Tweede trimester zwangerschap


Publicatie datum:

De tweede trimester van de zwangerschap van week tot week

Gesponsorde koppelingen


Het eerste trimester is voorbij. Het kindje is compleet en gaat nu groeien. Het tweede trimester van week tot week.

Het tweede trimester van week tot week

Het tweede trimester

In het eerste trimester lag de nadruk op de ontwikkeling van de baby. In het tweede trimester ligt de nadruk veel meer op het groeien. Je zult langzaam, maar zeker een buikje gaan ontwikkelen.

Week 13:

Het babytje is imiddels ongeveer 7-8 cm lang en weegt ongeveer 25 gram. Alles van het kindje werkt al, al moet er natuurlijk nog het een en ander verbeteren. De oogjes zijn nog gesloten, maar ze kunnen al wel bewegen in de oogkassen

Week 14:

Het kindje is nu ongeveer 9 cm lang en weegt nu ongeveer 60 gram. Het kindje groeit dus hart. Het kan zijn dat het kindje de hik gaat krijgen omdat het zich verslikt in het vruchtwater. Na het eerste trimester neemt meestal de (ochtend)misselijkheid af en langzaam maar zeker kun je iets aan je buik zien. Je baarmoeder komt nu net boven precies tot aan het schaambeen. Vanaf deze week is het hartje goed te horen met een echo-doppler. Dit is een apparaatje dat het hartgeluid van het kindje versterkt zodat jij het kunt horen. Het hartje van de baby klopt zeer snel: vaak rond de 120 x per minuut.

Week 15:

Het kindje is nu ongeveer 11 cm lang en weegt nu ongeveer 90 gram. Het kind is dus in 1 week tijd weer een derde van zijn gewicht aangekomen! Ook de baarmoeder gaat nu steeds harder groeien. Het kraakbeen van het kindje wordt langzaam omgezet in bot, zodat er een echt skelet ontstaat. Het kindje kan nu het verschil zien tussen ligt en donker.

 

Week 16:

Het kindje blijft heel hard doorgroeien en is nu ongeveer 15 cm lang geworden. Ook het gewicht neemt nog steeds hard toe, nu ongeveer 110 gram. Het kindje begint een soort huidsmeer aan te maken. Vernix wordt dit genoemd. Het vernix is belangrijk omdat het het kindje beschermt tegen het vruchtwater waar het nog 24 weken in moet doorbrengen. Een deel van dit huidsmeer kun je ook na de geboorte nog zien als een soort witte vettige smeer.

Week 17:

De baby is nu ongeveer 18 cm en weegt maar liefst 150 gram. Het hoofdje heeft imiddels de grootte van een flinke knikker, in verhouding is het hoofd vrij groot. De placenta groeit hard en blijft doorgroeien en is nu ongeveer 1 cm dik en 7 cm lang.

Week 18:

Vanaf de 18e week is het mogelijk dat je af en toe je kindje voelt bewegen. Zeker als dit niet je eerste zwangerschap is! Het kindje is nu ongeveer 20 cm lang en weegt 200 gram. Voor het kindje is het belangrijk dat het blijft groeien.

Week 19:

Deze week is het kindje weer 2 cm gegroeid en is nu ongeveer 22 cm lang. Het gewicht neemt nog steeds toe tot aan 250 gram! Vanaf deze week is op een echo te zien wat het geslacht van een kindje is. Het kindje moet dan natuurlijk wel meewerken! Het kindje kan nu geluiden waarnemen en dus je stem horen. De baby heeft nog heel weinig vet en kan zichzelf haast niet op temperatuur houden. Gelukkig is het vruchtwater lekker warm.

Week 20:

Het kindje is nu ongeveer 24 cm lang en weegt ongeveer 300 gram. Het kindje beweegt veel en veel moeders kunnen het kindje nu al voelen bewegen. Dat hangt overigens af van hoe het kindje ligt en hoe je baarmoeder ligt. Je hoeft je dus niet ongerust te maken als je het kindje nog niet voelt. Dat kan namelijk nog een paar weken duren.

Week 21:

Het kindje is nu ongeveer 27 cm lang en weegt 375 gram. Het kindje heeft al een eigen slaap- en waakritme. Ook de komende weken zal het kindje hard moeten groeien. Vanaf deze week is het hartje ook met een wat eenvoudigere stethoscoop te horen.

zwangerschap

Week 22:

Omdat het kindje zoveel beweegt, krijgt het steeds meer controle over zijn/haar spieren. Ook de spierkracht neemt langzaam toe. Het kindje is ongeveer 28-29 cm lang en weegt 450 gram.

Week 23:

Vrijwel iedere moeder kan nu het kindje goed voelen bewegen en soms weet de moeder nu al wanneer het kindje slaapt en wanneer het wakker is. Het kindje is nu ongeveer 30 cm lang en weegt 500 gram. Het kindje gaat langzaam vet onder de huid opslaan. De huid die de afgelopen weken nog erg gerimpeld was, is nu mooi roze aan het worden en wordt ook zachter.

Week 24:

Een kindje dat met 24 weken wordt geboren heeft een overlevingskans. Deze kans is nog erg klein en daarom wordt er alleen een medische behandeling gestart als het kindje sterk genoeg is om een redelijke kans op overleven te hebben. Een kindje dat nu geboren wordt moet vaak heel lang in een ziekenhuis opgenomen worden. Het kindje is ongeveer 31 cm lang en weegt ongeveer 580 gram. Alle organen werken al, maar de longetjes zijn nog niet rijp. Door vruchtwater te happen en weer "uit te ademen" kan het kindje oefenen met de ademhaling.

 

Week 25:

De baby is nu ongeveer 32 cm lang en weegt 650 gram. De oogjes kunnen nu open, maar er valt natuurlijk weinig te zien voor het kindje. Het kindje kan ook nog niet veel anders zien dan ligt en donker. Als je goed voelt kun je soms aan de buitenkant een voetje of het hoofdje voelen.

Week 26:

Het kindje is nu ongeveer 33 cm lang en weegt ongeveer 700 gram. Als het kindje nu geboren wordt, wordt er alles uit de kast gehaald om het kindje te laten overleven. Hoewel veel kindjes zo'n vroege bevalling overleven, zijn er best veel kindjes die het wel overleven. De baby gaat steeds met meer kracht bewegen en dat ga je steeds beter voelen. De baarmoeder kun je imiddels boven de navel voelen (ongeveer 5 cm).

Week 27:

Ook onbekende kunnen inmiddels aan je zien dat je zwanger bent, want je buik is hard gegroeid. De baby is ongeveer 34 cm lang en weegt al 900 gram. Je kunt het kindje steeds beter en vooral ook steeds harder voelen schoppen. Het kindje kan nu nog vrij veel bewegen, maar daar gaat langzaam verandering in komen. De komende weken groeit het kindje hard en krijgt het steeds minder ruimte.

zwangerschap

Het eerste trimester

Het derde trimester

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alzheimer

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Brandwonden

Hier kunt u alles lezen over brandwonden

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Slaap en de regulatie van slaap.

Een overzicht over welke soorten slaap er zijn en hoe slaap gereguleerd wordt.

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Dyslexie en nevenproblematiek

Dit artikel bespreekt de hoofdkenmerken en symptomen van dyslexie, en gaat daarnaast in op veelvoorkomende nevenproblematiek bij kinderen met dyslexie, zoals ADHD en sociale problemen.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VI

Goede en slechte vetten

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling

Het verband tussen stress en andere ziektes

fysiologische gevolgen van stress

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

De cognitieve benadering in de psychologie

In dit artikel wordt het ontstaan en de kernideeën van de cognitieve benadering in de psychologie besproken

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging