Conversiestoornis… wat is het?


Publicatie datum:

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Gesponsorde koppelingen

Als iemand zegt dat hij manisch depressief is, weet men wat er bedoeld wordt. Als iemand zegt dat hij een angststoornis heeft, weet men wat er bedoeld wordt. Als iemand zegt dat hij een conversiestoornis heeft, dan weet vrijwel niemand wat er bedoeld wordt. 

 

Een conversiestoornis is een psychische aandoening die o verschillende manier naar boven komt. Het kan door onder andere (acute) stress komen, maar ook door angst en woede die niet verwerkt worden. Door deze spanningen schakelen de hersenen bepaalde lichamelijke functies uit, waardoor de patient de stress niet meer voelt.  Vaak duurt het even voor er daadwerkelijk de diagnose “conversiestoornis” gesteld wordt. Meestal wordt er eerst op het neurologische vlak gezocht.

Conversiestoornis wordt ingedeeld bij de somatoforme* stoornissen. Een conversiestoornis kan zich op vele manieren uiten, de meest voorkomende zijn verlamming van ledematen, problemen met het gezicht of gehoor. Algemene vermindering van de waarnemingen der zintuigen en het verlies van spraakvermogen. Ook kunnen er motorische stoornissen of stuipen optreden. Het gebeurd regelmatig dat zodra een patient voor zijn klachten wordt opgenomen in een ziekenhuis, deze klachten snel verdwijnen. Helaas keren ze later ook vaak weer terug.

De criteria voor een conversiestoornis gegeven door het DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition) zijn de volgende:

1:Een of meer symptomen of afwijkingen van de lichaamsmotoriek of zintuigen die veroorzaakt lijken te zijn door een neurologische of algemene lichamelijke aandoening
2:Er zijn psychologische factoren te vinden bij de symptomen of gebreken, omdat de uiting van de symptomen word voorafgegaan door conflicten of andere stressfactoren.
3:De symptonen zijn niet met opzet nagebootst of opgewekt (zoals bij een **nagebootste stoornis of simulatie)
4:De symptomen of gebreken kunnen na onderzoek niet volledig worden verklaard door een lichamelijke aandoening of als cultureel bepaald gedrag.
5:De symptomen of gebreken veroorzaken klinisch duidelijk lijden of problemen in de sociale omgang, op het werk of op andere belangrijke terreinen of vereisen medische evaluatie.
6:De symptomen of gebreken beperken zich niet tot pijn of seksueel disfunctioneren, treden niet alleen op als onderdeel van een somatisatiestoornis en kunnen kunnen niet worden verklaard door een andere psychische aandoening.

 

Nu misschien nog even in begrijpelijke taal ;-)

Iemand die een conversiestoornis heeft zet psychische dingen om in iets lichamelijks. Dat kan zijn verlamming stuipen, beperkt spraakvermogen, blindheid e.d. Dit doet de patient niet bewust.
De klachten zijn weldegelijk echt, alleen is er geen lichamelijke oorzaak te vinden. De doktoren gaan er van uit dat de hersenen door de stress niet meer de juiste informatie aan het lichaam kunnen doorgeven.

Hoe ontstaat een conversiestoornis?

Hier is eigenlijk vrij weinig over bekend. Het lijkt er op dat conflicten en stressveroorzakende factoren  een rol zouden kunnen spelen. Deze factoren lijken samen te hangen met het begin of verergering van de conversiestoornis. De belangrijkste theorie over het ontstaan is dat negatieve gevoelens door verdringen buiten het bewustzijn worden gehouden, maar dat dit via onbewuste weg invloed heeft op de functies van het lichaam.

Wat zijn de gevolgen?
De klachten verschillen per persoon. Ik zal hier dan ook in een volgend artikel op verder gaan.

Behandeling?

Helaas is er nog geen enkele behandeling echt effectief gebleken voor de conversiestoornis. Wel wordt fysiotherapie gecombineerd met gedragstherapie en/of hypnose aanbevolen.

 

*(Een somatoforme stoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen lichamelijke oorzaak (ziekte) gevonden is. De patiënt ervaart echte lichamelijke klachten, die niet ingebeeld zijn. De klachten zijn niet bewust of doelbewust nagebootst.)

**(Een nagebootste stoornis is een psychische aandoening waarbij de patiënt zichzelf of anderen bewust letsel toebrengt of ziektebeelden fingeert om aandacht te krijgen. In tegenstelling tot simulatie is de motivatie van diepgaande psychologische aard en niet uitsluitend materieel of rationeel.)


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Bevolkingsonderzoek

Informatief artikel over bevolkingsonderzoeken.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)

Ontsteking in de neusbijholten

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

Eten en overgewicht: Wat zijn de 'dikmakers'?

Welke producten zijn echte dikmakers? Als je er tenminste te veel van binnenkrijgt. Dat kom je in dit artikel te weten!

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Afvallen met sporten

Steeds meer mensen willen afvallen, maar hoe pak je dit goed aan? Een goede manier als je af wilt vallen is afvallen met sporten. J

Mogelijke oplossingen voor Insomnie

Tips om de slaap beter te kunnen vatten

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest

Gezelligheidsdrinker of alcoholisme, waar ligt nou eigenlijk de grens?

De verschillende kenmerken van alcoholisme, hierdoor hopen we dat een alcoholprobleem sneller herkend wordt door de maatschappij.

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Depressief?

Voelen we ons een beetje down of depressief worden? Hier enkele tips