World of Warcraft


Publicatie datum:

Een beschrijving van het populaire computerspel World of Warcraft.

Gesponsorde koppelingen

World of Warcraft (afkorting: WoW) is een online videogame van spelontwikkelaar Blizzard Entertainment dat zich afspeelt in hetzelfde universum als andere games van de Warcraft franchise. WoW is immens populair, maar tegelijkertijd hangt er ook nogal wat controverse om het spel heen.

Inhoud van het spel

World of Warcraft valt onder het genre MMORPG, een Massively Multiplayer Online Role Playing Game. Deze ingewikkelde naam betekent in feite dat WoW een rollenspel is dat online gespeeld moet worden, samen met andere mensen die óók online aan het spelen zijn. WoW kost evenveel als een normaal computerspel, alleen komen daar nog maandelijkse kosten bij, die variëren tussen de 10 en 14 euro. Hiervoor worden de servers, waar het spel zich op afspeelt, onderhouden, en worden er om de zoveel tijd patches (verbeteringen) uitgebracht.

WoW wordt ingedeeld bij het RPG(rollenspel)-genre omdat je in WoW speelt met een bepaald soort personage. In WoW kan je kiezen uit 11 verschillende rassen, zoals dwergen, trollen en elven. Ook moet elke speler een klasse kiezen, wat bepaalt wat voor soort speler je zal worden. Zo kan je onder andere heler, jager, dief en magiër worden. In World of Warcraft is het de bedoeling dat je de wereld ontdekt en jezelf ontwikkelt. Dit doe je door allerlei uiteenlopende opdrachten te volbrengen. Sommige hiervan doe je in je eentje, maar anderen zal je alleen kunnen volbrengen met andere spelers. Verder is het spel op te splitsen in twee verschillende manieren van spelen. De eerste optie is dat je tegen allerlei wezens vecht die door het spel zelf zijn aangemaakt, zogenaamde NPC's. Dit heet Player Versus Environment (PvE). De andere optie is dat je vecht tegen andere mensen zoals jij, Player Versus Player (PvP). De beloning van dit alles is dat je ten eerste meer ervaring opdoet. Als je begint ben je level 1, en door dingen te volbrengen zal je kunnen stijgen tot en met level 80, wat betekent dat je sterker wordt en betere skills tot je beschikking hebt. De andere beloning is dat je nieuwe wapens en kleding krijgt. Hiermee kan je je personage ook weer sterker maken, en zijn of haar uiterlijk aanpassen.

Tot nu toe heeft Blizzard Entertainment twee uitbreidingen uitgebracht, die ook gekocht moesten worden voor een bepaald bedrag. De eerste uitbreiding, The Burning Crusade kwam op 16 januari 2007 uit. De tweede uitbreiding, Wrath of the Lich King, kwam 13 november 2008 uit. Beide uitbreidingen boden toegang tot nieuwe gebieden waar weer allerlei dingen te doen waren, en de mogelijkheid om je personage 10 levels hoger te laten ontwikkelen, respectievelijk van 60 tot 70 en van 70 tot 80.

De receptie van WoW en de ontstane controverse

World of Warcraft is een enorm succes geworden, zowel commercieel als bij de critici. Op 28 oktober 2008 waren er ongeveer 11 miljoen spelers, wat het de meest populaire MMORPG met een maandelijkse subscriptie maakt. Deze spelers zijn grotendeels verdeeld over de Verenigde Staten, Europa en China. WoW was in 2004 en in 2005 de best verkochte PC-game, en het succes van WoW heeft gezorgd voor een stormloop van andere nieuwe MMORPG's, met de hoop ook maar een fractie van het succes van WoW te evenaren. Verder heeft de game meerdere grote prijzen gewonnen als beste game van het jaar, beste pc game van het jaar, beste MMORPG, en vele anderen.

Er is echter ook kritiek op World of Warcraft gekomen, al is het vanuit een andere hoek dan verwacht. De game staat er namelijk om bekend dat het spelen ervan verslavend is. Verschillende media en wetenschappers hebben namelijk gemeld dat er een hoop mensen zijn die door het spelen van WoW dezelfde symptonen gaan verschijnen als iemand die aan (bijvoorbeeld) gokken is verslaafd: men kan geobsedeerd raken en de interesse voor de buitenwereld verliezen, wat zorgt voor verslechterde prestaties op school en werk. Ook verliezen veel verslaafde WoW-spelers langzaam het contact met mensen buiten het spel. Tevens zijn er gevallen bekend van WoW-gamers die gestorven zijn na een extreem lange speelsessie, en zijn er zelfs speciale afkickklinieken opgericht voor gamers. Hierbij is World of Warcraft vaak de grote boosdoener.

De discussie over de verslavingsfactor van WoW is echter nog gaande. De vraag is namelijk niet of er enige verslavingsfactor ís, maar of die erger is dan bij andere games uit het genre, en of de ontwikkelaar hier dan schuld aan heeft. De verslavende werking van WoW komt namelijk uit aspecten van het spel die in bijna alle MMORPG's verwerkt zitten: het gebrek aan een einde, aangezien er altijd wel weer iets nieuws is te doen, en de hevige stimulans van het spel om telkens weer verder te gaan, door middel van beloningen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie games

Een gebroken wereld

Fallout 3, de 3de game in de reeks RPG's van Bethesda Softworks.

Guild Wars 2

Artikel over Guild Wars 2, een introductie tot het spel

PS3 The Fight : Lights Out

een review van een veelbelovende ps3 move titel

Gran Turismo 5

Gran Turismo 5 (GT5) is een racespel voor de playstation 3. Een van de beste racespellen.

Call of Duty: Black Ops - Misser of Succes?

Een recensie waarbij alle aspecten van de nieuwste Call of Duty game aanbod komen.

Runescape

Hierbij een korte uitleg over wat het Runescape spel inhoud.

Tribal Wars: Doden of gedood worden

Kom hier te weten hoe je in de brute wereld van Tribal Wars kan overleven.

Call of Duty Modern Warfare 2: Hoe word ik goed?

Handige hints en tips voor het verbeteren van je Modern Warfare 2 skills!

Het bekendste online spel: Bubble Shooter

Bubble shooter is 1 van de meest gespeelde spelletjes op het net. Een mix tussen tetris en vier op een rij.

Solitaire

Allles over het leuke online spel Patience Solitaire

Gamen, voor je plezier of wordt het je dood?

Een overzicht van alle fatale gevolgen na het gamen.

ZZ TOP beleeft furore in gaming industrie

Rockband onverslaanbaar. ZZ TOP weerstaat de tand des tijds!

Crysis Warhead

Crysis Warhead Review

WordFeud

Op afstand een oerhollands spel spelen.

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 2

Een reisje naar het verleden, naar koude vochtige krotten waar een betoverend schouwspel van elektronische beelden je in vervoering bracht....de arcade

Gratis MMORPG - Age of Conan

Korte recensie van de gratis MMORPG Age of Conan

Wordfeud installeren

Wordfeud is een spel welke eigenlijk een online versie is van het oude bordspel Scrabble. Wordfeud is gratis te downloaden voor op je tablets, Iphone en al je android toestellen.

League of Legends - Gratis RTS

Een gratis game waar je veel inzicht, strategy en teamplay voor nodig hebt.

Liar’s dice: Het leuke dobbelspel voor een oneindig aantal spelers!

Herinnert u zich het dobbelspel uit de free-roaming game Red Dead Redemption of de derde film van Pirates of the Caribbean? Dat is liar’s dice! Ook wel diception, perudo, pirate’s dice of dudo genoemd.

Call Of Duty - Modern Warfare 2

Het spel van dit moment ... Call of Duty Modern Warfare 2

browserspel Grepolis

een beetje uitleg over het browserspel Grepolis

Recensie Sniper elite V2

In 2005 kwam er een game uit die alleen maar sniper missies heeft. De naam van deze game was Sniper Elite. Na dit succes is er op 4 Mei 2012 Sniper elite V2 uitgekomen. Ik heb de game gespeeld en ik moet zeggen ik ben enthousiast!

De taal wijzigen van de Nintendo DS

Lees hier in eenvoudige stappen hoe u de taal kunt wijzigen van uw Nintendo DS / DSi / DS-XL

Gran Turismo 5 op de ps3 ook in 3D, de review.

Een review over GT5, maar dan ook met 3D.

Verantwoord speelgoed, is ook leerzaam

Verantwoord Houten speelgoed en 3d puzzels zijn zeer leerzaam voor kinderen en volwassenen