Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?


Publicatie datum:

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Gesponsorde koppelingen

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/aeeba5808627874eeb893e17b30f4323.jpg

Met dit laatste ben ik het helemaal eens. Ik vind het ook slecht dat sommige mensen zo kwetsend praten over mensen met overgewicht. Waarom zou iemand met overgewicht minder waard zijn, dan iemand met een gezond gewicht?

Gesponsorde koppelingen

Wat mij echter stoort, is dan het ook steeds vaker voorkomt dat deze vrouwen overgewicht goedpraten. Zo is uit één over ander onderzoek gebleken dat mensen met overgewicht minder kans hebben op osteoporose. Wat ze dan vergeten en door de vingers zien, zijn de verhoogde risico's op allerlei andere aandoeningen. Bij een BMI van 25-30 (licht overgewicht) zijn de risico's hierop nog niet sterk verhoogd, maar boven een BMI van 30 (obesitas) wordt het toch wel een ander verhaal. Zo heb je als obees persoon sterk verhoogde kansen op bijvoorbeeld:

 

  • Diabetes mellitus type II (suikerziekte).http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/40e51a7c6b74b907baf8d0a268610b41.jpg Omdat de alvleesklier ten gevolge van het overgewicht, minder insuline aanmaakt en de cellen in het lichaam minder gevoelig worden voor de insuline, krijg je te maken met een te hoog suikergehalte in het bloed. Als je hier niets aan doet, kan je lichaam ernstige schade oplopen. Bijvoorbeeld oogaandoeningen, voetproblemen (met als uiterste het afsterven van tenen...), hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen en een hogere infectiekans. In ernstige gevallen van diabetes type II is het nodig om medicijnen te gaan gebruiken of zelfs insuline te moeten spuiten. Dit kun je beter voor zijn, door een gezondere leefstijl aan te nemen en wat overgewicht kwijt te raken.
  • Hypertensie (hoge bloeddruk). Meestal merk je niet dat je bloeddruk te hoog is, maar het kan zorgen voor nog ernstigere aandoeningen zoals hartfalen, nierschade of een herseninfarct.
  • Gewrichtsklachten. Je gewrichten moeten een hoop gewicht dragen, waardoor er een grotere kans is dat knieën, heupen en enkels slijten. Hierdoor valt het 'voordeel' voor mensen met overgewicht, dat ze minder kans krijgen op het ontwikkelen van osteoporose, in het niet.

Kortom, ik zou willen zeggen: blijf reëel over de risico's van overgewicht, maar blijf ook trots op jezelf! Want dat je overgewicht hebt, maakt jou echt niets minder waard. Je mag er zijn! Met overgewicht kun je ook een mooi persoon zijn met een sterke uitstraling. Maar bovenal is het belangrijk, dat je gezond blijft, dus probeer overgewicht niet goed te praten en blijf er aan werken om je gewicht in ieder geval stabiel te houden en liever nog, wat kilo's te verliezen.


Foobie gebruiker DietistJanneke

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

De behavioristische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de behavioristische benadering over persoonlijkheid denkt