Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier


Publicatie datum:

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

Zoals zo vaak bij de invoering van iets nieuws was er heel  wat om te doen om  de invoering van het  landelijk Elektronisch Patiënten Dossier. De invoering van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier is daardoor ook officieel nog steeds niet goedgekeurd door de regering. Toch functioneert het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier al jaren.Landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier:
Het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier is een softwaretoepassing waarbij medische patiëntengegevens in digitale vorm bewaard en beschikbaar gemaakt worden. Het huidige landelijk Elektronisch Patiënten Dossier wordt niet ondersteund door de overheid. De overheid heeft zich namelijk in april 2011, door de unanieme afwijzing van de aanvullende wetgeving rond het gebruik van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier door de eerste kamer, op last van de minister moeten terugtrekken uit het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier project.

Het huidige landelijk Elektronisch Patiënten Dossier:
In tegenstelling tot wat het bovenstaande doet vermoeden is het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier heden ten dage wel actief. Na de verplichte terugtrekking van de overheid is namelijk de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie opgericht om het  in 2008 gestarte landelijk Elektronisch Patiënten Dossier te behouden en verder uit te breiden. Tot in 2012 werden hier zonder medeweten van de betreffende personen hun patiënt gegevens in opgenomen.  Op  29 november 2012 werd  de gang van zaken echter door een kamer meerderheid afgekeurd en moesten alle patiënten gegevens gewist worden. Vanaf toen mochten de patiënten gegevens alleen nog maar met toestemming van de betreffende personen worden ingevoerd. Vanaf toen tot medio augustus 2013 zijn de gegevens van bijna 1 miljoen Nederlanders, met hun akkoord,  in het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier akkoord opgenomen.

Wie heeft er toegang tot het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier?:
1-  zorgverleners met een zogenaamde UZI-pas (Unieke Zorgverlener Identificatienummer-pas) , die alleen kan worden aangevraagd door zorgverleners die direct met een patiënt te maken heeft, hebben, als ze mondelinge toestemming hebben gekregen van de betreffende persoon, toegang tot het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier. Op deze manier is de identiteit van de zorgverlener die het betreffende Elektronisch Patiënten Dossier opvraagt bekend.

2- De patiënt zelf kan een kopie van het dossier aanvragen?
Iedere betreffende patiënt kan een kopie van zijn/haar dossier aanvragen door een brief te sturen naar de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. In de brief dient het volgende vermeld te worden:
- naam en adres
- geboortedatum
- de naam van de hulpverlener die de behandeling heeft gegeven
- de periode van de behandeling en het specialisme waarover u inzage wilt hebben

De brief dient door de patiënt  zelf te worden ondertekend en er dient (i.v.m. de wet privacy) een kopie van een geldig legitimatiebewijs bijgesloten te worden. De aanvraag zal dan conform de wettelijke procedure van het privacyreglement in behandeling worden genomen door de afdeling medische archieven. De gehele procedure neemt gemiddeld 4 weken in beslag. De kosten van een kopie van het Elektronisch Patiënten Dossier is afhankelijk van de grootte van het dossier. Een dossier tot 50 pagina's kost ten hoogste € 4,50, vanaf 50 tot 100 pagina's  € 13,50 en vanaf 100 pagina’s  € 22,50. De extra kosten voor op diskette of microfilm/digitaal vastgelegde gegevens bedragen € 22,50. De kosten voor röntgenfoto's zijn eenmalig €4,50 voor de administratiekosten en €10,- voor de beelden die worden geleverd op een cd-rom (dvd).

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wie weet nu werkelijk wat gezond is en wat niet?

Als ik boodschappen ga doen voor mijn dagelijkse voeding weet ik somsvan gekkigheid niet meer wat ik moet kopen.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Alles over ADHD

Informatie over ADHD

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

basisregels EHBO

Wat moet je doen als er een ongeluk gebeurt

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Koorts

Wat is koorts, wat doe je tegen koorts en wanneer kun je het beste naar de huisarts?

Roken, weet wat je rookt.

Over wat je binnen krijgt tijdens het roken van tabak. Hulp en tips bij het stoppen met roken.

Tandplak

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven X

De glycemische index

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Leven met epilepsie

Het leven met epilepsie, epilepsie en beperkingen

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Tips bij boodschappen doen en feestjes!

Artikel met tips bij het boodschappen doen of het zijn op sociale gelegenheden.

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Alles over cholesterol

informtatie over cholesterol

Wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

De regering heeft ooit bedacht dat we ieder jaar moeten kunnen wisselen van ziektekostenverzekering maar wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?