Slaapproblemen


Publicatie datum:

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

Gesponsorde koppelingen

De volgende ochtend zit je gapend en met wallen onder je ogen op je werk. Slaapproblemen. Hoe onstaat ze en wat kan je er aan doen?

Wat is slaap?

Alleereerst is het goed om te kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt als je slaapt. Mensen slapen gemiddeld 7 uur per etmaal. Gedurende deze uren worden een aantal slaapstadia doorgelopen. Deze stadia duren gemiddeld 90 minuten.

De slaapcyclus begint met de zogenaamde NREM-slaap. NREM staat voor Non Rapid Eye Movements. Binnen deze NREM-slaap worden 4 fasen onderscheiden die aangeven hoe diep de slaap is. Fase 1 is dan lichte slaap en fase 4 is diepe slaap. Wanneer we aangekomen zijn is fase 4, zullen we daarna weer overgaan in fase 1 en 2, een lichtere slaap dus. Van daaruit gaan we over naar de REM-slaap. Zoals u begrijpt staat REM dan voor Rapid Eye Movements.

Tijdens de REM-slaap lijkt het alsof je licht slaapt, terwijl je in feite in diepe rust bent. Na de REM-slaap start de slaapcyclus opnieuw.

Naarmate men ouder wordt, nemen fase 1 en 2 toe, en fase 4 af. Dit houdt concreet in dat onze slaap dus minder diep wordt naarmate we ouder worden.

Wanneer er een storing is in dit slaappatroon, er een verandering is in de duur of de kwaliteit van de nachtrust, kunnen we spreken van een slaapstoornis.

 

Slaapstoornissen.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen slaapklachten en slaapstoornissen. Het verschil tussen die twee is dat slaapklachten incidenteel zijn en slaapstoornissen dusdanig ernstig zijn dat het functioneren gedurende de dag duidelijk belemmerd wordt.

Er worden 4 groepen slaapstoornissen onderscheiden:

  • Insomnia: problemen met inslapen en doorslapen;
  • Hypersomnia: overmatige slaperigheid;
  • Stoornissen in het slaap-waakritme;
  • Parasomnieën: problemen die alleen optreden tijdens de slaap, zoals paniekaanvallen en slaapwandelen.

Dit artikel gaat verder alleen in op de eerste, insomnia.

 

Oorzaken van slechte inslapen en/of doorslapen.

Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken voor een verslechterde nachtrust. Het is belangrijk om de juiste oorzaken van de slaapstoornis er uit te pikken, zodat er iets aan gedaan kan worden. Er zijn 4 categorieën waarin de mogelijke oorzaken ingedeeld kunnen worden:

  • Pathofysiologische oorzaken: Verstoord zuurstoftransport door stoornissen in de bloedcirculatie (bv. als gevolg van roken!), een verstoorde uitsscheiding (diarree, obstipatie, incontinentie, veel moeten plassen etc.), een verstoorde stofwisseling (bv. door maagzweren);
  • Situationele, persoonlijke of omgevingsoorzaken: Buitensporig veel energie, overdag veel slapen, depressiviteit, pijn, angst, zwangerschap, persoonlijke problemen (beroepsmatig, emotioneel, sociaal, seksueel, financieel), veel lawaai in de omgeving, veranderd dag- en nachtritme, reizen etc.;
  • Medische behandelingen: Spalken, Gips, infuus, pijn, etc.;
  • Ontwikkelingsoorzaken: Bang zijn in het donker, bang om in bed te plassen, bij ouders willen slapen, met tegenzin naar bed gaan. Ook hormonale veranderingen bij volwassen vrouwen tijdens bv. de menopauze kunnen leiden tot slaapstoornissen.

 

Behandelen.

Vanzelfsprekend is het vinden van de juiste oorzaken van belang. Op basis hiervan kan actie ondernomen worden om de slaapproblemen te overwinnen. In de praktijk is de meest toegepaste interventie het voorschrijven van bepaalde medicatie, zoals slaaptabletten, pijnstilling of kalmeringsmiddelen.

Dit is echter natuurlijk lang niet in alle gevallen de oplossing. Wanneer u stelselmatig slecht slaapt, ga dan goed na wat de oorzaak hiervan is, zodat u de juiste maatregelen kunt treffen voor een heerlijke nachtrust!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Tanden en kiezen bij kinderen

Tanden en kiezen van jonge kinderen

Dromen verklaard; schoenen

Wat betekend het als je droomt over schoenen?

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Afvallen met sporten

Steeds meer mensen willen afvallen, maar hoe pak je dit goed aan? Een goede manier als je af wilt vallen is afvallen met sporten. J

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Suiker, geraffineerde boosdoener

Waarom geraffineerde suiker slecht voor je is en wat je eraan kunt doen

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Allergieen bij kinderen op school

Ook in de scholen kan men heel wat allergenen aantreffen.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Virus - Soorten en veranderingen

Soorten virussen en de antivirale middelen

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VIII

De eerste ketosis-stap

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Wie weet nu werkelijk wat gezond is en wat niet?

Als ik boodschappen ga doen voor mijn dagelijkse voeding weet ik somsvan gekkigheid niet meer wat ik moet kopen.

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Alles over tetanus

Informatie over tetanus en tentanusvaccinatie

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2