De beste babyvoeding, alles over baby voeding.


Publicatie datum:

Iedereen wil het beste voor zijn baby, daarom hier alles over de beste babyvoeding.

Gesponsorde koppelingen

De beste babyvoeding is moedermelk. De moedermelk komt uit de enige echte natuurlijke voedingsbronnen voor pasgeboren babies op aarde, de moederborsten. De Homo Sapiens, de officiële wetenschappelijke naam voor de mens, ofwel de denkende mens behoort namelijk tot de orde der levendbarende zoogdieren (Mammalia) wat weer een onderorde is van de Chordadieren (Chordata). Tot de orde van de Chordadieren behoren alle dieren die, in ieder geval in aanleg, een chorda hebben, de chorda is een weefselachtige, elastische streng die langs je gehele rug loopt.

Moederborst:

Een moederborst is hetzelfde als een gewone vrouwelijke borst met dat verschil dat een vrouw met moederborsten zwanger is van een kind, of pas een kind gebaart heeft, zodat haar borsten melk produceren. Aan het feit dat de borsten van een vrouw alleen melk produceren als ze moeder wordt of is heeft deze melk haar naam “moedermelk” te danken. Iedere moederborst is opgebouwd uit een inwendige melkklier, inwendige melkgangetjes, onderhuids vetweefsel, huid, een uitwendige Areola met in het midden een uitstekende tepel.

Melkklieren:

In iedere vrouwelijke borst zitten een aantal melkklieren. Het aantal melkklieren verschilt sterk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben maar 10 melkklieren terwijl anderen er soms wel 25 hebben. In de melkklieren zitten melkproducerende cellen die de moedermelk produceren die vervolgens in de melkklieren wordt opgeslagen. Aan iedere melkklier zit een melkkanaaltje dat de melkklier verbind met de tepel. De moedermelk gaat pas stromen als er een zogenaamde toeschietreflex optreedt. Deze toeschietreflex treedt op als gevolg van impulsen vanuit het epitheelweefsel* van  de tepel en de daaromheenliggende tepelhof (Areola). Deze impulsen worden veroorzaakt door de stimulatie van de zich in de tepelhof bevindende sensoren door de aanraking van de bovenlip van een kind.

* In het Epitheelweefsel zitten geen bloedvaten. Het transport van de benodigde stoffen voor de epitheelcellen geschiedt daarom doordat deze stoffen vanuit de vlak onder de epitheelcellen liggende bloedvaten met een hoge concentratie, naar de epitheelcellen met een lage concentratie gaan. Dit proces noemt men diffusie.

De beste baby voeding

De tepel:
In de tepel van de vrouwelijke borst komen alle melkkanaaltjes vanuit de melkklieren samen. In de tepel zitten ook heel veel zenuwuiteinden waardoor de tepel uitermate gevoelig is voor de prikkelingen die veroorzaakt worden door de lippen van het kind. Door de grote concentratie zenuwuiteinden is de tepel ook uitermate geschikt om seksuele prikkelingen op te wekken. Meestal ligt de tepel in rust grotendeels verzonken in het midden van de tepelhof. Zodra de tepel echter geprikkeld wordt door de aanraking van een kind of door seksuele opwinding zwelt zij op en wordt harder, dit wordt ook wel een stijve tepel genoemd. Ook door plotselinge kou zwelt de tepel op.

Mannenmelk:
Jonge jongetjes hebben vanaf hun geboorte net als jonge meisjes twee tepels en een gelijke hoeveelheid borstweefsel. Zowel bij jongens als meisjes kan er, vlak na de geboorte, een lichte zwelling van  het borstweefsel optreden door de hormonen die ze van hun moeder meekrijgen. Het komt daardoor zelfs af en toe voor, zowel bij pasgeboren meisjes als bij pasgeboren jongetjes, dat er een beetje melkachtige vloeistof uit hun kleine kindertepeltjes komt. Dit verschijnsel wordt ook wel heksenmelk genoemd en het is altijd van tijdelijke aard.

Ontwikkeling van de borsten:
Bij de jongens stopt de ontwikkeling van de borsten na een paar jaar. Bij de meisjes staat de ontwikkeling van hun borstjes stil totdat ze in de puberteit komen. Tijdens de puberteit van het meisje beginnen haar dan nog kleine borstjes met kleine tepeltjes zich te ontwikkelen. Haar borstjes beginnen te groeien doordat er meer vetweefsel ontstaat en omdat het melkklierweefsel zich begint te ontwikkelen. Haar borstjes zwellen daardoor op en krijgen de kenmerkende vorm van echte vrouwelijke borsten. Aan het einde van de puberteit, als het meisje een volwassen vrouw is geworden, bereiken haar borsten hun uiteindelijk normale omvang. Deze grootte behouden de borsten tot het moment dat zij zwanger wordt. Vanaf het moment dat zij zwanger is ontwikkelen de borsten zich verder ter voorbereiding van het voeden van het kind wat er aan zit te komen. Tegen het eind van de zwangerschap bereiken de borsten hun maximale grootte.

De beste baby voeding

Borstvoeding geven:
Als het kind geboren is zijn de borsten zover ontwikkeld dat het kind de moedermelk eenvoudig kan gaan drinken, door aan de tepel te zuigen. Als de moeder niet in de gelegenheid is om het kind gedurende de hele dag aan de borst te laten drinken kan de moeder, met behulp van een kolfapparaat ,zelf haar moedermelk uit haar borsten zuigen. Op die manier kan ze een voorraadje melk aanleggen die door haar, of door iemand anders, op een moment dat de baby eten moet en er geen gelegenheid voor de moeder is om borstvoeding te geven, met een zuigfles aan het kind kan worden gegeven.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Veilig de auto in met baby autostoeltjes

Informatie over autostoeltjes en veiligheid van baby's in de auto

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Tweede trimester zwangerschap

De tweede trimester van de zwangerschap van week tot week

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

Snurken, knap lastig maar wat doe je ertegen

Iedereen kent wel een voorbeeld van iemand die 's nachts hele bossen omzaagt. Waar komt snurken door? En nog belangrijker wat doe je ertegen?

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Een goed werkend dieet (getest!)

Met dit dieet ben ik zelf 20kg in 4 maanden afgevallen!

Allergie voor ei / eieren

Allergie voor eieren

De cyclus en symptomen van Binge Eating Disorder

Artikel over de cyclus van BED en de tekenen en symptomen van binge- eating.

Alles over etalagebenen

Informatie over claudicatio intermittens (etalagebenen)

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Alles over botox

Informatie over botox en botoxbehandelingen

Mogelijke oplossingen voor Insomnie

Tips om de slaap beter te kunnen vatten

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Reumatoïde Artritis

Het biosociaal probleem: Reumatoïde Artritis

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

de lintworm

wat is een lintworm precies hoe ziet hij eruit en waarom leeft hij in menselijke darmen?