Werkstuk over AIDS


Publicatie datum:

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Gesponsorde koppelingen

In Nederland hoor je weinig meer over AIDS en HIV, toch zijn er in Nederland nog rond de 9000 geregistreerde AIDS-patiënten en 25.000 HIV –geïnfecteerden. Gelukkig voor hen kun je tegenwoordig met de goede medicijnen nog heel lang blijven leven. Dit is echter niet overal in de wereld het geval.

AIDS

De naam van de ziekte AIDS is een afkorting van de Engelse term “acquired immune deficiency syndrome”. De officiële Nederlandse naam voor AIDS is “verworven immunodeficiëntiesyndroom”. De diagnose AIDS is voor het eerst aan het eind van jaren 70 in Amerika gedaan. Bij de eerste diagnoses van AIDS was het nog niet bekend wat de veroorzaker van AIDS was maar werd alleen vastgesteld dat er een afname was van een belangrijke groep bloedcellen die de immuniteit regelt (de CD4+ T-cellen) waardoor AIDS-patiënten zogenaamde 'opportunistische infecties'* kregen. Daarom werd de ziekte “acquired immune deficiency syndrome” gedoopt. Pas later werd de veroorzaker van AIDS, HIV** ontdekt.

* Opportunistische infecties:  opportunistische infecties zijn infecties die gezonde mensen niet krijgen, maar die zich kunnen ontwikkelen bij een verzwakte afweer waardoor AIDS-patiënten overlijden aan infecties die gezonde mensen normaliter overleven. De meest voorkomende doodsoorzaak bij AIDS-patienten is een besmetting met het micro-organisme Pneumocystis jiroveci dat longontsteking veroorzaakt.

AIDS

**HIV:
De naam HIV is een afkorting van de Engelse term “Human immunodeficiency virus”. De officiële Nederlandse naam voor HIV is “menselijk immuundeficiëntievirus”. HIV is een zogenaamd retrovirus. Een retrovirus is een virus dat zijn erfelijk materiaal opslaat in de vorm van RNA*** . Bij een HIV infectie wordt het virale RNA gekopieerd in het DNA van de gastheercel waarna het DNA van de gastheercel constant de virale genetische code afleest en eiwitbouwstenen van het virus gaat maken en nieuw gesynthetiseerd viraal RNA onstaat. Dit nieuw gesynthetiseerde virale RNA vormt samen met een pakketje eiwitten een eiwitmantel waarna de eiwitmantel+RNA de gastheercel verlaat door middel van insnoering. Hierdoor ontstaat een nieuw virus en kunnen andere cellen worden geïnfecteerd.

AIDS

***RNA (Ribonucleïnezuur) is een qua structuur sterk op DNA gelijkende macromolecuul dat bij alle cellulaire organismen dient als boodschapper voor het overbrengen van de genetische informatie die de eiwitsynthese regelt.

Besmetting met HIV:
HIV kan worden overgedragen wanneer een slijmvlies of de bloedsomloop in aanraking komt met een HIV -besmette lichaamsvloeistof, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding, voorvocht en moedermelk. Overdracht van besmetting kan dus plaatsvinden tijdens een bloedtransfusie met besmet bloed (77%), overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap (21%), injectienaalden, intraveneus drugsgebruik (0,6%), anale ontvangende seksuele penetratie (0,5%), ingrepen met een percutaneuze toegangsnaald (0,25%), vaginale ontvangende seksuele penetratie ( 0,08%), anale penetrerende seksuele penetratie (0,05%), vaginale penetrerende seksuele penetratie (0,04%), orale ontvangende seks met een man (0,008%) en orale penetrerende seks met een man (0,004%)

AIDS

Seropositief:
Bij een besmetting met duurt het, door de lange zogenaamde incubatietijd van het HIV virus, gemiddeld 9 à 10 jaar voordat de ziekte AIDS zich openbaart. Gedurende deze incubatietijd spreekt men over een “Seropositief” persoon.

AIDS

AIDS wereldwijd:
Op dit moment zijn er wereldwijd naar schatting 34.200.000* volwassenen met HIV/AIDS. Het aantal mensen in de wereld dat leeft met HIV stabiliseert doordat het aantal nieuwe infecties daalt. Het aantal sterfgevallen door aids neemt af doordat 5,2 miljoen mensen toegang hebben tot levensreddende medicijnen. Ongeveer 10 miljoen mensen wachten nog op behandeling.

Bestrijding:
Sinds een paar jaar is AIDS te bestrijden door iedere dag medicijnen in te nemen en is AIDS niet langer een dodelijke maar een chronische ziekte. Voor een effectieve bestrijding wordt AIDS op meerdere fronten tegelijk aangepakt, namelijk behandeling, zorg én niet in de laatste plaats preventie door goede voorlichting, verstrekking van condooms, spuitomruil, het voorkomen van Hiv-overdracht van moeder op kind, reguliere testen en behandelingen, mannenbesnijdenis en behoeding. Ook zijn er nieuwe middelen waarnaar onderzoek wordt gedaan zoals microbiciden, nieuwe vormen van behoeding en de ontwikkeling van een vaccin.

MEER INFORMATIE:
Voor actuele aanvullende informatie kun je terecht op http://www.aidsfonds.nl/hivaids/wat


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

Tips voor een gladde huid.

Simpele, goedkope tips voor ieder huidtype.

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Wie weet nu werkelijk wat gezond is en wat niet?

Als ik boodschappen ga doen voor mijn dagelijkse voeding weet ik somsvan gekkigheid niet meer wat ik moet kopen.

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 1)

De gevolgen en biologische, sociale en culturele oorzaken van BED.

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Allergie

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen

Gewrichtspijn

Voedingstips bij gewrichtspijn, Artritis en Artrose, wat is het en wat kan ik doen tegen de pijn.