Werkstuk over AIDS


Publicatie datum:

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Gesponsorde koppelingen

In Nederland hoor je weinig meer over AIDS en HIV, toch zijn er in Nederland nog rond de 9000 geregistreerde AIDS-patiënten en 25.000 HIV –geïnfecteerden. Gelukkig voor hen kun je tegenwoordig met de goede medicijnen nog heel lang blijven leven. Dit is echter niet overal in de wereld het geval.

AIDS

De naam van de ziekte AIDS is een afkorting van de Engelse term “acquired immune deficiency syndrome”. De officiële Nederlandse naam voor AIDS is “verworven immunodeficiëntiesyndroom”. De diagnose AIDS is voor het eerst aan het eind van jaren 70 in Amerika gedaan. Bij de eerste diagnoses van AIDS was het nog niet bekend wat de veroorzaker van AIDS was maar werd alleen vastgesteld dat er een afname was van een belangrijke groep bloedcellen die de immuniteit regelt (de CD4+ T-cellen) waardoor AIDS-patiënten zogenaamde 'opportunistische infecties'* kregen. Daarom werd de ziekte “acquired immune deficiency syndrome” gedoopt. Pas later werd de veroorzaker van AIDS, HIV** ontdekt.

* Opportunistische infecties:  opportunistische infecties zijn infecties die gezonde mensen niet krijgen, maar die zich kunnen ontwikkelen bij een verzwakte afweer waardoor AIDS-patiënten overlijden aan infecties die gezonde mensen normaliter overleven. De meest voorkomende doodsoorzaak bij AIDS-patienten is een besmetting met het micro-organisme Pneumocystis jiroveci dat longontsteking veroorzaakt.

AIDS

**HIV:
De naam HIV is een afkorting van de Engelse term “Human immunodeficiency virus”. De officiële Nederlandse naam voor HIV is “menselijk immuundeficiëntievirus”. HIV is een zogenaamd retrovirus. Een retrovirus is een virus dat zijn erfelijk materiaal opslaat in de vorm van RNA*** . Bij een HIV infectie wordt het virale RNA gekopieerd in het DNA van de gastheercel waarna het DNA van de gastheercel constant de virale genetische code afleest en eiwitbouwstenen van het virus gaat maken en nieuw gesynthetiseerd viraal RNA onstaat. Dit nieuw gesynthetiseerde virale RNA vormt samen met een pakketje eiwitten een eiwitmantel waarna de eiwitmantel+RNA de gastheercel verlaat door middel van insnoering. Hierdoor ontstaat een nieuw virus en kunnen andere cellen worden geïnfecteerd.

AIDS

***RNA (Ribonucleïnezuur) is een qua structuur sterk op DNA gelijkende macromolecuul dat bij alle cellulaire organismen dient als boodschapper voor het overbrengen van de genetische informatie die de eiwitsynthese regelt.

Besmetting met HIV:
HIV kan worden overgedragen wanneer een slijmvlies of de bloedsomloop in aanraking komt met een HIV -besmette lichaamsvloeistof, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding, voorvocht en moedermelk. Overdracht van besmetting kan dus plaatsvinden tijdens een bloedtransfusie met besmet bloed (77%), overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap (21%), injectienaalden, intraveneus drugsgebruik (0,6%), anale ontvangende seksuele penetratie (0,5%), ingrepen met een percutaneuze toegangsnaald (0,25%), vaginale ontvangende seksuele penetratie ( 0,08%), anale penetrerende seksuele penetratie (0,05%), vaginale penetrerende seksuele penetratie (0,04%), orale ontvangende seks met een man (0,008%) en orale penetrerende seks met een man (0,004%)

AIDS

Seropositief:
Bij een besmetting met duurt het, door de lange zogenaamde incubatietijd van het HIV virus, gemiddeld 9 à 10 jaar voordat de ziekte AIDS zich openbaart. Gedurende deze incubatietijd spreekt men over een “Seropositief” persoon.

AIDS

AIDS wereldwijd:
Op dit moment zijn er wereldwijd naar schatting 34.200.000* volwassenen met HIV/AIDS. Het aantal mensen in de wereld dat leeft met HIV stabiliseert doordat het aantal nieuwe infecties daalt. Het aantal sterfgevallen door aids neemt af doordat 5,2 miljoen mensen toegang hebben tot levensreddende medicijnen. Ongeveer 10 miljoen mensen wachten nog op behandeling.

Bestrijding:
Sinds een paar jaar is AIDS te bestrijden door iedere dag medicijnen in te nemen en is AIDS niet langer een dodelijke maar een chronische ziekte. Voor een effectieve bestrijding wordt AIDS op meerdere fronten tegelijk aangepakt, namelijk behandeling, zorg én niet in de laatste plaats preventie door goede voorlichting, verstrekking van condooms, spuitomruil, het voorkomen van Hiv-overdracht van moeder op kind, reguliere testen en behandelingen, mannenbesnijdenis en behoeding. Ook zijn er nieuwe middelen waarnaar onderzoek wordt gedaan zoals microbiciden, nieuwe vormen van behoeding en de ontwikkeling van een vaccin.

MEER INFORMATIE:
Voor actuele aanvullende informatie kun je terecht op http://www.aidsfonds.nl/hivaids/wat

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Alles over parkinson

Informatie over de ziekte van parkinson: oorzaken, symptomen en behandeling

Tips bij boodschappen doen en feestjes!

Artikel met tips bij het boodschappen doen of het zijn op sociale gelegenheden.

Tips voor een stralende huid

Tips om een stralende huid te krijgen, of te behouden!

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

De geschiedenis van de keizersnede

De geschiedenis van de keizersnede hier beschreven

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Behandeling van psoriasis

Informatie over de behandeling van psoriasis

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VII

Koolhydraat Evenwicht