. Je begrijpt dat een Developer en een Programmer ook vaak een en dezelfde persoon zijn. Maar bij het maken van grote games werken verscheidene programmeurs onder de Game Developer.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie games

Verantwoord speelgoed, is ook leerzaam

Verantwoord Houten speelgoed en 3d puzzels zijn zeer leerzaam voor kinderen en volwassenen

Everquest 2 Extended nu free to play

Everquest 2 is nu free to play, hier enige informatie na 2 weken spelen.

Gratis MMORPG - Age of Conan

Korte recensie van de gratis MMORPG Age of Conan

Gran Turismo 5

Gran Turismo 5 (GT5) is een racespel voor de playstation 3. Een van de beste racespellen.

Wordfeud installeren

Wordfeud is een spel welke eigenlijk een online versie is van het oude bordspel Scrabble. Wordfeud is gratis te downloaden voor op je tablets, Iphone en al je android toestellen.

League of Legends - Gratis RTS

Een gratis game waar je veel inzicht, strategy en teamplay voor nodig hebt.

Warrock Recensie

Warrock, Gratis first person shooter van GamersFirst

World of Warcraft

Een beschrijving van het populaire computerspel World of Warcraft.

Games maken

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

MafiaWars, het meest succesvolle spel op Facebook

Het succes achter online games op netwerksites zoals Facebook, toegepast op het spel MafiaWars van uitgever Zynga

Dead Space 2 the next level in survival horror.

Dead space survival horror in outer space waar niemand je hoort schreeuwen.

Dead Space 2 Recensie

Het gruwelijke horror verhaal in de ruimte gaat verder!

PS3 The Fight : Lights Out

een review van een veelbelovende ps3 move titel

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 2

Een reisje naar het verleden, naar koude vochtige krotten waar een betoverend schouwspel van elektronische beelden je in vervoering bracht....de arcade

Crysis Warhead

Crysis Warhead Review

Tips pokemon heart gold/soul silver

hierin vind je tips en hints voor het spelen van Pokemon heart gold of soul silver

Call Of Duty - Modern Warfare 2

Het spel van dit moment ... Call of Duty Modern Warfare 2

Verschil tussen Move, Kinect en Wii Remote

Het verschil tussen de besturing van de move (playstation), kinect (xbox) en de wii remote (nintendo)

Fight night champion.

Boksspel met een sterk grafische storymode & indrukwekkende spelersinterface

Just dance, Feel the groove, Hit the move!

Just dance met onder andere: Fame!, U can't touch this en I like to move it!

Solitaire

Allles over het leuke online spel Patience Solitaire

Het bekendste online spel: Bubble Shooter

Bubble shooter is 1 van de meest gespeelde spelletjes op het net. Een mix tussen tetris en vier op een rij.

De nieuwe Xbox 360.

De nieuwe Xbox 360 is er! Een grote verbetering, of een stap in de slechte richting ?

PS VITA is de max

De PS VITA is er eindelijk.

Geruchten over een PlayStation 4... Komt'ie d'r?

Er zijn inmiddels al weer 5 jaar verstreken: de introductie van de PlayStation 3, een geheel nieuwe gameconsole van Sony. Wordt het dan geen tijd om de PS4 in ontvangst te nemen?