Gezonder leven zonder suiker


Publicatie datum:

De nadelige gevolgen van suiker voor onze gezondheid

Gesponsorde koppelingen

De Paasdagen zijn net achter de rug en ongetwijfeld stonden er in de meeste huishoudens afgelopen weekend de heerlijkste broodjes, een paasstol met spijs en tal van andere zoete en hartige hapjes op tafel. En natuurlijk ontbraken de chocolade-eitjes niet. Genieten van bijzondere dagen, lijkt niet meer te kunnen zonder eten. En dan heb ik het niet over de gewone, gezonde voedingsmiddelen die we allemaal nodig hebben. Nee, dan gaat het over al die extraatjes die, behalve dat ze lekker zijn, niks voor ons doen. Sterker nog, al die suikerbommen zijn vooral slecht voor onze gezondheid.

Dat je van suiker dik wordt, dat is voor velen geen verrassing. Maar dat suiker ook zorgt voor het afbreken van energie, dat is minder bekend. We kennen allemaal de reclames van de bekende chocoladerepen als Snickers en Mars, waarbij gesuggereerd wordt dat deze repen je een instant energieboost geven als je een dipje hebt. Niets is echter minder waar. Eet je een flinke reep met veel chocola en andere suikers, dan zul je inderdaad een kortstondige opleving krijgen. Om vervolgens keihard onderuit te gaan. Hoge pieken, diepe dalen zeg maar. En dat is niet gezond! Gezonde mueslirepen? Bestaan niet! Ze liggen in elk geval niet in het schap bij de supermarkt. Ja, daar liggen wel talloze repen die bestaan uit muesli, maar er wordt niet bij verteld dat deze repen bomvol slechte suikers zitten! De zogenaamd gezonde koekjes die veel kinderen mee naar school krijgen? Liga, Evergreen en noem ze maar op? Pure suiker! Je kind krijgt er een hevige energiepiek van en kakt een half uur later juist flink in. Concentratieproblemen kunnen zeker toegeschreven worden aan een overkill aan suikers. 

Suiker breekt energie af. Suiker maakt dik. En suikers kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van je huid. Zelf heb ik, niet als puber maar juist toen ik al lang en breed volwassen was, behoorlijk last gehad van acne. Wat een drama, om jezelf in de spiegel aan te kijken en te constateren dat je eruit ziet als de gemiddelde 17-jarige met jeugdpuistjes. En nee, dan voel je je niet "lekker jong" kan ik je vertellen. Dan voel je je vooral ongemakkelijk en onzeker en ben je bereid alles te doen om weer een fris, acnevrij huidje te krijgen. Voor mij hebben bezoekjes aan de dermatoloog, speciale cremes, acnebehandelingen bij de schoonheidsspecialiste en zelfs de Diane 35-pil allemaal niet afdoende geholpen. Maar toen ik stopte met het eten van suikers, was ik binnen drie maanden van al mijn huidproblemen af. Dan heb ik het overigens niet alleen over de overduidelijke suikers in snoep, gebak en koekjes. Het zijn juist de verborgen suikers die we met z'n allen dagelijks massaal naar binnen werken. Een lekker makkelijk pakje kruidenmix voor de nasi of de spaghetti, een pakje of zakje sausmix voor bij het vlees of over de groente, broodbeleg (en dan niet alleen het zoete broodbeleg, maar ook het hartige!). Overal zit suiker in. Wel eens de verpakking gelezen van de vleeswaren in de supermarkt? Suiker! Een zak chips? Je proeft het niet, want de smaak is hartig, maar ook dit zit vol suiker. Je zou er bijna moedeloos van worden. Stop je met het eten van suiker, dan heb je aanvankelijk het gevoel dat je niks meer kunt eten. Maar troost je, er is nog heel veel wel mogelijk. En de beloning voor het stoppen met het eten van suiker, is onbetaalbaar: je voelt je binnen de kortste keren energieker, slanker en frisser. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Afslanken zonder weegschaal, schulgevoelens en frustraties

Dit artikel helpt je om zonder frustraties af te slanken maar bovenal om de grip op je eetgewoonten te krijgen.

Behandeling ingegroeide teennagel.

Waar bestaat de behandeling van een ingegroeide teennagel uit?

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Gezelligheidsdrinker of alcoholisme, waar ligt nou eigenlijk de grens?

De verschillende kenmerken van alcoholisme, hierdoor hopen we dat een alcoholprobleem sneller herkend wordt door de maatschappij.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Alles over osteoporose

Informatie over botontkalking (osteoporose)

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Snel Afvallen Zonder Dieet

Wanneer je online gaat zoeken naar manieren om snel af te vallen vind je talloze pagina's.

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

Het juiste dieet

Wat is dieet

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie