Obscure II


Publicatie datum:

Een horror survival met een humoristische ondertoon.

Gesponsorde koppelingen

Obscure II mengt een typisch verhaaltje over studenten met leuke puzzels en de mogelijkheid om heel het spel met z’n tweeën uit te spelen. De aanwezige raadsels zijn vermakelijk en leuk gevonden, alsook de manier waarop je ze moet oplossen door gebruik te maken van de specialiteiten van elk personage. Volledig haaks staat de manier waarop een griezelig scenario eigenlijk grappig wordt door de foute monsters en dito acteerprestaties. Wat vooral als minpunt gezien moet worden is het hakkelige vechtsysteem. Echter, al bij al is Obscure II toch een vermakelijke titel geworden. Heb je echter niets met B-films, dan sla je deze titel het best over en ga je nog eens met een game als Silent Hill aan de slag.

Je kent ze wel, die films waarin een groepje niet onknappe Amerikaanse studenten op het eerste zicht een luilekker leventje leiden met als enige zorg de hoeveelheid verschillende feestjes waar ze elke dag naartoe 'moeten'. De utopie duurt echter niet lang, na een half uurtje belanden diezelfde jongeren vaak in hoop miserie en leggen ze één voor één het loodje doordat er een moordende maniak op de campus rondloopt. Houd dit in je achterhoofd, voeg er wat monsters aan toe en Obscure II is geboren.

Wie van dit tweede deel veel vernieuwing verwacht, komt bedrogen uit. Hydravision vindt dat er anno 2007 nog steeds plaats is voor de traditionele gameplay en ook het verhaal zal nooit zwaar op je maag liggen.

Obscure II speelt zich twee jaar na het origineel af. Op de ‘Fallcreep’ universiteit gaat het leven zijn gewone gangetje. Tieners studeren zich te pletter (ahum), ze genieten met volle teugen van de aandacht die ze krijgen van het andere geslacht en ook drugs kent voor hun geen geheimen meer. Laat nu net dat laatste aan de basis staan van alle problemen.

Er gaat namelijk een nieuwe drug de ronde, gemaakt van een mysterieuze zwarte bloem en van zo’n uitzonderlijke kwaliteit dat je helemaal gaat trippen en de gekste dingen hallucineert. Deze hallucinaties blijken achteraf echter te zijn dan verwacht. De drug zorgt er namelijk voor dat de studenten veranderen in angstwekkende monsters. Het plot wordt nooit bijzonder, maar dat wil de game ook helemaal niet zijn. Iets wat duidelijk gemaakt wordt door de vele seksueel getinte grapjes die in het spel zitten. Als je Obscure II niet serieus neemt, dan zul je het verhaal waarderen en zelfs de slappe humor slaagt er dan in om een glimlach op je gezicht te toveren. Voor het zwaardere werk verwijs ik je dan ook graag door naar Silent Hill.

In Obscure II neem je de controle over zes speelbare personages, gesplitst in drie groepjes van twee personen. Elk personage beschikt over unieke vaardigheden en al deze eigenschappen zul je goed moeten gebruiken om ze veilig door de twaalf hoofdstukken te loodsen. Zo is er de stoere bink die zware objecten kan verplaatsen en het slimme meisje dat computers kan hacken, om maar enkele voorbeelden te noemen. In het merendeel van de puzzels zul je al deze vaardigheden goed moeten benutten, en je zult regelmatig beide personages moeten gebruiken om een puzzel op te lossen. Toch zorgt dit systeem vaak voor problemen. Ik kon op een bepaald moment niet verder, en ik kwam al snel tot het besluit dat ik het verkeerde personage had meegenomen. Je moet dan een groot stuk backtracken. Dat is niet alleen saai, maar het haalt ook de vaart uit de game. Verwacht trouwens geen hersenkrakers, want het niveau van de puzzels ligt niet bijster hoog.Naast al dat puzzelen biedt Obscure II ook voldoende actie. Je hebt een uitgebreid scala aan melee-wapens (hockeysticks, knuppels..) en vuurwapens. Al zul je de eerstgenoemde het meest gebruiken, vooral omdat er niet veel munitie te vinden is in de levels. Niet dat ik daar iets op tegen heb, want wat is er leuker dan een monster helemaal verrot meppen met een hockeystick? Althans, dat dacht ik in eerste instantie, maar de praktijk leert me dat het vechtsysteem niet zo goed is uitgewerkt. Begrijp me niet verkeerd, de besturing en auto-aim doet zijn ding, maar het is vooral de klungelige camera die roet in het eten gooit. Je bent regelmatig het overzicht kwijt, waardoor je knullig het leven laat. En geloof mij als ik zeg dat je liever niet al te vaak doodgaat in Obscure II. De save-punten zijn niet alleen slecht geplaatst, je kunt ze ook maar één keer gebruiken. Met als resultaat dat je steeds grote stukken moet herspelen. Dat valt de eerste keren nog goed mee, maar na een tijdje werkt het behoorlijk frustrerend. Over het knalvoer zelf ben ik ook niet echt te spreken. Bij het creëren van de monsters had het ontwikkelteam duidelijk een zwak moment. Laten we het houden bij gebrek aan inspiratie, want veel verschillende monsters zul je niet tegen het lijf lopen. Daarnaast zien ze er helemaal niet angstaanjagend uit, wat toch wel een must is in het survival-horror genre. Het feit dat de monsters er helemaal niet eng uitzien, heeft volgens mij vooral te maken met de gedateerde graphics. Ik klink misschien als een verwend nest, maar de matige graphics deden voor mij toch wat afbreuk aan het speelplezier.

Voor alle duidelijkheid toch even melden dat ik het hier heb over de PlayStation 2-versie van de game. De laatste alinea’s hebben een negatieve ondertoon, waardoor je als lezer misschien de indruk krijgt dat de game ondermaats is. Dat is niet helemaal correct, want Obscure II heeft nog een sterke troef in handen: de co-op modus. Een vriend kan op elke moment de controle nemen over het tweede personage. Het spreekt voor zich dat het spel hierdoor leuker wordt om te spelen. Samen met een vriend op de bank zul je jezelf ook niet zo snel storen aan alle minpunten die ik in de vorige alinea’s heb aangegeven.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie games

De taal wijzigen van de Nintendo DS

Lees hier in eenvoudige stappen hoe u de taal kunt wijzigen van uw Nintendo DS / DSi / DS-XL

League of Legends Dominion: Rollen

Een uitleg over de rollen die voorkomen bij de uitbreiding 'Dominion' dat onderdeel is van het spel 'League of Legends'.

Tribalwars: Handige tips voor een beginner

Wil je een gratis online spel via internet spelen. Deze game is aan te raden! Het is een strategische game en wordt door duizenden mensen gespeeld. Als je een beginnende speler bent, lees dan dit artikel voor wat tips!

Grand Theft Auto 4

Grand Theft Auto 4 is een wereld opzich zelf

Verschil tussen Move, Kinect en Wii Remote

Het verschil tussen de besturing van de move (playstation), kinect (xbox) en de wii remote (nintendo)

Silent Hill Origins

Silent Hill Origins is een erg enge Horror Survival die je vaak de stuipen op het lijf jaagt.

Solitaire

Allles over het leuke online spel Patience Solitaire

PS3 The Fight : Lights Out

een review van een veelbelovende ps3 move titel

ZZ TOP beleeft furore in gaming industrie

Rockband onverslaanbaar. ZZ TOP weerstaat de tand des tijds!

Hoe werkt het spel “leger van Illusionisten van het eeuwige paradijs”?

“De Illusionist” lijkt vriendelijk, maar pas op. Als meester van de misleiding is hij zeer getalenteerd in afleiding en charme.

Games maken

Hoe word je game artist, game designer of game developer (programmeur)

Rrod: Microsoft scoort grootste blunder van de afgelopen 10 jaar

Top 10 van edge afgelopen 10 jaar

Compleet nieuwe Sims - middeleeuwen

De Sims Middeleeuwen

Wordfeud installeren

Wordfeud is een spel welke eigenlijk een online versie is van het oude bordspel Scrabble. Wordfeud is gratis te downloaden voor op je tablets, Iphone en al je android toestellen.

Sims 3 laat nog langer op zich wachten

Sims 3 release datum opgeschoven naar juni

Crysis Warhead

Crysis Warhead Review

Warrock Recensie

Warrock, Gratis first person shooter van GamersFirst

League of Legends - Gratis RTS

Een gratis game waar je veel inzicht, strategy en teamplay voor nodig hebt.

Persona 4

Een mooie RPG met een aantal typische Japanse Elementen.

Candy Crush is de nieuwste verslaving voor gamers

Candy Crush is een nieuw spel wat door veel mensen gespeeld wordt. In dit artikel leer je meer over Candy Crush en hoe het te spelen.

Dead Space 2 Recensie

Het gruwelijke horror verhaal in de ruimte gaat verder!

Tips voor Wordfeud

Hoe werkt Wordfeud? Hoe haal je meer punten? Hoe zorg je voor een goede tegenstander?

MafiaWars, het meest succesvolle spel op Facebook

Het succes achter online games op netwerksites zoals Facebook, toegepast op het spel MafiaWars van uitgever Zynga

World of Warcraft

Een beschrijving van het populaire computerspel World of Warcraft.

WordFeud

Op afstand een oerhollands spel spelen.