Wat is je Hypothalamus eigenlijk?


Publicatie datum:

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Gesponsorde koppelingen

Ik ben nu vijftig jaar en verdiep me sinds mijn zestiende in alles wat ook maar enigszins met de menselijke intelligentie en de menselijke gedragingen. Ieder boek of artikel wat daar ook maar enigszins een nieuw licht op werpt lees ik direct. Ik schrijf ook zelf artikelen over het waarom van het  ontstaan en de ontwikkeling van de menselijke intelligentie. Toch stond ik vandaag met mijn bek vol tanden omdat ik totaal onwetend blijk te zijn op dit vlak.

Hypothalamus

De ontdekking van de Hypothalamus:

Ik zat tijdens lunchtijd naast een jonge vrouw die net afgestudeerd was aan de universiteit. Ze werkte tijdens haar studie in de vakantie wel vaker bij ons als orderpikster. Dat was voor haar altijd een rustgevende bezigheid tussen haar zware studietaken door.  Nu is ze klaar met haar laatste studie onderwijskunde. Ze was vorig jaar de studente van het jaar geweest en ook in haar afstudeerjaar blonk zij uit. Nu ze klaar is blijken de baantjes op haar niveau echter niet voor het oprapen te liggen. Omdat ze niet meer hoeft te studeren maar absoluut niet stil kan zitten combineert ze daarom het zoeken naar een passende functie op haar hoge universitaire niveau met haar bijbaantje orderpikken bij ons. Afijn, we zitten dus te lunchen en te babbelen over van alles als ik haar vertel dat ik nog steeds artikelen schrijf op Xead.nl. Ze vraagt waar ik over schrijf en ik vertel haar dat ik zowel commerciële artikelen als gedichten en verhalen schrijf. Ik vertel haar dat ik over onderwerpen schrijf die door veel mensen gezocht worden op internet zodat ik veel lezers krijg wat mijn kans op reclame inkomsten vergroot. Ze vindt dat heel leuk en ze geeft me meteen een goede tip, je moet een artikel schrijven over de Hypothalamus want daar zoeken heel veel mensen naar de laatste tijd. Ik kijk haar verbaasd aan en zeg, Hypothalamus, wat is dat. Ze kijkt me heel ongelovig aan en vraagt verbaasd of ik het artikel van …. Maas (??) dan niet gelezen heb. Van wie? Zeg ik. Ze is met stomheid geslagen. Ik denk dat ik in een andere dimensie leef als jou, zeg ik, ik ga er vanavond een artikel over schrijven.

Hypothalamus

De Hypothalamus:

De Hypothalamus is een klein onderdeel van de hersenen. De Hypothalamus bestuurt het endocriene systeem (dit zijn de klieren die hormonen afscheiden in het lichaam. De uitsluitend endocriene klieren zijn de bijschildklieren, de bijnieren, de nieren, de epifyse, de hypofyse, de schildklier en het thymus (De thymusklier is een van de belangrijkste organen in ons afweersysteem). en het autonome zenuwstelsel. De Hypothalamus speelt een cruciale rol bij de organisatie van alle gedragingen zoals paren, vluchten, vechten, eten en ook bij de temperatuursregeling, die zorgen voor het overleven van het individu en de soort. De naam Hypothalamus betekend letterlijk onder (hypo) de thalamus. De Hypothalamus is eigenlijk een klein geheel van structuren bestaande  uit drie delen namelijk het Mediale deel, het Laterale deel en het Periventriculaire deel die zich gezamenlijk onder de thalamus bevinden. Samen met de thalamus, de epithalamus en de subthalamus vormt de Hypothalamus het diencephalon, ook wel de tussenhersenen genoemd. De tussenhersenen is het deel van de hersenen dat precies tussen de grote hersenen (het telencephalon) en de middenhersenen (het mesencephalon).

Hypothalamus

Wat doet de Hypothalamus:

Bijna alle delen van de grote hersenen worden mede aangestuurd door de Hypothalamus. De Hypothalamus speelt een rol bij alles wat te maken heeft met de voortplanting, emoties, het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. De Hypothalamus stuurt je bloeddruk, je hartslag, je honger, je dorst, je slaap en waakritme, je seksuele opwinding en je lichaamstemperatuur aan. Ook speelt de Hypothalamus een grote rol bij het vermogen van je lichaam om het milieu intérieur constant te houden. De Hypothalamus verzorgt mede de communicatie waardoor je lichaam de functie van ieder individueel orgaan kan aanpassen en zo aan de behoeften van je lichaam te voldoen. Dit noemt men ook wel de Homeostase van je lichaam. Verder zorgt de Hypothalamus  voor je vecht- of vluchtreactie, je voedingsgedrag en je voortplantingsgedrag.

Hypothalamus

Conclusie:
De Hypothalamus speelt dus een rol bij vrijwel alle belangrijke processen die van direct levensbelang zijn voor je lichaam. Mijn tijdelijke collega had dus groot gelijk toen ze heel verbaasd was dat ik niet wist wat de Hypothalamus is en doet. Ik hoop dat jij net als ik nu ook weet wat de Hypothalamus is en doet en dat de Hypothalamus inderdaad één van de, zo niet het belangrijkste onderdeeltje van onze hersenen is. Met deze opgedane kennis hoef je je dus niet, net als ik, tegenover een slimme studente een domme muts te voelen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

In 3 stappen op weg naar een slank figuur!

Afvallen is heeft alles te maken met overtuiging en doorzettingsvermogen. Lees hier 3 stappen die je op weg zullen helpen naar een gezond gewicht

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

enkele tips om hoofdpijn te behandelen

tips om de pijn het hoofd te bieden

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker? Waar ontstaat het, wat is de groeiwijze en wat zijn de behandelmethoden?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Dromen verklaard; je ex

Wat betekent het als je droomt over je ex partner of geliefde?

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten