Wat is je Hypothalamus eigenlijk?


Publicatie datum:

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Gesponsorde koppelingen

Ik ben nu vijftig jaar en verdiep me sinds mijn zestiende in alles wat ook maar enigszins met de menselijke intelligentie en de menselijke gedragingen. Ieder boek of artikel wat daar ook maar enigszins een nieuw licht op werpt lees ik direct. Ik schrijf ook zelf artikelen over het waarom van het  ontstaan en de ontwikkeling van de menselijke intelligentie. Toch stond ik vandaag met mijn bek vol tanden omdat ik totaal onwetend blijk te zijn op dit vlak.

Hypothalamus

De ontdekking van de Hypothalamus:

Ik zat tijdens lunchtijd naast een jonge vrouw die net afgestudeerd was aan de universiteit. Ze werkte tijdens haar studie in de vakantie wel vaker bij ons als orderpikster. Dat was voor haar altijd een rustgevende bezigheid tussen haar zware studietaken door.  Nu is ze klaar met haar laatste studie onderwijskunde. Ze was vorig jaar de studente van het jaar geweest en ook in haar afstudeerjaar blonk zij uit. Nu ze klaar is blijken de baantjes op haar niveau echter niet voor het oprapen te liggen. Omdat ze niet meer hoeft te studeren maar absoluut niet stil kan zitten combineert ze daarom het zoeken naar een passende functie op haar hoge universitaire niveau met haar bijbaantje orderpikken bij ons. Afijn, we zitten dus te lunchen en te babbelen over van alles als ik haar vertel dat ik nog steeds artikelen schrijf op Xead.nl. Ze vraagt waar ik over schrijf en ik vertel haar dat ik zowel commerciële artikelen als gedichten en verhalen schrijf. Ik vertel haar dat ik over onderwerpen schrijf die door veel mensen gezocht worden op internet zodat ik veel lezers krijg wat mijn kans op reclame inkomsten vergroot. Ze vindt dat heel leuk en ze geeft me meteen een goede tip, je moet een artikel schrijven over de Hypothalamus want daar zoeken heel veel mensen naar de laatste tijd. Ik kijk haar verbaasd aan en zeg, Hypothalamus, wat is dat. Ze kijkt me heel ongelovig aan en vraagt verbaasd of ik het artikel van …. Maas (??) dan niet gelezen heb. Van wie? Zeg ik. Ze is met stomheid geslagen. Ik denk dat ik in een andere dimensie leef als jou, zeg ik, ik ga er vanavond een artikel over schrijven.

Hypothalamus

De Hypothalamus:

De Hypothalamus is een klein onderdeel van de hersenen. De Hypothalamus bestuurt het endocriene systeem (dit zijn de klieren die hormonen afscheiden in het lichaam. De uitsluitend endocriene klieren zijn de bijschildklieren, de bijnieren, de nieren, de epifyse, de hypofyse, de schildklier en het thymus (De thymusklier is een van de belangrijkste organen in ons afweersysteem). en het autonome zenuwstelsel. De Hypothalamus speelt een cruciale rol bij de organisatie van alle gedragingen zoals paren, vluchten, vechten, eten en ook bij de temperatuursregeling, die zorgen voor het overleven van het individu en de soort. De naam Hypothalamus betekend letterlijk onder (hypo) de thalamus. De Hypothalamus is eigenlijk een klein geheel van structuren bestaande  uit drie delen namelijk het Mediale deel, het Laterale deel en het Periventriculaire deel die zich gezamenlijk onder de thalamus bevinden. Samen met de thalamus, de epithalamus en de subthalamus vormt de Hypothalamus het diencephalon, ook wel de tussenhersenen genoemd. De tussenhersenen is het deel van de hersenen dat precies tussen de grote hersenen (het telencephalon) en de middenhersenen (het mesencephalon).

Hypothalamus

Wat doet de Hypothalamus:

Bijna alle delen van de grote hersenen worden mede aangestuurd door de Hypothalamus. De Hypothalamus speelt een rol bij alles wat te maken heeft met de voortplanting, emoties, het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. De Hypothalamus stuurt je bloeddruk, je hartslag, je honger, je dorst, je slaap en waakritme, je seksuele opwinding en je lichaamstemperatuur aan. Ook speelt de Hypothalamus een grote rol bij het vermogen van je lichaam om het milieu intérieur constant te houden. De Hypothalamus verzorgt mede de communicatie waardoor je lichaam de functie van ieder individueel orgaan kan aanpassen en zo aan de behoeften van je lichaam te voldoen. Dit noemt men ook wel de Homeostase van je lichaam. Verder zorgt de Hypothalamus  voor je vecht- of vluchtreactie, je voedingsgedrag en je voortplantingsgedrag.

Hypothalamus

Conclusie:
De Hypothalamus speelt dus een rol bij vrijwel alle belangrijke processen die van direct levensbelang zijn voor je lichaam. Mijn tijdelijke collega had dus groot gelijk toen ze heel verbaasd was dat ik niet wist wat de Hypothalamus is en doet. Ik hoop dat jij net als ik nu ook weet wat de Hypothalamus is en doet en dat de Hypothalamus inderdaad één van de, zo niet het belangrijkste onderdeeltje van onze hersenen is. Met deze opgedane kennis hoef je je dus niet, net als ik, tegenover een slimme studente een domme muts te voelen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Snel Afvallen Zonder Dieet

Wanneer je online gaat zoeken naar manieren om snel af te vallen vind je talloze pagina's.

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf.-John Bradshaw

Uitleg en handleiding voor het helen van het

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Dromen verklaard; schoenen

Wat betekend het als je droomt over schoenen?

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Snel afvallen en op gewicht blijven

Hoe je snel en effectief kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Bewegen met baby's

Bewegen met baby's

Hoofdroos

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van hoofdroos. Maar wat is dit nu eigenlijk?

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Puistjes bestrijden

Acne is een vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben. In dit artikel zijn tips te lezen over hoe het ontstaat en hoe jij het kan voorkomen.